3 september 2016 door Cynthia Schultz 79 reacties
Een MissLipgloss artikel

Alleen dingen doen: veelgestelde vragen

IMG_0911Alleen op pad gaan: ik houd ervan. Alleen wandelen, fietsen, eten, op vakantie gaan. Ik laat dat regelmatig hier zien en daar komen dan veel vragen en reacties op. Wat leuk dat het jullie zo bezighoudt! Ik beantwoord vandaag de meest gestelde vragen over alleen dingen doen.

Er zijn allemaal verschillende redenen om er alleen op uit te gaan. Ik vind het zelf gewoon fijn om alleen te zijn, om niet altijd mensen om me heen te hebben. Maar ik heb ook niet altijd mensen ‘beschikbaar’ om dingen mee te doen – ik heb geen enorme vriendengroep.

Ik vind het eng, maar ik wil het wel

Dit heb ik heel veel gehoord in reacties: ‘Ik vind het zo tof wat jij doet. Ik wil zelf ook heel graag alleen op vakantie/alleen uit eten/alleen dingen doen, maar ik durf het niet zo goed.’ Dat snap ik! Onze maatschappij is heel erg ingesteld op stelletjes. Niet per se op liefdesstelletjes, maar wel op mensen die dingen samen doen.
Als jij nooit wat alleen doet, is de stap om bijvoorbeeld alleen op vakantie te gaan heel groot. Omdat ik al jaren alleen thuis werk overdag én omdat ik van nature nogal een einzelgänger ben, ben ik gewend om alleen op pad te gaan. Alleen wandelen, alleen fietsen, alleen winkelen, alleen buiten de deur lunchen. Maar als je dat nooit doet, is de drempel hoog. Wat tips:

 • Begin klein. Doe je nooit iets alleen? Ga dan eens alleen een wandeling of een fietstochtje maken. Of loop eens alleen de stad in. Hoe voelt dat? Probeer met jezelf bezig te zijn, te genieten van wat je doet én te ervaren dat niemand op je let. Doe het steeds vaker tot het normaal voelt.
 • Doe datgene wat je spannend vindt, maar wel graag wil. Zou je wel eens alleen uit eten willen gaan? Ga dan eerst eens een keer ergens alleen koffie drinken. Bevalt dat? Ga dan eens alleen lunchen op een terras. Bedenk ook dat je echt niet vijftien gangen hoeft te eten. Maak het leuk voor jezelf en doe wat goed voelt. Neem een boek of magazine mee zodat je wat te doen hebt.
 • Het is leuk om open te staan voor anderen en voor spontane gesprekken. Doe dus geen oordopjes in of een koptelefoon op, zo ben je niet echt benaderbaar. Maar: doe waar jij je prettig bij voelt. Als je je de eerste keren fijn voelt met muziek in je oren, ga je gang.

Je moet ook bedenken dat niet iedereen ervan houdt om alleen op pad te gaan. Als je na wat pogingen merkt dat je er niet blij van wordt, laat het dan lekker. Je moet helemaal niks 🙂

 

Maar wat doe je dan als je alleen uit eten gaat?

IMG_0959

Als ik alleen op vakantie ga, ga ik alleen uit eten. Uit eten gaan is wat ik het allerleukste vind op vakantie, dus ik ga echt niet níet uit eten als ik geen gezelschap heb. De eerste keer at ik snel een hoofdgerecht en ging ik weer weg, nu ga ik gerust vijf gangen eten met lekkere wijn erbij en dan zit ik uren te genieten. Dat kostte wat tijd voordat zover was.

De grootste vraag? Wat doe je dan, als je alleen uit eten bent? Nou ja, vooral genieten van het lekkere eten. Maar ook:

 • lezen. Ik neem altijd een boek of mijn e-reader mee. Ik lees sowieso graag, dus ik vind het fijn te lezen als ik uit eten ga.
 • open staan voor gesprekken. Als ik alleen ergens ga eten heb ik de verrassendste gesprekken met medewerkers en andere gasten. Ik zit verdiept in mijn boek, maar kijk ook regelmatig om me heen. Als je alleen bent, heb je echt eerder aanspraak en het is leuk om daar voor open te staan.
 • als er mooi uitzicht is, zoals aan een strand of een leuk plein, kijk ik lekker van me af.

 

Hoe combineer je het met je relatie(s)?

Ook iets wat veel voorbij kwam: hoe doe je het met je vriend? En je wil toch ook wel eens met vriendinnen leuke dingen doen? Ja, natuurlijk! Hey, ik ben geen kluizenaar. Ik doe graag dingen met vriendinnen of met mijn vriend maar doe ook graag dingen met iemand anders die ik heel belangrijk vind namelijk mezelf en daar maak ik tijd voor.

