2 augustus 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • chef's table
  • dineren
  • ervaring
  • eten
Een MissLipgloss artikel

Dineren en overnachten bij Hisa Franko

DSC04892Onze roadtrip door Oost-Europa draaide om twee dingen: de bruiloft waar we heen gingen in Bulgarije en een etentje bij Hisa Franko. Hisa Franko is volgens de documentaireserie Chef’s Table een van de beste restaurants ter wereld. Na de aflevering gekeken te hebben, wisten we: hier gaan we heen. Ik reserveerde een tafeltje (en een hotelkamer) en we gingen. Het was wáánzinnig.

DSC04978

Hisa Franko is een restaurant vlakbij de Italiaanse en Oostenrijkse grens in Slovenië, in de plaats Kobarid. Het wordt gerund door chef Ana Ros en haar man én sommelier Valtar Kramar. Het land kent geen Michelingids of Michelinsterren, maar veel kenners en recensenten zeggen: áls die er waren in Slovenië, dan had Ana er zeker een of twee op haar naam staan. Kan niet anders.

We zagen de Chef’s Table aflevering over Hisa Franko en we waren meteen in de ban. Elke keer als ik dat heb na een aflevering, check ik op de website van het restaurant hoe duur een diner is. Dat is bij de meeste Chef’s Table restaurants nogal heftig. Meestal komen we uit op zo’n €700 tot €1000 voor een diner en daarnaast zijn de restaurants vaak aan de andere kant van de wereld. We fantaseren over een reisje erheen, maar we doen het nooit. Tot de Hisa Franko aflevering. ‘Gaan we niet door Slovenië als we van Bulgarije naar Nederland rijden?’ Het bleek precies op de route te liggen. Ik checkte dus de website, en zag dat een arrangement met een diner van negen gangen, een overnachting en ontbijt €300 kost voor twee personen. Dat is best aardig. Ik stuurde een mail, er was een tafel en een kamer vrij, check, geboekt. We gaan.

DSC04976

Op woensdag 20 juli was het zover. Het moment dat we Slovenië in reden waren we al overweldigd door de natuur, de bergen en de felblauwe Soca rivier. Het werd alleen maar beter toen we van Tolmin, waar we onze eerste nacht in Slovenië waren, naar Kobarid reden.

Het huis waar het restaurant en hotel in gevestigd is heeft een rijke historie. Legendes vertellen dat Ernest Hemingway werd verpleegd in het huis. Hij schijnt er er ‘A Farewell to the Arms’ geschreven te hebben. Maar het huis was in de laatste tientallen jaren zeker een motel, een privéwoning, een ziekenhuis tijdens de eerste Wereldoorlog, een boerderij en nu is het Hisa Franko.

DSC04973

De omgeving is prachtig: groen, bergen, een beekje direct naast het huis en toch nog dichtbij het leuke dorpje Kobarid.

DSC04974 DSC04880

We sliepen een nacht in deze kamer. Het is heerlijk ruim en knus ingericht. Hisa Franko wil geen stijf en strak restaurant zijn, maar een plek waar je je thuisvoelt en waar je niet bang bent om je vork te laten vallen tijdens het eten. Het mag relaxed zijn. Dat is heerlijk, dineren met het idee dat je niet één keer hardop kan lachen is niet echt ontspannen.

DSC04881

DSC04883

De kamer was heerlijk! Het was er alleen wat warm – een airconditioning zou er geen overbodige luxe zijn.

DSC04884

Het is tijd voor het diner. We krijgen een tafeltje aan de rand van het terras. We eten met dit uitzicht. Naast ons stroomt een klein beekje (waar ze ook hun eigen forel uit halen), we hebben uitzicht op de bergen. Dit is de mooiste plek waar ik ooit gezeten heb tijdens een diner.

DSC04887

We gaan voor het menu met negen gangen en besluiten het een verrassing te laten. We hebben er zin in! Oh, het brood dat je ziet links is zó lekker en wordt huisgemaakt. Het is een soort stevig zuurdesembrood.

DSC04892

Proost. Dit moment vind ik altijd te gek: alvast een wijntje en een hapje, maar het hele menu met al dat lekkere eten komt allemaal nog.

Amuse: mossel met tomatenmarmelade en basilicum

DSC04893

We krijgen eerst wat lekkers bij ons wijntje. Op tafel zie je al koekjes van parmezaan staan. Maakt de wijn nog beter 🙂 Deze mossel is vooral heel zacht en de zoete tomatenmarmelade en sterk smakende basilicumolie overheersen.

