12 maart 2015 door Cynthia Schultz 127 reacties
Een MissLipgloss artikel

Wetboek voor Bloggers

 

Schermafbeelding 2015-02-17 om 14.53.23Bloggen: ontzettend leuk. Toen ik in 2006 begon, liep ik al snel tegen allemaal dingen aan die hartstikke lastig bleken. Hoe werkt de KvK? Hoe ga ik om met copycats? Wat is een factuur en wat moet er allemaal opstaan? Hoe werkt het als een bedrijf me geld wil geven, of spullen? Duizend vraagtekens ontstonden. Charlotte Meindersma heeft daar een geweldig boek over geschreven: Wetboek voor Bloggers.

0000

Wetboek voor Bloggers: (on)geschreven regels voor succesvolle online schrijvers. Geschreven door Charlotte. Charlotte is jurist, gespecialiseerd in informatierecht. Dat is een verzamelterm voor onder andere auteursrecht, merkenrecht, reclamerecht en privacy. Ze heeft een ontzettend interessante blog en is al jaren heel actief op social media. Toen ik vorig jaar zelf een jurist nodig had, werd ik al gauw gewezen op Charlotte. Inmiddels is ze mijn vaste jurist. Als ik een contract moet laten checken, als iemand content steelt, als ik zelf een contract wil opstellen: ik DM Charlotte en het wordt geregeld. Wat fijn is, is dat Charlotte een jonge jurist is en ook precies weet welke ‘moderne’ problemen online ondernemers kunnen hebben. En dat ze alles in heel makkelijke gewone mensen taal uit kan leggen, zonder te zuchten bij nóg een domme vraag.

Charlotte weet dus onder andere álles over blogs. En wat daar bij komt kijken aan juridische moeilijke dingen. Maar ook over SEO (hoe goed je gevonden wordt in Google), haters, copycats, het oprichten van een eenmanszaak, VOF of BV, persoonlijk bloggen – et cetera.

In Wetboek voor Bloggers bundelt ze al deze informatie. Informatie die je ook best wel ergens anders kan vinden, zoals bij de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, op andere blogs of in de wetboeken, maar dan begrijpelijk uitgelegd en verzameld in één boek.

Ik laat je zien wat je onder andere in het boek kan vinden.

P1450286

Die handtekening kreeg ik dus (in ombre, want de pen was op, ha!) omdat ik op de lancering was. Dankjewel dat ik daarbij mocht zijn, Charlotte!

P1450287

Ik laat je de (zeer uitgebreide) inhoudsopgave zien, zodat je weet wat er behandeld wordt in het boek. Pagina 1…

P1450288

Twee…

P1450289

Drie…

P1450290

Vier…

P1450291

en vijf. Ja, veel! Er staat echt een schat aan informatie in Wetboek voor Bloggers. Zowat alles wat je weten wil als je gaat bloggen, of al heel lang of nog maar net blogt. Voor elke blogger, zij het in spe, is dit een aanwinst.

Hieronder heb ik wat dingetjes uit het boek gepikt, zodat je de veelzijdigheid kan ontdekken.

P1450293

Over vrijheid van meningsuiting. Wat mag je eigenlijk wel en niet zomaar zeggen op je blog?

P1450294

Zo leuk: stressvrij bloggen.

P1450295

Je blog beschermen.

P1450296

Je teksten beschermen – en wat doe je als iemand van je jat?

P1450298

En wat doe je als je ineens geld en producten krijgt voor je blog?

P1450299

Hee, een blogger! Er staan interviews met een heleboel bloggers in het boek. Bij elk hoofdstuk een of twee, om nog meer info over het onderwerp te krijgen. Ik sta bij het hoofdstuk Reclame en Adverteerders.

P1450300

Dit weet ik nog goed: mijn eerste factuur maken. Wat moet daar toch allemaal op? Dit soort zaken worden haarfijn en in normale taal uitgelegd. En weet je wat het mooie is, als je iets niet snapt, dan tweet je dat gewoon naar @CharlottesLaw op twitter en dan helpt ze je.

