Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
15 september 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • aura
  • beste e-reader
  • e-reader
  • e-reader test
Een MissLipgloss artikel

E-reader review: Kobo Aura H2O

Kobo Aura H2OVorig jaar reviewde ik de Pocketbook Touch Lux 2. Inmiddels gebruik ik sinds die tijd mijn nieuwe e-reader, de Kobo Aura H2O. Ik krijg veel vragen of ik die wil reviewen. Maar natuurlijk! Ik vertel je er vandaag alles over én ook waarom ik überhaupt twee e-reader heb.

Waarom twee e-readers?

In mijn Pocketbook review leg ik je uit waarom je überhaupt een e-reader zou hebben, vandaag rijst natuurlijk de vraag waarom ik er twee heb. Waarom kocht ik de Kobo Aura H2O terwijl ik die Pocketbook heb? Nou ’t zit zo. Vlak voor de review van de Pocketbook online kwam ging hij stuk. Het scherm deed het ineens niet meer. Ik ging ermee terug en kreeg toen een nieuwe, maar dat duurde wel drie weken. Ik kan niet drie weken zonder e-reader! Paniek.

Nee, geen paniek, ik besloot een andere e-reader te kopen en dan een van de twee als back-up te gebruiken. Na drie weken kreeg ik een nieuwe Pocketbook (goede service!) en die is nu mijn ‘reserve’. Kijk, ik gebruik dit ding elke dag. Op reis of op vakantie meerdere uren per dag, en als die dan stuk gaat, baal ik. Daarvoor heb ik dus een reserve. Overbodige luxe, maar voor mij wel heel erg handig. En ik kon die drie weken dus echt niet zonder e-reader. Dus. Zo zit ’t.

En: waarom nou een e-reader?  Jaren geleden kocht ik mijn allereerste e-reader die toen nog helemaal niet zo handig in gebruik was. Toen ik later een Kobo kreeg, was ik echt om. Vooral op reis gebruikte ik mijn e-reader veel, terwijl ik eerst meestal mijn iPad mini pakte. Ik ontdekte dat de e-reader veel prettiger leest dan een tabletscherm, dat de e-reader veel lichter is en dat de batterij véél langer meegaat. Op reis scheelt het natuurlijk een hoop gesleep (en overgewicht in je koffer 😉

Daarnaast zijn boeken als e-book vaak veel goedkoper dan een papieren boek, waardoor je veel bespaart op je boekuitgaven. Als je veel leest, heb je dit er dus al snel uit. Ik weet dat er veel mensen zijn die echt boeken verzamelen, ik wil echt alleen fysieke boeken bewaren die ik helemaal het einde vond, dus ik wil er juist liever minder dan meer, maar dat is persoonlijk.

Kobo Aura H2O

Kobo Aura H2O

Kobo Aura H2O, €179

Mijn keus viel vorig jaar op deze Kobo e-reader. In het verleden heb ik twee Kobo’s versleten, beide gingen ze erg snel stuk, maar de service was wel heel goed: ik kreeg toen meteen een nieuwe. Na mijn uitstapje naar Pocketbook besloot ik toch weer voor een Kobo te gaan. Waarom? Vanwege de interface en het gebruiksgemak. Ik vind alles bij de Kobo toch net even wat makkelijker werken én alles ziet er mooier uit. Ook is de hardware (dus de knopjes) makkelijker te bedienen, de Pocketbook heeft bijvoorbeeld echt een irritant aan-en-uitknopje.

Het voordeel van de Kobo Aura H2O is dat hij waterproof is. Je kan hem helemaal onderdompelen. Ik lees op reis graag in het zwembad, op het strand of in bad en dan is het wel ideaal dat dit apparaat daartegen kan. Ik spoel hem zelfs regelmatig onder de kraan af als er zand op zit.

Deze e-reader heeft een accuduur van twee maanden, je hoeft hem dus echt niet vaak op te laden. Er kunnen 3.000 e-books op en er zit een backlight in: als het donker is kan je dus een lichtje in je scherm aandoen. Dat was voor mij echt een vereiste omdat ik graag in bed lees.

Kobo Aura H2O

De achterkant is van een soort rubberachtig materiaal gemaakt en je ziet wel dat je daar heel snel (en hardnekkig!) vingers op krijgt. Ik stoor me daar niet zo aan, ik heb er ook vaak een hoesje omheen.

De Kobo Aura H2O is een van de duurdere e-readers, maar voor mij waren de voordelen wel zo ideaal dat ik het er op waagde.

Lezen

Kobo Aura H2O

Lezen gaat echt heel gemakkelijk. Je gaat naar je bibliotheek, tikt een boek aan en je kan gaan genieten. Je kan alles instellen: lettersoort, lettergrootte, marges. Met een tik op de zijkant van het scherm blader je verder, met en tik op de linkerkant van het scherm blader je terug. Dat gaat heel gemakkelijk. Ook kan je makkelijk op het scherm andere dingen bedienen zoals het aanzetten van de WiFi of het licht.

Kobo Aura H2O

Vind ik leuk: leesstatistieken.

Kobo Aura H2O

Je vindt ze ook uitgebreider als je vanuit het hoofdmenu naar Extra’s – Statistieken gaat.

Het allerbelangrijkste, het lezen, gaat vlekkeloos. Hij hapert nooit, het scherm is HD, alles ziet er goed en haarscherp uit en het wérkt gewoon top. Het licht is ook fijn: je kan hem heel zacht zetten, maar ook heel fel en alles er tussenin.

Boeken er op zetten of aanschaffen

Kobo Aura H2O

Dit vind ik een van de grote voordelen aan deze e-reader: het is zó makkelijk om er boeken op te krijgen, ook zonder kabel. Met een micro-USB-kabel is de eerste en meest logische optie en dat gaat vlekkeloos. Je sleept gewoon je ebooks in het mapje en ze staan erop.

Wat ik meestal doe: boeken aanschaffen via de Kobo shop of via Bol.com. De Kobo shop kan je met je e-reader bezoeken als je met WiFi verbindt en dat gaat heel gemakkelijk en snel. Je kan met een paar klikken een of meerdere boeken kopen en die staan dan meteen op je e-reader. Super handig en snel. Wat ook top werkt: je Kobo account koppelen aan je Bol.com account. Wanneer je een ebook koopt op Bol.com en je klikt op je Kobo e-reader op ‘synchroniseer’ dan staat je boek er meteen op. Zo handig! Ik vergelijk dus altijd de prijzen op beide sites en koop mijn nieuwe boek daar waar ‘ie het voordeligst is.

Eindoordeel Kobo Aura H2O

Ik gebruik mijn Kobo Aura H2O inmiddels meer dan een jaar en met érg veel plezier. Het is een fijne, handzame, lichte, goed werkende en gebruiksvriendelijke e-reader. De batterij gaat lang mee, het licht werkt prettig, het is super makkelijk om er nieuwe ebooks op te zetten en het ding leest gewoon top. En: hij is nog niet stuk. 😉 Mijn vorige Kobo’s begaven het vrij snel zonder dat ik er iets raars mee deed, deze houd het nog steeds uit ondanks zeer intensief gebruik.

De Kobo Aura H2O is voor €179 te koop bij allerlei (web)winkels. Ik kocht hem zelf.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.