Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
15 augustus 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • alleen handbagage
 • handbagage vliegtuig
 • hoeveel
 • How To
Een MissLipgloss artikel

Alleen handbagage? Zo pak je in!

Als je een paar dagen (of een week) weggaat en je besluit alleen handbagage in het vliegtuig mee te nemen, kan dat flink lastig lijken. Maar als je je koffer slim inpakt en je aan alle regels houdt, is het nog niet zo heel moeilijk. Ik ga je helpen: hoe pak je je handbagage in als dat je enige bagage is?

 

Ik raad je echt aan het eens te proberen! Er zitten zoveel voordelen aan! En ik houd van lijstjes. Dus mijn voordelen op een rijtje:

 1. No clutter! Je neemt geen dingen mee die je toch niet nodig hebt. Je wordt streng in je selectieprocedure! Da’s goed voor je! 
 2. The Challenge! Ergens is het gewoon heel leuk om zo streng voor jezelf te zijn dat alles binnen die 10 kilo en in dat kleine koffertje moet passen. Het zal lastig zijn. Het zal je wat tijd en zweet kosten. Maar het zal je lukken. Wat zal je trots zijn!
 3. No wait! Het scheelt énorm, vooral bij aankomst. Soms moet je wel een uur wachten tot je ruimbagage op de loopband aan komt rollen. Jij kan met alleen handbagage zó van de gate doorlopen. Geen tijd te verliezen, wooooo!
 4. The Feeling! Ik weet niet of ik de enige ben, maar ergens voelt het lekker dat je al je bagage bij je hebt. Altijd als ik mijn grote koffer incheck en hem de band af zie rollen bij de stewardess, dan ben ik altijd voor eventjes bang dat ik mijn grote roze vriend nooit meer terug zie. Tja, ik ben nu eenmaal slecht in afscheid nemen. Het voelt dus gewoon prettig om alles in je gezichtsveld bij je te hebben.
 5. The Money! Bij sommige airlines moet je extra betalen voor je ruimbagage. Als je alleen handbagage meeneemt, bespaar je dus geld. Ka-ching! Kan dat lekker bij je shopgeld!
 6. The Looks! Het staat natuurlijk heel zakelijk en stoer dat je op het vliegveld loopt met zo’n koffertje. Mensen zullen denken ‘Wow, she travels light!’ Ze zullen allemaal jaloers op je zijn. Dit was niet serieus.

Om welke reden je alleen handbagage meeneemt, doet er niet toe. Bij veel airlines moet je tegenwoordig betalen voor ruimbagage, dus dat kan een reden zijn, maar je kan ook gewoon maar twee nachtjes weggaan. Dan heb je een grote koffer niet nodig, en dan is een klein handbagage koffertje genoeg. Of je wilt gewoon niet slepen met een grote koffer. Bedenk wel als je die keuze maakt dat je vaak maar 10 kilo mee mag nemen, vastzit aan een bepaald formaat en niet meer dan een liter vloeistof mee mag, verpakt in verpakkingen van maximaal 100ml per stuk. Heb je de keuze gemaakt? Goed, gebruik dan het Miss Lipgloss’ stappenplan voor een stressvrij ingepakte handbagagekoffer!

Ready for take off?

 

Vooraf

 1. Check hoeveel kilo’s je mee mag in je handbagage. Dit kan je vaak op de site van de airline waarmee je vliegt vinden. Meestal is dit 10 tot 15 kilo, maar het kan ook 5 kilo zijn. Het hangt ook af van de klasse waar je in vliegt. Probeer je echt aan dit gewicht te houden, als je bagage meer weegt, kan je handbagage als ruimbagage ingecheckt worden, en dan heb je alles voor niks gedaan (en soms moet je dan bijbetalen). Je kan juist ook mazzel hebben, dat er een oogje wordt toegeknepen omdat je geen ruimbagage mee hebt. Maar ik zou het zekere voor het onzekere nemen. Check dubbelcheck dus, zodat je niet met teleurstellingen te maken krijgt. 
 2. Koop een kleine koffer die als handbagage mee mag. Dit is super praktisch, zowel op het vliegveld (lekker wendbaar en kan je lekker achter je aan rollen), als met het in- en uitpakken. Check wel goed hoe groot het koffertje is, deze mag bij de meeste airlines 55 x 40 x 20 cm zijn.
 3. Als ik met alleen handbagage vlieg, neem ik ook altijd een handtas mee. Je mag officieel maar een stuk handbagage meenemen, maar over het algemeen wordt er niet moeilijk over gedaan. Gebeurt dat wel? Stop die handtas dan in je koffertje wanneer dat aan je gevraagd wordt. Zorg dus dat daar ruimte voor is en bedenk of je dat praktisch vindt, of niet.