Ik heb het geluk dat mijn vriend het helemaal oké vind dat ik dingen alleen doe. We gaan vaak genoeg samen op pad, maar hij kan ook niet altijd vrij nemen om met me mee te gaan als ik wat leuks wil doen. Dus dan ga ik alleen. We wonen samen en zien elkaar vaak, dus als ik weg ben zorgt dat juist wel voor nieuwe frisheid in onze relatie.

Verder begrijpen mensen om me heen me heel goed. Als ik uitleg dat het niks persoonlijks is, dat ik óók graag tijd met hun doorbreng, maar dat ik dan en dan even alleen wil zijn, snappen ze dat. Want ze kennen me. Dus, ik denk als je het gewoon uitlegt, dat iedereen dat gewoon snapt. En zo niet, dan zijn het niet echt goede vriend(inn)en.

 

Ik heb zelf stapje voor stapje ‘geleerd’ om dingen alleen te doen. Van alleen wandelingen maken tot alleen op vakantie gaan. Ik ben zelf nog nooit écht alleen op een verre reis gegaan, maar ik weet ook (nog) niet of ik dat wil. Dat is ook aan iedereen zelf om te bepalen. Als je het juist heel fijn vind om altijd met iemand samen dingen te doen: doe dat! Doe waar jij je fijn bij voelt.

Ik hoop dat ik zo wat vragen besproken heb waar je wat aan hebt! Veel plezier met alleen zijn. Het is heerlijk.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

79 reacties
 1. noa

  Ik doe ook graag dingen alleen. Ma heb wel steeds het gevoel dat mensen dan na me kijken. Deels kies ik er zelf voor om alleen dingen te doen en deels wordt je er na toe gedwongen. Je merkt dat mensen op een gegeven moment mee gaan met de…….., studeren, werken, trouwen kinderen krijgen.
  Ik ben iemand van er is nog zo veel te beleven. Samen met vrienden iets doen, reizen. Leuke dingen doen wilt niet meteen zeggen dat het duur moet zijn. Ik wil zelf geen kinderen en mijzelf niet aan een iemand binden. Helaas als 80 procent van de bevolking anders denkt dan jij…… misschien denken veel mensen zoals ik denk. Maar durven ze het niet, omdat meeste mensen moeilijk vinden om alleen te zijn.
  Ik had altijd heel veel vrienden, maar op een gegeven moment heb ik er voor gekozen om met weinig mensen om te gaan. Soms denk ik alleen zijn is niet makkelijk, maar dat mensen je teleur stellen, afspraken afzeggen en je laten zitten is soms erger dan alleen zijn. DUs vanaf paar dagen heb ik de knoop door gehakt en mijn contact met mensen verbroken. Mensen die er niet toe doen. Mensen die zeggen ga vechten voor vriendschap en dan er niets van hoort. Ik deed al heel veel dingen alleen, nu doe ik het meer. Het leuke is om naar een andere stad te gaan. Lekker nieuwe plekken ontdekken. Ben blij dat er nu koffietentjes zijn waar je lekker alleen kan zitten.
  Soms kost het veel energie. Ma na een dagje iets doen en lekker na huis gaan en iets met je tijd gedaan hebben geeft je wel voldoening

 2. DQ

  Heerlijk artikel en ik ben het er 100% mee eens. Ik ben ook iemand die (hoewel ik zeker van gezelschap hou), graag alleen is. Zoals Amy Schumer zo mooi in haar boek verwoordde: “Being an introvert doesn’t mean you’re shy. It means you enjoy being alone. Not just enjoy it – you need it. If you’re a true introvert, other people are basically energy vampires. You don’t hate them; you just have to be strategic about when you expose yourself to them – like the sun.” Alleen avondeten lijkt me toch nog spannend, maar ik zou ook graag een keer alleen op vakantie willen, dus dan zal het er toch wel van moeten komen 😉 xx

 3. Mariska

  Alleen winkelen vind ik wel echt heel erg fijn en doe dat ook vaak. Totaal geen problemen mee. Alleen uitgaan doe ik niet, naar een feestje bijvoorbeeld. Wel zit ik er de laatste tijd veel over na te denken om eens alleen op reis te gaan ergens heen.

 4. rachel

  leuk om dit eens te lezen bij een ander want ik ben zelf ook graag alleen op pad, en sommigen vinden dat raar, je hebt een gezin bla bla ja dus ? lekker in je uppie de hort is gewoon relaxen, en met mijn gezin ook wel maar dan geniet ik gewoon anders 😉
  alleen op reis zou ik nog niet durven maar mss als ik beter ben 😉

 5. Milou

  Ik wil nog steeds heel graag alleen uit eten. Ik doe al vaak dingen alleen maar deze stap vind ik toch groot. Ik ga het gewoon een keer doen! Ik vind het heel tof dat jij ervan geniet, de laatste maanden geniet ik ook meer van het alleen zijn en je eigen gezelschap. Not bad at all!

