16 maart 2014 door Cynthia Schultz 286 reacties
Een MissLipgloss artikel

Alles over groene smoothies

Je ziet ze nogal eens voorbij komen in mijn Sneak Peeks, in mijn plogs en op instagram. De groene smoothies! Ik drink ze elke dag en ik krijg er heel veel vragen over. Tijd om die te beantwoorden!

 

Groene smoothies zijn simpelweg smoothies waar groenten inzitten. Je maakt ze zelf thuis met je blender en je combineert fruit met groente. En nee, dat smaakt niet vies! Door het zoete fruit proef je de groenten niet, maar je krijgt ze wél binnen. Je kan elke dag iets anders maken. Ik drink ze al jaren sporadisch, maar sinds ongeveer een maand neem ik er elke dag één. Sinds ik dat doe merk ik dat ik overdag meer energie heb én ik krijg natuurlijk meer groente binnen, dus dat is sowieso gezond.

B-B-394x420

Om je álles te kunnen vertellen over de groene smoothies heb ik hulp gevraagd van Bianca van The Green Creator. Zij helpt mij al een poosje bij mijn voeding en geeft me een hoop tips. Zij is een die hard groene smoothie drinker en ze weet alles over gezonde voeding, dus ik stelde haar een boel vragen, die ik ook al van jullie kreeg.

Waarom zijn groene smoothies zo gezond?

Ik hou echt van mijn blender! De blender zorgt ervoor dat ik enorm veel groente kan eten. Ik zeg eten want smoothies dien je te kauwen en niet snel weg te drinken. Smoothies zorgen ervoor dat je ontzettend veel groente (denk aan drie handjes spinazie, twee stukken bleekselderij of een handvol boerenkool) op een lekkere manier binnen kunt krijgen. En nee, dit smaakt absoluut niet bitter! Als je eenmaal weet hoeveel fruit je nodig hebt om het voor jou lekker te maken, zijn groene smoothies heerlijk. Ik zie een smoothie ook als een manier om mijn voeding voor te laten kauwen. Een juiste sopijsvertering is ontzettend belangrijk. En dat begint al in je mond. Goed kauwen is dus belangrijk en een smoothie doet al het grootste gedeelte voor je.
Daarnaast balanceren smoothies de pH waarde van ons bloed en alle vezels zorgen ervoor dat onder andere afvalstoffen worden afgevoerd. Dit zorgt voor een mooie huid en haren. Ook zorgen de vezels ervoor dat we ons verzadigd voelen en niet om 11.00u alweer trek krijgen in een tussendoortje.

Wat kan ik allemaal in mijn groene smoothie doen en wat is de ideale verhouding groente/fruit?

Een ratio van  70 groente/30 fruit is ideaal. Maar een paar basis producten voeg ik altijd toe om het lichaam zo alkalisch mogelijk te houden zoals citroenen. Je kunt een smoothie zo gek maken als je wilt. Maar meer dan vijf soorten fruit/groente zou ik niet gebruiken. Hoe simpeler hoe beter voor ons lichaam (om te verteren).

Je kunt aan smoothies goede vetten toevoegen zoals avocado en boters (zoals kokosolie of amandelboter) en ook chia zaden, lijnzaad en hennepzaden kun je makkelijk in een smoothie verwerken.

Met een gemiddelde groene smoothie krijg je enorm veel vitaminen, mineralen, enzymen, hydratatie, vezels, anti oxidanten, chlorohyll en eiwitten (als je bijvoorbeeld chlorella, spirulina of bepaalde noten/zaden toevoegd) binnen.

Is het niet beter om de groenten en fruit gewoon te eten, dus te kauwen? waarom is het in smoothie vorm ‘beter’?

Een smoothie doet eigenlijk al het ‘zware werk’ voor je. De meesten van ons hebben gewoon geen tijd om een hele bak vol groen weg te eten en dan heb ik het nog niet eens over de smaak. Daarnaast zorgt de blender ervoor dat de vezels worden opengebroken (waardoor fruit en groente beter te verteren is), maar ook zorgt het ervoor dat er een gelijkmatige en langzame vrijkoming van voedingstoffen in ons bloed plaatsvindt en daarmee de bekende bloedsuiker pieken voorkomt.

Een blender is eigenlijk een apparaat dat het zware kauwen voor ons doet. Ik raad wel altijd aan om zoveel mogelijk fruit te eten en niet alleen te blenden of te juicen. Gebruik fruit in een smoothie eigenlijk alleen om het lekker te maken en niet als doel op zich.

Een smoothie wordt sneller door ons lichaam opgenomen en verteerd omdat het goed voorgekauwd is.

Wat is het beste moment van de dag voor een groene smoothie?

Een nuchtere maag. Een gezond en mooi lichaam is een lichaam met een goede vertering. Daarom dienen we rekening te houden met de volgorde van onze maaltijden. Smoothies verteren sneller dan bijvoorbeeld een boterham met kaas. Als je van huis zou gaan met eerst een boterham met kaas die enige tijd nodig heeft om te verteren en vervolgens nuttig je direct een smoothie dan zorgt dit voor problemen. De smoothie verteert korter en zal dus bovenop je ontbijt voor fermentatie in de maag zorgen, met bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel tot gevolg.  Een nuchtere maag is dus ideaal en zal niet voor spijsverteringsproblemen zorgen en alle voedingswaarden kunnen optimaal geabsorbeerd worden. Indien je toch eerst zou willen ontbijten wacht dan enkele uren met een smoothie zodat je maag ‘semi-nuchter’ is.

Hoeveel groene smoothie kan ik drinken per dag?

Als je veel afvalstoffen in je lichaam hebt, dan kan het zijn dat je met lichamelijke klachten kunt reageren als je ineens veel groene smoothie drinkt (kauwt). Maar op zich is er geen maximum aan verbonden.

Afhankelijk van je doel, is één per dag al goed. Let wel op de hoeveelheid suikers. In bijna elke smoothie zit wel iets van fruit. En voor sommige mensen zorgen teveel fruitsuikers voor problemen.

Bianca, heb je goede tips of recepten?

Het is echt niet erg om niet in staat te zijn direct een groene smootie met een 70/30 ratio lekker te vinden. Bouw het aantal groente  dan rustig op (60/40). Zorg er wel altijd voor dat een smoothie lekker is!

Goede fruitsoorten die elke smoothie tot een ware frisdrank smaak omtoveren zijn mango en ananas. Daarnaast ben ik ook enorme fan van citroenen. Geweldig voor de pH waarde van je bloed (hoe meer dit in balans is, hoe gezonder en dus mooier we zijn), maar tevens geven citroenen een heerlijke frisse smaak aan een smoothie. Een limoen is ook heerlijk.

Als je sterk reageert op fruit suikers zoals op bananen, probeer dan peren en bosbessen te gebruiken.

Een smoothie maak je extra krachtig door bijvoorbeeld wat gember, kurkuma of kruiden toe te voegen zoals peterselie. Mijn cliënten hebben sindsdien nooit meer de griep/verkoudheid te pakken!

Het is erg belangrijk om je groente te roteren of te variëren. Dus niet elke dag boerenkool, maar de dag erop bijvoorbeeld spinazie, onder andere in verband met bijv. nitraten. En het beste is om in een smoothie verschillende soorten groenten te combineren zoals spinazie met bleekselderij. Dit geldt niet voor fruit.

Hoe lang kan ik een groene smoothie in de koelkast bewaren?

Hoe sneller je het opdrinkt (binnen 20 minuten), hoe beter. Na verloop van tijd gaan vitaminen en mineralen verloren. Maar meestal is het prima om een smoothie de avond ervoor te maken. Langer dan twee dagen zou ik het niet bewaren.

Hoe maak ik mijn groene smoothie NOG gezonder (dus bijv. door chia zaad, spirulina etc)? Is dit echt nodig om de smoothie gezond te maken?

Je kunt een smoothie zo gek maken als je wilt. De superfood hype speelt hier goed op in. En ook ik gebruik superfoods, maar het is geen must! Boerenkool is op zich al een superfood. Laat je niet ontmoedigen door de dure superfood prijzen, deze heb je niet nodig als je smoothies wilt gaan maken.

Honing of dadels kunnen een smoothies tot een ware zoete drank maken. Ook ananas en mango zijn perfect als je net begint. En als je toch superfoods wilt gebruiken dan zijn de volgende superfoods goede superfoods:

 • maca poeder (niet gebruiken als je aan de pil bent)
 • chia zaden (geweldige bron can calcium)
 • hennepzaden (goede bron van eiwitten)
 • spirulina en chlorella (beauty superfoods die het lichaam ontgiften en tevens levert het ons o.a. anti oxidanten en eiwitten)
 • tarwegraspoeder (één van de meest voedzame superfoods)
 • bijenpollen (geweldig voor energie en tegen hooikoorts)

Maar ook kaneel en kurkuma in poeder vorm zijn een superfood op zich. En super goedkoop.

Wat is jouw eigen favoriete groene smoothie?

Ik hou van een smoothie die erg basisch is en waarvan ik direct merk dat het me energie geeft en de bekende glow geeft (oftewel een mooie huid, sterke nagels en gezond haar). Een voorbeeld is:

 • een glas (kokos)water
 • handje spinazie
 • handje peterselie
 • handje romaine sla
 • een appel
 • stengel bleekselderij
 • een citroen
 • een banaan

Maar er zijn ook dagen dat ik meer trek heb in een smoothie met mango in plaats van appel.

Enkele basis producten zijn toch wel de citroenen, bleekselderij en banaan. Hierna hou ik ervan om enkele superfoods toe te voegen.

Ook hou ik van een goede groene zoete smoothie zoals:

 • Een glas (kokos) water
 • Een halve limoen
 • Twee appels
 • 1/4 ananas
 • 1/4 komkommer
 • 1/4 avocado
 • Een theelepel spirulina of tarwegras
 • Wat ijsklontjes

Deze smoothie maakt je haar, huid en nagels werkelijk prachtig! En ik ken niemand, maar dan ook niemand die deze niet lekker vond. Enjoy!

 

Wow, wat een informatie! Dankjewel Bianca voor al jouw input en de antwoorden op de vragen die ik niet zo direct kon beantwoorden. Sinds ik mijn groene smoothies drink merk ik dat gedurende de dag meer energie heb en dat mijn huid, haar en nagels er beter uit zien – als een soort gezonde ‘glow’.

Ik eet mijn smoothie altijd als ontbijt. Als ik thuis werk eet ik daarna rond een uur of tien, elf nog iets, maar als ik de deur uit ga maak ik mijn smoothie wat ‘zwaarder’. Dan doe ik er bijvoorbeeld een kwart avocado door, sowieso een banaan en havermout. Zo is het vullender, calorierijker en meer geschikt als een ‘compleet’ ontbijt.

Mijn tips/favoriete combinaties:

 • alles met verse ananas! Ananas maak het zo lekker!
 • ik gebruik meestal als ‘basis’ banaan, maar je kan alle soorten fruit gebruiken die je wilt
 • ik gebruik graag kokoswater om het wat dunner te maken, maar gewoon water werkt ook prima, of vers geperst fruitsap zoals sinaasappelsap, of juist (plantaardige) melk of yoghurt
 • 0,5 banaan – 0,5 komkommer – paar flinke handen spinazie – 0,5 peer – schepje spirulina
 • ongezoete amandelmelk – 2 dadels – havermout – paar flinke handen boerenkool

Mensen om me heen zeggen ‘maar ik heb daar ’s ochtends geen tijd voor, joh!’. Ik snap het, want het lijkt alsof het veel werk is. Toch is dat absoluut niet zo! Je gooit alleen je fruit en groenten in de blender, minuutje blenden en that’s it! Je hoeft niks met de hand te persen of in kleine stukjes te snijden. De blender doet al het werk voor je. En als je het nou teveel lawaai vindt op de vroege ochtend, kan je het best de avond vooraf maken. Maar ik maak ze wel liever vers!

Zo. Ik hoop dat ik nu al je groene smoothie vragen heb beantwoord. Als je vragen hebt, stel ze gerust, dan kan Bianca of ik ze voor je beantwoorden.

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

286 reacties
 1. Johan Smit

  Kun je bevroren blokdeeltjes boerenkool en spinazie in de blender doen voor groene smoothies met deze ingrediënten of is bladgroente beter?

 2. mariska

  Echt een leuk artikel ik ben sinds kort ook veel bezig met gezonder gaan eten en dit artikel maakt het allemaal wat gemakkelijker:)

  Wat zijn nou alle ingrediënten die je kunt doen in zo’n groene smoothie ?

  Ik kom niet echt verder dan de ingrediënten die zijn genoemd in dit artikel maar ik neem aan dat het er wel veel meer zijn

 3. Britta

  Weet iemand hier of gerste gras poeder ook de werking van de pil beinvloed? Kan het nergens vinden. Leuk artikel!

 4. Sarah

  Super leuk artikel! Ik drink zelf al een paar maanden smoothies ’s ochtends, alleen wel vaak dezelfde, namelijk banaan, yoghurt en kaneel. Ik ga zeker wat afwisselen nu ik dit artikel gelezen heb!

 5. Ilse

  Wat ik me nou afvraag, hoe zit het nu met ontbijten?
  Ik begrijp dat je de smoothies op de nuchtere maag moet drinken zodat ze goed kunnen verteren, maar na hoe lang kan je je normale ontbijt nuttigen?
  Wat als ik werk heb ik geen mogelijkheid om tussendoor nog wat te eten, en op alleen een smoothie ga ik het nevernooit redden tot de lunch (in ontbijt met een goeie kom havermout)

 6. Suzanne

  Haha geluk dat ik nog niet zwanger ben dan, ik slik de pil en neem regelmatig maca poeder in een smoothie. Wel even voorzichtig zijn, want er is een kinderwens, maar nog even een paar jaar wachten graag.

