29 november 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • boeken
  • Chantal van Gastel & Priscilla van Gastel - Zonder Jou
  • Joël Dicker - Het boek van de Baltimores
  • Kort Vonnegut - Slaughterhouse Five
Een MissLipgloss artikel

Boeken van de laatste tijd

1Het is alweer een hele poos geleden dat ik recent gelezen boeken met je besprak! Tijd om dat weer eens te doen. Ik lees de laatste tijd iets minder, maar heb toch weer vijf boeken verzameld om mijn mening over te geven, waaronder Judas van Astrid Holleeder.

Astrid Holleeder – Judas

9200000068978371

Over Judas:

‘Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Op de dag dat dit boek uitkwam, was het groot in het nieuws. Ik zat op dat moment op Curacao en ik schafte het boek meteen aan en zette hem op mijn e-reader. In een dag had ik hem uit. Ik werd meteen meegezogen in de vreselijk nare wereld van de zus van Willem Holleeder. Wat een verschrikkelijk verhaal, wat een manipulatieve man die zijn hele familie meetrekt in de gevaren en dreigingen van de onderwereld.

Het is natuurlijk háár kant van het verhaal en dat realiseerde ik me goed tijdens het lezen van dit boek, Willem zal ook zijn kant hebben. Maar als je de opgenomen gesprekken hoort, kan je al een boel conclusies trekken over hoe dit gegaan is. Ik ben er door gefascineerd en dit boek liet me met een naar gevoel achter. Het leven van deze mensen is verwoest en zal nooit meer normaal worden.

Klik hier om het boek aan te schaffen.

Chantal van Gastel & Priscilla van Gastel – Zonder Jou

img_6928

Over Zonder jou:

Wat doe je als je kind een steeds groter gevaar vormt voor zichzelf én anderen? Valerie staat op een keerpunt. Voor de tweede keer in haar leven. En beide keren werd ze hiertoe gebracht door haar grote liefde Oscar. De eerste keer was jaren geleden, toen ze haar voorspelbare leven inruilde voor een vrijgevochten bestaan met hem. De tweede keer is nu, nu hij op het punt staat haar en hun zoon Mick te verlaten. Niet omdat hun liefde voorbij is, maar omdat Mick lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die zo ontwrichtend is dat Oscar het niet meer kan verdragen. Plots staat Valerie er alleen voor. Terwijl het gedrag van Mick angstaanjagend uit de hand loopt, probeert Valerie uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat, als het grootste gevaar van hemzelf afkomstig is?

Chantal van Gastel ken je van de chicklit, de vrouwelijke romans. Samen met haar zus schreef ze deze thriller. Wat een naar rotverhaal! Ik stuurde haar dit toen ik net begonnen was in het boek en ik het niet weg kon leggen, toen Mick in mijn hoofd zat en ik maar blééf denken wat er zou gebeuren en wat voor nare dingen dat joch zou uithalen.
Een naar rotverhaal, maar wel een heel spannend rotverhaal dat me echt meetrok. Ik werd bang voor Mick en stelde me al voor dat hij op zijn middelbare school massamoorden zou plegen. Alle scenario’s gingen door mijn hoofd. De persoonlijkheidsstoornis van Valeries zoon lijkt alles kapot te maken en als je dit leest wil je niets lever dan weten hoe dit afloopt. Een aanrader!

Klik hier om het boek aan te schaffen, klik hier voor het e-book.

Simone van der Vlugt – Toen het donker werd

Vlugt Donker PB WT R.indd

Over Toen het donker werd:

Wanneer Menno Riebeek erachter komt dat zijn puberzoon gokschulden heeft, besluit hij ze voor hem af te lossen. De schuldeisers zijn echter niet van plan hem er zo makkelijk van af te laten komen. In zijn wanhoop schakelt Menno via zijn advocaat iemand in om af te rekenen met zijn probleem, zonder dat hij de gevolgen van dit besluit kan overzien.
Sascha voelt haar man en zoon van zich vervreemden en eist antwoorden, maar haar zoektocht naar de waarheid komt tot een abrupt einde wanneer ze bij een ongeluk haar zicht verliest. Menno vermoedt dat het om een aanslag ging maar verzwijgt dit. Elk gezinslid probeert een uitweg te vinden, om alleen maar nog meer verstrikt te raken in het web van leugens en bedrog. Totdat Menno besluit dat het genoeg is.

Toen het donker werd toont de duistere kant van onze samenleving, maar ook hoe gemakkelijk het is als doodgewoon gezin ineens in de criminaliteit te belanden. En om steeds meer grenzen te overschrijden. Simone van der Vlugt overtreft zichzelf met deze thriller en schreef hiermee haar beste tot nu toe.

Dit boek kreeg ik opgestuurd en het is niet een boek dat ik zelf zou aanschaffen. Toch heb ik het met plezier gelezen, ik houd wel van nare verhalen en ‘makkelijk weg te lezen thrillers’ zoals deze. Toen het donker werd is een naargeestig verhaal over schulden, dreigementen, leugens en de gevolgen van één vinger uitsteken naar een wereld waarin drugs en geld een grote rol speelt. Niet een literair hoogstandje, maar wél een spannend verhaal dat ik met plezier gelezen heb.

Klik hier om het boek te kopen.

