Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
26 juni 2008 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • parfum
 • uitleg
Een MissLipgloss artikel

Geuren

Heel veel meiden gebruiken dagelijks parfum. Ik zelf ook: ik heb elke dag parfum op, behalve als de zon schijnt en ik sowieso de zon in ga (waarom lees je verder in dit artikel). Ik ben dól op parfum, ik kan er ook echt van genieten als ik naast iemand loop, in de trein, bus of auto zit die een lekker geurtje op heeft.

Verschillende soorten geuren
Een parfum geurt het sterkst en blijft het langste hangen doordat het de meeste geurbestanddelen in zich heeft. Parfum heeft 15 tot 30 procent geurbestanddelen. Hiervan hoef je echt maar heel weinig op te doen. Doordat er zoveel geurbestanddelen inzitten, is parfum ook de duurste geur. Maar doordat je er zo weinig van nodig hebt, weegt dat weer op tegen de prijs.

Eau de parfum heeft minder geurbestanddelen: 10 tot 15 procent. Goedkoper dan parfum, maar nog wel duurder dan eau de toilette: deze heeft 5 tot 10 procent geurbestanddelen. Hiernaast heb je ook nog eau de cologne (3 tot 5 procent), maar dat is heel ouderwets. Je oma heeft het vast nog (‘7310’ was vroeger erg in trek).

De geurbestanddelen worden in elke soort gemengd met alcohol (80 procent tot 90 procent) en water. Als je het opspuit, verdampen de alcohol en water vrij snel, maar de geur blijft ‘hangen’.

Noten
Parfum is opgebouwd uit ‘noten’: topnoten, hartnoten en basisnoten. Topnoten ruik je alleen de eerste 10 minuten en zijn vaak citrus (zoete) geuren. Deze noten zijn belangrijk voor de verkoop! Hartnoten ruik je ongeveer 10 minuten nadat je de geur hebt opgespoten. Hartnoten zijn vaak bloemgeuren. Basisnoten ruik je na een paar uur en kunnen de hele dag blijven hangen (afhankelijk van de geur en kwaliteit van de geur) en zijn houtgeuren.

Hoe test je parfum?
Wanneer je een parfumerie binnenloopt kom je snel in de verleiding om tientallen luchtjes achter elkaar te ruiken en – omdat je maar twee polsen hebt – op papiertjes te spuiten. Meteen twee fouten! Na elke geur moet je je geur ‘neutraliseren’ door even aan koffiebonen te ruiken. Fout twee: nooit parfum testen op papiertjes. De geur kan op je huid heel anders (en misschien wel niet lekker) ruiken! Eigenlijk kan je na een paar minuten niet bepalen welke geur je lekker vindt. Je kan het beste proefmonstertjes vrage en elke dag een geur testen en dan besluiten welke geur je kiest. Lijkt misschien veel gedoe, maar wat heb je aan een geur die je niet draagt?

Wat je niet wist over parfum…

 • ‘Musk’ komt je vast bekend voor. De Body Shop heeft een musk-lijn en bij meerdere drogisten vind je kleine flesjes met ‘musk’. Maar wist je dat muskus (de Nederlandse vertaling) afscheiding uit de klier van een muskushert is?! Gelukkig worden veel muskusgeuren tegenwoordig synthethisch vervaardigd omdat de muskushert een bedreigde diersoort is.
 • Parfum is in Egypte onstaan als geuroffers om ervoor te zorgen dat kwade geesten de mensen geen kwaad zouden doen. De mensen vonden de geuren zelf ook wel erg lekker en gingen ze toen steeds vaker verwerken in oliën om bijvoorbeeld doden mee te zalven.
 • Parfum wordt ontwikkeld in een lab door ‘De Neus’. ‘De Neus’ is iemand met een… tja, heel goede neus! De petite main (assistent(e)) staat ‘De Neus’ bij. Leuk beroep!
 • Wist je dat veel dure parfums van grote merken (bijv. Chanel) soms nog geen euro waard zijn? Door de dure ontwerpen en kosten van de flesjes en reclamecampagnes worden de parfums zo duur. Geloof je het niet? Lees Fashion Babylon van Imogen Edward Jones dan eens!
 • Parfum moet je niet dragen als je de zon in gaat! Door de alcohol kan je vlekken krijgen op je huid. Er zijn wel speciale parfums die je wel in de zon kan dragen (zoals Sun van Jil Sander).
 • Van bijna elk parfum is ook een bodylotion te verkrijgen. Draag ze samen, zodat de geur nog langer blijft hangen!

My favorites

 • Juicy Couture
 • Sun by Jil Sander
 • Ananya van De Body Shop
 • Euphoria by Calvin Klein
 • Flowerbomb by Viktor & Rolf
 • Wish by Chopard

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.