31 december 2016 door Cynthia Schultz 21 reacties
Een MissLipgloss artikel

Gelezen boeken van 2016

schermafbeelding-2016-12-21-om-16-54-48Deze blogpost werd de afgelopen weken vaak verzocht! Ik wilde even wachten tot ik mijn Goodreads Reading Challenge van 52 boeken had gehaald om even goed terug te blikken op mijn leesjaar 2016. Welke (inmiddels) 53 boeken heb ik gelezen en welke waren mijn favorieten?

Op Goodreads bedenk ik elk jaar een doel. Hoeveel boeken wil ik dit jaar lezen? Dit jaar zette ik hem op 52: een boek per week. Uiteindelijk lees ik niet echt een boek per week, want op vakantie lees ik veel meer en thuis lees ik weer minder. Uiteindelijk las ik iets meer dan mijn doel en ik vind het erg leuk dat ik hem gehaald heb – maar het is niet iets waar ik bewust naartoe werk. Ik lees gewoon veel en dan haal ik die 52 ‘gewoon’. Vorig jaar las ik er zo’n 75, dus het is wat minder dan vorig jaar, maar wel betere boeken. Vind ik dan.

Het leuke is dat ik van veel boeken nog weet waar ik ze las en wanneer. Zo zie ik bij sommige boeken een bus in Vietnam voor me, bij de anderen een strand in Thailand. En sommigen gewoon de bank thuis. Leuke herinneringen!

Goed, kijk je mee naar welke boeken ik las afgelopen jaar? Ze staan op volgorde van lezen, met het meest recent gelezen boek bovenaan.

schermafbeelding-2016-12-21-om-16-46-59

Zoals je ziet ontdekte ik eind dit jaar de Frieda Klein serie van Nicci French. Achter elkaar las ik vijf delen, ik ben nu nog bezig in Als het zaterdag wordt, de laatste uit de serie. Het is een serie over psychoanalytica Frieda Klein die telkens weer bij politieonderzoeken op moordzaken betrokken wordt. Het zijn spannende verhalen en ze spreken mij erg aan. Wel ben ik na zes delen praktisch achter elkaar er wel weer even klaar mee en heb ik zin om wat anders te lezen.

schermafbeelding-2016-12-21-om-16-47-05

Godin van de jacht van Heleen van Royen springt voor mij uit dit rijtje, en wel omdat ik het een verschrikkelijk boek vond. Zo simpel en de hoofdpersoon in het boek lijkt wel alléén aan seks te denken, een nogal irritant.
Judas van Astrid Holleeder las ik meteen op de dag dat hij uitkwam, op het strand op Curacao, en ik was er zó van onder de indruk. Dit boek gaat echt onder je huid zitten, wat een naar verhaal van de zus van Willem Holleeder.

schermafbeelding-2016-12-21-om-16-47-11

In deze periode ontdekte ik Haruki Murakami. Voor mijn verjaardag kreeg ik de drie delen van 1q84 en ik was meteen in de ban. Wat schrijft deze man waanzinnig! Zijn verhalen zijn zo beeldend, ik verdwaal helemaal in zijn wereld. schermafbeelding-2016-12-21-om-16-47-17

 

Mijn vijftien favoriete boeken van 2016

Goodreads kan mijn gelezen boeken ook nog eens op volgorde van rating zetten en daar kwam dit uit:

schermafbeelding-2016-12-21-om-16-54-48

Uiteindelijk heb ik een aantal boeken nog wat hoger of lager gezet omdat ik mijn rating uiteindelijk toch niet goed vond. Ik kom uit op deze vijftien boeken als favorieten van 2016. Ik bespreek ze niet allemaal afzonderlijk, maar ik zal er een paar uitpikken.
Voor mij springt Haruki Murakami daar echt uit, de schrijver die ik dit jaar ontdekte.
1q84 was echt mijn favoriet, misschien wel omdat het mijn eerste boek van hem was, maar ook omdat ik het zo’n knap ‘sprookje’ vind met verschillende dimensies. Ik verloor mezelf er totaal in, echt fantastisch. Van hem vond ik daarna Tsukuri Tazaki en zijn pelgrimsjaren denk ik de mooiste. Dit is een realistischer verhaal over een man die op zoek gaat naar oude schoolvrienden. Het is eigenlijk heel verdrietig en vol levenslessen.
Judas van Astrid Holleeder besprak ik eerder al even. Wat een naar verhaal, zo beangstigend, zeker te beseffen dat zij en haar familie nog steeds in angst leeft.
Een goede man slaat soms zijn vrouw vond ik een mooi beeld geven van het leven van Joris Luyendijk in Cairo. Hij omschrijft zijn omgang met leeftijdsgenoten en het gedachtegoed in de Islamitische wereld. Ik was erg onder de indruk van hoe hij het gedrag van zijn vrienden omschrijft en observeert zonder erover te oordelen. Hij legt ook veel dingen mooi uit, of eigenlijk laat hij dat doen door de mensen waar hij mee omgaat. Voor mij heel verhelderend!
Een van de laatste boeken die ik las in 2016 was Een schitterend gebrek van Arthur Japin, waar ik erg van onder de indruk was. Dit verhaal gaat over Casanova en Lucia en speelt zich af in de 18e eeuw. Het is een heel tragisch verhaal over de liefde met veel mooie quotes. Japin schrijft zo mooi, elke zin is een verhaal op zich en dat vind ik mooi – al moet ik er wel meer tijd voor nemen dan andere verhalen.
Een klein leven van Hanya Yanagihara las ik in de zomer en ik vond het naast een verschrikkelijk rotboek ook héél mooi. Er is praktisch alleen maar ellende in dit verhaal. Het gaat over vier vrienden waarvan één wel een uitzonderlijk zwaar leven heeft: Jude. Het boek focust vooral op hem en zijn verleden. Ik vind het lastig uit te leggen waarom ik het zo’n mooi boek vond: ik denk omdat het echt veel indruk heeft gemaakt.
Eind 2016 ontdekte ik de Frieda Klein serie van Nicci French. Ik las meteen alle zes delen en ik vind het érg leuk. Frieda Klein is psychoanalytica en ondersteunt politieonderzoeken bij moorden. Elke keer belandt ze er weer in, terwijl ze het eigenlijk helemaal niet wil. Na boek zes ben ik er wel wat klaar mee (ik ben de zin ‘Waarom kom je dit allemaal weer oprakelen?’ nogal zat), maar ik heb wel genoten van de spannende verhalen.