 6. Anneleen

  Ik doe constant dingen alleen. Ik vind het gewoon geweldig: met niemand rekening moeten houden, nooit ruzie maken of compromissen moeten sluiten, en de belangrijkste band in mijn leven (die met mezelf) wordt telkens sterker. I love it.

 7. Erendira

  Ik vind je gaaf. Wat ook nog kan helpen bij drempelvrees: begin in een stad waar ook veel individualisten rondlopen. Zo woon ik in Amsterdam en ga ik vaak alleen naar Parijs. Dat is ook een stad waar veel meer mensen alleen zitten. Heerlijk!

 8. Nadia

  Leuk om de reacties te lezen! Ik hou van alleen zijn en ben vorig jaar een paar keer een weekendje weg geweest in mijn eentje, heerlijk! Dit weekend was ik naar een festival; ik wilde er graag heen dus kocht spontaan een kaartje met de gedachte ‘ik vermaak me wel in mijn eentje!’, later bedacht ik me dat het toch ook wel gezellig zou zijn samen met iemand maar ik ken niet echt mensen die dat leuk vinden, een dancefestival… dus gewoon alleen gegaan en het was geweldig!

 9. Sylvia

  Leuk artikel! Ik ben in april van dit jaar naar Australie gegaan in mijn eentje voor 3 weken. Ik vond het heerlijk en kan het echt aanraden om zoiets te doen. Je krijgt veel sneller aanspraak met mensen en heb me echt niet eenzaam gevoeld. Ik zou het zo weer doen.

 10. Nicole

  Erg goed artikel. Het lijkt me aan de ene kant erg prettig om dingen alleen te doen, zeker alleen shoppen bijvoorbeeld, maar met een ander samen is ook wel erg gezellig.

 11. Jessica

  Heerlijk hoor, ik ga gerust ook zelf op stap. Lekker het centrum in, of laatst ben ik alleen voor een tuinset gaan kijken. Heerlijk. Alleen uiteten heb ik nog nooit gedaan, maar meer omdat ik teveel mensen om me heen heb die het heerlijk vinden om mee te gaan haha..

 12. Heleen

  Mijn vader, broer en ik hebben al een aantal jaren een seizoenskaart voor PEC Zwolle. Ik wou toen ook wel eens mee met een uitwedstrijd en in het begin deed ik dat ‘alleen’. Ik kende toen nog verder niemand van de mensen die meegingen. Op een gegeven moment raakte ik met iemand aan de praat van “busje 1” en van het een kwam het ander. Heb nu sinds vorig seizoen een ABC kaart waarmee ik voordelig mee kan met uitwedstrijden en ga dan ook met bijna alle wedstrijden mee. Zit altijd in busje 1 en ken daardoor nu best wel veel mensen waarmee ik het goed kan vinden. Sinds dit seizoen ata ik met de thuiswedstrijden op de Noord tribune en dat bevalt me best. Ik ben er dankbaar voor dat ik bij de voetbal zoveel mensen heb leren kennen. Het is elke keer weer een hoop gezelligheid in de bus onderweg naar de uitwedstrijden en door de mannen voorin de bus ben ik al benoemd tot ‘drankhaalster’ hahaha.

 13. Silkeblogs

  Heel fijn artikel. Ik vind alleen dingen doen leuk en ik kan er echt van genieten, maar soms vind ik het toch ook moeilijk. Maar inderdaad, een boek meenemen is een goed idee!

 14. Astrid

  Dankzij dit artikel begint het bij mij gelijk weer te kriebelen om alleen op pad te gaan, haha heerlijk! (mijn bankrekening is het er alleen nu niet zo mee eens)

 15. Kim

  Ik vind het heerlijk om alleen dingen te doen. Alleen shoppen ben ik ondertussen gewend maar binnenkort zit ik vijf dagen overdag alleen in Barcelona terwijl mijn vriend daar een opleiding volgt. Langs de ene kant kijk ik er ontzettend naar uit om op mijn eentje de stad te herontdekken en zaken te doen die IK wil doen. Langs de andere kant vind ik het ook best eng, alleen in een vreemde grootstad. Maar ik heb er zin in!

 16. Laura

  Ben op dit moment lekker alleen aan het shoppen
  Koopzondag niet te druk, en niemand die me haast 😉

 17. Audrey

  Heel herkenbaar, ik vind het ook heerlijk om dingen in mijn eentje te doen. Ik heb gelukkig weinig last gehad van “drempels”, het ging eigenlijk heel natuurlijk dat ik besloot om bepaalde dingen gewoon alleen te doen als het zo uitkomt.

