21 mei 2016 door Cynthia Schultz 40 reacties
 • brasserie jansen
 • de librije
 • diner
 • engelse werk
Een MissLipgloss artikel

Favoriete plekjes in Zwolle 2016 editie

zwolleJe ziet vaak leuke tentjes bij mij voorbijkomen waar ik graag kom om te eten en drinken. Ik krijg daar vaak vragen over en vandaag leek het me een goed idee om je eens te updaten hierover, want er zijn allemaal leuke nieuwe plekjes bijgekomen! Vandaag laat ik je zien wat mijn favoriete plekjes in Zwolle zijn anno 2016.

 

Eten & drinken

Brasserie Jansen

Mijn favoriete plek om te ontbijten, lunchen, dineren, borrelen en koffiedrinken. Ik zit hier vaak en graag, het eten is simpel en goed, de koffie erg lekker. In de zomer hebben ze een erg leuk terras, in het najaar is binnen zitten ook heerlijk.

Brasserie Jansen, Nieuwe Markt 14

Vaca Negra

Als ik zin heb in goed vlees, ga ik naar Vaca Negra. Hier hebben ze onwijs veel soorten goed vlees op de kaart staan, maar ook vegetarische gerechten en allerlei soorten vis. En kreeft! Ik ga zelf altijd voor de Wagyu Flanksteak als ze die als special hebben – wat meestal wel het geval is.

Vaca Negra, Melkmarkt 18

Hier & Daar

Zin in koffie en taart? Naar Hier & Daar! Maar naast de beste koffie van de stad en geweldig huisgemaakt lekkers hebben ze ook top ontbijt, lunch, wijnen en hapjes voor bij de borrel. In de zomer ontbijt ik hier graag buiten.

Hier & Daar, Oude Vismarkt 10

De Librije

Voor héél speciale gelegenheden: de Librije. Sinds vorig jaar is Librije’s Zusje vertrokken uit Zwolle en is de Librije verhuisd naar het pand waar vroeger het Zusje zat. Met haar drie sterren is de Librije een onvergetelijke, ongelooflijke avond (of middag). Alles klopt, het eten is verrassend, de bijpassende wijnen perfect en alles klopt. Ik spaar alweer voor de volgende keer…

De Librije, Spinhuisplein 1

Het Weeshuys

Een vrij nieuwe aanwinst in Zwolle: Het Weeshuys! In het gezellige Assendorp zit dit restaurant dat een heel gezellig hip bruin café-gevoel geeft. Het is klein en knus en het eten is zó goed en niet duur. De kaart wisselt elke maand en je kan niet reserveren en er is bijna nooit plaats 😉 En terecht, want het eten en de sfeer is top.

Weeshuys, Assendorperstraat 6

Smooth Fruit Therapy

Bij Smooth Fruit Therapy haal ik vaak een sapje of smoothie! Ze hebben hier een enorme kaart met allerlei soorten sappen en smoothies. Ook groentesappen! Kies van de kaart of maak je eigen mix. Altijd té lekker en de eigenaren zijn altijd in voor een praatje.

Smooth Fruit Therapy, Grote Markt 1

Michelangelo

Bij Michelangelo ga ik nooit eten, maar ik bestel hier altijd pizza. En die pizza verdient absoluut een plekje in deze blogpost, want die pizza is onbeschrijflijk lekker. Dunne bodem, verse ingrediënten en ik wil dit elke dag wel eten.

Michelangelo, Sassenstraat 27

Swolsch Friethuys

Nog zo’n plek waar ik graag wat lekkers ophaal voor thuis is Het Friethuys. Hier wordt verse friet gesneden en ook veel snacks worden in eigen keuken bereid. Mijn favoriete frietje ooit.

Swolsch Friethuys, Grote Kerkplein 10

Verder eet ik graag sushi bij Blue Sakura, haal ik graag een broodje bij Bar & Brood en Piccolini, zijn de bagels bij Bagels & Beans gewoon hartstikke lekker en op het station is de koffie van Julia’s het best (ik heb alles getest ;-).

 

Wandelen/fietsen

Het Engelse Werk

Het Engelse Werk ligt net buiten de stad en is een prachtig park om doorheen te wandelen. Als je het groene park met schattige bruggetjes en vele bomen zat bent, kan je langs de IJsselbrug de dijk op lopen. Geweldig uitzicht en een heerlijke wandeling. Fietsen is hier ook erg fijn, ik fiets vaak over deze dijk richting de IJsselcentrale en vanaf daar richting Windesheim en Laag-Zuthem.

Park de Weezenlanden

Vlakbij de stad en voor velen bekend van het Bevrijdingsfestival, maar de rest van het jaar is dit een fijne plek om vanaf de stad doorheen te lopen. Het begin van het park bij het Provinciehuis is niet zo mooi, maar als je verder naar achteren loopt wordt het steeds beter en schattiger met bruggetjes en kleine paadjes. Achterin het park is een kinderboerderij.