 

2016 was een mooi leesjaar. Ik heb bewust voor meer ‘kwaliteit’ gekozen met natuurlijk hier en daar nog wat wel wat luchtige verhalen, ook omdat ik dat wel erg lekker vind tussendoor.
Leuk dat ik mijn challenge van 52 boeken heb gehaald (ik ben er zelfs iets overheen gegaan), maar ik heb vooral veel tijd besteed aan een van de dingen die ik het liefst doe: lezen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

21 reacties
 1. Milou

  Hoi, een beetje laat met reageren. Super leuk om te lezen welke boeken je allemaal leest, door jou ook de boeken van haruki murakami. Mooie boeken. Heb je de boeken van Camilla Läckberg al eens gelezen? Dat is ook een serie, speelt zich af in Zweden. Zijn wel thrillers maar ik vond ze heel leuk om te lezen. Xmilou

 2. Deborahschrijft

  Ik heb een jaar of 8/9 geleden al Een Schitterend Gebrek gelezen en vond het ook prachtig. En ik had ook veel moeite om makkelijk door het verhaal heen te komen door de schrijf stijl, ook al is die nog zo prachtig. Dacht dat het aan mij lag, maar als een ervaren lezer als jij dat ook had dan lag het niet aan mij denk ik haha

 3. Ingrid

  Gister ook een account aangemaakt op goodreads! Mijn challenge is 20 boeken. Niet te hoog in zetten de eerste keer 😉
  Ben nog wel een beetje aan het uitvogelen hoe goodreads werkt qua mensen volgen etc…
  iemand nog tips? 🙂

 4. Linde

  Altijd leuk om te lezen dit!
  Ik houd GR ook al jaren bij. Mijn goal dit jaar was 24 boeken, en (net even gekeken) heb er 21 gelezen. Ik probeerde het laatste jaar ook wat meer oude boeken te lezen, zoals Jane Austen (S&S, P&P, Emma, Mansfield Park) en Cissy van Marxveldt. En daardoor werd ik erg verrast! Als je dat soort boeken leest merk je dat het leven in essentie niet veel is veranderd, haha. En dat humor tijdloos is.

  Broer van Esther Gerritsen vond ik het minst leuke boek wat ik in 2016 las, en van De Rookspringer heb ik het meest genoten.

 5. Annet

  Helaas heb ik er maar een paar van je lijstje gelezen dus hopelijk meer in 2017.
  Ik heb Judas in 2 dagen uitgelezen, daar zat ik helemaal in en kon het niet wegleggen.
  Een klein leven heb ik met meer moeite uitgelezen; het begin vond ik saai en daarna alleen maar ellende, eerlijk gezegd ook een beetje ongeloofwaardig.
  Ik begrijp nog steeds niet waarom dit boek zoveel lovende kritieken kreeg.

 6. jolanda

  De Frieda-serie volg ik al vanaf het begin, elk jaar komt er een nieuw deel uit ergens in maart/april/mei… en aangezien ik in mei jarig ben, krijg ik het vaak kado. Nog even wachten op Zondag dus. En dan wil ik ze allemaal herlezen want na 6 jaar ben ik het begin wel weer kwijt. Maar eerst ga ik de biografie van Phil Collins lezen.