 7. Simone

  Ik ben gek op groene smoothies! Zelf eet ik ze als lunch 🙂

 8. Sharon

  Via mijn dochter, die al jaren een trouwe volgster is van jou blog, ben ik nu 1 van die ouder-jongeren die jou ook volgt. Dat artikel van de groene smoothies, fantastisch!! Van mijn dokter, moest ik het boek “de voedsel pyramide’ gaan lezen, omdat na jaren lang junkfood junky te zijn geweest, ik nu eindelijk de prijs betaal. Een ondervoed vermoeid lijf.Die smoothies worden ook in dat boek genoemd. En als afkickende junky vind ik ze heerlijk en gemakkelijk. Ook de site van Bianca, gezond eten wordt zo nog eens leuk en smakelijk. Dank dat je hier aandacht aan besteed hebt.
  groetjes, Sharon ( een belegen meisje van 48)

  • Miss Lipgloss

   Wat leuk om te horen Sharon, dankjewel!!! XXX

 9. Marielle

  Fruit en groenten mag je nooit tezamen eten dit is erg slecht voor je darmen!

 10. Moniek

  Er tof blog!, ik ben er afgelopen week ook 1 gestart…

  Mijn blog “gezonde groene smoothies recepten” ben ik gestart om de wereld van “groene smoothies” voor iedereen toegankelijk te maken. Wekelijks ontvang ik talloze e-mails met vragen over groene smoothies door mijn blog waarin ik mijn dieetervaring beschrijf. Natuurlijk vind ik het erg leuk om deze e-mails stuk voor stuk te beantwoorden maar het is een tijdrovende klus waardoor ik besloten dit blog “gezonde groene smoothie recepten” te starten. Ik wil proberen zoveel mogelijk vragen te beantwoorden in mijn berichten over gezonde groene smoothie recepten, ervaringen, overgewicht en meer.

  Mijn bedoeling is om je zoveel mogelijk op weg te helpen en ik hoop dat mijn blog hieraan kan bijdragen.

  Veel plezier!

  Moniek,

 11. Eva

  Leuk om te lezen! Ben toevallig net zelf begonnen met het drinken/kauwen van groene smoothies, het verbaasde me hoe lekker ze smaken! Fijn dat je aandacht besteed aan wat de juiste samenstelling is en op welk moment van de dag je de smoothies het beste kan drinken.

 12. Natasja

  Stel dat ik een zak boerenkool of spinazie koop, kun je deze dan ook in delen invriezen? Dat maakt het wat makkelijker en goedkoper om meerdere smoothies te maken.

 13. Rosanne

  Ik hou echt van groene smoothies! In eerste instantie lijkt het heel vies maar echt niks is minder waar. Wel moet je een beetje experimenteren om te kijken wat je lekker vind. Ik deed altijd spinazie met banaan, sinaasappel, blauwe bessen en bosbessen, echt heerlijk! Helaas is mijn blender stuk 🙁

 14. Rosanne

  Ik hou echt van groene smoothies! In eerste instantie lijkt het heel smerig maar echt niks is minder waar. Wel moet je een beetje experimenteren om te kijken wat je lekker vind. Ik deed altijd spinazie met banaan, sinaasappel, blauwe bessen en bosbessen, echt heerlijk! Helaas is mijn blender stuk 🙁

 15. Rosanne

  Ik hou echt van griene smoothies! In eerste intantie lijkt het heel smerig maar echt niks is minder waar. Wel moet je een beetje experimenteren om te lijken wat je lekker vind. Ik deed altijd spinazie met banaan, sinaasappel, blauwe bessen en bosbessen, echt heerlijk! Helaas is mijn blender stuk 🙁

 16. Rosanne

  Ik hou echt van griene smoothies! In eerste intantie lijkt het heel smerig maar echt niks is minder waar. Wel moet je een beetje experimenteren om te lijken wat je lekker vind. Ik deed altijd spinazie met banaan, mango, blauwe bessen en bosbessen, echt heerlijk! Helaas is mijn blender stuk 🙁

 17. nathalie

  Ik vind het jammer dat er zo selectief wordt gereageerd. Er staan een aantal goede comments tussen maar een interessante discussie komt er niet van. Is het misschien een idee om een soort vervolgartikel te schrijven met een aantal van deze comments en vragen te beantwoorden?

  • CCC

   Ik stem voor!!! Cyntia please?? 😆 :inlove: 😆 :p

 18. Merel

  Zoveel mensen die nog ‘vastzitten’ in oude(rwetse) denkpatronen over eten. Melk is goed voor elk, je moet wel genoeg brood eten, vlees en vis heb je nodig om sterk van te worden. En dan: fruitsuikers zijn slecht voor je, superfoods totaaaaal overbodig en hey, je moet ook weer niet TEVEEL groente eten. Het enige wat ik wil toevoegen is: kijk 1 filmpje van FullyRawKristina op Youtube en bedenk dat dit sprankelende meisje al 8 jaar volledig rauw eet. (means; a SHITLOAD of veggies and fruit, every single day.) Veel kijkplezier! x

  • Bianca

   Amen! 🙂

  • Denies

   Precies!! Mensen verklaren mij voor gek omdat ik Kristina en megan (Elisabeth) als voorbeelden zie. Heel jammer want ik denk echt dat veel veggies en fruit goed voor je is 🙂

  • CCC

   Ik denk dat de discussie die jij bedoelt vooral ligt op de verschillende eiwitten. Dit komt omdat dierlijke eiwitten andere effecten blijken te hebben dan plantaardige eiwitten. Zelf ben ik van mening dat we beiden nodig hebben, gezien onze evolutie nou eenmaal, maar er zijn vele onderzoeken die elkaar tegenspreken op dit gebied. Helaas is een veggie doet niet voor mij weggelegd ( heb het wel geprobeerd vroeger) omdat ik een lichte b12 tekort heb en hiervoor moet ik melk en vlees en eieren etc eten. Een plantaardig dieet is denk ik supergoed, ik denk zelfs perfect icm 1 keer per week wat vlees. Interessant die plantaardige versus vlees dieet he! 😀

 19. Anna

  Maak af en toe ook groene smoothies. Vaak met spinazie erin, en je proeft het niet eens… terwijl je wel alle goede voedingsstoffen binnen krijgt. Ook omdat ik geen vlees meer eet, krijg ik toch nog ijzer binnen door de gezonde smoothies. 🙂

 20. Lauwchen

  ”Maar een paar basis producten voeg ik altijd toe om het lichaam zo alkalisch mogelijk te houden zoals citroenen.” Deze zin klinkt alsof je bedoeld dat citroenen een basische zuurtegraad hebben, de pH van een citroen is echter 2 en daarmee dus zuur i.p.v. base.

  Ik drink super graag groene smoothies! Ik heb enkel wat gebrek aan inspiratie. Ik zou graag groene kool in mijn smoothies doen, voorlopig beperk ik me tot spinazie, banaan, ongezoete amandelmelk.

  • Bianca

   Citroenen zijn zuur maar werken basisch in ons lichaam. Google maar dan vind je volop uitleg hierover 🙂

 21. Astrid

  Wat een goed artikel!

  En wat fijn dat dit er ook duidelijk in vermeld stond: “Het is erg belangrijk om je groente te roteren of te variëren”, dat zie ik namelijk bijna nooit in andere artikelen over groene smoothies.
  Ik kan dit alleen maar beamen, want ik deed er in het begin altijd spinazie in ( je koopt dat nu eenmaal in grote zakken en ik vond het zonde om restjes weg te gooien).
  Gevolg: flink ziek geweest door een te hoog ijzergehalte.
  Dat kan dus, teveel!!!! :geek:
  Duurde weken voor ik me weer een beetje beter voelde.

  Volg je alle tips op in dit artikel, dan is het absoluut goed voor je en een dikke aanrader.

  • jessica

   Goed dat je deze reactie met je eigen ervaring hebt geplaatst. Wat kreeg je precies voor klachten?

  • Astrid

   Ik kreeg er enorme buikpijn van ( en dan ook de hele dag), pijnlijke gewrichten…maar vooral: een extreme vermoeidheid. Dat begon ’s morgens vroeg al, maar gedurende de dag werd mijn energie-level zo laag dat ik soms huilend in de auto zat op weg naar huis na mijn werk…..Kon niet eens meer fatsoenlijk het gaspedaal indrukken van de auto.
   De huisarts constateerde dat mijn ijzer zo hoog was, hij adviseerde om voeding met veel ijzer langere tijd te mijden.
   Het klinkt raar he, want spinazie is gezond….Maar niet meer in die hoeveelheden.

   Mijn tip is dus: varieer goed! Doe ik nu ook 😉

 22. @nj@

  Maca poeder niet gebruiken als je aan de pil bent?
  Heb heel google afgezocht maar vind nergens waarom niet. Moet ik me zorgen maken?

  • Miss Lipgloss

   Bianca heeft deze vraag hierboven al beantwoord 😀 heeft te maken met dat maca de vruchtbaarheid bevorderd.

  • @nj@

   Oh sorry en thanks, zal dr antwoord zoeken!

 23. Joy

  Hoe meer ik lees over die zogenaamd super hippe sapjes, poedertjes en, met name, die verdomde zaadjes ( die ze tegenwoordig echt overal over heen gooien) hoe meer zin in krijg in een dikke frikandel special :’)

  • jessica

   Hahahhahaha of een patatje met!

 24. Janice

  Maak vaak smoothies maar heb me nog nooit aan een groene smoothie gewaagd 😉 misschien toch maar eens proberen!

 25. N

  Volgens mij is het niet zo ingewikkeld. Ik neem weleens een smoothie omdat het een lekkere aanvulling is. Het lijkt mij duidelijk dat je natuurlijk ook gewoon fruit en groentes moet eten. Luister goed naar je lijf. En ik ben niet gevoelig voor trends. Gebruik je gezonde verstand en dan komt het vast allemaal goed. Teveel van alles lijkt mij nooit goed.

 26. jessica

  Ik vond het een super artikel maar na al deze comments te hebben gelezen weet ik niet meer wat juist is en wat onjuist. Heb jij dit nu zelf ook?

  • Miss Lipgloss

   Je moet gewoon doen wat jij zelf prettig vindt. Ik blijf lekker mijn groene smoothies drinken (eten) omdat dat erg goed voor mij werkt. Daarnaast eet ik zo gevarieerd en gezond mogelijk dus dat zit wel goed.

  • jessica

   Thanks!

 27. Marloes

  Wat leuk om te lezen. Klinkt allemaal erg lekker. Ik ben ook gek op mijn groene smoothies met spinazie!

 28. Riemke

  wat fijn zoveel tips! ik had er inderdaad veel over gehoord, maar wist nou niet precies wat het was. wil nu echt wel eens een groene smoothie proberen. 🙂

 29. androgynes

  jammer van deze kwakzalverij

 30. Cindy

  Wat een fijn artikel. Ik heb ook een blender en die staat heel leuk in mijn keuken. Ik gebruik m dus veel te weinig. ’s Avonds vergeet ik vaak om een smoothie te maken voor de volgende ochtend en ’s ochtends heb ik er geen tijd voor. Misschien gewoon een gewoonte van maken!

 31. Marly

  Toen ik The Beauty Detox Soulotion van Kimberly Snyder had gelezen was ik helemaal into de groene smoothie. Haar smoothie heet de Glowing Green Smoothie. Heel lekker en gezond. Maar nu ontbijt ik meestal met fruit en havermout. Komt denk ik een beetje doordat het wat kouder was en meer zin had in iets warms. Maar ik moet echt weer die smoothies maken. Ik heb alleen een hekel aan het opruimen van de rommel…

 32. Anniek

  Binnekort ook maar even een blender aanschaffen, leuk artikel!

 33. chanine

  Echt een goed idee als ontbijt!
  Ik eet zelf altijd een schaaltje yoghurt omdat ik sochtends nooit iets hard zoals brood weg krijg.
  Een groene smoothie ga ik zeker proberen omdat je dan in 1x alle benodigde vitaminen binnen krijgt

 34. nenacecilia

  Ik vind de blender afwassen altijd zo verschrikkelijk 🙁 🙁 Interessante post!

 35. Marlou

  Het valt me op dat op bijna alle beauty- en lifestyleblogs ‘opeens weer’ koolhydraten in het eten mag zitten. Grappig om te zien. De smoothies zien er overigens echt héérlijk uit. Het enige wat mij tegenhoudt is dat je die verdraaide blender ook schoon moet maken, dat duurt altijd zo lang. 😉

  • Marlou

   Heeft het een reden dat mijn reactie niet goedgekeurd wordt? 😡

  • Miss Lipgloss

   Nee, mijn spamfilter pakt sommige comments er uit en ik keur ze dan handmatig goed.

  • Miss Lipgloss

   Ik ben persoonlijk nooit iets geschreven over anti koolhydraten 🙂 ben ik ook nooit geweest. Mijn blender is trouwens zo schoon! Even een sopje erin en klaar.

  • Joy

   dat komt omdat ook de voedselindustrie trend gevoelig is. Als we 3 jaar verder zit niemand meer chaizaad en macapoeder door zn sla te roeren, trust me.

  • Suus

   Blender schoonmaak tip: paar kopjes heet water en een dupje afwasmiddel erin, blender even aanzetten, uitspoelen, klaar.