  Ik merk dat ik in gezelschap altijd heel erg bezig ben met de ander, of die zich ook wel vermaakt. Wat gaf het rust om dat niet te hebben!

  Vorig jaar heb ik in mijn eentje met de trein door Groot-Brittannië gereisd (ben niet zo’n held met links rijden vrees ik). Heerlijk, al die prachtige plekken in Engeland en Schotland te ontdekken 🙂

 18. cindy

  Ik doe heel erg veel alleen en geniet daar volop van! Van uiteten tot een hotelletje, lunchen, winkelen, ontbijten… helemaal top en super fijn! Leuke blogpost.

 19. Susa

  Na al jouw mentions over dingen alleen doen, ben ik het ook gaan doen! Zo heb ik ontdekt dat ik alleen naar de film gaan heerlijk vind: bak popcorn erbij en genieten maar, niemand om rekening mee te houden en niemand die opmerkingen maakt of vragen stelt. Wandelen en fietsen vind ik ook heerlijk om alleen te doen. Sommige dingen vind ik nog wel erg lastig, dus ik ga zeker gebruik maken van je tips 🙂

 20. Aboutsbstyle

  Ik begin er ook steeds smeer behoefte aan te krijgen, en dan met name winkelen of iets. De tijd nemen voor wat ik leuk vind en lekker tutten op eigen tempo. En als je het doet dan leer je het snel inderdaad. Liefs soraya

 21. stef

  Ik.vind het knap ik voel me dan ook niet echt fijn onzeker denk ik, wel winkel ik alleen Enzo dat vind ik heerlijk maar niet echtuit eten gaan

 22. Astrid

  Ik heb hetzelfde. Ik ben graag alleen. Ik kan mezelf gewoon goed vermaken en vind het lekker relaxt om zo nu en dan met niemand rekening te houden. Neemt niet weg dat ik ook graag samen ben, maar mijn me-time is me wel dierbaar en ik maak er ook zo nu en dan bewust tijd voor. Toch merk je wel dat anderen er soms gek van opkijken. Maar niet iedereen is hetzelfde 😉

 23. femketje

  ik hou er van om alleen te winkelen of om alleen even ergens iets te gaan eten, zo rustgevend!

 24. Birgit

  Leuk artikel om te lezen! Ik zou ook graag meer dingen in mijn eentje willen durven ondernemen. Alleen wandelen of een eind fietsen of shoppen dat gaat nog wel. Ik wil heel graag eens naar een hamam, maar ken niemand die mee wil. Dan zou ik dus alleen moeten gaan, en dat durf ik nog niet. Zit altijd met het idee dat anderen me dan als sneu of “Toos Vriendloos” zien, en ook zie ik echt altijd beren op de weg. Ik kan me zo druk maken over dingen die zouden kunnen gebeuren, en dat ik dat dan niet han handelen. Echt, ik moet wat meer zelfvertrouwen ontwikkelen, want anders gebeuren de dingen die ik graag wil echt nooit.

 25. Kirsty

  Knap dat je zo graag dingen alleen doet! Zelf vind ik alleen dingen doen niet zo leuk meestal. Shoppen doe ik best alleen en dat gaat ook prima, maar het liefst shop ik met mijn vriend of met een vriendin die er ook niet te lang over wil doen. Ergens alleen wat eten of drinken lijkt mij gewoon niet zo leuk, dus dat zou ik niet snel doen. Het is denk ik ook maar net wat je voorkeur heeft als persoon zijnde.

 26. anoniem

  Hallo,
  ik vind het zo fijn hoe je dit schrijft, je schrijft dingen waar ik me soms onzeker over voel, waardoor ik merk dat het volkomen normaal is! Ik doe graag dingen alleen, onder andere ook omdat ik niet altijd mensen beschikbaar heb. Dat voelt soms wat “sneu” maar je schrijft het zo nuchter dat ik merk dat het heel normaal is, bedankt daarvoor!

