Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
12 april 2009 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

‘Ben jij rijk?’

Hee meiden! Even tussendoor jullie aandacht. Ik krijg de laatste tijd steeds vaker dit soort vragen: “Ben jij zo rijk dat jij alles kan kopen wat je wil? Zoveel make-up, kleren, een MacBook…”. Soms ontstaan er bij de reacties heuze theorieen over hoe ik zoveel geld zou kunnen hebben. Haha, ik vind dat het tijd wordt dat ik even wat  uitleg.

Ten eerste: ik ben niet rijk (in geld-termen dan). Ik woon gewoon in een rijtjeshuis, ik draag geen D&G en Versace (of andere dure merken), ik ben normaal opgevoed en mijn ouders zijn ook niet rijk.

Er is een verschil tussen rijk zijn en weten hoe je moet sparen. Voor elke cent die ik uitgeef heb ik gewerkt. Ik ‘krijg’ niet zomaar geld ofzo, mijn ouders verwennen me echt af en toe wel eens, maar 99% van het geld dat ik uitgeef heb ik zelf verdiend. Ik werk sinds mijn vijftiende en sinds mijn vijftiende spaar ik zelf. Sommige ouders sparen jaren voor hun kinderen en op hun achttiende krijgen ze dan een paar duizend euro. Bij ons thuis gaat dat niet zo, mijn ouders hebben niet voor mij gespaard en doen dat nu ook niet. Ik krijg ook geen vast bedrag van ze per maand, waarom zouden ze dat doen? Ik ben volwassen en ik krijg al zoveel van ze (ik woon bijvoorbeeld in hun huis 😉 ). Al het geld wat ik uitgeef, is van mij zelf en heb ik zelf verdiend.

Elke maand spaar ik. De ene maand is het meer dan de andere maand. Dit doe ik automatisch via de bank en ik kan het iedereen aanraden. Gewoon elke maand wordt er een vast bedrag overgeschreven van mijn lopende rekening naar mijn spaarrekening. Lekker handig! Verder spaar ik handmatig extra als ik geld over heb. Ik verdien geld met werken. Ik pas op, ik werk bij mijn ouders in de winkel, ik schrijf voor Girlscene, doe af en toe freelance schrijfklusjes en ik verdien een klein beetje met de site. Op die manier verdien ik mijn geld.

Mijn MacBook heb ik kunnen kopen doordat ik spaar. Ik koop heus niet ‘zomaar’ een laptop van 1200 euro. Ik ben  zuinig, maar ik vind wel dat ik moet kunnen genieten van het geld dat ik heb gespaard. Wat heb je aan een dikke bankrekening als je er niet van kan genieten? Precies! En daarom maakt het me niet uit als ik op een avondje stappen een keer wat meer geld uitgeef, of als ik 1200 euro kwijt ben aan een laptop. Begrijp me niet verkeerd, ik strooi niet met geld (absoluut niet!), maar ik vind dat ik mag genieten van het geld waarvoor ik heb gewerkt.

En daarnaast: iedereen besteedt zijn geld anders. Veel mensen gaan twee tot drie keer in de week uit. Reken eens dat je sowieso dertig euro per keer kwijt bent. Dat is dus negentig euro in de week, en ongeveer 360 euro in de maand. Ik ken heel veel mensen die dat doen en dus heel veel geld kwijt zijn aan stappen. Ik ga niet veel uit (een keer in de week of minder vaak) en zo houd ik veel geld over. Nog een voorbeeld: ik rook niet. Ik koop geen decadente dure kleding. Ik heb geen auto. Ik neem lunch van huis mee naar school (ik koop niet elke dag alles in de kantine). Ik heb geen tijdschriftenabonnementen. En ga zo maar door 😉 Ik geef misschien veel geld uit aan cosmetica en dat soort dingen, maar dat moet ik toch zelf weten? Als jij veel geld uitgeeft aan roken, moet je dat toch ook zelf bepalen.

Zo, nu weten jullie hoe het zit. En nu krijg ik dus nooit meer de vraag: “Ben jij rijk?!” 😉 En jullie hoeven niet jaloers te zijn op dat ik misschien veel geld kan uitgeven, want dat kan iedereen. Als je veel werkt, heb je veel geld. It’s as easy as that.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.