Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
27 april 2009 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • aloe vera
  • How To
  • natuurlijk
  • uitleg
Een MissLipgloss artikel

Aloe Vera plant gebruiken

Vandaag geen MMM, volgende week weer!
Aloe Vera kent iedereen wel, het wordt verwerkt in veel soorten huidverzorging en veel merken hebben een speciale Aloe Vera lijn (the Bodyshop bijvoorbeeld). Maar waarom gebruiken we het niet gewoon in zijn puurste, meest verse vorm? Jep, gewoon rechtstreeks uit de plant?

Ik heb laatst een Aloe Vera plant aangeschaft, hij kostte €3,50 bij Intratuin. Zoals je ziet hangen de bladeren iets omlaag, ze horen rechtop te staan. Ik denk dat het komt doordat ‘ie te weinig licht krijgt, dus ik ga hem dichter bij het raam zetten.
De Aloe Vera plant is echt een wondertje op zich. Op het eerste gezicht lijkt het een soort cactus, maar het is een vetplant en familie van de lelie en ui! Je kan heel veel doen met de gel of het sap dat uit de plant komt. Bijvoorbeeld:

– Genezing en verzachting van brandwonden
– Snellere genezing van wonden
– Werkt vochtinbrengend en verzachtend op de huid
– Wanneer je het sap opdrinkt, krijg je superveel vitamines en antioxidanten binnen; goed voor je weerstand en gezondheid (wees hier voorzichtig mee, Google maar eens op ‘aloe vera juice drink’)
– Doodt schimmels en bacterien
– Verzacht irritaties en vermindert zwellingen van de huid
– Kalmeert de huid na het zonnen en bijvoorbeeld harsen of epileren
– Helpt bij acne en puistjes, muggenbulten, steken van wespen en ander ongedierte

Verder zijn er nog heel veel dingen waarbij de Aloe Vera plant ook zou helpen, zoals bij diarree, afvallen, psoriasis, eczeem en er wordt gezegd dat Aloe Vera het effect van een sunscreen versterkt. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de wonderbaarlijke effecten van de plant.
Goed, maar hoe kan je nou zelf de gel van de plant gebruiken? Zo:


1. Een blad afsnijden. Het blad groeit niet meer terug, kies dus een lang en wat ouder blad en snijdt hem zo dicht mogelijk bij de wortel weg. De plant ‘heelt’ vanzelf.


2. Hier komt sap uit. Dit is heel vloeibaar en is geschikt om te drinken (kijk hier wel mee uit!). Op de foto zie je bijna alleen gel, maar echt op het moment dat je het blad van de plant afsnijdt, druipt het sap eruit. Nu kan je er aluminiumfolie omheen doen en in de koelkast bewaren om het later weer te gebruiken. Op die manier kan je hem ongeveer een week goed houden.


3. Je kan ook het blad helemaal doorsnijden en met een mesje de gel er af schrapen. Dat is dus de aloe vera gel! Perfect voor gebruik op de huid.

4. Dit kan je aanbrengen waar je wil. Als maskertje, als handcreme, op (brand)wonden… Het werkt ook super verzachtend na het harsen of epileren. Bij de Anastasia Brow Treatment werd ook pure Aloe Vera gel aangebracht op de geharste plek.

Een AV plant verzorgen kost niet veel moeite. Het is een vetplant, dus veel water heeft ‘ie niet nodig. Hij groeit supersnel als je hem goed verzorgt en je kan hem ook stekken. Je moet dan een ‘scheut’ (dus een blad die naast de plant uit de grond groeit) plukken en twee dagen laten drogen. Daarna zet je ze in een pot met twee delen compost en één deel scherp, hard zand. Tadaa, je eigen baby Aloe Vera plantje! Superleuk om weg te geven, zeker aan vriendinnen.

Ik heb zelf mijn Aloe Vera plant nog niet gebruikt, alleen mijn broer heeft hem ‘getest’ toen hij erg last had van muggenbulten. Hij zei dat hij meteen de verkoelende werking merkte en de jeuk ging weg! Als ik leuke of interessante dingen ontdek aan het gebruik van de Aloe Vera gel/sap, laat ik het jullie weten 🙂


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.