29 september 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • ambe tour pourret
  • bordeaux
  • chateau
  • fleur de roques
Een MissLipgloss artikel

Bordeaux dag 2: met de tuktuk door de wijnvelden

presstrip-bordeaux-misslipgloss-138Op dag twee in Bordeaux beginnen we in de stad bij de markt en de spa, maar al snel verruilen we dit voor het platteland en gaan we met een tuk tuk de wijnvelden verkennen. Ik laat je zien wat we allemaal deden!

Foto’s zijn door Mariët Mons.

Ik ben uitgenodigd door de regio Aquitaine.

Klik hier voor het verslag van dag 1!

presstrip-bordeaux-misslipgloss-83

Goedemorgen! Om zeven uur gaat onze wekker. We hebben zo lekker geslapen! De bedden zijn heerlijk en het is lekker stil. Tijd voor ontbijt bij Mama Shelter! Dit is uitgebreid en lekker vers.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-84

We wandelen naar Marché des Capucins en zien de kathedraal baden in het ochtendlicht. Mooi!

presstrip-bordeaux-misslipgloss-85

Marché des Capucins is de grootste en belangrijkste markt van Bordeaux en wordt ook wel ‘de maag van de stad’ genoemd. De markt is overdekt en is elke dag. De markt is veelzijdig: je vindt er groente en fruit, vis, vlees, brood, bloemen, koffie, thee, kaas… Ik wist het wel als ik hier woonde, ik zou er mijn dagelijkse boodschappen doen.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-87

presstrip-bordeaux-misslipgloss-88

De markt is overdekt en als wij er komen is het nog lekker rustig: we zijn er dan ook al rond achten.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-89

Het is dat het nog vroeg is…

presstrip-bordeaux-misslipgloss-90

presstrip-bordeaux-misslipgloss-91

presstrip-bordeaux-misslipgloss-92

presstrip-bordeaux-misslipgloss-93

Deze verse pasta ziet er zo lekker uit!

collage-markt

presstrip-bordeaux-misslipgloss-94

presstrip-bordeaux-misslipgloss-95

Ik kijk hier bedenkelijk naar nog levende scheermessen. Omdat ik nog nooit ‘gevulde’ scheermessen heb gezien (ik zie ze alleen leeg op het strand van Terschelling), maar ook omdat ze nog zo heen-en-weer krioelen.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-96

presstrip-bordeaux-misslipgloss-100

Ik haal wat fruit en de mensen zijn zo aardig. Ik kan niet zo goed Frans, dus met handen en voeten maken we elkaar duidelijk wat we bedoelen.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-102

presstrip-bordeaux-misslipgloss-103

presstrip-bordeaux-misslipgloss-104

presstrip-bordeaux-misslipgloss-112

Nog lekker zonder make-up, want straks krijg ik een massage.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-113

Oh, Bordeaux.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-114

presstrip-bordeaux-misslipgloss-115  presstrip-bordeaux-misslipgloss-117

Weer die mooie winkelstraat!

presstrip-bordeaux-misslipgloss-118

We checken uit bij Mama Shelter en we gaan naar het Intercontinental Grand Hotel Bordeaux. Niet om te slapen, maar om naar de spa te gaan.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-119

presstrip-bordeaux-misslipgloss-120

We gaan naar Spa Bains des Léa, bovenin het Grand Hotel. Het is een grote variant voor een spa middenin de stad: maar liefst duizend vierkante meter!

presstrip-bordeaux-misslipgloss-121

Bovenop het hotel is een terras met dit mooie uitzicht.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-122

presstrip-bordeaux-misslipgloss-123

presstrip-bordeaux-misslipgloss-124

presstrip-bordeaux-misslipgloss-125

En er is ook een jacuzzi. Waarom niet, ook.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-126

Wat een geluk hebben we ook met het weer.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-127

Nog even een dipje voor ik mijn massage krijg. Ik krijg een lichaamsmassage met Nuxe producten. Het merk ken ik vooral van hun Huile Prodigieuse, en daarmee masseren ze dan ook. Het is een erg lekkere, ontspannende massage. Anderhalf uur klonk me erg lang in de oren, maar ik kon écht goed ontspannen en echt even helemaal wegdrijven met mijn gedachten.