Terwijl ik het boek aan het lezen was, dacht ik steeds: had ik dit boek tien jaar geleden maar gehad! Kan natuurlijk niet, want toen was bloggen nog niet zo ontwikkeld als nu, maar wow. Wat een informatie! Zoveel dingen waar je wat aan hebt als blogger. Een heleboel dingen weet ik, maar een heleboel ook nog niet. Wist je bijvoorbeeld dat je niet zomaar grote prijzen mag weggeven op je blog, omdat je boven de €450 kansspelbelasting moet betalen? En dat je op drukwerk je KvK nummer moet vermelden, en dat je strafbaar bent als je dat niet doet?
Er is zoveel waardevolle informatie in dit boek wat je een hoop gezoek bespaart, én eventuele boetes of frustraties als je het wel fout doet.

Daarnaast leest Wetboek voor Bloggers écht lekker, het is leuk en duidelijk geschreven, zonder jargon en met een heleboel leuke en interessante informatie.

Je kan Wetboek voor Bloggers voor €22,95 in de webwinkel van Charlotte zelf bestellen. Het boek is (later) ook via Bol.com en boekhandels verkrijgbaar.

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

127 reacties
 1. Judith

  Dit boek lijkt me echt heel handig! Ik ben net een blog gestart en kan dus nog wel een lesje bloggen gebruiken 🙂 Deze gaat op m’n verlanglijstje voor m’n verjaardag binnenkort!

 2. Chantal

  Ik ben er erg benieuwd naar en heb hem zelf ook besteld! Super fijn artikel weer wederom! X

 3. Romy

  Ziet er heel handig uit! Ik wist al wie ze was aangezien ik met veel blogvragen op haar blog terechtkwam 🙂

 4. Nicole

  Dit is echt super handig! Ik ben pas begonnen met bloggen maar ik denk dat ik hier echt heel veel aan zal hebben.

 5. Wow een leuk informatief boek om cadeau te geven aan iemand die blogt want zelf heb ik er niet veel aan omdat ik niet blog.

 6. Em

  Wat fijn dat dit boek er is! Echt een pareltje lijkt me, hebben hebben hebben!

 7. Sanae

  Wow! Wat een handig boek! Juist de juridische kant is altijd lastig, als je daar geen kennis over hebt. Handig dat alle nuttige info gebundeld is in een boek.

 8. Laura

  Lijkt me een super handig boek! Is het juridische ook toepasbaar op België of gaat het boek enkel over Nederlands recht?

  • Charlotte

   Het is gebaseerd op Nederlands recht, maar zowel het Nederlandse recht als dat van België, zijn weer gebaseerd op Europese regels, dus het komt grotendeels overeen, maa ris natuurlijk niet exact hetzelfde.

 9. Carlijn

  Na deze post en alle comments met reacties daarop van Charlotte gelezen te hebben, ben ik ook wel erg nieuwsgierig naar dit boek. Ik heb sinds 2010 mijn eigen bedrijfje, toen (en nu eigenlijk nog steeds) alleen gericht op schrijfwerkzaamheden voor magazines en websites. Met bloggen verdien ik niks, maar wel heel interessant om te weten of ik mijn bedrijf straks anders zou moeten inrichten als ik ook geld ga verdienen met bloggen (wishful thinking hè ;-))

  • Charlotte

   Stiekem gaat het boek gewoon over (online) publiceren hoor. Maar ja, dat klinkt zo saai he. Wedden dat als jij dit boek gelezen hebt, jij de uitgevers en opdrachtgevers nog wat kunt leren

  • Carlijn

   Ja hoor, daar heb je me over de streep getrokken 😉 Ik ga ‘m bestellen!

 10. Isabel Cristina

  Wat een handig boek lijkt mij dit! Erg fijn dat je de behandelende hoofdstukken laat zien, hierdoor weet ik nu zeker dat ik dit boek wil hebben! 🙂

 11. Vanessa

  Lijkt me een interessant boek. Ik heb het gisteren besteld bij Bol.com!

 12. Nienke

  Het moet fijn zijn om op de hulp en kennis van Charlotte te kunnen rekenen als blogger, Cynthia! Ik kan me voorstellen dat je als grote blogger met zoveel problemen en addertjes onder het gras te maken krijgt dat extra advies meer dan welkom is. Charlotte heeft ook de perfecte niche gevonden met haar boek!

 13. Sophie

  Wat gaaf én interessant!! Dit is leuk, ik studeer rechten maar vind het lastig wat ik er mee kan ‘worden’ allemaal. Dit geeft veel perspectief!

