Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
20 november 2008 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Droog en vochtarm

Iets wat ik zelf altijd heel misleidend heb gevonden: het verschil tussen een droge en vochtarme huid. Ik heb zelf in de winter altijd schilfertjes doordat mijn huid zo – dacht ik – droog was, en na het douchen erg trekkerig. Mijn eigen schoonheidsspecialiste vertelde me ook altijd dat ik een droge huid had. Nu was ik deze zomer bij de Zwaluwhoeve, waar ik een gezichtsbehandeling kreeg. Het meisje zei tegen me dat ik een onrustige huid had. Ik zei: ‘Ja, het is erg droog, daar heb ik nu erg last van.’ ‘Nee hoor,’ zei het meisje. ‘Je hebt geen droge huid, maar een vochtarme huid!’ Droog? Vochtarm? Dat is toch hetzelfde? Ze heeft het me uitgelegd en nu ga ik het jullie uitleggen, want ik geloof dat er niet veel mensen zijn die dit weten.

Dr. van der Hoog Hydro Dagcrème met intensief vochtregulerende werking – Voor de vochtarme huid


Droge huid
Wanneer je een droge huid hebt, produceert je huid niet veel talg. Wanneer je een vette huid hebt, maakt je huid wél veel talg aan. Talg is een soort vet dat de huid zelf aanmaakt. Je hoofdhuid produceert dit ook, hierdoor krijg je vet haar! Een droge huid is te herkennen als een matte huid, je hebt weinig puistjes, héle kleine poriën (nauwelijks te zien) en je krijgt sneller rimpeltjes dan wanneer je een vette huid hebt.

Vochtarme huid
Een vochtarme huid heeft – zoals het woord al zegt – alles te maken met het vochtgehalte in je huid. Een vocharme huid kan je herkennen aan een strak, gespannen gevoel na het douchen, schilfertjes…

The Body Shop White Moisture Night Cream – voor de vochtarme huid

Vet én vochtarm? Dat kan!
Nu begrijp je dus ook dat een vette huid óók vochtarm kan zijn! Ik heb dit zelf. Sinds de zomer is mijn huid aan het veranderen, heel raar om te zien. Mijn huid wordt vetter, vooral de t-zone. ’s Ochtends glimt het een beetje en ik heb iets vaker puistjes. Maar! Na het douchen en als het buiten erg koud is heb ik wél schilfertjes op m’n wangen en voorhoofd. Het lijkt raar, zo’n ‘droge’, strakke huid tegenover het vette. Maar het kan dus wel.

Rituals Awareness Dry Skin – Voor de droge huid

Producten
Wat voor producten moet je nou gebruiken? Wanneer je een vochtarme huid hebt, moet je geen producten gebruik voor de droge huid. Want je huid is dan niet per se droog! Gebruik voor een droge huid een crème voor de droge huid. Bijna alle merken hebben dit wel, ook goedkope merken zoals bijvoorbeeld Hema. Een vochtarme huid is wat lastiger, want goedkopere merken hebben daar vaak geen producten voor. Je kan voor een vochtarme huid het beste een moisturiser gebruiken, deze werkt vochtregulerend. Wanneer je bijvoorbeeld een vette huid hebt, die ook vochtarm is, kan je het beste producten voor de vette huid gebruiken in combinatie met producten voor de vochtarme huid.


En? Wist jij dit?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.