 27. hillybillybeauty

  Ik kan heel goed op mijzelf zijn, maar dingen alleen doen vind ik moeilijk. Maar met stapjes durf ik het wel steeds meer

 28. Nicole

  Leuk om te lezen! Zelf vind ik het heerlijk om alleen de stad in te gaan en te gaan winkelen, maar een dagje naar het strand vond ik wel ongemakkelijk

 29. Ann

  Ik probeer steeds meer alleen te doen. Thuis vind ik het héérlijk om alleen te zijn. Maar buiten ben ik er een beetje angstig voor. Natuurlijk, even boodschappen doen of even naar de hema gaat prima, maar bij veel langer ontstaan er problemen. Ik heb tot een paar jaar geleden heel erg last gehad van een paniekstoornis (zo erg dat ik rustig 3 hele zware aanvallen op een dag had). Daar is een paar jaar terug Niet Aangeboren Hersenletsel bijgekomen door een ongeluk. Zodra het dus ergens heel druk is kan ik het 1 niet meer volgen 2 wordt ik licht paniekerig van dat gevoel. Ook zoiets als een broodje bestellen is lastig: ik weet soms ineens niet hoe ik iets moet zeggen. Wat ook weer een naar gevoel geeft, want je wil niet dat men denkt dat je ‘dom’ bent.
  Ik probeer het wel steeds meer, maar ik vermijdt de drukte dan wel herl erg. De kans is gewoon te groot dat ik out ga of het allemaal niet meer kan volgen. Alleen op vakantie zal er nooit in zitten gok ik zo, en dat vind ik best jammer.

 30. Sylvahna

  Ik vind het heel knap dat je dat kan!
  Zelf zou ik het echt niet doen. Niet omdat ik het niet durf, maar ik zou me gewoon snel vervelen. Haha. Even alleen zijn vind ik heerlijk, maar alleen op vakantie hoeft van mij écht niet.

 31. armida

  Hi Cynthia, leuk artikeltje heb je geschreven. En ook heel herkenbaar voor mij. Ik begon pas tegen mijn 30ste alleen op pad te gaan, het was best wel eng maar de beste stap dat ik ooit heb genomen. Maar je leert er inderdaad iemand ook beter kennen en waarderen: jezelve. Je leert wat bij je past en wat niet. Ik ken heel wat mensen die onzeker zijn en dit als een uitdaging zien, maar ik ken ook heel wat mensen die al op jonge leeftijd weten wat ze willen. Respect voor hen die dat al weten en met dit artikel zullen er nog meerdere zeker volgen. Je bent idd een inspiratie.

 32. Kiss & Make-up

  Een koffie gaan drinken kan ik wel alleen. En gaan shoppen of zo ook. Maar uit eten gaan of op vakantie gaan? Dat doe ik toch liever niet alleen. Ik zou met mezelf geen blijf weten.

 33. Mariska

  Leuk dat je hierover schrijft! Ik ben vorige week een weekend alleen naar een eiland geweest, omdat ik echt even rust nodig had. Zelf heb ik er geen moeite mee om iets alleen te doen. Ik voel me niet zielig ofzo. Wat ik wel jammer vond, is dat ik zo zelfbewust ben. Ik vind mezelf niet zielig als ik op het terras iets ga drinken of lunchen, maar mensen kijken zo naar je. Het viel mij ook extra op dat mensen altijd dingen samen doen. Waarom zijn mensen toch zulke kudde dieren? Ik kan het iedereen aanraden om gewoon eens lekker met jezelf te zijn. Je komt veel meer in contact met je gevoelens ed en kan eens doen wat jij wilt zonder je aan te passen aan een ander. Er is geen ruis meer ofzo. Ik ga ook graag alleen naar de sauna en daar valt het me ook altijd op dat mensen altijd samen gaan, vooral vrouwen. En maar praten en praten in die sauna. Hoogst irritant. Zo kan je toch niet ontspannen? Nee ik kan het iedereen aanraden. Heb het eens leuk met jezelf.

  • noa

   Ik ben zo met je eens. Alleen iets doen is niet erg. Je bent tenslotte alleen geboren. Ons bestaan is niet samen
   ( behalve tweelingen). Alleen omdat 90 procent van de bevolking geen lef heeeft om alleen te zijn en alleen dingen te doen, worden mensen die het wel kunnen raar aangekeken. Je mag trost zijn op je zelf. Je durft het tenminste en geld ook voor mij. Ik wordt misschien raar aangekeken, maar dan denk ik bij mw zelf die zitten hier gezellig koffie te drinken en ondertussen maken ze als ze samen zijn ruzie. Of mensen die een relatie hebben. Jongens kijken meer om zich heen dan naar hun eigen vriendin, dit om maar iemand reserve naast je te hebben, maar ondertussen doen waar je eigenlijk na verlang. DIt wordt allemaal goed gevonden. Ik had zoveel vrienden, op een gegeven moment besef je dat inhoud belangrijker is dan aantal, uiterlijk ( dingen die mensen zien gebeuren, maar in werkelijk anders is) Ik heb meeste vriendschappen verbroken, omdat ik iemand bent die gewoon is zoals ze is en meeste mensen/vrienden om me heen zijn of gemeen, of beledigen of weet ik veel.
   Je hersenen protesteren van je moet dit dat, maar geduld is erg belangrijk en alles vent.