 36. Maaike

  Handige tips! Er is een groene smoothies boekje wat ik laatst zag liggen, die ik nog wil aanschaffen. Want het ontbreekt mij aan genoeg variatie. Ik heb in september en october veel groene smoothies gegeten voor ontbijt. Ik sneed wat gesneden moest worden de avond van te voren en legde dat in een goed afsluitend bakje in de koelkast. De volgende ochtend gooide ik mijn groente en fruit in de blender, amandelmelk erbij en klaar is kees. Ik gebruikte overigens wel bevroren spinazie (boerenkool heb ik ook geprobeerd maar vond ik geen succes), want dat dubbelt met de ijsklontjes. En 3 – 4 blokjes bevroren spinazie is ongeveer net zoveel als een flinke hand verse spinazie.

 37. bente

  Sorry maar dat stuk over dat het goed is voor je spijsvertering omdat het al ‘voorgekauwd’ is, klopt echt niet. Heeft de schrijver van dit artikel ooit een biologieboek opengeslagen? Je maakt je darmen er juist lui mee als je vloeibaar voedsel naar binnen werkt en bovendien blijven er niet veel vezels over als je die stuk maakt met een blender en alle hitte die erbij vrij komt. En met kauwen bereid je je maag erop voor dat er eten aankomt en zet je juist je heel spijsvertering in gang.
  Ik snap dat dit beter is dan frisdrank en er heus nog wat vitamines overblijven, maar ik vind het echt vervelend als er zogenaamde feitjes bij gehaald worden die misschien logisch lijken maar totaal niet kloppen.
  Ik vind je beauty artikelen altijd super en daar heb je ook echt verstand van, ik zou het daarom houden bij beauty artikelen.

 38. Anne

  Laat ik voorop stellen dat ik vind dat iedereen voor zich zelf beslissen aan welke food trends ze meedoen. Zelf ben ik ook een voorstander van zoveel mogelijk natuurlijk producten.
  Jammer dat veel feiten in dit artikel toch niet helemaal kloppen. Als bijna afgestudeerd arts stuit me dit een beetje tegen de borst. Sommige lezers zullen niet door hebben wat voor gezondheidseffecten die kan hebben.
  Het lichaam is zelf prima in staat om zijn pH te reguleren, sterker nog de marge is erg klein namelijk (7,35-7,45). Waardes daarbuiten zijn levensgevaarlijk en omdat dan ook te voorkomen reguleert het lichaam dit nauwkeurig doormidden van de nieren. Je lichaam zelf alkalischer maken gaat dus helemaal niet.
  Ik vind het jammer dat Bianca verteld dat je door te blenden een groot deel van het kauwen overgenomen wordt. Juist het kauwen is erg belangrijk, al in je mond komen er enzymen bij de voeding die de vertering verder mogelijk maken. Daarnaast gaan door blenden vitamines en vezels verloren. Deze laatse zijn erg belangrijk voor de darmen. Zonder genoeg vezels ontstaan verscheidene darmklachten.
  Ik denk dat smoothies best kunnen in een gezonde voeding, zei het als aanvulling en niet als vervanging van een maaltijd.
  Cynthia, ik vind het erg leuk dat je zo gepassioneerd bent over eten en dat je dit graag wil delen met je lezers. Ik heb het idee dat jij naast je smoothies erg gevarieerd eet, met voldoende vezels en vitamines. Besef echter wel dat dit voor sommige lezers niet het geval zal zijn.

  • Bianca

   Hi Anne,
   Bedankt voor je reactie. Ik heb echter wel degelijk meegemaakt dat er waardes onder de 7,365 zijn gemeten. Dit kan komen door voeding, maar ook door stress en medicijn gebruik. Door gezond te eten (een smoothie alleen zal niet veel doen) kun je dit wel degelijk verbeteren. In de gevallen dat ik zag dat de pH waarde bijvoorbeeld 6 bleef was bij medicijn gebruik, langdurige ware inspanning (top sporters) of landurige stress. Voeding kan helpen, maar is niet alles.
   Liefs,
   Bianca

  • Anne

   Bedankt voor je reactie. Ik zeg ook niet dat een lagere pH niet mogelijk is, zeker bij aandoeningen aan de nieren of diabetes komt het voor. Ook bij zware inspanning waarbij het lichaam verzuurd kan het geval zijn maar dan nog zijn bij gezonde personen de nieren in staat dit te compenseren.
   Een pH van 6 van het bloed lijkt me trouwens niet echt kloppen, bij deze waarden raakt iemand namelijk comateus. Wel kan de pH van de urine zo laag worden doordat het lichaam zuren kwijt moet.

  • Bianca

   Hi Anne,
   Klopt inderdaad. Gezonde personen compenseren dit inderdaad. Maar we zijn tegenwoordig zoveel blootgesteld aan stress en onnodige toevoegingen in ons eten dat het geen kwaad kan om ons lichaam een handje te helpen. En 6 heb ik zeker gezien, maar ik zeg er eerlijk bij dat de pH waarde een absoluut moment opname is. Vooral als de waarde via de urine wordt opgemeten kun je eigenlijk niet stellen dat na je na 1 meting de juiste waarde te pakken hebt. Meestal is de pH waarde niet iets waar we ons blind op moeten staren. Je beter voelen, mooier uitzien (huid, haren, nagels) en genoeg energie hebben zegt eigenlijk alles al. Leuk te lezen dat je er verstand van hebt 🙂

  • bente

   Ik vind het altijd zo jammer dat mensen zoals jij, die waarschijnlijk nooit een wetenschappelijk onderbouwd boek open hebben geslagen (en slechts 1 onderzoek dat iets bevestigt is niet voldoende bewijs dat iets juist is), wel geloofd worden en de info die het voedingscentrum geeft wordt afgedaan als onzin. Dáár zitten de professionals, deskundigen, mensen die een relevante studie (voedingswetenschappen o.a.) hebben gevolgd. Ik heb gezondheidswetenschappen gestudeerd, maar ben blij dat ik ben gestopt met die opleiding want tegenwoordig heb je niks meer aan zo’n diploma, aangezien het tegenwoordig toch niet hip genoeg is om te verkondigen dat je gewoon aardappels met groente moet eten.
   En met je opmerkingen over PH waardes en spijsvertering heb je echt laten zien dat je geen verstand hebt van het menselijk lichaam en zijn functioneren. Iemand op de middelbare school met biologie in zijn vakkenpakket weet al dat kauwen een ongelofelijk belangrijk onderdeel is van de spijsvertering, dus dat laat wel zien op welk niveau de literatuur is die jij leest.

   Sorry voor deze rant maar ik kan er met mijn hoofd niet bij dat zulke mensen de prof gaan uithangen. Dat is gewoon zo ontzettend onverantwoordelijk. Houd het gewoon bij leuke receptjes of zo en laat de rest over aan mensen die er daadwerkelijk iets vanaf weten.

  • assiepoester

   Ph waarde van 6 in bloed?? Dat kan echt niet !!!

  • Loes

   Een pH waarde van 6,0 is niet met het leven verenigbaar 😉 En nogmaals, dat is dus ook niet met een citroen op te lossen.

   Ik vind dit artikel best een leuke insteek hebben, je krijgt op een gemakkelijke en lekkere manier snel veel groentes binnen. Maar ik stoor me er behoorlijk aan dat het zo ‘medisch’ en ‘wetenschappelijk onderbouwd’ wordt gebracht. Want als ik dit artikel lees, zie ik zóveel onjuistheden, dat dit echt alles behalve medisch en wetenschappelijk onderbouwd is en dat is gewoon zonde. In het vervolg geen dingen roepen waar je geen verstand van hebt.

  • Flo

   Een pH-waarde van 6? Op dat moment liggen vrijwel alle biochemische processen in het lichaam plat. Ik neem aan dat deze waarde niet door een professional is gemeten met geijkt apparatuur. De pH-waarde van het bloed is geen moment opname, maar een precies continu proces. Ik vind dat je nogal al gewaagde uitspraken doet voor iemand die belastingrecht heeft gestudeerd en niet een van de relevante wetenschappen.

  • Flo

   een heel precies continu proces*

  • Bella

   Een pH van 6 is niet met het leven verenigbaar. Mensen die in levensgevaar verkeren hebben vaak iets van 6.9-7.2. Ik zeg dit nogmaals als medisch specialist. Als je echt een pH van 6 hebt gemeten bij een mens dat nog ademde moet je je apparaat laten eiken. En als je denkt dat de pH van de mens zomaar met een hele punt kan verschillen zonder dat iemand dat gaat merken, dan heb je er als Health Coach toch geen enkel verstand van. Jammer als dit beledigend overkomt, maar deze waninformatie is schrijnend.

 39. Eline

  Ik eet nu ook steeds vaker een smoothie als ontbijt, ook met chiazaden erin, maar ik vind het niet voedend genoeg… Als ik hem rond 7:30 drink, heb ik vaak om 10:30 alweer honger, terwijl ik het liever wil volhouden zonder eten tot lunchtijd! Dat is een beetje mijn issue met de smoothie. Met de vieze modderige groene kleur heb ik meestal geen moeite meer 🙂 trouwens, heel erg leuk die nieuwe foto in je sidebar! Ik vind hem erg vrolijk en mooi 🙂

 40. Cher

  Als deze vrouw er toch niet zoveel verstand van blijkt te hebben kun je dit artikel beter verwijderen.

 41. Marjolein

  Wat ik me afvraag, gooi je bijvoorbeeld een appel of peer met schil in de blender? Of schil je ze eerst?

 42. Gea

  Mijn diëtiste zegt juist dat een smoothie geen vezels meer bevat als de fruit en groente is geblend. Maar ik hoor verschillende verhalen, want ook inhoud artikel staat dat er toch wel degelijk vezels inzitten?

  • Bianca

   Klopt Gea. Alleen in een sap (met een sapcentrifuge/juicer gemaakt) haal je de vezels eruit.

 43. Stèphanie

  Ik heb ooit zelf een aantal groene smoothies gemaakt. Waren goed te doen omdat ik er meer fruit in stop dan groente. Eigenlijk zou ik dit vaker moeten maken en drinken omdat ik ’s avonds bar weinig groente binnen krijgen.. alleen die blender schoonmaken is zo veel werk.

 44. Kiss & Make-up

  Oei, ik zit dus een doos chocolade leeg te eten terwijl ik dit lees, niet goed voor mijn schuldgevoelens lol 🙂 Ik heb zelf nog nooit zo’n groene smoothie gedronken, maar het lijkt me wel erg gezond.

 45. Josanne

  Heel leuk artikel! Maak veel smoothies laatste tijd.

 46. Esma

  Bedankt voor dit interessant artikel! Als diëtist heb ik toch nog wat opmerkingen:
  In het artikel wordt kokosolie als gezond bestempeld, maar dat klopt helaas niet. Kokosolie en kokosvet bevatten 85% verzadigde vetten (ter vergelijking: in roomboter is dit 50%). Het gevolg hiervan is een stijging van het (slechte) LDL cholesterol wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot, zoals vernauwing en dichtslibben van bloedvaten. Hoewel in de media kokosproducten enorm gepromoot worden en geclaimd wordt dat deze hartstikke gezond zijn, is er nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek die dit onderbouwt.

  Drink de smoothie alleen als aanvulling, dus niet als vervanging van groente en fruit of ontbijt, want smoothies bevatten minder vezels, vitamines en mineralen dan hele stukken groente en fruit. Ook bevatten deze relatief meer suiker en wordt het sneller opgenomen door de lagere vezelwaarde. Hierdoor ontstaat een hoger Glycemische Index (GI, snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt). Verder kan dit door het hoge suiker- en zuurgehalte negatieve effecten op het gebit hebben.

  Al om al adviseer ik het volgende:
  – gebruik kokosvet, -olie en -melk sporadisch;
  – drink je smoothie niet te snel achter elkaar i.v.m. de hoge GI;
  – neem maximaal één glas smoothie per dag;
  – eet daarnaast 2 stuks fruit en 200 gram groente per dag;
  – poets je tanden vóór het drinken van je smoothie.

  • C

   Kokosvet (!) bestaat inderdaad grotendeels uit verzadigde vetten. Maar dit zijn medium-chain triglycerides. Deze gebruiken geen energie bij het verteren, opslag en verbruik ( in tegenstelling tot long en very-long chains of fatty acids). Ook is de opname langzaam en gelijkmatig –> dus lange tijd veel energie. Ze zorgen daarnaast ook voor weight loss en zijn niet betrokken bij het dichtslibben van aderen en die Heutemeteut 😛 Het werkt dus niet hetzelfde als de ”normale verzadigde vetten ( long en very long). Ik vindhet trouwens niet gek dat je hier niet van op de hoogte bent als diëtist, aangezien diëtisten toch samenwerken met het voedingscentrum? ( of heb ik dat verkeerd) Voedingscentrum is namelijk al achterhaald ( misschien wel corrupt te noemen). Verder ben ik het met je eens! 😀

  • Esma

   Hoi C,

   Diëtisten werken inderdaad samen met het Voedingscentrum en zei zeggen het volgende over de gezondheidseffecten van kokosvet:
   “Kokosvet bestaat voor meer dan 85% uit verzadigd vet. Dat is het meest van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het slechte LDL- cholesterol. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
   De helft van het verzadigde vet van kokosvet bestaat uit laurinezuur. Sommige mensen zeggen dat dit een ‘gezonder’ verzadigd vet zou zijn. Het zou je juist zou beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar laurinezuur is van de verzadigde vetten, in vergelijking tot koolhydraten, het vetzuur dat het cholesterol het sterkst laat stijgen. Ondanks dat het ‘goede’ HDL-cholesterol meer stijgt dan het ‘slechte’ LDL-cholesterol, kan het niet worden uitgesloten dat laurinezuur het risico op hartziekten op een andere manier vergroot. Er zijn dan ook geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA.
   Kokosvet bevat, in tegenstelling tot andere oliën en vetten, nauwelijks vitamine E en vitamine K.”
   (Laurinezuur valt onder de middellange keten vetzuren (MCT))

   Link: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx

  • CCC

   Ik raad u aan om peer reviews over mtc”S op te zoeken. Zeer interessant! Het viel me namelijk op dat de diëtist van mijn moeder precies hetzelfde zei.echter is de bloeddruk en cholesterol van mams na jarenlang zwaar medicijngebruik flink gezakt, toevallig na maanden gebruik van kokosvet op mijn aanraden. Dankje voor je reactie 🙂

 47. Denise

  ik heb er net een.gemaakt met 2/3 apel 2 manderijntjes 3 cherry tomaatjes en ong een.handje andijvie ook lekker!

