Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
20 januari 2010 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • boek
  • Boeken, televisie & tijdschriften
  • haar naam was sarah
Een MissLipgloss artikel

Boek: Haar naam was Sarah

Haar naam was Sarah is een ontroerende roman in de traditie van Sophie’s keuze van William Styron en Storm in juni van Irène Némirovsky die geen lezer onberoerd zal laten.

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar de Velodrome d’Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong.

Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia, een inktzwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. Ze gaat op zoek in archieven, en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar eigen schoonfamilie. Haar echtgenoot probeert haar ervan te weerhouden zich met deze geschiedenis te bemoeien, maar Julia besluit desondanks het spoor van Sarah te volgen.

Haar naam was Sarah is een ontroerende roman waarin het grote drama dat zich in Parijs voltrok, is teruggebracht tot het verhaal van één slachtoffer, en dat is zó overtuigend gedaan dat het geen enkele lezer onberoerd zal laten.

Ik houd niet van boeken over de oorlog. Geschiedenis is nooit mijn favoriete vak geweest en oorlogen en drama’s van vroeger: ik heb er weinig mee. Ik moest en zou toch dit boek lezen. Ik dacht, het staat op nummer één van de Boeken Top Tien, er zal dan toch wel iets heel erg goed aan zijn…

De eerste helft van het boek is een beetje warrig. Je leest fragmenten van een meisje die de oorlog meemaakte, en je leest fragmenten van Julia, die zestig jaar later in Parijs leeft. Deze snelle wisseling van tijd en plaats maakt het verhaal heel vlot: het is alles behalve langdradig. In het begin is het wel een beetje wennen om telkens te switchen, maar na een tijdje begrijp je het verband tussen de twee verhalen.

Ik was enorm onder de indruk van dit verhaal. Ik weet wel het een en ander over de oorlog, de Joden, de nazi’s. Maar dat dit gebeurde in Frankrijk? Ik had – net zoals heel veel mensen – geen idee. Tatiana de Rosnay heeft het op een hele menselijke manier neergezet. Het verhaal van een meisje uit de oorlog. Heel goed gedaan en erg ontroerend: ik hield het niet droog…

Absoluut een aanrader, dus, ook als je niet geinteresseerd bent in oorlogsverhalen.

Haar naam was Sarah
Tatiana de Rosnay
Uitgeverij Artemis

ISBN  978904720076
Koop nu bij Cosmox voor €10: geen verzendkosten!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.