 34. Marije

  Ik vind het heerlijk om dingen alleen te doen. Winkelen, ergens lunchen, wandelen, fietsen. Ik hou er van! Nu ik een kind heb is het nog niet voorgekomen, maar ik ga zeker binnenkort weer eens alleen op pad.

 35. julie

  I love being alone! Maar bij mij heeft het dan weer te maken met te veel prikkels (autisme) Ik ga graag eens een keertje uit ofzo maar de volgende dag ben ik dan helemaal uitgeput. Shoppen doe ik ook het liefst alleen maar ook weer omdat ik het met iemand anders supervermoeiend vind. Ik hou niet van het gevoel dat anderen op mij moeten wachten, dan voel ik me opgejaagd.

 36. Cindy

  Leuk om te lezen!
  Ik houd van alleen zijn! Alleen uit eten, heerlijk! Alleen op vakantie, geweldig. Volgende week mag ik weer.
  Jammer dat veel mensen het ‘zielig’ vinden als je zulke dingen in je eentje doet. Terwijl ik er juist zo van geniet.

  • Bianca

   Inderdaad, ik vind het heerlijk om dingen alleen te doen. Wat mij opvalt dat het als “zielig” wordt gezien. Ben helemaal niet zielig, sterker nog, juist als je alleen gaat sta je meer open voor de omgeving, het moment.

   Zie het echt als een avontuur! Maar verre reizen doe ik wel liever met een groepsreis, dan ga je alleen maar ook weer niet.

 37. Ellen

  Ik ben nu ook in mijn eentje op vakantie! Ik vind het best lekker, maar ben niet iedere avond uit eten gegaan. Juist in alle rust lekker koken en eten met netflix op de achtergrond vind ik ook heerlijk. Merk de laatste tijd ook dat ik alleen shoppen zo lekker en rustig vind! Voor mijn gevoel brengt deze ‘kalmte’ echt een goede balans aan mijn altijd drukke en gehaaste leven.

 38. The Bag Hoarder

  De eerste keer alleen naar een concert, bioscoop of zelfs meerdaags festival was een beetje wennen. Maar ik vind het eigenlijk heerlijk. Niemand met wie je rekening moet houden én je kan doen waar je zelf zin in hebt. Ik heb er totaal geen problemen meer mee en kan het iedereen aanraden. Natuurlijk doe ik ook veel dingen samen met vriendinnen of mijn vriend. Maar ik laat me echt niet (meer) tegenhouden door het idee wat anderen van mij vinden als ik alleen ben. Als ik die film/concert wil zien en niemand wil met mij mee, dan blijf ik echt niet alleen thuis op de bank zitten. Dan liever alleen bij iets leuks!

 39. Inge

  Leuk onderwerp! Ik doe graag dingen alleen 🙂 ik wil binnenkort voor t eerst alleen op vakantie/op reis. Ik heb een vaste relatie en een fijne vriendenkring. T is gewoon n droom om alleen weg te gaan; heb je daar nog tips voor Cynthia? Waar op te letten als je voor t eerst zelf/alleen op reis gaat?

 40. Evelien

  Ik vind het ook prettig om alleen dingen te doen. Winkelen met mijn vriend of vriendinnen vind ik echt vreselijk zelfs. Op mijn eentje slaag ik veel beter omdat ik dan rustig kan nadenken en passen. En ik voel me dan niet verplicht om iets te kopen. Toen ik onverwacht 3 maanden werkloos was keek ik wel heel erg uit naar het moment dat mijn vriend thuiskwam. maar nu geniet ik enorm van de rust op de 2 dagen per week dat ik niet op kantoor maar thuis werk. De afwisseling is inderdaad het leukste.

 41. Fleur

  Ik ben er niet zo goed in om dingen alleen te doen. Wel ga ik alleen hardlopen en winkelen of koffie drinken maar voor de rest niet. Ben echt iemand die graag tussen de mensen is en veel afspreekt met vrienden. Wel ga ik alleen reizen over een paar weken. Maar op mijn bestemming ben ik dan weer met familie. Ik zou niet zo snel alleen op een vakantie gaan. Wie weet ooit een keer. Want het is wel goed om ook eens langer dan een paar dagen alleen te zijn. Kun je wel goed nadenken.

 42. Charile

  Heel leuk om te lezen! Fijn dat je dit behandeld 🙂

 43. Roswitha

  Ik vind alleen hardlopen lastig. Samen hou ik het langer vol. Ik heb echt een stok achter de deur nodig.