 48. Tiffany

  Wat een fijn artikel, krijg ik hier ineens wat inzicht in. Zelf probeerde ik het nog nooit, een groene smoothie. Alleen gewone smoothies, met sinaasappel, framboos, appel, en andere soorten fruit. Ik denk dat ik ’t nu toch ook wel eens ga proberen, met groenten… 🙂 Nog enige tip wanneer je geen ananas lust?

 49. Sophie

  Ik maak ook regelmatig een groene smoothie, maar ik vind komkommer zo vies om er door heen te doen! Dat heeft echt zo’n weeïge smaak o_0

 50. Lenneke

  Tjonge, wat blijft ‘gezond leven’ toch mooi voer voor een discussie. Ik vind het een leuk en informatief artikel en vind het goed dat je er iemand bij hebt gehaald die er verstand van heeft. Hoewel ik er zo langzamerhand steeds meer moeite mee krijg om te weten wat ik moet geloven, aangezien iedereen weer iets anders zegt. Voor alsnog gebruik, eet en drink ik nog gewoon wat goed voor mij voelt en horen daar ook wat superfoods bij. 🙂

 51. Mandy

  Leuk en handig artikel. Ik heb me vorige week door jou over laten halen om boerenkoolsmoothie te proberen. En ik vond het heerlijk! Zo lekker dat ik er wel over moest schrijven.

 52. Mandy

  Leuk en handig artikel. Ik heb me vorige week door jou over laten halen om boerenkoolsmoothie te proberen. En ik vond het heerlijk! Zo lekker dat ik er wel over moest bloggen.

 53. Emma

  Cynthia er staan echt zoveel dingen in dit artikel die niet kloppen, niet praten over dingen waar je geen verstand van hebt. ALs je vezels afbreekt wordt het sneller opgenomen in je bloed, wat er dus voor zorgt dat je juist die suikerpieken krijgt. Het eten van groenten is veel beter dan er een smoothie van maken. Alsjeblieft, laat iemand dit artikel lezen en verbeteren of haal het van je site af want een deel klopt van geen kant.

  • Miss Lipgloss

   Bianca heeft er verstand van. Daarom heb ik haar vragen gesteld en die info niet zelf geschreven. Prettige als we elkaar in elkaars waarde kunnen laten en het niet persoonlijk maken. Dankjewel!

  • mo

   Het ‘er verstand van hebben’ staat wel ter discussie. Ik volg een tijdje iemand anders die ‘er verstand van heeft’ en die raad dit juist af. En juist smorgens. Ik vind het verwarrend wat nu wel goed is en wat niet…maar zoals zo vaak zijn er meerdere waarheden en dan moet je kiezen waar je je zelf het beste bij voelt <3

  • C

   Ik heb ook zo mij twijfels bij dat ”verstand hebben ervan”. Aan haar uitspraken te zien heeft de health coach er duidelijk geen verstand van..

  • Emma

   Het was geen belediging naar jou toe, maar er staan dingen in die niet kloppen en in de comments staan er ook mensen die zijn afgestudeerd in deze dingen en die beweren hele andere dingen. In mijn biologieles hebben we het er nog over gehad dat opgebroken vezels juist niet langzaam energie afgeven enz. enz. Alles wat ik zeg is dat het niet klopt en het leek mij niet dat je dat op je site wou hebben.

  • Emma

   Ik had trouwens ook niet door dat bianca een healthcoach was, ik dacht dat je het gewoon met een vriendin geschreven had en dus vandaar dat ik zei dat jullie er geen verstand van hadden (want als healthcoach heeft ze dat natuurlijk wel 😉 )

  • Anneke

   Want “Health Coach” is natuurlijk een medische jarenlange studie….
   NOT!

  • CCC

   Iedereen kan health coach worden

  • Bianca

   Hi Emma,
   Jammer te lezen dat je je niet kunt vinden in dit artikel.
   De vezels worden niet afgebroken, maar opengebroken waardoor ze makkelijk te verteren zijn en niet zozeer sneller opgenomen in het bloed. En als dat wel zo is, zijn daar weer andere factoren bij van belang. Zo maakt het uit of je een smoothie maakt met mango of met een peer. Deze hebben een andere GI waarde. Het eten van groente is alleen beter als je goed kauwt, maar het hele idee van een smoothie is juist veel groente naar binnen kunnen krijgen ipv de bekende drie sla blaadjes bij het avondeten. Kun jij twee handjes boerenkool op een dag wegkauwen? De meesten van ons niet en hebben daar ook geen tijd voor. Ik hoop dat het nu enigszins duidelijk voor je is. Als je vragen hebt, let me know! 🙂

  • Emma

   Dankje voor de uitleg! Zoals het in het artikel stond kun je ook anders opvatten, vandaar ;). Sorry voor het misverstand.

  • Marjan

   Goh, waar precies in je maag-darmstelsel worden die vezels opgenomen in je bloed? Want dat is dus niet zo. Vezels worden niet opgenomen, maar zorgen voor de consistentie van de ontlasting.

  • CCC

   Scherp! ;P nog een fout ..

 54. Emma

  “Daarnaast zorgt de blender ervoor dat de vezels worden opengebroken (waardoor fruit en groente beter te verteren is), maar ook zorgt het ervoor dat er een gelijkmatige en langzame vrijkoming van voedingstoffen in ons bloed plaatsvindt en daarmee de bekende bloedsuiker pieken voorkomt.” Het doorknippen van lange ketens van bijv. glucose zorgt er juist voor dat de energie langzaam vrijkomt. Dit klopt dus niet helemaal.

 55. Manon

  Handig artikel, ik ga binnenkort ook een blender kopen!

 56. Griet

  Ik heb vorige week mijn eerste groene smoothie (met spinazie)gemaakt op aanraden van een vriendin. Voor mij is het wel een manier om groenten binnen te krijgen . Ik eet ontzettend graag fruit, maar ik zou echt meer groenten moeten eten. Ik ga de tip van de ananas en mango onthouden, want ik vond de mijn een ‘flauwe’ smaak hebben 🙂

 57. hanne

  Wat een ontzettend leuk, goed onderbouwd en interessant artikel!
  Ik vind je blog de laatste tijd echt goed en lees hem met plezier. Hij lijkt wat ‘volwassenener’ ofzo. 🙂 Bedankt voor de leuke artikelen!

 58. Loes

  “Daarnaast balanceren smoothies de pH waarde van ons bloed”
  Nouuuu, dat lijkt me toch niet echt waar. De pH waarde van je bloed ligt -als het goed is- tussen de 7,35 en 7,45. Je lichaam beschikt zelf over een aantal buffersystemen (o.a. bicarbonaat d.m.v. de nieren) om de pH tussen die twee grenzen te houden. Een groen sapje of een citroen verandert daar echt niks aan, dat is gewoon onzin. 😉

  Verder wel leuk artikel, ik vind vooral de combinatie spinazie + banaan + beetje sinaasappelsap lekker 🙂

 59. Evelien

  Ik heb al een paar keer de vraag voorbij zien komen waarom je beter geen maca poeder kunt gebruiken als je aan de pil bent. Ik ben nog geen antwoorden tegen gekomen. Ik ben wel benieuwd of iemand dit weet!?

 60. Yvonne

  Als ik dan toch bezig ben: ik heb er laatst een stuk aan gewijd. Mag ik dat hier plaatsen Cynthia? Overigens vind ik jouw smoothie-blog heel leuk! Maar ik kan er slecht tegen dat sommigen hier denegrerend gaan doen met opmerkingen als: als je niets over voeding weet zeg dan niets. http://yvanderwal.tumblr.com/post/78928288989/superfood-manie

 61. Yvonne

  Dat Het Voedingscentrum achterhaald is, is natuurlijk flauwekul. Superfood is de zoveelste hype die gevoed wordt door media, gezondheidsfanaten en goedgelovigen. Laten we niet vergeten dat mensen trendgevoelig zijn. Er is niets mis met een groene smoothie, maar ook niet met een kiwi of een snee brood. Ik ben blij dat Cynthia beaamt dat iedereen het uiteindelijk zelf moet weten. Ik kan me echt doodergeren aan het superieure gedrag van sommige mensen, die opeens zo anti-schijf van Vijf zijn en doen alsof de mensen die daar al jaren prima op teren (zoals ik, 39 jaar, slank en fit en nergens laat van) zich door Het Voedingscentrum laten belazeren. Kom nou toch. Als er iemand geld verdient dan zijn dat wel de dieetgoeroes zoals William Davis. De levensverwachting hier, is niet voor niets hoger dan in landen waar veel superfoods wordt gegeten. Ik prefereer een middenweg: gezobd eten betekent voor mij gezond leren omgaan met ongezond voedsel.

 62. Tamarah

  Mooi artikel! Ik neem voornamelijk fruitsmoothies met yoghurt en havermout. Ik heb nog nooit met groente een smoothie gemaakt misschien moet ik dit binnenkort maar eens proberen. Boerenkool op een nuchtere maag lijkt me gewoon wat zwaar maar misschien valt het reuze mee :).

 63. MySimplySpecial

  Wat een fijne en informatieve post! Ik doe al wel regelmatig spinazie door mijn smoothie, maar ik geloof dat ik de verhoudingen wel aan kan gaan passen als ik dit zo lees.

 64. Dita

  Wat een fijne post, ik ben dol op smoothies

 65. saarenzo

  Interessant artikel. Toch hou ik het bij mijn trouwe ontbijt. Ik blijf het altijd zo zonde vinden als ik een bak fruit zie staan om het dan in de blender te gooien. Ik eet liever een bak aardbeien op dan dat ik een klein glas aardbeiensap drink, haha.

 66. anna

  Ik heb ook gelezen dat je in een smoothie groente en fruit beter niet door elkaar kunt mixen, omdat voedingsstoffen in het fruit dan minder goed kunnen worden opgenomen, is dit zo??

 67. Inge

  Interessant artikel, ik ‘eet’ zelf ook regelmatig een groene smoothie. Waarom kun je beter geen maca poeder gebruiken als je aan de pil bent?

 68. Maaike

  Wat een superhandige blogpost! Ik heb hem bij mijn favorieten opgeslagen, zo kan ik dit artikel altijd teruglezen. Ik ben helemaal enthousiast gemaakt voor groene smoothies! Ik ga ze zeker deze week eens proberen!

 69. Lisanne

  Super handig artikel! Ik had een poos terug voor het eerst een groene smoothie op bij een vriendin. Het zag er inderdaad niet zo lekker uit, maar dat was het echt wel! 😀

 70. Robin

  Wat interessant dit! Toch maar eens proberen, zo’n groene smoothie 😆

  Trouwens, Cynthia, klopt het dat dit artikel niet in Bloglovin’ is gekomen? Of licht dat aan mij..?

  • Robin

   Licht wat ‘m domme fout van me. Ligt* natuurlijk

 71. Anniek

  Wat een goed en informatief artikel! De laatste tijd eet ik eigenlijk bijna altijd havermout als ontbijt, lekker met wat appel, kaneel, rozijnen en cacaonibs. Ik merk dat ik daar in de winter meer zin in heb dan in een smoothie, het is altijd zo lekker warm en vullend 🙂 Maar nu het steeds lekkerder weer wordt merk ik ook dat ik meer behoefte krijg aan lekkere groene smoothies, het is zo verfrissend en het pept je helemaal op in de ochtend!

 72. Cher

  Hoe kan citroen de ph van je bloed beïnvloeden? Het lichaam heeft daar toch echt andere mechanismen voor..

  • C

   heel goed, dat klopt! je bloed is een buffer 🙂

 73. muisje

  Ik vind het zo jammer dat er, telkens als het om voeding gaat, van die welles-nietes discussies lijken te ontstaan. De een gelooft in de werking van superfoods, en de ander zweert bij het voedingscentrum en de schijf van vijf. Waarom moeten we elkaar hier dan op aan gaan vallen en kunnen we niet gewoon accepteren dat de meningen hier soms in verschillen en elkaar ondanks deze meningsverschillen respecteren? Ik gooi elke ochtend een lepel chia zaad in mijn havermout en maak regelmatig groene smoothies, maar ik geloof ook in de schijf van vijf. Dat doe ik omdat ík me daar goed bij voel en dat vind ik het allerbelangrijkste. Ik vind dit een informatief en interessant artikel en ik vind dat iedereen er gewoon mee moet doen wat hij of zij wil, je kunt het er mee eens zijn of niet, maar respecteer elkaars mening hierin. Iedereen mag toch gewoon doen waar hij of zij zich prettig bij voelt? 🙂

  • Miss Lipgloss

   Daar ben ik het mee eens muisje. Iedereen moet absoluut doen wat hij/zij zelf prettig vindt. Je moet sowieso altijd naar je eigen lichaam luisteren en checken wat wel of niet werkt voor jou. Als jij niet goed reageert op groene smoothies (of op wat dan ook), terwijl wordt gezegd dat het zo mega gezond is, dan moet je het niet gebruiken. Dan is er wel iets anders wat beter werkt voor je. Dus: DOEN waar je je goed bij voelt, dat is nummer 1. En daar hoeft niemand zich mee te bemoeien 🙂 Jouw lijf, jij beslist wat er in gaat.