De Wijthmenerplas

Ook iets verder buiten de stad is de Wijthmenerplas (spreek uit: wietemerplas). In de zomer ligt het hier altijd vol met mensen die zonnebaden en een duik nemen, in deze tijd is het erg lekker om er te wandelen. Bij Lakeside kan je ook nog eens wakeboarden of gewoon lekker eten en drinken.

Rondje Kampen

Als je de weg niet zo goed weet rondom Zwolle is het erg leuk om de Hanzeroutes te fietsen, zoals rondje Kampen. Langs de weg staan bordjes zodat je precies weet hoe je fietsen moet. Rondje Kampen is ongeveer 40km en als je aan de Hasselterweg in Westenholte begint vind je vanzelf het eerste bordje. Je fietst dan over een dijkje heen en over een ander dijkje terug! Lekker veel ruimte om vaart te maken en je hebt telkens erg mooi uitzicht.

Rondje Zwolle

Ook zo’n leuke ‘aangegeven’ route is Rondje Zwolle. Dit is een routje om Zwolle heen. Een erg mooi rondje en wat handig is, is dat je altijd ‘dichtbij huis’ blijft. Ben ik het zat, dan ben ik binnen tien minuten thuis. Het hele rondje is ongeveer 50km, het is wel langs veel plekken waar zeker in het weekend veel mensen met honden wandelen en je hebt veel bochtjes, dus als je graag heel hard fietst kan je beter een andere route nemen. Ik vind deze wel erg leuk!

 

Zo. Dit zijn wel mijn favorieten van de laatste periode. Natuurlijk zijn er nog véél meer leuke plekken in de stad, maar dit zijn de plekjes waar ik persoonlijk graag kom.

Laat me weten wat jouw favoriete plekken zijn in Zwolle!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

40 reacties
 1. BettinA

  Wij zitten nu bij de brasserie jansen en de carrotcake is niet te hachelen. Erg jammer. Gelukkig is het carnaval. Alaaf

  • Cynthia Schultz

   Wat jammer, wellicht een idee om dit even bij Jansen te melden ipv bij mij? 🙂 Bereik je meer mee denk ik!

 2. Martine

  Super leuk om te lezen. Ik werk zelf midden in het centrum van Zwolle en ondanks dat ik er regelmatig kom ken ik lang niet alle restaurants. Ik ga zeker eens binnenkort ergens anders eten dan bij de Las Rosas ;). Bedankt voor de tips!!

 3. carlijn

  Zo fijn dat je de fijne plekjes in Zwolle laat zien. Na te zijn opgegroeid in Den Helder en bijna 5 jaar studentenleven in Enschede staat voor na de zomer Zwolle waarschijnlijk op de planning als woonplaats doordat mijn vriend daar werk heeft gevonden. Een beetje een enge stap om te zetten omdat ik zelf verder niks in of met Zwolle heb en er niemand ken, maar door dit soort blog posts van jou leer ik het zelfs op afstand al een beetje kennen 🙂

  • Miss Lipgloss

   Wat leuk en spannend, alvast van harte welkom 🙂

 4. Daniëlle

  Mooie plekjes allemaal! De librije staat hoog op mijn daar zou ik nou echt eens willen gaan eten lijst 😉 helemaal nu ze bij het eten ook thee arrangementen ipv wijn aanbieden

 5. geesje

  Zó leuk om te lezen dit! Woon dichtbij Zwolle en maak ook nog regelmatig gebruik van je vorige edities voor jouw reviews. Het volgende restaurant op de daar-wil-ik-nog-naar-toe-lijst is denk ik toch wel Vaca Negra (al lijkt Het Weeshuys me ook erg leuk!)

 6. Aniekskitchen

  Leuke plekjes!! Ik ben minimaal 1x per jaar te vinden bij la cucaracha! Vlakbij de sassenpoort. Hier zijn de spareribs zo ontiegelijk lekker! Zo zacht en mals, echt zeker een aanrader!! Ik woon niet in de buurt en rijd speciaal naar Zwolle voor dit goede restaurant 🙂

 7. Rutha

  Vanmiddag onverwachts in Zwolle geweest.. Ik had je blogspot vanmorgen gelezen, we hebben geluncht bij Hier en Daar. Een geweldige inrichting/sfeer en inderdaad heerlijk lunchen! 🙂

 8. Aukje

  Jeeej fijne tips! Ik kan nooit kiezen bij Jansen. Tonijntosti of gepocheerde eitjes of toch maar een Brasplank delen of of of… 😉

 9. leah

  Jaaaa Zwolle! Ik ben er geboren maar woon in IJsselmuiden (Iesslmuudn ;)). Zwolle is echt superleuk! Ik ben benieuwd naar de Smooth Fruit Therapy! Rondje Kampen is inderdaad erg leuk, en Kampen zelf ook:)

 10. Vera

  Ik wil dit soort blogposts van elke Nederlandse stad. Zo chill om erbij te houden als je eens een dagje of een weekendje naar een stad gaat!

 11. Esley

  Direct antwoord op mijn vraag via Twitter. Denk dat ik bij mijn bezoek aan Zwolle zeker even ga kijken bij de fruitsapjes en de koffie & taart. Mijn partner kan ik vast blij maken met Vaca Negra. Thanks!