 44. Laura

  Wat een fijn artikel! Ik heb er soms nog een beetje moeite mee om helemaal alleen iets te doen, maar ik ga soms weleens alleen winkelen of lunchen. Eigenlijk is dat ook best leuk! 😉

 45. Heleen

  Heerlijk om alleen iets te doen! Ik ga regelmatig alleen winkelen of lekker lunchen op een terras. Alleen op vakantie of een weekendje weg durf ik niet zo goed, maar dat is meer omdat ik zo’m angsthaas ben. Wat nou als er ingebroken wordt ofzo ?(heb ik eens gehad, dus de angst komt ergens vandaan).
  Leuk ook om te lezen in de comments dat meer mensen dit gewoon doen! ??

 46. Maaike

  Ik krijg hier idd ook veel vragen over als ik weer eens alleen op vakantie ben geweest. Of als ik het daar over heb met mensen die altijd met andere mee gaan. Maar dan kun je toch je ervaring helemaal niet delen? Dat is nou het mooie van alleen gaan: het gaat dan alleen om jou en dat ene moment en het ultieme gevoel van vrijheid. En dat hoef je met niemand te delen. Ik vind het heerlijk.

 47. Nicole

  Stoere meid! Ik ben ook graag alleen, en heb ook jarenlang vaak dingen alleen gedaan. Nu heb ik een man en een zoontje dus gaat het lastiger, maar mag mijn zoontje vaak wel mee 😉

 48. Loes | Gewoon iets met Loes

  Wat goed dat je dit zo uitschrijft allemaal, leuk om te lezen. Ik heb ook geen moeite met alleen zijn. Voor mijn werk zat ik regelmatig in hotels en soms was dat best fijn. Nu we een gezin hebben wil ik dat niet meer, ik wil graag bij hen zijn.

 49. Syl

  Ik ga best vaak alleen winkelen. Dat vind ik heerlijk. Een snelle hap ook nog wel.
  Maar 3-gangen uit eten voelt nog wat ongemakkelijk.

 50. Susan

  Wat een goede tips! Ik doe het bijna nooit.

 51. Syl

  Ik ga best vaak alleen winkelen. Dat vind ik heerlijk. Een snelle hap ook nog wel. Maar 3 gangen uit eten voelt nog wat ongemakkelijk.

 52. Ilse

  Leuk om te lezen! Op vakantie alleen durf ik wel ergens snel alleen iets te gaan eten of drinken, maar hier thuis durf ik dat (toch) nog niet.

 53. Jonna@Burgertrutjes

  Wat fijn om te lezen, ik herken mezelf erin. Vind het ook heerlijk om alleen iets te ondernemen. Wil niemand mee naar een cabaretvorstelling? Dan ga ik toch gewoon alleen! Ik geniet er ook nog van 🙂

 54. Paak

  Ik snap het probleem niet, echt niet. Wat een non-issue.
  En dan vooral de onzekerheid niet. Dat iedereen op je let?? Omdat je alleen bent? Geloof me, nobody cares.

  • Miss Lipgloss

   Wat heerlijk voor je dat jij dat niet hebt 🙂 Er zijn heel veel mensen die deze onzekerheid en twijfels wel hebben, en het lijkt me fijn als ik dat een beetje kan wegnemen. Zo’n comment als die van jou helpt dan niet echt.

  • Paak

   Of juist wel. Het is maar net of je het positief of negatief oppakt. Al naar gelang je karakter.

  • Paak

   Het is namelijk helemaal niet verkeerd je eens te realiseren dat andere mensen echt niet zo op je letten als jij zelf denkt. Kan heel verfrissend werken.

  • Tingeling

   Toch is het niet helemaal waar wat je zegt. Als ik in een restaurant zit en naast mij zit iemand alleen te eten, valt mij dat gewoon op. Mensen letten wel op elkaar, in mijn beroep merk ik dat juist. Vaak is het wel in de positieve zin. Voorbeeld, een meisje stapt in de tram, geholpen door een een ander meisje en ze kennen elkaar niet. Wat bleek, het meisje in de tram was ziek en een vreemde merkte het en hielp haar. Zulke di gen gebeuren juist vaker dan je denkt. Mensen letten wel degelijk op elkaar maar ongemerkt.

  • Kim

   Nou, om eerlijk te zijn let ik daar helemaal niet op. Mij ontgaan dat soort dingen. En als het me al opvalt, associeer ik het vaak met zelfvertrouwen.

  • Vera

   Ik denk inderdaad dat dit positief is. Ik werk bijvoorbeeld zelf in de horeca en ik vind gasten die alleen zijn op geen enkele manier interessanter of anders dan mensen die alleen zijn. Maar zo denk ik er ook over als ik niet werk. Het valt me niet eens op en ik vind het op geen enkele manier raar of opvallend als er iemand iets alleen doet.

 55. Suzanne

  Interessant om te lezen. Mij lijkt het ook eens fijn om inderdaad alleen op vakantie te gaan.