  • Amber

   Hier ben ik het ook mee eens, maar ik vind het vaak wel prettig om ook andere meningen te lezen dan maar één mening! Als je gewoon netjes blijft en de mening van de ander respecteert..

  • sara

   Ja wat een goede comment muisje! Ik vind het net als amber goed om verschillende meningen te lezen maar sommigen maken het gelijk persoonlijk door te stellen dat de ander een gebrek aan kennis heeft :(. En superfoods worden in dit stuk totaal niet opgehemeld of afgekraakt, super objectief! Ook wordt duidelijk vermeld dat dit geen vervanging is voor je dagelijkse portie groente en fruit. Voor mij is bijv. Ideaal omdat ik anders gewoon helemaal niet ontbijt!

  • C

   Het gaat er niet om of iemand iets fijn vind of niet; het gaat vooral om het feit dat er broodjes aap worden verkocht door die health coach als wetenschappelijke waarheden. Het gaat hier niet om meningen maar om feiten. Voeding moet serieus genomen worden, dit is NIET serieus. Hopelijk begrijp je me niet verkeerd.

  • sara

   C, jouw comment is 1 broodje aap. ten eerste worden deze tips niet gepresenteerd als ‘wetenschappelijke waarheden’,het is onze taak als lezer deze informatie te filteren en het in onze voordeel te laten werken. Ik gebruik daarvoor mijn gezonde verstand, ervaring en info van anderen en ga niet blind af op deze mening. Je onderschat lezers nogal en zet je eigen mening op een voetstuk. Wetenschappelijke feiten? Haha alsof dat wel bestaat. Wetenschappelijk onderzoek spreekt elkaar voortdurend tegen en innoveert ook nog. Er zijn honderden wetenschappelijke disciplines die zich bezig houden met voeding en iedereen komt hier met: “vanuit mijn bla bla bla achtergrondweet ik dat…bla”. Als jij dit niet sereus neemt, prima maar laat anderen in hun waarde wat betreft ze wel en niet willen geloven. Hopelijk begrijp je me goed.

  • CCC

   Ik zal hier niet verder op reageren omdat je 1. Erg vijandig reageert en 2. Het duidelijk is dat jij een groot fan bent van pseudo-wetenschappelijke voedingspincipes. Dankjewel voor je reactie.

  • CCC

   Bovendien neem ik voeding wél erg serieus, moge dat duidelijk zijn

 74. Celia

  Ik vind smoothies zelf ook erg lekker! Ik heb nog nooit geprobeerd om er groente bij te doen, maar het lijkt me wel lekker om eens te proberen!

 75. heleen

  wat me opvalt is dat iedereen maar, zonder enig onderzoek, superfoods gebruikt. We stoppen alles maar in ons mond zonder echt na te gaan wat de effecten daar van zijn. En dan heb ik het gewoon over de superfoods dus niet over groente en fruit. Onder het mom het is gezond eten we dat dus allemaal maar. Ik wilde dus ook chiazaden gebruiken en ben eerst eens gaan onderzoeken waar het goed voor is. Helaas niet mij want ik heb ook een lage bloeddruk en dan mag je dit niet gebruiken. Net als ik bij een bepaald medicijn geen grapefruit mag gebruiken want dan werkt de medicatie niet meer. Ik zeg niet dat superfoods slecht zijn maar door de hele hype erom heen denkt iedereen dat het gezond is en geen kwaad kan. Ik schrik er soms wel eens van want normaal stop toch ook niet zomaar van alles in je mond. Het is je lichtaam dus zoek eerst eens uit wat je echt nodig hebt en wat goed voor je is. Daarbij is het ook nog eens prijzig. Dat was wat ik er eigenlijk over wilde zeggen.

  • Miss Lipgloss

   Natuurlijk, je moet met alles wat je in je mond stopt je verstand gebruiken, daarom zegt Bianca ook dat het helemaal niet per se nodig is om het toe te voegen. Je kan smoothies perfect maken zonder superfoods. En als mensen het eten betekent het niet dat ze het zonder enig onderzoek doen 😉 bij alles wat ik eet zoek ik eerst uit wat het met me doet en waarom ik het wel of niet zou eten. Maar je hebt gelijk dat je niet zomaar alles in je mond moet stoppen onder het mom ‘superfood’.

  • Marielle

   Slik je toevallig atorvastatine? Dat heb ik ook geslikt.
   Verder ben ik het met je eens over superfoods. Mijn arts zegt ook dat wanneer je goed en afwisselend eet (3 maaltijden per dag, genoeg fruit en groenten) je superfoods niet nodig hebt.

  • heleen

   ja dat slik ik. En ik ben een beetje gaan onderzoeken of ik van mijn medicatie af kan door het met voeding op te lossen. Want het blijft iets chemisch in je lichaam. Toen ben ik veel tegengekomen op internet maar heb er ook over gelezen. Maar een heerlijke smoothie op zijn tijd gaat er altijd wel in hoor. Ik wil niet beweren dat ik nu alles over voeding weet hoor, helemaal niet. En hier wilde ik het nu bij laten. Fijne zondag voor iedereen. En Cynthia ik volg je blog al een tijd en je doet het geweldig.

 76. Lies

  Super leuk artikel!! Echt leerzaam!
  Ik drink al regelmatig groene smoothies, maar ga ze nu weer proberen elke ochtend te drinken/eten. Dank 🙂

 77. Anne

  Ik begrijp deze zin niet: ‘Goed kauwen is dus belangrijk en een smoothie doet al het grootste gedeelte voor je.’ Voor mijn gevoel spreek het elkaar tegen. Want zover ik altijd heb begrepen is juist kauwen zelf (dus dat je het ook zelf doet) belangrijk. Ik ben de naam van de hoogleraar even kwijt, hij was laatst nog bij de Wereld Draait Door en heeft ook een reeks gedaan in de Universiteit van Nederland. Hij refereerde naar een onderzoeken over de belangrijkheid van zelf kauwen. Je voelt je er eerder door verzadigd en het verbeterd je geheugen en concentratie. O.a. wordt kauwen genoemd om dementie tegen te gaan. Dus daarin is het ‘voorkauwen’ juist niet gezond. Ook deze zin snap ik niet: “Een smoothie wordt sneller door ons lichaam opgenomen en verteerd omdat het goed voorgekauwd is.” Is het niet zo dat als je lichaam het sneller opneemt je weer sneller honger krijgt? Zijn bijvoorbeeld volkoren producten niet beter omdat je lichaam er langer overdoet ze te verteren dan witbrood. Wat juist heel snel verteerd zodat je weer sneller honger krijgt?
  Natuurlijk is er niets mis mee met voldoende groenten eten.

  • Miss Lipgloss

   Ik kan zelf dit soort vragen niet beantwoorden dus Bianca zal later de inhoudelijke vragen behandelen! 🙂

  • Bianca

   Hi Anne,
   Ik snap je verwarring. Ten eerste ja. Het is gezond om te kauwen. Een harde appel of wortel eten is ontzettend goed voor onze tanden en kaken. Gelukkig leven we niet op smoothies en eten en kauwen we nog volop. 🙂 Daarnaast doet de smoothie al het voor kauwen voor ons. Waarom we daarna alsnog de smoothie in de mond moeten ‘kauwen’ is omdat dan de voedingstoffen beter met ons speeksel wordt vermengd. Dat is voor een betere spijsvertering en darmwerking.
   Liefs,
   Bianca

  • Anne

   Bianca, bedankt voor je reactie. Zoals ik al zei gaat het niet alleen dat kauwen beter is voor onze tanden en kaken. Ik kan je deze reeks filmpjes aanraden: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/14194/Universiteit-van-Nederland/article/detail/3524973/2013/10/10/Waarom-vanillevla-onze-hersenen-vernietigt.dhtml
   Heb je misschien wat onderzoeken waarin wordt bewezen dat smoothies (en dus niet kauwen) zorgt voor een langer verzadegingsniveau? Ik ken alleen maar de andere kant namelijk. Alvast bedankt!

 78. Kayleigh

  Wat een handig artikel! En leuk om te lezen omdat ik nu net ben begonnen met smoothies maken, niet elke dag maar wel een beginnetje 🙂 Nu ook toevallig iets op mijn blog gezet haha.. Ik had wel een vraagje, waarom mag je geen maca poeder gebruiken als je aan de pil bent? (Ik heb die net aangeschaft! :p)

 79. Fran

  Oeh leuk en handig artikel, maar die smoothies zijn niet mijn ding.

 80. Amber

  Wat een leuk artikel! Ik houd zelf ook heel erg van smoothies, al moet ik wel oppassen omdat ik fructose intolerant ben.

 81. Sofie

  Let er wel op dat niet alle groentes optimaal worden opgenomen als ze rauw zijn. Volgens mij is het officieel ook beter om spinazie even te blanceren voordat je ze in de smoothie doet.

 82. Kim

  Super leuke blog! Ik ben zelf ook een groene smoothie drinker sinds een paar maanden, ik vroeg me alleen af wat heeft Maca poeder met de pil te maken? Ik doe het weleens in m’n smoothie, maar ben wel aan de pil. Hoop dat jij of Bianca een antwoord hebt. Groetjes!! :love:

 83. Mar

  Ik overweeg dit ook al een tijdje, maar het houdt me tegen dat het best duur is. Stuk duurder dan een pak havermout en een pak yoghurt.
  Maar ik moet het toch maar eens gaan proberen denk ik. Ik heb sinds vrijdag ook een boek in huis over voeding, na een tip van de huisarts omdat ik al jarenlang ziek ben.
  Dit artikel kwam dus op het juiste moment. Misschien dat ik door het veranderen van mijn eetpatroon nu eens wat minder vaak buikpijn heb en wat meer energie krijg.

 84. Michelle

  Leuk dat het wat informatiever is zo, ik ben wel meer gemotiveerd geraakt om ook eens wat te gaan proberen (al ooit eens gedaan, lang geleden)! Ik ben wel wat sceptisch over bepaalde uitspraken die Bianca doet, maar hé dat is alleen maar goed! Al met al een mooie toevoeging als artikel! 🙂

 85. Sir

  Ik kan het iedereen aanraden. Ben er 2 jaar geleden mee begonnen na het lezen van het boek van Kimberly Snyder, ben sindsdien nooit meer ziek of verkouden en zit vol energie. Ik maak 3 tot 4 keer per week zo een smoothie. Ik poep zelfs groen haha. De andere dagen ontbijt ik met havermoutpap met banaan en water. Brood in de ochtend maakt me sloom dus dat skip ik nu.

  • CCC

   Dat je ontlasting groen is, vind ik zorgwekkend. Het laat zien dat een groot deel van je smoothie/groente njet wordt opgenomen. Wellicht niet alleen van de smoothie maar ook de rest van dieet omdat je darmen misschien wel lui zijn geworden. Maar dat weet ik niet zeker hoor! Alleen groene poep als comment valt wel op hihi

 86. Emm

  Handig, informatief en volledig artikel, Cynthia, hier heb ik nu wat aan! Helaas heb ik hier geen blender, maar deze zomer, wanneer ik weer thuis ben, ga ik maar eens los met de groene smoothies 🙂

 87. Joyce

  Toevallig! Heb gisteren mijn eerste groene smoothie gemaakt! Ik vroeg mij wel af of een staafmixer hetzelfde werk levert als een blender. Heb hem gisteren met de staafmixer gemaakt en merkte dat de boerenkool daar niet echt fijn door werd. Is dit met een blender anders? Dan weet ik of het de moeite waard is om een blender aan te schaffen!

 88. zara

  Leuk dat dit artikel online staat vandaag, ben namelijk op dag 3 wat betreft groene smoothies. En het bevalt me erg goed. Ik moet nog wel de juiste balans vinden, en kijken wat ik nou lekkerder vind, maar tot nu toe gaat het erg goed. Ik gebruik nu 2 handjes bladspinazie, halve citroen, banaan, appel, wortel en water of ik vervang te appel door een peer.
  Ik ga ook eens aan de slag met aardbeien, ananas, bosbessen en mango lijkt me errrug lekker.

 89. Sigrid

  Oeeh, ik wachtte al op dit artikel! Waar zijn spirulina en chiazaden te koop?

 90. Avzs

  Ik schrik een beetje van het stukje waar staat dat je maca poeder niet gebruikt moet worden als je de pil slikt.
  Ik heb toevallig zelf maca poeder gekocht maar wist hier niks vanaf.
  Waarom is het precies?!

  X

 91. Charlotte

  Yes fijn artikel! Dankjewel Cynthia! Ik zag deze groene monsters elke keer al voorbij komen inderdaad en was benieuwd wat er nou eigenlijk allemaal in gaat en waarom het zo gezond is. Maar als je hem op een nuchtere maag neemt word je niet misselijk?

  • Miss Lipgloss

   Ik niet! Je wordt ook niet misselijk als je op de nuchtere maag eet, toch? Dan word je hier ook niet misselijk van 🙂 Je slaat hem ook niet in een keer achterover, je ‘eet’ (want je kauwt op elk slokje) hem rustig op.

