2 augustus 2014 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Bruin lichaam, wit gezicht: help, mijn gezicht wordt niet bruin!

Bruin lichaam, wit gezichtIets wat me ontzettend irriteerde als tienermeisje: mijn lichaam werd wel bruin in de zon, mijn gezicht niet. Ik probeerde alles. Vol in de zon met uierzalf, turbotanners, gezichtsturbobruiners bij de zonnebank… Tevergeefs (en heel dom). Na al die jaren heb ik een aantal trucjes om dit ‘probleem’ te verdoezelen en op te lossen. Bruin lichaam, wit gezicht, ik heb oplossingen!

Ik ben namelijk niet de enige met dit probleem. Als ik Google op ‘face does not tan’ krijg ik duizenden hits. Het is niet zo raar: je lichaamshuid is heel anders dan de huid in je gezicht. Bij mijn huidcoach, die altijd mijn huidwaardes test, ontdekte ik het jaren geleden ‘echt’: ik heb heel weinig melanine in mijn gezicht. Zo weinig, dat ik praktisch niet bruin kán worden daar.

Toen ik jonger was, vond ik het vreselijk vervelend. Waar kon het nou aan liggen?! Droeg ik teveel make-up? Gebruikte ik de verkeerde producten? Zat ik gewoon niet genoeg in de zon? Nee, nee, nee en nee. Ik heb gewoon weinig melanine daar zo. Het is niet anders. Ik zal nooit bruin worden in mijn gezicht. Na jarenlang allerlei producten en trucjes uitproberen, heb ik nu een aantal oplossingen voor dit ‘probleem’. Ik vertel ze graag, want er zijn zeker weten veel andere meiden met witte gezichtjes!

Accepteer: je gezicht gaat niet natuurlijk bruin worden

P1370247

P1370253

Na zo’n tien jaar van alles proberen om toch van de zon bruin te worden, weet ik dat dat me niet meer gaat lukken. Ik probeerde de gekste dingen, maar natuurlijk werkte niks. Heel stom dat ik toch vol in de zon ging met allerlei olie en turbobruiners op mijn gezicht, want het haalde niks uit en heeft ongetwijfeld wel zonschade veroorzaakt.

Inmiddels heb ik geaccepteerd dat mijn gezichtshuid niet bruin gaat worden door de zon. Meerdere dermatologen en huidcoaches hebben me het verteld: ik heb te weinig melanine in mijn gezicht, veel minder dan in mijn lichaam.

En dus smeer ik altijd met SPF50. Bruin word ik toch niet, dan ook maar heel goed beschermen! Het resultaat is echt wel in de zomer: een bruin lichaam en een wit gezicht. Want mijn lichaam kleurt wel. Ik word niet megabruin, maar ik kan wel een mooie tan krijgen.

Oplossing 1: zelfbruiner op je gezicht

Bruin lichaam, wit gezicht

Iets wat ik bijna altijd doe in de zomer: zelfbruiner op mijn gezicht gebruiken. ’s Avonds, in plaats van mijn nachtcreme, of juist de druppels van Clarins mengen met mijn normale verzorging. Mijn gezichtshuid kleurt namelijk wél door zelfbruiner (omdat dit reageert met een stofje in je dode huidcellen, het heeft niks met melanine te maken). Hierdoor komt het kleurtje net wat dichter in de buurt bij mijn lichaam.

Wanneer mijn gezicht wat bruiner is, kan ik vervolgens ook wat donkerdere foundation gebruiken en daardoor matcht alles mooier.

Oplossing 2: Bronzer

Bruin lichaam, wit gezicht

Bruin lichaam, wit gezicht

Tijd voor make-up! Bronzer kan een mooie tijdelijke oplossing zijn. Breng je make-up aan zoals normaal en poeder het goed af. Je kan bronzer natuurlijk ook gewoon op je ‘naakte’ huid aanbrengen. Gebruik een bronzer die niet té donker is en het liefst een zonder glittertjes of glansjes. Breng de bronzer subtiel aan op je hele gezicht en eventueel je hals. Doe het zo subtiel dat het niet opvalt dat je bronzer draagt. Oefenen! En heel goed blenden.

Oplossing 3: Lancaster Infinite Bronze Face Bronzer

Bruin lichaam, wit gezicht

Lancaster heeft een geweldig goedje voor mijn probleem. Het heet Lancaster Infinite Face Bronzer en het is een soort bruin getinte crème (geen zelfbruiner) die je onder je foundation aanbrengt. Je kan hem ook zonder foundation gebruiken, of in plaats van foundation. Het is een vrij donker product dat je goed moet uitsmeren. Het heeft een geweldig mooi natuurlijk effect en als ik dit gebruik, matcht mijn gezicht perféct met mijn lijf als ik een beetje bruin ben van de zon. Ik zal hier nog een uitgebreide review over maken want ik ben hier lyrisch over. Mijn ideale zomerproduct!

Toen Willem en ik op vakantie waren op Aruba gebruikte ik dit een paar keer ’s avonds. Dan deed ik alleen dit op en wat mascara en blush als we uit eten gingen. Toen we weg gingen zei hij dan: wow, wat ben je mooi bruin geworden. Als zelfs een man denkt dat het echt is… Dan moet het er wel echt heel natuurlijk uitzien! Willem vindt ‘zelfbruiner oranje’ heel lelijk en dat zegt hij ook altijd meteen, dus dit was wel een mooie ‘review’ voor dit product.

Nadeel van de laatste twee oplossingen: het is make-up. Huilen, vegen, regen: dan gaat het er weer af. En het kan afgeven op kleding. Voorzichtig zijn, dus!

 

Het lijkt nu een mega groot probleem, maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Hooguit iets vervelends waar je gewoon even je trucjes voor moet vinden. Ik heb er altijd alleen in de zomer een beetje last van. Dit zijn mijn oplossingen die ik door de jaren heen heb ontdekt. Ik ben benieuwd of ik lezeressen heb die ditzelfde probleem hebben. Wat doe jij om het verschil uit te effenen? Vertel!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.