 56. Tamara

  Het lijkt me eerlijk gezegd heerlijk om zoveel alleen te kunnen doen! Ik ben ook nogal op mezelf, maar goed met 3 kinderem heb je niet zoveel tijd voor jezelf haha.

 57. Kelly Caresse

  Heel leuk om te lezen, ik heb hier echt bewondering voor. Ik ben iemand die juist weinig alleen kan zijn. Thuis vind ik dat heerlijk, en ik ben ook regelmatig voor mijn werk alleen op pad, maar een vakantie, uitgebreid uit eten vind ik nog lastig.

 58. marije

  Leuk onderwerp! Super stoer dat je vaak dingen alleen doet. Ik ben nu ook stapje voor stapje dingen alleen aan het doen en het voelt soms nog onwennig maar uiteindelijk vind ik het heerlijk

 59. Yvonne

  Ik heb dat ook! Alleen winkelen? Zalig! Kun je rustig kijken en in elke winkel lopen die je wilt en zolang je wilt. Als kind al zat ik helemaal in mijn eigen wereldje. Tegelijkertijd heb ik geen moeite om contact te leggen met mensen en kan ik dat heel gezellig vinden. Maar me in mijn eentje vermaken gaat me prima af. 🙂

 60. bo

  Ik doe ook liever dingen alleen. Daar geniet ik het meest van. Sinds ik een baby heb gaat hij met mij mee, dat is gezellig als je ergens wat gaat drinken/ eten. Voorheen deed ik dat op een bankje in de binnenstad langs het water, heerlijk!

 61. Femke

  Ik heb er bewondering voor dat je dingen alleen doet, juist omdat ik dit zelf niet fijn vind. Toen ik een tijdje 6 weken lang voor cursus van mijn werk naar de andere kant van het land moest (drie dagen in de week).. vond ik dat echt niet zo leuk. Ik ging wel de stad in in mijn eentje, maar eten in het restaurant vond ik echt ongemakkelijk. Ik at dan inderdaad snel een hoofdgerecht of ik liet eten bezorgen. Ik moet wel zeggen dat naarmate ik dit vaker deed, het minder ongemakkelijk werd.

 62. mar

  Door mijn vorige baan (vaak in hotels) werd ik min of meer gedwongen om duinen alleen te doen. De eerste keer alleen uit eten vond ik ook echt een dingetje. Inmiddels ben ik al een paar keer alleen op vakantie gegaan en dat vind ik heerlijk.
  Het enige wat raar blijft is alleen naar de bioscoop gaan. Ze staan daar echt altijd raar te kijken als je 1 kaartje besteld…

 63. Mariëlle

  Ik kan ook heel goed alleen zijn en krijg ook geregeld vragen! Ik twijfel nu om alleen te gaan backpacken, maar dat vind ik nog behoorlijk eng…

  • Britt

   Ik zag je berichtje en wilde toch even reageren. Van de zomer heb ik een maand geinterraild door Duitsland en Scandinavië. Buiten dat het daar fantastisch is dacht ik als ik het niks vind stap ik op de trein en ben ik met een dag weer thuis en het was zo gaaf!! Je leert jezelf een stuk beter kennen, kunt gaan en staan waar je maar wilt en doen wat jij het aller leukste vind, daarbij heb je in je eentje veel sneller contact met andere mensen. Je merkt mijn entoujasme. Ik zou het zeker doen als ik jou was!

 64. Mama Lifestyle Blog

  Ik vind het heerlijk om alleen te zijn of om alleen te shoppen. Maar alleen uit eten of op vakantie gaan zou ik niet zo snel durven/doen. Ik vind het knap dat jij dit wel durft/doet.

  • Sofie

   Nee, ik wil je blog niet bekijken.

  • Lucy

   Jezus wat onaardig en onnodig.

  • Veerle

   @Sofie,heb jij een probleem of zo?Je weet precies geen blijf met jezelf.

 65. Sophie

  Wat leuk dat je hier over schrijft! Ik denk dat veel mensen zich kunnen relateren aan dat alleen zijn af en toe best fijn is (ik in ieder geval wel!). Ik vind het heerlijk om zelf op stap te gaan. Even winkelen, slenteren in de stad of ergens een kop koffie drinken en wat school/blogwerk meenemen. Uit eten vind ik nog wel een stap, maar wellicht ook omdat ik aan de jonge kant ben? Haha! Wat je zegt over de maatschappij klopt ook wel! Overal inderdaad stellen en koppels waardoor je misschien snel uit de boot valt. Is natuurlijk helemaal niet zo, want het is gewoon hartstikke goed (en stoer) om eens een dagje met jezelf uit te gaan! 🙂