 92. heleen

  superfoods zijn in principe wel gezond maar ik denk dat je heel goed moet weten wat je eet. Lees goed wat het effect is want bij sommige gaat je bloeddruk bijv. omlaag en dat is voor mensen met een lage bloeddruk dus niet goed maar heb je last van een hoge bloeddruk dan is het natuurlijk wel prima. Dus niet zomaar omdat het ook weer een hype is maar van alles eten. Nu is boerenkool weer helemaal je van het en straks weer wat anders. Eet gewoon verstandig en beweeg.

  • jessica

   Welk voedsel zorgt dan voor een lage bloeddruk? Ik vraag dit omdat ik v mijzelf al een lage bloeddruk heb dus dan wil ik weten wat ik vooral niet in een smoothie moet dorn.

  • heleen

   chiazaden werken bloeddrukverlagend.

  • jessica

   Thnks:)

 93. Annelien

  Ga dat eens maken, benieuwd naar de smaak 🙂

 94. Fenna

  Weet iemand waar spirulina naar smaakt?

  • Miss Lipgloss

   Ja, ik! 😉 Het is een beetje lastig uit te leggen, het smaakt heel ‘groen’. Je proeft er niet mega veel van terug als je een theelepeltje in je smoothie mengt, maar het heeft wel een subtiele smaak. Plant-achtig.

  • Lisa

   Ah ben benieuwd. Heb hier ene pot staan maar de geur weerhoudt me nog! Lijkt wel vissevoer!

 95. Sanne

  Super interessant artikel! Ik maak ook wel eens groene smoothie, al was de laatste keer wel een tijdje geleden. Wat ik mij wel afvraag en wat ik heb gelezen en wat ik niet voorbij zag komen in de tekst…Is het wel goed om elke dag groene groente te eten ivm nitraat? Toen ik begon met groene smoothies heb ik het rustig opgebouwd en nam ik het nooit vaker dan drie keer per week. Ik ben benieuwd hoe dit zit?

  • Erika

   Interessante vraag!

  • Bianca

   Hi Sanne,
   Om precies die reden is het heel belangrijk om je groente te roteren of meerdere verschillende soorten groente in een smoothie te verwerken.
   Liefs,
   Bianca

  • Sanne

   Dank je wel voor je antwoord 🙂

  • Miss Lipgloss

   Ik heb dit ook even toegevoegd bij het stukje over roteren in de blogpost!

  • Lisa

   Hi! Ik drink nu al 5 maanden elke dag een groene smoothie.
   Ik haal veel informatie hiervandaan:http://simplegreensmoothies.com

   Goede site. Zij houden iets meer de 40 groente/60 fruit ratio aan, wat ik zelf iets teveel fruit vindt maar heerlijke recepten kan je vinden.
   Dit is wat zij zeggen over het roteren van je groente
   http://simplegreensmoothies.com/rotate-your-greens

   Ik vind dat zo lastig dat veel mensen vaak iets anders zeggen. Zo weet ik niet zo goed meer wat te volgen. En dus doe ik maar wat ok voelt 🙂

 96. Suzanne

  Ik ben niet zo van de smooties… toch maar eens weer uitproberen

 97. Felicia Rodrigues dos Santos

  Wat een fijn artikel! Ik vind de groene smoothie hype echt super interessant. Ga binnenkort snel een blender aanschaffen om ook lekkere smoothies te maken. Waarschijnlijk zal ik wel mango erbij gebruiken. Welke groene ingredienten zorgen er trouwens (naast spinazie en bloemkool) nog meer voor een groen effect? Helpt avocado daar al bij?

  • Bianca

   Bloemkool groen ? Je bedoelt broccoli 😛

  • Miss Lipgloss

   Wat bedoel je met ‘groen effect’? Dus de groenten die je er in kan doen? Ik wissel zelf af met spinazie, boerenkool, sla (veldsla of romaine sla), komkommer, avocado, bleekselderij.

  • jessica

   Allemaal rauw?

  • CHeryl

   Bleekselderij lukt met echt niet! Die laat de hele shake naar bleekselderij proeven, bah!!

 98. simsim

  Hoi Cynthia
  Bedankt voor je interessante artikel. Heel leerzaam en motiverend. Nou had ik een vraagje.
  Ik heb bevroren spinazie in de vriezer. Die kook ik wanneer ik het ga eten. Moet ik dat ook doen als ik het in een blender doe om er een smoothie van te maken? En welke groente moet wel/niet van te voren worden gekookt?
  Xxxxx

  • Wieke

   In principe gaat alles rauw in een smoothie en hoef je niets voor te koken. Wanneer je spinazie uit de vriezer gebruikt dan kun je het een tijdje van te voren langzaam laten ontdooien in de koelkast, maar dit hoeft niet te worden opgewarmd. Smoothies eigenlijk altijd zijn koud of lauw

 99. jessica

  Wow wat een goed artikel Cynthia!
  Ik las bij 1 van de recepten 1 citroen. Bedoel je de hele citroen door de blender of alleen sap van de citroen?

 100. saskia

  groente pureren in pasta saus dat doe ik voor de kids zodat ze groente binnen krijgen die ze niet lusten! maar die smoothies, tja niet echt mijn ding…

 101. Elmiar

  Jammer dat een groot deel van deze beweringen niet wetenschappelijk onderbouwd is. Groene smoothies doen niets met de pH-waarde van je bloed, die regelt je lichaam zelf al en dat is een behoorlijk nauwkeurig werkje. En als er iets niet alkalisch is is het citroen dus waarom moet dat er dan in? Verder zorgen je lever en nieren ervoor dat je afvalstoffen kwijt raakt, ook hier doet een groene smoothie niets mee en je krijgt dus geen klachten als je veel groene smoothies eet omdat er dan veel afvalstoffen vrijkomen.
  Ja er zitten vezels in, maar dat is ook als je ze gewoon kauwt. Bovendien is het nogal moeilijk te rijmen dat het sneller wordt opgenomen en toch ook langzamer zodat het niet voor een suikerpiek zorgt? Fruitsuikers gaan voor een suikerpiek zorgen, hoe grof of fijn je ze ook maalt.
  De groenten en fruit in een smoothie zijn gezond, want er zitten vitamines, mineralen en vezels in. Maar je moet er geen beweringen aanhangen die niet waar zijn. Als arts vond ik dit verhaal echt tenenkrommend (verder groot fan van het beautygedeelte van je site).

  • Amber

   Citroen is juist wel alkaliserend.

  • Liesbeth

   Hoe dan? Het heeft een lage PH(is dus zuur & niet basisch oftewel alkalisch)

  • Emma

   Er staat inderdaad een hele hoop onzin in dit artikel. :*)

  • Flo

   Als chemicus sta ik hier helemaal achter.
   Ik vind het uitgebreide artikel zeer fijn. Maar ik vind het jammer dat het artikel vol staat met
   “wetenschappelijke” onzin.

 102. Mayra

  Goed, informatief artikel!

 103. Nadine

  Dit artikel vind ik echt heel jammer. Ik ben afgestudeerd levensmiddelentechnoloog en weet waar ik over praat. Smoothies zitten vol snelle suikers (fruitsuikers) want je maakt alle vezels kapot tenzij je je smoothie echt chuncky houdt en er flink op moet kauwen. Vezels zorgen ervoor dat de energie uit fruit gelijkmatig vrijkomt, wat dus bij een smoothie niet meer het geval is. Daarnaast oxideren vitamines als ze in aanraking komen met de lucht, en heb je er niks meer aan, dit gebeurt wanneer je de vezels kapot maakt in de blender. Binnen 20 minuten drinken is dus essentieel als je naast alle suikers toch ook de vitamines wil hebben. Na meer dan een uur kan je net zo goed een glas frisdrank drinken qua calorien en vitamines.

  • Erika

   Leuk artikel. Maar fruit/groenten eten is altijd nog beter. Het kouwen zorgt er namelijk voor dat allerlei processen in gang gezet worden en wat Nadine zegt. Ook verbrand je de fruitsuikers al met het kouwen en afbreken van de vezels tijdens het verteren. Gewoon heel fruit/groente eten is dus altijd nog het beste. Maar aangezien veel mensen anders helemaal geen fruit/groente eten is dit een goede tussenoplossing

  • Lynnemien

   Helemaal mee eens! Gewoon eten van groenten en fruit is nog steeds het beste. Zeker als je diabetes hebt zoals ik, moet je hier rekening mee houden. De blender maalt alle vezels kapot, wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld de fruitsuikers heel snel opgenomen worden. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel veel sneller dan wanneer je gewoon een stuk fruit eet. Fruit vervangen door smoothies of versgeperst fruitsap is voor mij geen optie. Je krijgt toch meer vezels en vitaminen binnen als je je groenten en fruit zelf kauwt.
   Bovendien is de aanbevolen hoeveelheid groenten 300g/dag en voor fruit is dat 250g/dag (2 kleine stukken van 125g). Het is wel de bedoeling dat je dit over de dag heen probeert te spreiden, wat met een smoothie niet echt kan. Veel fruit betekent ook veel suiker, zeker als je het in één keer naar binnen werkt.
   Nu zeg ik niet dat smoothies per se slecht voor je zijn, maar ik wil het beeld dat er van opgehangen wordt (namelijk supergezond en iedereen zou het moeten drinken) wat nuanceren. Als het je helpt om gezonder te eten, prima! Maar hou er rekening mee dat het nog altijd beter is om gewoon zelf je dagelijkse portie groente en fruit te eten. 🙂

  • Miss Lipgloss

   Ik ben het met je eens, maar je stopt niet 300g groenten in je smoothie he, dat gaat niet. Als ik er 100 gram in krijg is het veel, vaak zit ik nog wat lager dan dat (tussen de 50 en 75 gram). De rest van mijn groente eet ik gewoon, en dat is natuurlijk ook heel belangrijk. Maar ik denk wel: het is beter om het via een smoothie binnen te krijgen dan helemaal niet.

  • Lidewij

   Dat is het vooral; een gemakkelijke en lekkere manier om wat extra groente en fruit binnen te krijgen. Ik eet ook veel te weinig fruit en kom ’s avonds ook niet aan 300 gram groenten, maar zo’n smoothie is wel een goed hulpje hierbij!

  • CHeryl

   Ja idd en het vult echt als een jekko. Ik eet als een beer maar als ik mijn smoothie om half 8 weg werk begin ik pas om half 11 trek te krijgen. Toen ik met brood ontbeet had ik na 1,5 uur alweer soort van honger! En in mijn smoothies zit bv boerenkool, dit is echt een superfood en eet ik anders nooit. Ideaal dus!

  • Anneke

   Maar je drinkt zo wel elke dag het equivalent van een glas fruitsap op, en dat is gewoon te veel. Ok, vitaminen krijg je nog wel wat binnen – zij het ook niet meer zoals het moet, maar je drinkt superveel suiker die niet meer uitgebalanceerd worden door het gezonde van fruit, want dat blendt je volledig stuk. Smoothies zijn vermomde fruitsappen, en fruitsap is een onnodige suikerbom.

  • C

   Ik ben het helemaal met je eens Nadine. Ik heb mijn opleiding niet afgemaakt, maar na 2 jaar biomedisch gestudeerd te hebben word ik vaak verdrietig van het feit dat mensen deze onzin zo makkelijk aannemen. Veel mensen zien niet in hoe complex het menselijk lichaam is, dat het niet zo makkelijk te beïnvloeden is met een iets aangepast dieet. Sowieso bestaat dieten niet, alleen lifestyle. Ik zie steeds vaker op blogs ”tips” langskomen. Weet je, standaard tips zijn altijd goed ( meer water drinken, veel vezels, veel bewegen, weinig fast food) maar dit is gewoon ongezond.

   Het is erg jammer dat dit artikel vol staat met wetenschappelijke onzin en broodjes aap. De volgende dingen:

   – het is juist NIET goed dat de vezels al opengebroken zijn en het al voorgekauwd is. Het is ook niet goed dat het dan snel wordt opgenomen. Een goed verteringsstelsel doet zelf het werk! Deze voedingsmiddelen horen langzaam worden opgenomen, niet retesnel. Daarnaast lopen er vele compelexe processen bij het verteren; dit houdt ook in dat bepaalde vitamines alleen werkzaam zijn/ worden opgenomen, áls dit proces loopt. Wanneer het al zo ver voorverteerd is met de blender, word je spijsverteringsstelsel lui. Daar kun je onder andere spastische darmen van krijgen. Niet te vergeten heel veel GASSEN, waarvan wordt beweerd in dit artikel dat dit door je ontbijt komt wat je te vroeg neemt; nee dit komt door die zogenaamde gezonde smoothies.

   – citroensap toevoegen voor een gezond pH van je bloed. Deze uitspraak laat zien dat die vrouw geen een weet heeft van echt menselijk lichaam. Dat zie ik heel vaak: een soort stelling dat giftige stoffen door je bloed stromen en dat je door heel veel water te drinken het weg kan ”spoelen”. Alsof het water door je bloed gaat letterlijk ( natuurlijk zit er wat water in bloed = bloedplasma) Je bloed is een buffer. Dat betekent dat deze ALTIJD dezelfde pH waarde heeft ( bij ee normale gezondheid) binnen een bepaalde smalle marge. Je kunt niet citroen eten en verwachten dat de pH gaat stijgen. Zo werkt voeding niet.

   Smoothies zijn denk ik niet slecht, maar niet voor elke dag. Ik zou een groente smoothie sporadisch gebruiken, wellicht 1 keer per week.

