Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
19 september 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • camoufleren
 • donshaar
 • gezichtshaar
 • make-up
Een MissLipgloss artikel

Donshaartjes verwijderen en camoufleren met make-up

Iedereen heeft donshaartjes (ook wel peach fuzz) in zijn of haar gezicht, maar bij de een is het wat heftiger dan de ander. Zeker als je wat ouder wordt krijg je meer donshaartjes, maar je kan ook op jongere leeftijd gewoon wat meer haartjes op je gezicht hebben. Daar is niks raars aan, maar het kan wel vervelend zijn als het heel goed zichtbaar is. Er zijn een aantal manieren om er vanaf te komen en te zorgen dat je het minder goed zit. Soms kan bepaalde make-up er namelijk voor zorgen dat je haartjes nog beter te zien zijn,en dat wil je dan juist niet. Ik ga je in dit artikel uitleggen hoe je permanent van je haartjes af kan komen en hoe je ze minder laat opvallen als je make-up gebruikt.

 

Wat is donshaar en waarom heb ik dat?

Donshaar, in het Engels peach fuzz of vellus hair zijn hele kleine dunne korte haartjes die over je hele lichaam groeien. Het is licht van kleur en je ziet het bijna niet. De enige plekken waar het niet voorkomt op je lichaam zijn je lippen, de achterkant van je oren, je handpalmen, je voetzolen, je genitaliën, je navel en op littekens. Je hebt donshaar omdat het je lichaam isoleert, en het zorgt ook voor het afkoelen van je lichaam: het regelt dus je lichaamstemperatuur. Best wel belangrijk!

 

Donshaartjes verwijderen

Sommige mensen hebben de donshaartjes wat meer op bepaalde plekken op het gezicht (zo heb ik het een klein beetje boven mijn mond en bij mijn kaaklijn), anderen hebben het duidelijk op hun hele gezicht. Het kan zijn dat je je hier aan stoort en dat je er gewoon helemaal van af wilt. Ze gaan nooit helemaal permanent weg, je kan ze namelijk niet laseren, daar zijn de haartjes te klein en te licht voor. Een laserapparaat pakt dit niet. Wat wel werkt:

 • ontharingscrème. Maar dit is geen aanrader om op je hele gezicht te gebruiken. Als je erg opvallende donshaartjes hebt op bepaalde plekken kan je het hier en daar gebruiken. Het kan wel irriteren op je gezichtshuid dus wees er voorzichtig mee. Ontharingscrème breng je aan op de plek die je wilt ontharen, laat je even intrekken en dan kan je de haartjes zo ‘wegvegen’. Wel erg chemisch.
 • harsen. Een beetje pijnlijk, maar wel effectief! Kan je zelf thuis doen met waxstrips, maar je kan er ook voor naar de schoonheidsspecialiste.
 • verwijderen met draad. Check onderstaand filmpje hoe je dat kan doen. Ik vind dit zelf wel erg pijn doen en je moet er wat handigheid in krijgen. Ook dit kan je doen bij een schoonheidssalon, bijvoorbeeld een Turkse.
 • Scheer nooit je gezicht. je krijgt hier stoppeltjes van, en dat voelt niet fijn en ziet er ook niet mooi uit.

 

Donshaartjes minder laten opvallen met make-up

Lastig aan donshaartjes is dat make-up er vaak op blijft liggen waardoor ze nog meer opvallen. Er zijn een aantal trucjes die je kan toepassen om dit te voorkomen.

 • Kijk uit met poederfoundations en andere soorten poeders. Dit is dus echt een product wat je haartjes in de spotlights zet door de poederige finish. Gebruik liever een vloeibare foundation.
 • Gebruik je wel graag poeder over je foundation heen? Gebruik dan een finishing spray of een fixing spray (bijvoorbeeld de Vitamine E Spray van The Body Shop of Fix+ van MAC, je kan ook gewoon mineraalwater in een spray gebruiken) na dat je de poeder hebt aangebracht. Het zorgt er ten eerste voor dat je make-up langer blijft zitten, maar het haalt de poederige finish ook weg.
 • Gebruik liever je vingers bij het aanbrengen van je foundation dan een poederkwast. Hierdoor wordt je foundation wat warm waardoor het makkelijker blend met de huid én de haartjes.
 • Donshaartjes groeien altijd naar beneden. Als je je foundation of andere gezichtsmake-up hebt aangebracht, strijk het op het eind dan altijd even naar beneden. Nog één haal met je kwast er over, of even met je handen over je gezicht strijken. Zo ga je met de haargroei mee en vallen ze minder op.
 • Vermijd alles dat claimt ‘matte’ of ‘oil-absorbing‘ te zijn. Dit geeft een mat, poederig effect en dat wil je dus niet. Ga liever voor vochtinbrengend, moisturizing, vloeibaar, glanzend…

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.