Na een ontspannend moment in de spa gaan we met de tram naar het station van Bordeaux om bij Avis onze huurauto op te halen. Op naar Saint Emilion! Dit dorp ligt op ongeveer drie kwartier rijden van de stad en staat bekend om het prachtige oude centrum en de vele wijnvelden.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-128

En die wijnvelden, die gaan wij bezoeken per tuk tuk! Je kan met de tuk tuk ook een tour door het dorp krijgen, maar morgen gaan we dat te voet doen. Nu eerst eens even die wijnvelden bekijken waar ik zo benieuwd naar ben!

presstrip-bordeaux-misslipgloss-130

Wat idyllisch, dit. In Saint-Emillion worden alleen rode wijnen verbouwd en volgende week worden ze geoogst. Er zijn hier en daar wel wat velden met witte wijn, maar op de flessen van deze wijn mag niet staan dat het uit Saint-Emilion komt. Dan staat er ‘Grand Bordeaux’ op. In Saint Emilion is maar liefst 5.500 hectare bezet door wijnvelden.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-129

Kijk die grote trossen hangen onderaan de wijnranken!

presstrip-bordeaux-misslipgloss-131

presstrip-bordeaux-misslipgloss-132

Onderweg komen we langs talloze chateaus. Ze hebben allemaal hun eigen wijnvelden. Sommige kan je bezoeken (dan moet je vooraf even de website checken en bellen), anderen zijn echt privé.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-133

presstrip-bordeaux-misslipgloss-135

Don’t try this at home – je mag echt niet de druiven eten, maar ik had toestemming om een druifje te proeven. Het smaakt zo anders dan de druiven die wij in de supermarkt of op de markt kopen om op te eten! De schil is wat dikker bij deze druif en er zit minder sappig vlees in.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-136

Het jurkje is trouwens van Dorothy Perkins.
presstrip-bordeaux-misslipgloss-138

Ik reed niet zelf, maar ik doe gewoon even alsof, want zo’n tuk tuk staat zo leuk. Zo’n tuk tuk tour is echt een leuke manier om de omgeving te verkennen! Je kan ook fietsen, wandelen of zelf met de auto gaan, natuurlijk. Het is hier zo mooi en als je met een gids gaat krijg je allerlei leuks te horen over de chateaus of wijnvelden waar je langsgaat.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-139 presstrip-bordeaux-misslipgloss-140

presstrip-bordeaux-misslipgloss-141

Dit zijn jonge wijnstokken van een jaar oud. Het duurt drie jaar voor ze productief zijn en voor er wijn van de druiven gemaakt kan worden.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-143

Overal onderweg zie je dit soort pláátjes van chateaus. Het is net een sprookje!

presstrip-bordeaux-misslipgloss-144

presstrip-bordeaux-misslipgloss-145

presstrip-bordeaux-misslipgloss-146

We gaan naar chateau Ambe Tour Pourret, vlakbij het centrum van Saint Emilion.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-147

We krijgen een korte rondleiding door de wijnvelden.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-148

presstrip-bordeaux-misslipgloss-149

In deze vaten gebeurt het scheikundige proces van het wijn maken: hier komt de alcohol in de wijn door middel van gisting.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-150

presstrip-bordeaux-misslipgloss-151

In deze kelder liggen de rode wijnen te rusten of rijpen in eikenhouten vaten. Deze vaten zijn aan de binnenkant gebrand waardoor ze de wijn een speciale smaak geven. Per wijnsoort varieert het hoelang ze op het vat liggen. Na het bottelen moeten ze ook nog een tijdje rusten in de fles – ze worden niet meteen verkocht.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-152

presstrip-bordeaux-misslipgloss-153

We gaan naar binnen voor de kookworkshop – kijk deze tegels op de vloer!