   Lieve Cynthia, ik vind je blog zo leuk! Maar dit artikel stelt mij heel erg teleur. Is het misschien een goed idee om voortaan dit soort voedingsartikelen/ gezondheidsartikelen in samenwerking te doen met studenten van biomedische wetenschappen, gezondheidswetenschappen, levensmiddelentechnologie etc.? Vergeet niet dat iedereen een ”health coach” kan worden. dat is geen officiële titel. Ik denk dat ik probeer te zeggen dat persoonlijke uitvindingen en ervaringen een ding zijn, en peer reviews. Zeker op zo’n populaire blogs met jonge lezers, kan dit gevaarlijk zijn! Sorry als mijn reactie hard was. Dit triggert mij duidelijk heel erg ;P

  • Anneke

   Amen!

  • assiepoester

   Jup ook ik (als arts) steun je daar volledig in. Goed verwoord!

  • Loes

   Dank je! Ik stoorde me heel erg aan dit stuk.
   Hou je bezig met make-up crème e.d. En laat voeding aan de experts over.

   Je ziet nu zoveel mensen (jonge meiden) dit klakkeloos overnemen. Terwijl echte gezonde voeding ouderwets gevonden word.

  • Heleen

   Hele goede reactie! Er staat te veel pseudowetenschap op het internet!

  • Nadine

   Fijn om te horen dat er meerderen zijn die mn verhaal steunen. Ik vind dit een hele leuke en leerzame blog, maar dit soort artikelen moeten echt beter gecheckt worden. Jonge lezeressen hebben het recht om juist geinformeerd te worden voeding is van levensbelang, dus info checken bij betrouwbare bronnen is echt belangrijk voor dit soort artikelen ipv een coach klakkeloos over te nemen. Ps en dan is het onderwerp tandbederf nog niet eens aangesneden…

  • CCC

   Gelukkig zijn er meer mensen eens!

  • CCC

   Inderdaad. Ik heb er vandaag over nagedacht toen ik vannacht je reactie las. De sterk geconcentreerde hoeveelheid fruitsuikers, zuren, vitamines en andere voedingsstoffen die in een zo een smoothie zitten moeten erg heftig zijn voor je gebit S ochtends. Zeker in combinatie met het tandenpoetsen wat ervoor of erna gebeurt. Wanneer ik bedenk dat ik bij mijn b12 smelttabletjes voor onder de tong, mijn mond goed hoor te spoelen met alleen water, kan ik mij de impact voorstellen van een smoothie voor je gebit..

 104. Daphne

  Wat een handig artikel, ik maak regelmatig (groene) smoothies. Wat ik niet wist, is dat je ze moet ‘eten’. Ik drink ze gewoon.

 105. Natascha

  Wat een handig artikel! Zelf vind ik het in de ochtend eigenlijk te veel werk, maar misschien toch een idee om in het weekend te doen!

 106. Kimberly

  Het lijkt me supergezond.. maar het ziet er echt niet uit haha 🙂

 107. Lianne

  Bianca, ik weet wel dat maca effect heeft op je hormoonbalans dus ik voel hem wel een beetje aankomen maar zou je me kunnen uitleggen waarom je het niet moet gebruiken als je met de pil ben, wat er dan gebeurt? Ben serieus benieuwd!

  • muisje

   Volgens mij wordt het effect van de pil hierdoor minder waardoor je dus niet langer beschermd bent tegen zwangerschap 🙂

  • Bianca

   Hi Lianne,
   Even kort uitgelegd. Maca heeft effect op de hormonen. Er is nooit bewijs getoond dat maca en de pil goed samengaan oftewel dat maca de pil niet zal beïnvloeden. Tot dat er is, raad ik (jonge vrouwen) altijd aan op te passen met de combinatie maca en de pil.
   Liefs,
   Bianca

 108. sara

  Love dit artikel! Ik heb ook een vraagje. Ik gebruik voor vocht vaak versgeperst sinaasappelsap. Dit kost alleen veel tijd omdat ik dat eerst met de hand pers. Haal ik hetzelfde ‘vochtrendement’ eruit als ik gewoon een perssinaasappel in de blender gooi? Of telt het dan als een stuk fruit? Super motiverend artikel!!!

  • Sherida

   Je wilt absoluut geen hele sinaasappels in een blender of juicer gooien, de witte schil dat net onder het oranje laagje zit is namelijk ongelofelijk bitter en zal de smaak van de smoothie compleet vergallen 🙂

   Je zou eventueel wel een sinaasappel kunnen pellen en het daarna blenden. 🙂

 109. Desmain

  Erg leuk artikel! Zelf drink ik niet zo ontzettend vaak een smoothie!

 110. july

  Heerlijk, i love healthy smoothies! Mijn favo: grapefruit, citroen, banaan, spinazie, bleekselderij en een schepje baoab poeder!

 111. Daily cup of blablabla

  Fijn dat je dit je deelt. Morgen toch maar de blender tevoorschijn halen. Wat betreft het Voedingscentrum en superfoods wat ik in enkele reacties kan lezen, het Voedingscentrum is en blijft een semi- overheid instantie die tevens ook nauw samenwerkt met Unilever. De schijf van vijf is achterhaald. Heb er laatst nog een post over geschreven http://dailycupofblablabla.wordpress.com/2014/03/08/shocking-oneerlijk-over-eten/

  Super thanks ik ga het morgen proberen!!

 112. Esther

  Na deze lange tekst wil ik ook graag “weer” groene smoothies drinken. Ik vind het soms alleen lastig met ander soort groentes dan spinazie. Sommige groentes moeten wel/niet gekookt worden. Dus blijf ik bij een banaan, spinazie en een ander soort fruit. Ik heb het al maanden niet gedronken. Komt overigens ook door het weer! Maar ik heb er weer zin in. Morgen meteen boodschappen doen. Bedankt voor jullie goede informatie 🙂

 113. Saskia

  Wat een handig artikel. Wij maken veel smoothies maar ik heb er nog nooit groente doorgedaan. Toch maar eens proberen.

 114. Priscilla

  Ik heb het een paar maanden geprobeerd en vond de smoothies ook erg lekker. Maar puisten dat ik er van kreeg! En ik lees dan vaak ja maar je lichaam moet nog ontgiften etc. Nou er kwam geen einde aan. En zelfs.nu ik al enige tijd gestopt ben sta ik vol met acne achtige puisten. En onderhuidse ontstekingen etc.. echt niet leuk. Daarnaast heb ik geen dikke darm meer omdat ik een aandoening had die mijn dikke darm stil heeft gelegd.. en hoewel mijn dunne darm redelijk functioneert normaal kreeg ik na 2 dagen groene smoothies weer verstoppingen. Ondanks genoeg drinken bij mijn vezel inname.dan werkt gewoon roggebrood met beleg toch veel beter voor me. Nu nog hopen dat mijn huid weer terug op gaat knappen.

 115. Lizzie

  Wie is bianca?

  • Lin

   Als je het artikel hebt gelezen zou je het weten:
   “Om je álles te kunnen vertellen over de groene smoothies heb ik hulp gevraagd van Bianca van The Green Creator. Zij helpt mij al een poosje bij mijn voeding en geeft me een hoop tips”

 116. Lifestyle-Fabriek

  Ik zou dit ook echt vaker moeten maken, maar neem er vaak de tijd niet voor. Ik heb het een poosje volgehouden. Mijn voorkeur gaat toch ook eerder uit naar een smoothie met vruchten, maar dat komt waarschijnlijk alleen door de kleur, en het feit dat er fruit in gaat ipv groente..

 117. sumeyra

  Voor de dames die geen blender hebben, ik gebruik een staafmixer. Werkt net zo goed! Mijn basis is bosbessen,Superlekker

 118. Kelly

  Leuk!! Al lijkt het wel of je gigantisch veel “eet” dan als ontbijt. Maar het is zo gezond dat me dat geen probleem lijkt!! Kun je smoothies ook maken met een staafmixer? Ik heb geen blender.

 119. Esther

  Dit snap ik niet zo goed: ”Maar een paar basis producten voeg ik altijd toe om het lichaam zo alkalisch mogelijk te houden zoals citroenen.” Want in citroenen zit toch juist citroenzuur en dat is hartstikke zuur toch, niet basisch? Ik snap niet zo goed hoe dit werkt dna, kan iemand me dat uitleggen?

  • Lianne

   Esther, citrus vruchten hebben ook al zijn ze zuur een alkalisch effect als je ze eet! Komt door de gehele samenstelling geloof ik, qua mineralen e.d.

  • Laura

   Citroensap is inderdaad juist heel zuur. Het principe hierachter is dat je lichaam, om dat zuur te compenseren, meer basische stoffen/minder maagzuur zou aanmaken, waardoor je lichaam zelf juist alkalischer zou worden.
   (De opmerking een stukje verderop in het artikel, dat de voorbeeldsmoothie met citroensap “basisch is” klopt trouwens dus ook domweg niet. Sowieso zou dat als deze theorie waar is, juist het tegengestelde effect hebben van wat je wilt bereiken.)

   En voor de mensen wat verder hierboven die zeiden dat je lichaam zelf z’n pH wel reguleert (en het dus sowieso geen effect zou moeten hebben): klopt, in principe. Het idee (volgens de aanhangers van deze theorie) is volgens mij alleen dat wij in de moderne westerse wereld zoveel vlees, bewerkte graanproducten etc. eten (die relatief basisch van zichzelf zijn en/of waarbij basische afbraakproducten vrijkomen tijdens de vertering), dat precies het tegenovergestelde effect van dat citroensap-verhaal optreedt, de pH-huishouding enigszins verstoord raakt, en de meeste mensen een iets te lage pH hebben zonder dat uberhaupt zelf door te hebben. Wat dan weer voor allerlei problemen zou kunnen zorgen, bijv. huidaandoeningen zoals eczeem ed. En in dat geval zou veel zuur fruit ed. eten/drinken er dus voor moeten zorgen dat de boel weer geneutraliseerd wordt.
   Of het waar is, geen idee. Het klinkt opzich redelijk aannemelijk, maar ik heb er nog nooit wetenschappelijke onderzoeken naar gezien ofzo.

  • Bella

   Als arts, die regelmatig de pH van mensen bepaalt, wil ik graag zeggen dat je heel ernstig ziek moet zijn wanneer je lichaam een “iets te lage” pH gaat accepteren. Je nieren en je longen regelen je pH en dat doen ze per-fect tot je erg ziek ben of heel erg (farmacologisch) vergiftigd wordt.
   Ik heb echt nog nooit, maar dan ook nooit meegemaakt dat iemand zonder het te weten “een beetje te zuur” is.
   Dit soort beweringen plagen mij nu juist bij alle modieuze pseudowetenschaplijke voedingstheorieen.

  • Roos

   Volkomen mee eens, Bella!! Cynthia zou er ook zeer verstandig aan doen dit soort pseudo gezondheidsclaims weg te laten i het artikel. Net zoals de expert die zegt “dat haar klanten helemaal niet meer verkouden zijn geworden” klinkt nogal als een slechte verkooptruc!
   Los daarvan zijn zulke smoothies natuurlijk prima en gezond, al mis ik persoonlijk wel een eiwit component om het een volwaardige maaltijd te kunnen noemen 🙂

 120. Lotte

  Wat een interessant artikel! Echt veel nieuwe info voor me, heel leuk om te lezen. Steeds als ik iets lees over groene smoothies vraag ik me af waarom het dan zo goed is en waarom je die groentes niet gewoon eet. Nu weet ik het dus! Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik zelf echt geen zin heb om zo’n smoothie te maken in de ochtend, haha. En als je het de avond ervoor doet gaat het doel toch een beetje verloren, vind ik.

 121. Elin

  Ik heb wel mijn vraagtekens bij dat stukje over je lichaam alkalisch maken. Je lichaam zorgt zelf voor het evenwicht tussen zuur en basisch, als dat evenwicht verstoord is, is er iets mis, maar dat los je echt niet op met een handje boerenkool in je smoothie..

  • Heleen

   Hear hear. Daarnaast zorgt citroen dan ook niet vior de juiste pH. Dat doen maagzuur en galzouten.

  • Lisanneleeft

   Snap ik ook niet helemaal. Bij mij is het wel erg verstoord (verzuurd), maar fruit is vaak juist extreem zuur… Vooral bijv ananas wat hier veel genoemd wordt!
   ik kan nog wel wel wat extra uitleg gebruiken :p

 122. Mariska

  Eigenlijk heb ik nog nooit smoothies gehad. Dir omdat ik schrok hoeveel erin moest en toen dacht ik laat maar.. Misschien moet ik het toch eens proberen 😀

 123. Linda

  Wat ik mij dan nog afvraag; kun je ook vriesfruit gebruiken in smoothies en ondertussen hetzelfde gezondheidseffect behouden? Of is vers fruit toch echt een must?

  • Wieke

   Je kunt prima bevroren fruit gebruiken voor smoothies. Doe ik ook vaak aangezien dingen als aardbeiden, frambozen, etc veel goedkoper zijn uit het vriesvak. Volgens mij zit er wel een klein beetje meer suiker in dan in vers fruit. Maar dit verschil is niet enorm. Bevroren fruit komt ik juist wel met regelmaat tegen in fruit-smoothie recepten!

  • Miss Lipgloss

   Ja dat kan prima hoor! Doe ik ook wel eens (maar heb meestal niet genoeg ruimte in mijn vriezer, haha). Volgens mij zit er niet extra suiker in, niet in die doosjes van de AH in ieder geval!

 124. Syl

  Leuk om te lezen. Ik wil wel eens andere smoothies proberen

 125. Amanda B.

  Bedoel je met het opbouwen niet dat je dan begint met 80/20? 🙂

  • sanne

   Dat wilde ik ook zeggen ja ;-).

   Ik heb zin in een smoothie nu !

