Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
22 september 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • chef's revolution
  • culinair
  • eten
  • restaurant
Een MissLipgloss artikel

Chef’s Revolution 2016

 

dsc05339Afgelopen zondag en maandag vond de derde editie van Chef’s Revolution plaats, het culinaire event dat in en rondom De Librije in Zwolle afspeelt. Alles draait om koken en eten met kookdemonstraties van topchefs, een BOERenmarkt XL met streekproducten en wijn-spijscombinaties. Beide dagen nam ik een kijkje en ik deel graag met jou wat ik allemaal zag en proefde.

Even geleden schreef ik een artikel over mijn bezoek aan restaurant Hisa Franko in Slovenië. Daar werd zó leuk op gereageerd dat ik besloot hier ook een stuk over te schrijven: dit is zo’n ontzettend leuk  en uniek culinair event! Een aanrader voor iedereen die ook maar een beetje van eten houdt.

dsc05320

Het event vindt om de twee jaar plaats in en rondom restaurant De Librije. Het wordt georganiseerd door Jonnie en Therese Boer en is voor horeca-ondernemers en chefs, maar natuurlijk ook ‘gewoon’ liefhebbers. In theater De Spiegel zijn de hele dag kookdemonstraties waar je vooraf tickets voor moet kopen, de BOERenmarkt XL is vrij toegankelijk. Daar ben ik zelf geweest, helaas kon ik overdag niet.

dsc05321

We beginnen met het beste: kaas! Er staan verschillende kramen met erg goede bijzondere kazen, wij kochten twee soorten bij Bourgondisch Lifestyle. Leuk is dat er bij dit soort plekken niet moeilijk wordt gedaan over het een en ander proeven en dat maakt het nog leuker. Én makkelijker om een goede keuze te maken!

dsc05327

Er staan kookwinkels als Oldenhof, maar ook Hanos is aanwezig en The Big Green Egg. Rechts kan je munten kopen: die heb je nodig als je wat wilt eten en/of drinken. Je koopt ze per tien (€20) en een wijn/spijscombinatie kost 4,5 munt. Alleen een gerecht van een sterrenchef kost 4 munten.

dsc05326

dsc05329

Prachtig én zo lekker brood bij het Vlaamsch Broodhuys.

dsc05330

Dit is een gerechtje met tonijn, miso, basilicum en tomaat bij De Burgemeester.

dsc05333

Lekkere wijnen bij Henri Bloem. Leuke aanbieding ook: vier nazomerwijnen voor €39,95.

dsc05335

Het eerste gerechtje dat we eten: tartaar van picanha met (baby)mais en popcorn. Ik houd enorm van rundertartaar en deze smaakt fantastisch. Heel zacht, romig en een beetje nootachtig van smaak door de geroosterde mais en popcorn.

dsc05339

Proost.

dsc05340

Bijzonder zeebanket bij Bontom.

dsc05343

Warmgerookte zalm – dit ziet er zo lekker uit!

dsc05349

Bij Jimmy’s Foodtrekker een rendanburger op een bun. Een iets groter hapje en dat is welkom tussen de kleine gerechtjes! Te lekker, Aziatische smaken, fris en vol van smaak door het rundvlees.

 

dsc05354

Een flan van ganzenlever met rode kool. Boterzacht en ook zoet door de rode kool.
dsc05360

Bij Merlet geroosterde coquille met creme van witte truffel, witlofconfit, aceto soprafino en saus van eekhoorntjesbrood.

dsc05362

Als ergens gegrilde coquilles te krijgen zijn, kan je me wegdragen. De combinatie met truffel en bittere witlof is een hele goede, het geeft de coquille bijna een vleesachtige smaak.

dsc05365

Kaatje bij de Sluis: paté van gevogelte met madeira, sinaasappel en gekaramelliseerde walnoot.

dsc05367

Paté vind ik vaak erg lekker maar soms ook zo zwaar en stoffig, door de zoete knapperige sinaasappel is dat bij deze helemaal niet het geval! Wat heerlijk is dit, zeker met de wat zoete wijn erbij.
dsc05371

Als laatste ‘zure zult’ van varkenswang, gerookte ganzenlever, bernardus ‘prior 8’  en pittige zilveruitjes. Zure zult is niet per se iets wat ik zou bestellen als het op de kaart staat, maar dit smaakt goed, al is het wat zwaar. Herfstsmaken! Lekker met het knapperige roggebroodje bovenop.

dsc05370

Hollands Genoegen bij Landgoed Lauswolt Beetsterzwaag: daar ga ik eind oktober eten. Erg veel zin in.

dsc05375

Borrelen en zo lekker eten samen met Judith.

dsc05377

De sfeer is leuk! Het is gezellig, laagdrempelig, met overal hooibalen waar je op kan zitten om je hapje te eten. Er is een bar met bier, wijn en fris en een bandje of DJ treed op afhankelijk van het moment.

dsc05378

Zoveel sausjes bij Wollerich!

dsc05381

Bij Wollerich stoofvlees van ossenstaart met schuim van eidooier, knolselderij en brioche. Niet gegeten, maar ziet er zo mooi uit in dat eitje!

dsc05388

Als laatste nog even kijken bij Brandt & Levie worstmakers.

dsc05383

Deze nam ik mee: blauwe kaas, samen met Jonnie Boer ontwikkeld.

dsc05384

Brandt & Levie koopt hele varkens in om de worsten van te maken, en van het varkensvat dat overblijft maken ze deze zepen. Dat is bijzonder – ik ken alleen zeep van plantaardige oliën. Ik heb er een meegenomen, ik ben benieuwd.

dsc05387 dsc05389

Nou en of 😉 Van Brandt & Levie nam ik drie worsten mee: blauwe kaas, chipotle en lavendel. Wat een leuke jongens ook, die dit met z’n drieën doen.

Ik ben erg blij verrast door Chef’s Revolution. Wat een leuk culinair evenement, en weer heel anders dan de foodtruck events. Wat ik er leuk aan vind is tweeledig: aan de ene kant dat er veel leveranciers van streekproducten staan waar je van alles kan proeven en natuurlijk kopen. Wat ik vooral erg tof vind is dat je op een heel laagdrempelige manier gerechtjes kan eten van sterrenchefs zonder dat je de hoge drempel van een chic restaurant over moet, met het daarbij behorende menu en prijs. Natuurlijk is negen euro voor een hapje en wijntje niet goedkoop, maar je kan er zoveel of weinig eten als je wilt.

Wat ik persoonlijk iets minder leuk vond is dat heel veel stands rond half acht al leeg waren. Om acht uur is het evenement elke avond afgelopen en al veel eerder zijn stands ‘klaar’. Opgeruimd, met de tas om de arm om weg te gaan. Niet zo leuk als je net nog munten hebt gekocht om nog een hapje te eten.

Verder heb ik er erg van genoten en ga ik de volgende keer zeker mijn best doen om ook naar de kookdemonstraties te gaan. Als het over twee jaar weer georganiseerd word kan ik je Chef’s Revolution absoluut aanraden. Ik ben niet voor dit event uitgenodigd en heb mijn munten en producten zelf betaald 🙂 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.