Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
3 september 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Alleen dingen doen: veelgestelde vragen

IMG_0911Alleen op pad gaan: ik houd ervan. Alleen wandelen, fietsen, eten, op vakantie gaan. Ik laat dat regelmatig hier zien en daar komen dan veel vragen en reacties op. Wat leuk dat het jullie zo bezighoudt! Ik beantwoord vandaag de meest gestelde vragen over alleen dingen doen.

Er zijn allemaal verschillende redenen om er alleen op uit te gaan. Ik vind het zelf gewoon fijn om alleen te zijn, om niet altijd mensen om me heen te hebben. Maar ik heb ook niet altijd mensen ‘beschikbaar’ om dingen mee te doen – ik heb geen enorme vriendengroep.

Ik vind het eng, maar ik wil het wel

Dit heb ik heel veel gehoord in reacties: ‘Ik vind het zo tof wat jij doet. Ik wil zelf ook heel graag alleen op vakantie/alleen uit eten/alleen dingen doen, maar ik durf het niet zo goed.’ Dat snap ik! Onze maatschappij is heel erg ingesteld op stelletjes. Niet per se op liefdesstelletjes, maar wel op mensen die dingen samen doen.
Als jij nooit wat alleen doet, is de stap om bijvoorbeeld alleen op vakantie te gaan heel groot. Omdat ik al jaren alleen thuis werk overdag én omdat ik van nature nogal een einzelgänger ben, ben ik gewend om alleen op pad te gaan. Alleen wandelen, alleen fietsen, alleen winkelen, alleen buiten de deur lunchen. Maar als je dat nooit doet, is de drempel hoog. Wat tips:

  • Begin klein. Doe je nooit iets alleen? Ga dan eens alleen een wandeling of een fietstochtje maken. Of loop eens alleen de stad in. Hoe voelt dat? Probeer met jezelf bezig te zijn, te genieten van wat je doet én te ervaren dat niemand op je let. Doe het steeds vaker tot het normaal voelt.
  • Doe datgene wat je spannend vindt, maar wel graag wil. Zou je wel eens alleen uit eten willen gaan? Ga dan eerst eens een keer ergens alleen koffie drinken. Bevalt dat? Ga dan eens alleen lunchen op een terras. Bedenk ook dat je echt niet vijftien gangen hoeft te eten. Maak het leuk voor jezelf en doe wat goed voelt. Neem een boek of magazine mee zodat je wat te doen hebt.
  • Het is leuk om open te staan voor anderen en voor spontane gesprekken. Doe dus geen oordopjes in of een koptelefoon op, zo ben je niet echt benaderbaar. Maar: doe waar jij je prettig bij voelt. Als je je de eerste keren fijn voelt met muziek in je oren, ga je gang.

Je moet ook bedenken dat niet iedereen ervan houdt om alleen op pad te gaan. Als je na wat pogingen merkt dat je er niet blij van wordt, laat het dan lekker. Je moet helemaal niks 🙂

 

Maar wat doe je dan als je alleen uit eten gaat?

IMG_0959

Als ik alleen op vakantie ga, ga ik alleen uit eten. Uit eten gaan is wat ik het allerleukste vind op vakantie, dus ik ga echt niet níet uit eten als ik geen gezelschap heb. De eerste keer at ik snel een hoofdgerecht en ging ik weer weg, nu ga ik gerust vijf gangen eten met lekkere wijn erbij en dan zit ik uren te genieten. Dat kostte wat tijd voordat zover was.

De grootste vraag? Wat doe je dan, als je alleen uit eten bent? Nou ja, vooral genieten van het lekkere eten. Maar ook:

  • lezen. Ik neem altijd een boek of mijn e-reader mee. Ik lees sowieso graag, dus ik vind het fijn te lezen als ik uit eten ga.
  • open staan voor gesprekken. Als ik alleen ergens ga eten heb ik de verrassendste gesprekken met medewerkers en andere gasten. Ik zit verdiept in mijn boek, maar kijk ook regelmatig om me heen. Als je alleen bent, heb je echt eerder aanspraak en het is leuk om daar voor open te staan.
  • als er mooi uitzicht is, zoals aan een strand of een leuk plein, kijk ik lekker van me af.

 

Hoe combineer je het met je relatie(s)?

Ook iets wat veel voorbij kwam: hoe doe je het met je vriend? En je wil toch ook wel eens met vriendinnen leuke dingen doen? Ja, natuurlijk! Hey, ik ben geen kluizenaar. Ik doe graag dingen met vriendinnen of met mijn vriend maar doe ook graag dingen met iemand anders die ik heel belangrijk vind namelijk mezelf en daar maak ik tijd voor.

Ik heb het geluk dat mijn vriend het helemaal oké vind dat ik dingen alleen doe. We gaan vaak genoeg samen op pad, maar hij kan ook niet altijd vrij nemen om met me mee te gaan als ik wat leuks wil doen. Dus dan ga ik alleen. We wonen samen en zien elkaar vaak, dus als ik weg ben zorgt dat juist wel voor nieuwe frisheid in onze relatie.

Verder begrijpen mensen om me heen me heel goed. Als ik uitleg dat het niks persoonlijks is, dat ik óók graag tijd met hun doorbreng, maar dat ik dan en dan even alleen wil zijn, snappen ze dat. Want ze kennen me. Dus, ik denk als je het gewoon uitlegt, dat iedereen dat gewoon snapt. En zo niet, dan zijn het niet echt goede vriend(inn)en.

 

Ik heb zelf stapje voor stapje ‘geleerd’ om dingen alleen te doen. Van alleen wandelingen maken tot alleen op vakantie gaan. Ik ben zelf nog nooit écht alleen op een verre reis gegaan, maar ik weet ook (nog) niet of ik dat wil. Dat is ook aan iedereen zelf om te bepalen. Als je het juist heel fijn vind om altijd met iemand samen dingen te doen: doe dat! Doe waar jij je fijn bij voelt.

Ik hoop dat ik zo wat vragen besproken heb waar je wat aan hebt! Veel plezier met alleen zijn. Het is heerlijk.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.