Amuse: ben ik vergeten 🙂

DSC04895

Wat dit precies was, ben ik helemaal vergeten. Wel smaakte het sterk naar vis en overduidelijk zit er kaviaar bovenop. Maar wat het exact was… Vergeef me. Het smaakte goed. Haha.

Marmerforel, salamblad, 3 x kastanjes

DSC04897

Het echte menu begint. Deze marmerforel zwemt in de beekjes in de Soca vallei. Het smaakt heel zacht en door de viseitjes erbovenop zit bij sommige hapjes een explosie van zoutige vissmaak. De bouillon is lichtzoet. Meteen valt ons allebei op dat de smaken niet licht zijn. Ook van de wijn niet. Vaak als je veel gangen eet begin je fris en subtiel van smaak, zowel bij de wijnen als bij het eten. Dat is hier niet het geval, meteen krijgen we explosies aan smaken en dat maakt me nog nieuwsgieriger naar wat er gaat komen.

Watermeloen, rabarber, langoustine, anijs

DSC04899

DSC04901

Dit is een plaatje. Door de zoete rabarber en watermeloen verwacht je een licht en fris gerecht, maar dat is niet het geval. Op de langoustine zitten geroosterde noten en op de rest van het gerecht liggen gebrande pitjes. Deze geven het gerecht een heel aardse en aanwezige smaak. De langoustine is boterzacht en erg smaakvol in combinatie met de rabarber.

Makreel, tomaat, kaneel, gekarameliseerde radijsjes

DSC04903

Deze makreel is gepocheerd in kaneel. De structuur is héél zacht en de kaneel is echt verrassend lekker bij de vis. Helemaal in combinatie met de zoete strengetjes tomaat en het krokante rijstkoekje.

Zomer bloemkool ravioli, bouillon van babygeitenkop, babygeitenhersenen, zwarte truffel, zwarte bonen, ansjovis

DSC04907

Dit is een echte verrassing. Een beetje samenzweerderig komt de gastheer ons vertellen dat we hersenen van geitjes eten. Wow – niet iets wat ik zou bestellen in een restaurant. Maar zo’n menu is de uitgelezen kans om te experimenteren en dingen te proeven die ik normaal niet zou eten. De geitjes komen trouwens uit de buurt: het is een speciaal ras dat in 2000 is ‘ontdekt’ in Dreznica.

De ravioli is gevuld met zachte bloemkool en de smaak van dit hele gerecht is vrij zacht. Ik had juist hierbij een sterke smaak verwacht, maar alles is subtiel en zacht, ook qua textuur. De combinatie met de truffel is heerlijk. We zijn in ieder geval weer bij de les, wat een apart gerecht.

DSC04910

We zien langzaam de zon onder gaan en we blijven maar zeggen hoe geweldig dit uitzicht is.

DSC04912

We proosten nog maar eens. Wat moeten we anders 😉

Inktvis gevuld met lamszwezerik, tuinboon, grottenkaas

DSC04913

Mijn favoriet van de avond. Als ik in een restaurant zwezerik kan eten, bestel ik het vaak bij vlees, hier zit bij het inktvis. Met kaas en tuinboon. Deze smaken zijn héél intens. Ik weet niet wat ik meemaak, dit is zo’n verrassing in mijn mond. De texturen zijn zacht maar de smaken des te heftiger. De combinatie van orgaanvlees met inktvis vind ik heel bijzonder en het combineert echt onwijs goed. Ik proef dit nog steeds, het was een van de geweldigste dingen die ik ooit gegeten heb.

Reprise van brodetto, gekonfijte citroen, rode ui gemarineerd in oranjebloesem

DSC04925

Brodetto is een Italiaanse vissoep. Dit is een moderne variatie erop met kreeft, gekonfijte citroen en rode ui. In het hele menu wordt tomaat vaak met vis gecombineerd en dat is telkens zo’n verrassend goede combi. Dit gerecht staat wel ergens onderaan mijn lijstje, ik herinner me de smaken als een beetje korrelig en stoffig, al maakte de ui het allemaal wel net even wat pittiger.

DSC04930

De gasten achter ons hebben een whippet die de hele tijd heel vrolijk over het grasveld naast ons rent. Mooi vermaak 🙂

Bergkonijn die een mexicaanse kip wil zijn – konijn met kippenhuid, mole, abrikoos

DSC04935

Het eerste gerecht met gevogelte en wel een bijzondere: konijn met de huid van kip. Een beetje luguber klinkt het wel. In combinatie met de enorm sterk smakende Mexicaanse mole erg lekker, maar voor mij geen topgerecht. Van mij had het in de vis/schaaldieren-sfeer mogen blijven, al is de afwisseling best even lekker en dit is niet zo voor de hand liggend als een stuk rundvlees of iets als eendenborst.