  • Lidewij

   Het grootste gedeelte is groente, dus je begint met 60% groenten en 40% fruit en bouwt op naar 70/30 🙂

 126. Marieke

  Superfoods zijn zo 2013 😉 Er is allang onderzocht dat ze helemaal niet zo super zijn , ze zijn niet ongezond maar een appel is net zo goed! Ze zijn vooral heel duur en doen niks extra’s.. Helaas!
  Volgens mij heeft de voedingswijzer er ook een stuk aan gewijdt, anders even googlen. Zonde van je geld.. o_0

  • Els

   Haha Marieke, als je geen kennis van voeding hebt, zeg dan liever niks. Je hebt het nu over het voedingscentrum dat zegt dat je brood en zuivelproducten nodig hebt en dat e-nummers volledig gezond zijn, een onderzoek van zo’n instantie kan ik niet serieus nemen. Weet jij hoe dat onderzoek is uitgevoerd? Dat iemand een onderzoek uitvoert, hoeft niet te zeggen dat de resultaten accuraat worden geinterpreteerd.

   Sinds ik clean eet, met veel superfoods, heb ik geen allergieen meer en zo veel meer energie. Dus bedankt Cynthia voor dit enorm informatieve artikel!! 🙂

  • claudy

   Marieke, wat ben je dan wel niet kwijt aan geld als je veel superfoods eet?
   Ik probeer gezond te eten en met elke dag een vitamine E tablet en één tabletje voor mooier haar en huid gaat dat prima. Twee keer per jaar een ontslakkingskuur dmv ampullen van 10 dagen lang zit ik ook lekkerder in mijn vel. Ik werk in 5 ploegen en drink cq eet nu en dan een smoothie omdat het anders te veel gaat kosten om al die groenten, fruit en superfoods te kopen. Dit doe ik al jaren en ik ben sinds die tijd nog nooit ziek geweest.

  • Laura

   Hebben ze onderzocht in België voor Volt, dit is een programma waar ze wel vaker zo’n dingen testen. Uit hun onderzoek bleek dat die superfoods niets doen voor je lichaam en minder anti-oxidanten of vitamines bevatten dan bijvoorbeeld een stukje zalm of een appel. Op de zakken van de superfoods staat vaak ook een tabel met de voedingswaarden maar deze bleken ook niet te kloppen. Als je zelf dus niets van voeding weet, zou ik inderdaad mijn mond houden ipv iemand aan te vallen.
   En voor de smoothies, je verliest veel van de vezels en vitamines door ze vloeibaar te maken. Dit maakt trouwens je darmen ook lui en is dus eigenlijk totaal niet zo goed voor je lichaam. Af en toe een smoothie is dus geen probleem maar je moet je normale ontbijt er toch echt niet door vervangen.

  • Dominique

   Ja want het Voedingscentrum heeft het altijd bij het rechte eind. Niet dus. Superfoods zijn een aanvulling op je dieet, die appel hoef je inderdaad niet te schrappen.

   Ken je het boek Honestly Healthy al Cynthia? Ik denk dat je dat wel een leuk boek zal vinden! Veel gezonde alkalische recepten, echt een mooi boek.

  • Elviera

   Het voedingscentrum heeft er een stuk aan gewijd onder het mom “dat een dieet van alleen maar superfood slecht zal zijn”. Maar dat weten we toch allemaal al?!!
   Ten alle tijde gevarieerd eten en alles waar ‘te’ voor staat is nooit goed voor je.
   En superfoods hebben wel degelijk toegevoegde waarde en passen prima in je voedingspatroon in de hoeveelheden die voor superfoods zijn aangegeven: dus met mate! (bv. chia zaden max. 15 gram per dag).

  • july

   Je zou het eens moeten proberen, zie je dat het wel duidelijk een verschil maakt voor je lichaam. Niet een dieet van superfoods maar het nuttigen ervan. Ik ben van allergieën af, ben minder moe en heb minder (bijna geen) hoofdpijn.
   Het voedingscentrum is een grote grap, het heeft te maken met de economische gesteldheid. Bijv: brood is goed – brood is een koolhydraten bom waar veel gist in zit en vaak zelfs suiker, van de koolhydraten wordt je dik, suiker hoef ik niet te benoemen lijkt me en gist voed schimmels in je lichaam. Maar, hier komt de maar: bropd is goedkoop om te maken en kan veel geld op verdient worden dus bestempelen ze het als ‘gezond’ T is maar een klein voorbeeld maar ik hoop dat je er wat aan hebt..

  • Els

   July, wat goed om te horen welke positieve effecten jij hebt ervaren door gezonder te eten :hihi: . Het voedingscentrum heeft inderdaad andere belangen dan alleen de gezondheid van de mens. Een groot deel van onze samenleving denkt ook dat je melk moet blijven drinken voor sterke botten, maar het “melk is goed voor elk’ is ook bedacht door onze overheid toen er na de 2e wereldoorlog een melk overschot ontstond en het voor onze economie beter was als de boeren hun melk konden slijten. Maar niet met het oog op onze gezondheid. o_0

  • C

   Voedingscentrum is inderdaad achterhaald. Ik ben ook grote voorstander van superfoods ( alleen niet van smoothies) en voel me ook lekkerder wanneer ik ze eet! Wel pas ik vaak omdat veel superfoods ook veel calorieën bevatten zoals chiazaad. Trouwens gisten voeden niet je schimmels. Suikers voeden schimmels en vooral gist. Ik heb vaak last van schimmeligst plekjes op mijn huid, dus ik moet oppassen met mijn voeding en dus vooral suiker =.= ( en ik hou van suiker aaahh XD)

  • C

   schimmeligst = schimmel en gist. typotje XD

  • Amber

   Marieke, het voedingscentrum is enorm achterhaald. Tuurlijk moet je niet alléén maar Superfoods tot je nemen, maar ik denk dat het grootste deel van de bevolking dat wel weet. Als je met je gezonde verstand nadenkt is er niks aan de hand. Lees het artikel van hieronder eens!
   http://www.ahealthylife.nl/het-voedingscentrum-de-leugen-op-tafel/

  • lousaa

   oei. Jesse van der velde… das toch ook niet bepaald een onomstreden autoriteit. Om maar te zwijgen over zijn belangen.

   Ik denk dat iedereen die superfoods wil eten dat lekker moet doen. Maar ik denk niet dat superfoods superfoods zijn. Het zijn gezonde etenswaren, maar niets kan tippen aan gevarieerd en vers eten.

   Wat me tegenstaat aan de hype is het zwart witte. En de onzin die erover verkondigd wordt. En de onzin die over andere voedingsmiddelen verkondigd wordt.

   “De smoothie verteert korter en zal dus bovenop je ontbijt voor fermentatie in de maag zorgen, met bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel tot gevolg.” Deze zin uit het stuk hierboven bijvoorbeeld. Als iets korter verteert, zou dat dus voor fermentatie in de maag kunnen zorgen. Het klinkt heel chic, maar waar in hemelsnaam komt dat causale verband vandaan? En hoezo zou je moeten kauwen als het doel is speekselenzymen optimaal te vermengen met de substantie in je mond. Kleine slokken met een rietje nemen en ze door je mond spoelen werkt net zo goed. Of de smoothie met een lepeltje nemen.

 127. Lara

  Leuk en leerzaam om te lezen, ga er zo een maken!

 128. Jess

  Wat een superhandig artikel. Ik vind groene smoothies niet superlekker maar deze recepten ga ik zeker een kans geven.

 129. Janou

  Top! Ik hoopte al snel op deze blog post 🙂 Ik ga het snel proberen!

 130. Saskia

  Wat een leuk artikel! Door jou sneak peaks ben ik ook groene smoothies gaan drinken als ontbijt! Thank you :love:

 131. Beautydagboek

  Dit is een ontzettend fijn artikel! Ik wil graag meer groene smoothies maken en hierdoor weet ik precies welke verhoudingen geschikt zijn. Inspirerend!

 132. Kim

  Smoothie als ontbijt is wel een goed idee voor mij, ik kom in de ochtend altijd tijd te kort om te eten 😡

 133. nikita

  Het ziet er echt wel heel gezond uit maar of het ook iets voor mij is daar twijfel ik nog aan 🙂

 134. Sylvana

  Waarom mag je MACA poeder niet in combinatie met de pil gebruiken ?

  • Nic

   Ja ben ik ook benieuwd naar. Het staat in de kast al gebruik ik het niet vaak.. maar wat is de reden?

  • Iris

   Ja hier ben ik ook heel benieuwd naar! Het staat bij mij namelijk ook in de kast, nog niet gebruikt overigs.

  • Lin

   Maca verhoogt de vruchtbaarheid. En dat is niet zo handig als je niet zwanger wil worden.

  • Bianca

   Wel goede tip als je juist graag zwanger wilt worden 😆

  • marloes

   Maca kan er ook voor zorgen dat de pil minder goed werkt, omdat maca je hormoonhuishouding reguleert en als pil slikker wordt die juist (gereguleerd) verstoord om zwangerschappen te voorkomen

 135. Simone

  Welk merk blender zou jij en/of Bianca aanraden want ik heb gehoord dat er echt wel verschil in kwaliteit zit wat blenders betreft!

 136. Svenja

  Wat een fijn artikel, zelf drink ik ook graag groene smoothies. Maar ik drink ze niet elke dag, en wissel het ook nog wel eens af met gewoon alleen een fruit smoothie.

 137. Hanneke

  Als je geen blender hebt: een staafmixer werkt ook prima!

 138. Jitske

  Bijzonder dat die superfoods ineens zo’n hype zijn. Het lijkt me wel gezond, die smoothies, maarre.. Ik heb ’s ochtends dus geen tijd om bijvoorbeeld een komkommer en een ananas in stukjes te gaan snijden haha!

  • Marjolein

   2 minuutjes eerder de wekker zetten and you’re done. 8)

  • Lisanneleeft

   Bij een ananas snap ik het nog, maar kom op: een komkommer?! 😛 Die snij je drie keer en hij kan in je blender!

 139. Kelly Caresse

  Wat een goed en uitgebreid artikel zeg, hier heb ik wat aan, ik vind een groene smoothie met avocado er door erg lekker maar verder maak ik nog niet vaak groene smoothies

 140. Ingrid

  Ik ga het ook maar eens proberen denk ik, geen blender maar de keukenmachine zal ook wel werken…

 141. Queenies

  Mijn blender is sinds een paar dagen kapot gegaan en nu moet ik mijn smoothies missen.. Ik maakte ze eigenlijk nooit met groente erin, altijd met soyamelk, banaan en iets van ananas, bosbessen of iets dergelijks. Ik koop meestal fruit op de markt, maar dat bederft altijd heel snel dus zo is het eigenlijk begonnen bij mij. Restjes fruit opmaken haha!

  • sara

   Hihi wat een goed idee. Ik bedenkt me net, op onze markt kun je het laatste uur grote hoeveelheden restanten kopen voor bijv. 1euro! Ideaal natuurlijk voor iemand met een beperkt budget!

  • cathlyn

   Precies. Helemaal handig is om het bij thuiskomst in stukjes te snijden en in te vriezen! Ik doe altijd zakjes maken voor 1 smootie s ochtends direct in de blender en klaar

  • sara

   Oh idd wat een handige tip! Zo bespaar je geld EN tijd!

 142. Sofie

  Ik maak de laatste tijd steeds meer groene smoothies! Ik vind het erg lekker om te drinken. Wat een leuk artikel met goede tips 🙂

 143. Jill

  De reden dat smoothies mij zo vies leke, is ook omdat ik dacht dat de smaak van groente zo overheersend zou zijn! Nooit aan gedacht eigenlijk dat je door het zoete van het fruit de groente niet zou proeven. Door dit artikel denk ik nu zeker anders over groene smoothies.. Helaas heb ik geen blender om het zo maar eens te proberen, misschien even kijken of iemand in de buurt mij van een blender kan voorzien 😆

  • Lidewij

   Ik kocht de mijne voor een tientje bij de Hema! Hartstikke goedkoop, 1,5 liter inhoud en na bijna twee jaar doet hij het nog helemaal prima 😀

  • Miss Lipgloss

   IK heb er een die bij mijn keukenmachine van Kenwood zat, maar er zijn zat blenders die helemaal niet duur zijn en die het top doen 🙂

  • CHeryl

   Ik had er 1 van het merk princess en die is nu alweer kaduuk! Hij leek het bevroren fruit en rauwe wortel niet aan te kunnnen en is doorgebrand. Echt stom, dat moet zo’n ding toch aankunnen??? Mijne bestaat uit

   halve banaan- handje diepvriesfruit zoals blauwe bessen- spinazie of boerenkool- 1 biet- 2 wortels- beetje gember- kokoswater of aloe vera sap!

  • Nele

   Ik ben student en heb geen plaats voor een blender (plus ik geen mijn geld liever ergens anders aan uit, in ieder geval tot ik uit mijn studentenhuis weg ben), maar een mixer werkt ook prima! Moet je gewoon vaak wat voorzichtiger zijn als je bvb bevroren fruit/groente gebruikt dat je niet alles in één keer erbij kapt, maar steeds een beetje, dan mixen, dan weer een beetje.

   En ik ben de laatste tijd ook weer helemaal into the smoothies aan het geraken, en door dit artikel alleen nog maar meer! 😀

 144. Todayslife

  Zelf ga ik meestal voor spinazie, sinaasappel, banaan en mango. Mmmmmmm zo lekker!! Ik drink ze alleen niet elke dag, soms heb ik geen zin om er eentje te maken, maar als ik er wel eentje neem voelt dat onwijs goed!