presstrip-bordeaux-misslipgloss-155

Tijd om te koken! Met een chef gaan we aan de slag.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-154

Hij maakte zelf al bouillon voor de risotto.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-156

presstrip-bordeaux-misslipgloss-157

We gaan eerst bezig met de vulling voor een taartje dat we straks gaan maken. In de pan zit ui, appel, dadels, kaneel, zout en honing. Het ruikt zoet, als een Marokkaanse appeltaart.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-158

We maken de risotto!

presstrip-bordeaux-misslipgloss-159

In de pan zit biet, ui, rode wijn en de risottorijst.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-160

Taartjes maken! Dit doen we in ringen met dunne lapjes deeg.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-161

In de pan wordt dit heel krokant gebakken, het ruikt al zo lekker!

presstrip-bordeaux-misslipgloss-162

We maken twee gerechten met foie gras. Er zijn verschillende soorten ganzenlever, net als dat je verschillende gradaties kip of rund kan kopen. Deze variant is biologisch en de ganzen hebben los rondgelopen en zijn niet gedwangvoederd. Ik heb er speciaal naar gevraagd – de chef en de Fransozen die mee waren waren totaal verbaasd dat foie gras in Nederland zo controversieel is. Daar is het iets wat zoveel gegeten wordt! Goed om dus even wat meer te weten over de ganzenlever die we vandaag gebruiken.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-163

De gevulde kip rollen we op in folie en ze worden gepocheerd.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-164

Ik maak nog even ’n sausje met kleine blokjes appel en wortel, wijn en saffraan.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-165

Dit is het eerste gerecht dat we maakten. Onderop het Marokkaanse zoete taartje, bovenop gebakken ganzenlever en de saus er bovenop. De combinatie van het zoete knapperige taartje met de zachte zoute foie gras vind ik zo lekker. En we hebben het gewoon zelf gemaakt!

presstrip-bordeaux-misslipgloss-166

presstrip-bordeaux-misslipgloss-167

Het tweede gerecht: de gevulde kip met bietenrisotto. Je kan me niet veel blijer maken dan me risotto te geven en ik ben ook nog eens gek op biet. De gevulde kip is boterzacht en zo lekker met de vulling.

Ik heb veel nieuwe techniekjes geleerd van de chef en we hebben echt mooie gerechten gemaakt die heerlijk smaken. Wat leuk om dit te doen! Echt een aanrader – ook omdat het in zo’n prachtig chateau is. Op vakantie vind ik het altijd top om kookworkshops te doen, het is naast heel erg leuk ook zo leerzaam. Echt iets wat je mee naar huis neemt.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-168

De dag loopt langzaam op zijn einde, we gaan inchecken bij chateau Fleur de Roques waar we vannacht logeren.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-169

presstrip-bordeaux-misslipgloss-171

presstrip-bordeaux-misslipgloss-170

Het chateau is een plaatje met ouderwetse grote kamers. Je slaapt al in Fleur de Roques vanaf €68,

presstrip-bordeaux-misslipgloss-172

Met dit uitzicht! Beeld je even de fluitende vogeltjes in.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-173

Na het inchecken rijden we naar La Terrasse Rouge, een restaurant met te gek uitzicht over de wijnvelden. We zijn te laat voor de zonsondergang, maar ik kan me voorstellen dat die hier waanzinnig is.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-174

Heel tof hoe ze een bad vol rode druiven hebben nagebootst. Het zijn rode stenen, maar het verschil is nauwelijks te zien.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-175

Vanaf ons tafeltje is het effect wel heel bijzonder.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-176

We starten met carpaccio van meloen met parmaham – altijd goed.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-177

Als hoofdgerecht erg malse en zachte eendenborst.

presstrip-bordeaux-misslipgloss-178

En na een moelleux: een van binnen smeltend chocoladetaartje. Met vanille ijs. Het eten is niet spannend maar wel heel erg lekker, we zijn verbaasd dat we het nog op kunnen na ons ‘eerste diner’ na de kookworkshop.

We gaan slapen. Tot morgen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.