DSC04939

Ik zie voor het eerst in mijn leven een maansopkomst. We zien hem voor onze neus boven de bergen uitkomen. In Nederland staat ‘ie toch altijd rond het einde van de middag al zo transparant wit aan de hemel? Ik heb dit nog nooit gezien.

Onder de vlierboom – vlierbloesem, witte perzik, zacht fruit, witte chocoladeschuim, amandelbrood

DSC04942

Het is tijd voor de toetjes. Ik houd nooit zo van geleitjes maar dit smaakt zo fris! Het perfecte toetje na zo’n heel menu. Het smaakt niet speciaal of bijzonder, maar gewoon heel erg goed en fris. Ik vind het altijd jammer als ik na heel veel gangen iets zwaars als chocola of roomijs krijg omdat ik dat na zoveel eten niet meer lekker vind. Maar dit! Te gek.

Walnoot meringue, 21 dagen oude kefir, peer in kaneel, boshoning, stuifmeelijs

DSC04946

Nog een plankje met allemaal lekkers. Heerlijk bij elkaar. Het ijs is heel intens van smaak, maar ook zoet en fris.

Vijf jaar oude Tolmin kaas

DSC04958

Hier vroegen we speciaal om: de vijf jaar oude Tolmin kaas. Deze kaas komt uit de buurt en wordt normaal gesproken niet gerijpt. Valter, de mede-eigenaar van Hisa Franko, rijpt hem zelf vijf jaar in zijn kaasschuur. Het smaakt intens! Het is een hele oude brokkelkaas die heel zout en penetrant is. Fantastisch lekker. We drinken er een slivovic bij, sterke drank gemaakt van pruimen die veel in Oost-Europa gedronken.

We drinken om de gang een bijpassende wijn, allemaal Sloveens en allemaal biologisch. De wijnen zijn allemaal vol van smaak en combineren zo lekker met het eten.

Wat mij opvalt is dat ik me na tien gangen (inclusief de kaas) niet eens ramvol voel. Normaal na zo’n diner kan ik de laatste gangen eigenlijk al niet meer op en heb ik het zwaar tijdens het laatste halfuur. Dat was nu helemaal niet het geval! Ik was verzadigd en zat vol, zoals na een normale maaltijd. En dat was echt fijn! Ik had wel wat teveel van de te lekkere wijn gehad, maar dat vond ik helemaal geen probleem 🙂

DSC04961

Goedemorgen! Tijd voor ontbijt.

DSC04970

En dat ontbijt is lekker. Het is sowieso al te gek om hier wakker te worden, en al helemaal na zo’n diner als gisteravond.

DSC04965

Ik neem wat vers fruit, een soort shortbread met blauwe bessen, cake met appel en kefir. En koffie, natuurlijk.

DSC04964

DSC04963

Het ontbijt is uitgebreid, alles is vers, veel is huisgemaakt en het is allemaal gewoon heel erg lekker. We krijgen brood op tafel en kunnen eitjes bestellen. Beiden nemen we scrambled eggs met kaas en ham en dat smaakte fantastisch – ze gebruiken er een speciale kaas uit de omgeving voor.

Ik boekte voor Willem en mijzelf dus een ‘I Love You Package’, met daarin twee keer een diner van negen gangen, twee keer ontbijt en een overnachting. Dit pakket kost €300 voor twee personen. Daarnaast waren we ongeveer €70 kwijt aan de wijn, in totaal veertien glazen. Het menu van negen gangen kost los €90 per persoon exclusief wijn. Ik heb alles gewoon zelf betaald.

Wij vonden dit fantastisch en het geld dubbel en dwars waard. Dit diner staat voor mij met de Librije op een gedeelde nummer één (en dat voor een fractie van de prijs). Natuurlijk het eten en de wijn, maar ook het uitzicht, de plek, de vriendelijke en grappige bediening.

Ik schrijf niet vaak op deze manier over etentjes, maar ik vond dit zo ongelooflijk waanzinnig dat ik het graag eens op deze manier met je wilde delen. Een onvergetelijke avond was dit voor ons en ik wilde je even mee laten genieten. Laat het me weten als je het leuk vind om dit vaker zo te lezen.

Als je ooit in de buurt van Slovenië bent en je houdt van lekker tafelen, overweeg dan echt om naar Hisa Franko te gaan. Het was bij ons een vrij spontaan idee en ik ben zo blij dat we gegaan zijn! En als je Netflix hebt: ga eens naar Chef’s Table kijken.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.