Het inpakken

Slim: vooraf even een lijstje maken. Ook al is het voor één of twee nachten, je wilt geen dingen vergeten!

 4. Je cosmetica en huid- en haarverzorging zal lastig zijn. Je mag niet meer dan een liter vloeistof meenemen, in verpakkingen van maximaal 100ml. Koop mini’s of giet je favoriete producten over in reisflesjes (die kan je kopen bij onder andere Albert Heijn, Etos en Hema). Zorg dat alles in kleine verpakkingen zit, te grote verpakkingen worden gewoon weggegooid bij de security check!
5. Doe je vloeistoffen alvast in een ziplock zakje (ik heb altijd van die zakjes van de Ikea) en leg die voor nu naast je koffer. Waarom, vertel ik je later.
6. Pak nu ‘gewoon’ je spullen voor je trip en neem zo min mogelijk mee. Als je een ‘groot’ kledingstuk zoals een jasje of laarzen mee wilt, trek die dan gewoon aan in het vliegtuig. Doe verder gewoon een beetje minimal. Je hebt écht niet zoveel spullen nodig als je denkt. Zorg dat je de belangrijkste dingen als je paspoort, telefoon, opladers, eventuele medicijnen en onderbroeken (heel belangrijk! 😉 ) bij je hebt en wees slim met het pakken van je kleding. Jurkjes nemen weinig ruimte in, een spijkerbroek veel. Ga dan voor een jurkje met een panty en ballerina’s. Drie dagen? Drie jurkjes. Simpel! Enne, je kan best een keer twee dagen achter elkaar hetzelfde dragen. Is echt niet zo erg.
7. Bedenk bij alles wat je in je koffer stopt: heb ik dit écht nodig? Ja. Ok. Goed, heb ik dit écht écht nodig? Zo niet, gewoon er uit halen. Hoppekee, knopen doorhakken.
8. Neem je elektronica mee, zoals een laptop of iPad? Leg die dan, samen met je ziplock zakje (daar is ‘ie weer) bovenop en doe je koffer dicht. Waarom? Omdat je die dingen er uit moet halen bij de security check. Je kan dan snel en makkelijk je koffertje op tafel leggen en je laptop en vloeistoffen er uit halen. Het is nogal vervelend (voor jezelf, maar ook voor de mensen bij de security én voor de mensen achter je) als je een kwartier staat te graven tussen je spullen. Gewoon alvast apart bovenop leggen, dus! Er zijn trouwens gevallen dat er helemaal niet moeilijk wordt gedaan over dit soort dingen. De ene keer moet je je vloeistoffen er wel uithalen, de andere keer niet. Voor de zekerheid doe ik het altijd maar gewoon zoals het hoort, dan kunnen er ook geen problemen ontstaan.

 

Voor vertrek

9. Check je lijstje! Heb je alles? Check check? Dubbelcheck?
10. Pak je belangrijkste spulletjes (paspoort, tickets, telefoon, portemonnee) en doe die in een compact handtasje. Als ik ga vliegen heb ik áltijd mijn Longchamp Pliage tas mee omdat je die lekker klein kan vouwen en dan snel in je koffertje kan doen. En er kan alsnog wel veel in. Je kan er ook nog wat extra dingen in doen die je in het vliegtuig wilt gebruiken, zoals een boek. Dan hoef je dat niet nog uit je koffer te vissen.
11. Hang nog even een kofferlabel aan je koffer met je naam en telefoonnummer erop. Soms is er weinig ruimte in de bagagevakken en dan moet je je koffer aan de andere kant van het vliegtuig opbergen. Het komt ook wel eens voor dat koffertjes voordat je het vliegtuig ingaat in een apart ruim worden gedaan, het is dan wel handig als je je koffer makkelijk kan herkennen.
12. Persoonlijke tip: doe je koffertje niet op slot. Ik vind dat zelf erg onpraktisch omdat je er op het vliegveld (en misschien in het vliegtuig) nog een paar keer in moet, als je dan elke keer het slot er weer af moet halen is dat lastig.
13. Wegen! Ik doe dit met een speciale kofferweegschaal (te koop bij Xenos, ideaal!). Gelukt? GEFELICITEERD! WOOHOO! Teveel? Je bent af. Ga terug naar stap 7.

 

Op het vliegveld/in de lucht

14. SHINE MET ALLEEN JE HANDBAGAGE!!
15. In het vliegveld mag je je handtas (zie stap 10) onder de stoel voor je opbergen. Zo kan je er makkelijk bij. Ideaal, dan hoef je niet over je buren heen te klimmen.
16. Na de landing ren jij met alleen je handbagage als een speer van het vliegveld af! Hoppetee!

 

  Succes met het inpakken van je handbagage!

Bron bovenste foto


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.