 7. Shannon

  Ik volg je site al jaren en ik comment normaal bijna nooit, maar ik wilde even zeggen dat ik dit soort artikels ontzettend leuk vind altijd! Hierdoor heb ik ook Goodreads ontdekt en ben ik veel meer gaan lezen de laatste tijd, heerlijk! Ik heb hierdoor ook ‘Pogingen iets van het leven te maken’ en ‘Je hebt wél iets te verbergen’ inmiddels op mijn to read lijstje gezet!
  XX

 8. Hilde

  Goede inspiratie, ik lees altijd wel veel, maar ik houd het niet bij. Net Judas uitgelezen, en begin straks aan de nieuwe Harry Potter,
  Slechtste boek van afgelopen jaar vond ik Huidpijn! Alsof ik het zelf geschreven had, terwijl ik geen schrijver ben 😛

 9. Inna

  Super gaaf artikel, en mooi hoe je al je gelezen boeken op zo een weergave aan ons kan laten zien.

  We zouden echt uren lang over boeken kunnen filosoferen haha. Ik heb zoveel bewondering hoeveel boeken jij leest. Je hebt me geïnspireerd, ik ga nu gelijk aan de ereader! Wat een goede voornemen weer 😀

 10. T

  Leuk dat je alle boeken op een rijtje zet! Ik ga er eens een paar noteren. Wil dit jaar ook minimaal 52 boeken lezen. Er staan namelijk heel veel op mijn to-read lijstje. ^^

  • T

   Oh en dankzij jou heb ik mijn favoriete schrijver ontdekt! Namelijk Haruki Murakami. Ik volg je al op Goodreads, maar ik vroeg me af of je in je nieuwe content/blogding doorgaat met deze posts? (:

 11. Nancy

  Jippie, weer nieuwe boekeninspiratie! Er zitten zeker een aantal boeken bij die ik ook graag wil lezen.

 12. Daniëlle

  Erg leuk om te lezen. Mijn voornemen (waar ik eigenlijk niet aan doe) is om meer te lezen. Dus bedankt voor de boekentips!

 13. Varenka W

  Haruki Murakami is al jaren mijn favoriet, ik denk niet dat er een boek is dat ik mooier vind dan Kafka aan het strand. Hoewel ik ze allemaal mooi vind hoor.
  Happy new year alvast..

 14. Sjess

  Leuk! Heb zelf ook de GR Challenge gedaan, maar dan met 50 boeken. De Frieda Klein serie vind ik ook helemaal top, het laatste deel heb ik nu net geladen op mijn e-reader, en ook 1q84 heb ik (dankzij jouw enthousiasme een paar maanden terug!) er op staan. Mijn favoriete boek van 2016 was toch wel Zolang er leven is: het tweede geheime dagboek van Hendrik Groen. Heb er hardop om moeten lachen en ook een traantje gelaten. Hopelijk komt er een tweede deel!

  • Naomi

   Er is al een tweede deel:)! Jij hebt juist het tweede deel gelezen, het eerste is: Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime leven van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar.

   Ik heb wel een aantal boektips van je gelezen Cynthia. Zo ook “Een klein leven”. Heb je een tip wat je daarna bent gaan lezen? Ik heb echt een beetje een leeskater na dit verhaal namelijk…

 15. Luna

  Mooie lijst om te zien 🙂

  Ik had mijn doel wat hoger staan en haalde dit jaar 90 boeken. Een persoonlijk record, want zoveel had ik voorgaande jaren nog niet gelezen in een jaar. Ik ben er blij mee en kan tevreden terugkijken op dit leesvolle jaar 🙂

  Fijne jaarwisseling!

 16. Maaike

  Ik had mezelf voorgenomen 50 boeken te lezen dit jaar. En tis gelukt nog ook. Uiteindelijk heb ik wel wat makkelijke boeken gelezen omdat ik maanden lang 2 boeken achterlag. Uiteindelijk was het niet nodig geweest want nu heb ik 52 boeken gelezen. No. 53 ga ik niet meer uit krijgen, helaas.

 17. Loes | Gewoon iets met Loes

  Erg leuk om te zien wat je allemaal leest. En wat een boel boeken heb je gelezen! Ik vind dat echt heel erg veel. Ik heb er 13 (!) gelezen dit jaar, en dat is met heel veel moeite gelukt, ik moet me er echt toe zetten om elke maand een boek te lezen. Overigens is dat doelen stellen wel heel goed, want zo lees ik ten minste een aantal boeken! Ik vind lezen wel heel leuk, maar het kost altijd wel even wat tijd.

 18. Ingrid

  Wat leuk om te lezen! Sommige dingen ben ik het volledig mee eens en andere juist helemaal niet. Leuk om te zien dat je meerdere boeken van Arthur Japin hebt gelezen. Een schitterend gebrek vond ik prachtig, maar de zwarte met het witte hart is mijn favoriet. Heleen van Rooyen heeft een schrijfstijl die mij ook niet aanspreekt, haar personages zijn zo onsympathiek. Een klein leven ben ik nog niet doorgekomen, het begin is zo saai.

 19. Malou | Blonde Blossom

  Ik werk zelf in een boekhandel en vond het dus superleuk om dit te lezen! Ik heb precies dezelfde mening over Een Klein Leven als jij. Afschuwelijk, die narigheid! Jij bent nu al de zoveelste die zo enthousiast is over Murakami, dus ik moet echt wat van hem lezen. Mijn favoriete boek van dit jaar was Als adem lucht wordt van Paul Kalanithi, wat een prachtboek! Malou x