Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
1 augustus 2008 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • chicklit
Een MissLipgloss artikel

Breibabes

Breibabes – Debbie Maccomber
Een roman als een wollen trui
Prijs: € 17,95
Koop bij Cosmox: geen verzendkosten

Joyce staat in de bibliotheek te Eygelshoven… Waarom trekt “Breibabes” haar aandacht en besluit ze het mee te nemen naar de balie?: Als ik rondsnuffel tussen de chicklits, trekken de opvallendste kaften, meestal de aandacht. Zo ook bij dit boek. Ik lees graag dikke boeken, omdat ik dan niet zo snel klaar ben met lezen, maar helemaal opgezogen kan worden in het verhaal. Dus toen ik op zoek was naar een dik boek, met een opvallende kaft, vond ik Breibabes. Niet dat de titel erg aantrekkelijk klinkt, maar de kaft veroverde mijn boekenlezende hart.

Flaptekst
Het kleine wolwinkeltje van Lydia vertegenwoordigt haar droom van een nieuw leven, een leven zonder kanker en met nieuwe kansen op liefde. Je kunt terecht voor wol, pennen en patronen, en Lydia geeft er ook een breicursus; het breien van een babydekentje is de eerste les. Jacqueline Donovan wil iets voor haar kleinkind breien, als gebaar van verzoening ten opzichte van haar onmogelijke schoondochter. Carol Girard ziet het breien van een babydeken als teken van hoop voor de laatste ivf-poging die zij en haar man kunnen ondernemen om een kind te krijgen. Alix Townsend, type ruwe bolster blanke pit, zal het babydekentje breien als vervulling van de taakstraf die haar door de rechter is opgelegd. Deze zo verschillende vrouwen doen onder het breien onverwachte ontdekkingen, die leiden tot aanvaarding, vriendschap en liefde, tot lachen en dromen. Ontdekkingen die alleen vrouwen met elkaar kunnen delen…

Het boek is uit, laat het een verpletterende indruk achter of is het niet eens de moeite waard het uit te lezen en ligt het allang ergens in een donkere hoek, van mijn kamer?

Dit boek laat een meer dan verpletterende indruk achter en het leerelement is groter, dan ik ooit verwacht had. Door de titel, dacht ik, dat het voornamelijk om breien ging, maar dit was slechts een bijzaak. Het gaat om relaties, onverwachte relaties zelfs. Om het feit dat de meest uiteenlopende personen bevriend kunnen raken, als men elkaar maar probeert te begrijpen. Dat je altijd moet blijven dromen, maar nooit moet blijven steken in de ene nachtmerrie na de andere, moet durven je leven weer op te pakken, hoe moeilijk dit ook is.

Lydia heeft al twee keer hard moeten vechten voor haar leven, omdat kanker haar de kans op leven wilde ontnemen. Elke keer heeft haar vader haar erdoorheen gesleept, maar ze pasgeleden heeft hij haar in de steek gelaten en staat ze er alleen voor. Haar vader is er niet meer, haar moeder is bang, bang voor ziekte, bang voor ziekenhuizen en haar zus kan haar niet uitstaan, omdat ze Lydia een aanstelster vindt. Totdat Margaret, de zus van Lydia, zelf een knobbeltje ontdekt en haar leven misschien op het spel komt te staan. Lydia begrijpt haar gevoel en probeert haar te helpen en ondersteunen. Al was het geen daadwerkelijke kanker, Lydia en Margaret groeien steeds dichter naar elkaar toe. Margaret vindt dat Lydia mag genieten van haar leven, maar Lydia kiest voor de veilige weg zonder liefde. Ze slaat tot 4x toe de verzoeken om uit te gaan, van die leuke UPS-bezorger af, omdat ze bang is dat de ziekte terug zal komen en hij haar hart zal breken, net als zijn voorgangers. Toch blijft Brad proberen, blijft volhouden dat hij er voor haar zal zijn, blijft in haar herstel geloven en uiteindelijk komt het allemaal goed. Brad is een man van zijn woord en Lydia laat haar hart graag veroveren en valt maar al te graag in de armen van deze lieve en oprechte man, die altijd trouw is gebleven aan haar.

Jacqueline is een materialistisch persoon, iemand die de waarde van liefde uit het oog is verloren, in de loop der jaren. Er is geen passie meer, geen voldoening en haar zoon heeft niet de vrouw getrouwd, die ze verwachtte. Niets voldoet aan haar wensen, maar door de breicursus leert ze te houden van een ander. Ze laat haar schoondochter toe in haar hart, al haatte ze haar nog zo erg. Die vreselijke schoondochter blijkt een geweldig mens te zijn, dat haar relatie zal redden en diegene die haar een kleinkind zal schenken, waar Jacqueline van zal gaan houden, alsof het haar eigen dochter was.

Carol is een sterke vrouw, die hoe dan ook een kind wil van haar man en hier alles voor over heeft. Ze offert zichzelf op, door beschamende onderzoeken, pijnlijke injecties te ondergaan, heeft haar eigen leven over, voor dat van haar kind. Ze geeft haar baan op, verliest de oprechte liefde voor haar man en denkt alleen maar nog aan het kind. Nu ze de breiwinkel van Lydia binnen gelopen is en zich aangemeld heeft voor de cursus ‘babydekentje breien’ weet ze zeker dat het goed komt. Na drie ivf-pogingen, zal ze eindelijk een kind krijgen. Helaas, is dit niet helemaal waar, want ook de derde poging mislukt. Maar ze wordt dit keer gered door een engel gezonden van boven, op een geheel onverwachte manier. Carol krijgt toch haar langverwachte kindje.

Alix is het jongste, van ze allemaal. Het meisje met de moeilijke jeugd, waarvan de moeder in de cel zit en de vader zich uit de voeten heeft gemaakt. Met de moeder die in de cel zit, wegens poging tot moord op haar vader. Dat uit het gezin komt waar drugs hoger stonden dan liefde. Waar liefde nooit bekend geweest is. Het meisje wiens broer zelfmoord heeft gepleegd, wegens een overdosis. Het meisje dat alleen is overgebleven, met weinig geld, een baantje in de videotheek en een huurappartement met een vieze huisgenote. Het meisje dat zich inschrijft voor de breicursus als opvulling van haar niet-verdiende taakstraf, die ze te danken heeft aan Laurel, haar huisgenote. Maar het meisje dat in het boek liefde ontdekt, leert wat trouw zijn betekend, een nieuwe start en nieuwe vrienden maakt en haar hart terug weet te vinden.

Vier mensen, vier verschillende werelden, op zoek naar zichzelf, dromen niet waarmaken omdat ze er niet sterk genoeg in geloven, mensen die elkaar nodig blijken te hebben en waar een hechte vriendschap tussen ontstaat, hechter dan ze ooit durfden te dromen!

Vier mensen die een boodschap met zich meedragen, die inspireren en je op een andere manier tegen het leven op laten kijken. Een boek om verliefd op te worden, in je hart te sluiten en hoofdpersonen om beste vriendinnen mee te worden.


Door Joyce


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.