 12. Kim

  Ik woon zelf in Zwolle, dus dit is erg leuk om te lezen! Als je trouwens van Mexicaans eten houdt, zou ik eens bij restaurant “La Cucaracha” gaan eten. Het eten is daar echt super goed en ook leuk personeel 🙂

  • AnieksKitchen

   Dat restaurant is geweldig! Super leuke eigenaar ook, hij praat met liefde over z’n zaak en het eten!

 13. anna

  Wat een leuke plekjes allemaal, leuk dat je dit met ons deelt! Ik ben wel eens in Zwolle geweest, maar deze plekken kende ik nog niet.

 14. Maaike

  Ik vraag me nog steeds af waarom we niet van die leuke tentjes in Enschede hebben, of ik kijk er echt gewoon overheen lol. Maar de Hier & Daar lijkt me érg leuk!

 15. Femke

  Als ik dit lees denk ik dat ik snel eens naar Zwolle toe moet gaan :-).

 16. Caitlyn

  Zwolle ligt wel heel noordelijk voor een Vlaming als ik, maar het ziet er mooi uit 🙂
  xx

 17. Julia

  leuke en herkenbare plekken! Toevallig woon ik zelf in laag Zuthem 🙂

 18. rachel

  wat een leuke plekjes!! en ja de Librije staat hier ook nog op de to-do list hihi en de kans is heel groot dat dat dit jaar nog gaat worden 😀

 19. Melanie

  Leuk! Als mede Zwollenaar ben ik het helemaal met je eens 🙂

 20. Lindsey Beljaars

  Leuk! Ik houd het in mijn achterhoofd voor als ik ooit een keer naar Zwolle ga!

 21. Larissa

  Nog een tip: De Gillende Keukenmeiden aan het Meerminneplein 7.
  Heerlijke plek om te lunchen en/of even uit te puffen na het shoppen met eigen gemaakt gebak en een drankje. Ongedwongen sfeer, heerlijke verse producten en leuk personeel! Onlangs daar een high tea gehad, was super!

 22. Loes | Gewoon iets met Loes

  Leuk zeg, ik ben al veel te lang niet in of rondom Zwolle geweest. Vroeger werkte ik er en kwam ik ook regelmatig in de binnenstad. Nu is het net te ver rijden om ‘even’ naartoe te gaan. Misschien binnenkort maar eens een nachtje Zwolle plannen. Dat fietsen rondom Zwolle lijkt me ook leuk. Op de fiets zie je weer hele andere dingen!

 23. Nicole

  Oh dit is goed om te weten! Heb ik gelijk een paar leuke restaurants als ik weer in Zwolle ben.

 24. Laura

  Wat een perfecte timing! Ik heb voor dit weekend een verrassingsweekend naar Zwolle gepland voor mijn vriend z’n verjaardag! ?

  • Marjolein

   Haha ik heb toevallig van de week een oude blogpost hier over opgezocht, ik ga precies hetzelfde doen!

  • Laura

   Haha superleuk! Veel plezier samen!

  • Laura

   Haha superleuk! Veel plezier samen! Overnachten jullie toevallig ook in het Van der Valk hotel? :p

  • Marjolein

   Ja!! Maar pas in juli. Komen er op jouw site ook nog tips? 🙂 Hopelijk hebben jullie een leuk weekend ondanks het weer!

 25. Femke

  Studeer al twee jaar in Zwolle maar heb de meeste tentjes nog niet gezien. Pas bij bar & brood geweest. Dat was wel echt enorm lekker. Binnenkort maar hier& daar proberen, dat weckpotje zag er zo lekker uit! Vast beter dan het eten op de campus

 26. Liset – Beautydagboek

  Wat lijkt me Hier&Daar leuk om te zitten! Ik ben dol op thee en iets lekkers, dus deze ga ik onthouden als ik ooit in Zwolle kom :).

 27. Anne-Marie

  Bij de Librije wil ik zeker ook een keer gaan eten. Ik kan me voorstellen dat je daar voor spaart!

 28. Fleur

  Als ik weer een keer in Zwolle ben zal ik aan deze post terug denken. Heel handig!

 29. Kelly Caresse

  Voor zover ik me kan herinneren ben ik nog nooit in hartje Zwolle geweest, behalve op het station of via de snelweg, terwijl mijn ouders er vroeger een paar jaar gewoon hebben, die eettentjes klinken heel erg gezellig en fijn

 30. Sanne Marlijn

  De Librije.. Kan ik alleen maar van dromen om daar te eten haha. Maar staat zeker nog hoog op mijn lijstje. En pizza mag zeker niet ontbreken, heb gisteren nog zo’n niet te versmaden stuk deeg gegeten;-) Vind dit soort artikeltjes altijd wel handig, weet ik voor de volgende x in Zwolle waar ik naartoe moet gaan.

 31. Mama Lifestyle Blog

  Wat een leuke plekjes (en leuke foto’s)! Genoeg te doen zo in en rond Zwolle! Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit in Zwolle ben geweest…. Veel plezier vanavond Cynthia! Hopelijk wordt het een te gekke avond met je vrienden!