Kort Vonnegut – Slaughterhouse Five

41koqh2zk3l-_sx300_bo1204203200_

Over Slaughterhouse Five:

‘In Slachthuis 5 schrijft Vonnegut eindelijk een complete verhandeling over de bombardementen van Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hoofdpersoon, Billy Pilgrim, is een jonge verkenner bij de infanterie die gevangen wordt genomen tijdens het Ardennenoffensief en wordt ingedeeld in een slachthuis in Dresden, waar hij en andere gevangenen te werk worden gesteld om vitaminesupplementen te produceren voor zwangere vrouwen. Wanneer de geallieerden op 13 februari 1945 de stad bombarderen, schuilen de gevangenen in een ondergrondse vleeskelder. Als ze naar buiten komen, is de stad met de grond gelijk gemaakt en worden ze gedwongen de lijken onder het puin vandaan te graven. Het verhaal van Billy Pilgrim is het verhaal van Kurt Vonnegut, die gevangen werd genomen en de vuurzee overleefde waarin 135.000 Duitse burgers omkwamen: meer dan het aantal doden van de bommen op Hiroshima en Nagasaki samen.

Amerikaanse schrijver uit Indianapolis met veel succesvolle boeken op zijn palmares, zoals Cat’s Cradle, Breakfast of Champions, The Sirens of Titan en Mother Night.

Slaughterhouse Five stond al jaren op mijn lijstje om te lezen. In New York kocht ik het boek en even later op Terschelling had ik de tijd om mezelf er in te gooien. Dit is ook al zo’n naar boek. Ik lees niet vaak oorlogsverhalen, maar deze interesseerde me meer dan andere varianten. Het mooie aan Slaughterhouse Five vind ik dat Kort Vonnegut alles schrijft zoals het is, zonder opsmuk. Het is een groot drama, maar hij vertelt het op een manier waaruit blijkt dat de hoofdpersonen er gewoon mee omgaan. Het is zo, dit is zo, we moeten het er maar mee doen.

Ik kan niet zeggen dat het een van mijn favoriete boeken is, maar ik vond het wel erg leuk om deze klassieker eens te lezen, en om weer eens met een oorlogsverhaal bezig te zijn. De schrijfstijl van Vonnegut is niet mijn ding, maar ik denk wel dat dit een verhaal is dat je gelezen moet hebben.

Klik hier om het boek te kopen.

Joël Dicker – Het boek van de Baltimores

dicker-baltimores

Over Het boek van de Baltimores:

Tot de dag van het Drama waren er twee families Goldman: de Goldmans-uit-Baltimore en de Goldmans-uit-Montclair. De Goldmans-uit-Montclair, waarvan Marcus Goldman deel uitmaakt, zijn een middenklassengezin dat in een klein huis in Montclair woont. De Goldmans-uit-Baltimore vormen een welvarend gezin dat in een luxe villa in een rijke buitenwijk van Baltimore woont. Voor hen koestert Marcus een grenzeloze bewondering.
Acht jaar na het Drama besluit Marcus de geschiedenis van zijn familie te vertellen en blikt hij terug op de lotgevallen van de Goldmans-uit-Baltimore, op zijn dierbare neven Hillel en Woody en hun buurmeisje Alexandra. Al voor het Drama zich ontvouwde begon het vernis van de Baltimore-Goldmans langzaam scheurtjes te vertonen. Totdat alles op een dag instortte. En sindsdien wordt Marcus voortdurend door één vraag geplaagd: wat is er nu echt met de Baltimores gebeurd?

‘Het schrijven van een boek is als het organiseren van een vakantiekamp. Het leven, dat gewoonlijk eenzaam en stil is, wordt plotseling overrompeld door een groot aantal personages dat op een dag onaangekondigd komt aanzetten en je hele leven overhoophaalt. Op een ochtend komen ze in een grote touringcar aangereden, ze stappen lawaaiig uit, opgewonden over de rol die ze hebben gekregen. En daar moet je het mee doen, je moet ze bezighouden, te eten geven en onderdak bieden.’

De waarheid over de zaak Harry Quebert van Joël Dicker is een van mijn favoriete boeken, dus was ik razend benieuwd naar Het boek van de Baltimores. De omschrijving sprak me aan: het is weer een verhaal met een soort mysterie en daar houd ik enorm van. Toch viel dit boek me vreselijk tegen. Misschien wel door mijn hooggespannen verwachtingen. Ik vond het onsamenhangend, saai, lastig doorheen te komen en het bevatte naar mijn gevoel teveel toevalligheden. Ik geloof in toeval, maar niet in zóveel toeval als in dit verhaal voorkomt.
Voor mij een teleurstelling.

Klik hier om het boek te kopen.

Als je ook een boekenliefhebber bent, volg me dan op Goodreads! Daar houd ik al mijn gelezen boeken bij en deel ik wat ik van deze verhalen vind. Sowieso vind ik Goodreads echt een aanrader: het is echt leuk en handig om bij te houden wat je leest en om op te slaan wat je graag nog wilt lezen. Ook krijg je goede aanbevelingen, ideaal als je weer eens niet weet wat je moet lezen.

Wat is jouw favoriete boek van de laatste tijd?

Ik heb Toen het donker werd en Zonder jou opgestuurd gekregen door de uitgever. Als je via de linkjes de boeken aanschaft, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Die vergoeding heeft geen invloed op mijn mening over deze boeken.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.