  • Charlotte

   Je kunt er alles mee worden wat je wil 😉 Er zijn genoeg mensen die rechten hebben gestudeerd en vervolgens iets heel anders gaan doen hoor.

 14. beautifulday4makeup

  Dit lijkt mij heel handig. Ik was laatst ook benieuwd hoe dat zat met belastingen en bloggen… 🙂

 15. Mirella

  Ik blog al sinds 2005, en toch weet ik er eigenlijk zo weinig vanaf, ik begin nu ook pas met inschrijven bij blog mij, maar dat ik ook omdat ik nu pas een eigen domein heb.
  Ik zou dat boek echt heel graag willen hebben. Ik ga manlief even aankijken met mijn puppy ogen haha

 16. Jana

  Het boek lijkt mij zo interessant om in huis te hebben 😀 Er staan volgens mij zoveel nuttige tips in die ik goed kan gebruiken 🙂 De prijs valt ook wel heel goed mee 😀

 17. Sheela

  Ik zou het boek wel graag willen aanschaffen maar ik woon in België, en ik veronderstel dat het boek is gebaseerd op de wetten van Nederland. Verschilt het veel? Ik twijfel of ik het moet kopen of niet.

  • Nienke

   Goeie vraag, wil ik ook wel weten!

  • Charlotte

   Uiteindelijk is ook de Nederlandse wet gebaseerd op Europese regelgeving. Het grootste deel komt dus overeen. Alleen het citaatrecht zou bij jullie een klein beetje anders kunnen werken. Verder staat het boek natuurlijk ook vol met heel veel andere tips en informatie waar je veel aan zult hebben.

 18. kirsten

  Super leuk om dit te zien/lezen. Ik ben zelf advocaat en ook ik vind dit soort boeken zeer handig. 🙂

 19. Jasmijn

  Wat lijkt me dit een ontzettend interessant boek! Deze wil ik zeker gaan lezen 🙂

 20. Ratna

  Heb je destijds veel hulp gehad van je ouders, omdat zij ook ondernemers waren. Of kun je bloggen en winkeleigenaar totaal niet vergelijken?

  • Miss Lipgloss

   Ze stonden en staan ze wel altijd achter me, super fijn. En mijn moeder deed in het begin mijn administratie. Dat vond ik ook top. Verder deed ik alles zelf, ze waren ook heel andere ondernemers dan ik 🙂

 21. jj_sara

  Wat leuk! Ik ben zelf bijna afgestudeerd jurist, dus dit lijkt me ontzettend leerzaam 🙂 Van harte gefeliciteerd met de uitgave van je boek, Charlotte! Ik ga je blog ook zeker eens bekijken.

  • Charlotte

   Dankjewel 🙂 Als je niets over auteursrecht etc. geleerd hebt zal het nog een mooie aanvulling zijn ook!

 22. Saar

  Ik volg Charlotte’s blog en ken haar schrijfstijl dus al. Dit boek lijkt me inderdaad ook een behoorlijke aanwinst, omdat over dit onderdeel van bloggen nog veel te weinig geschreven is!

 23. Lilia

  Super interessant! Ik ben zelf 2e jaars rechtenstudent aan de Rijksuniversiteit in Groningen en ik ben op mijn eigen blog hier ook een beetje mee bezig! Op een toegankelijke manier recht uitleggen, super leuk! xo

  • Charlotte

   Het is er voorlopig helaas nog niet als e-book. Maar je kunt het inmiddels wel bij alle boekhandels bestellen 🙂 Dat is ook heeeeel digitaal 😉

 24. Liesbeth

  Wat een leuk boek! Een gat in de markt denk ik….

 25. Maxine

  Als je googlet zie je ook dit:

  MissLipgloss.nl is Nederlands’ leukste en meest volledige lifestyle- en beautyblog, bijgehouden door de 23-jarige Cynthia Schultz.

  Tipje van de sluier

  • Linda

   Als je dan toch per se fouten wilt verbeteren, doe het dan goed 😉
   Het is ‘Nederlands’, gewoon aan elkaar. Een apostrof hoef je alleen te gebruiken als er een klinker volgt namelijk.

   Wel een ontzettend interessant boek lijkt me trouwens, bloggen is booming business dus denk dat het zeker heel veel mensen gaat helpen!

  • Maxine

   Met apostrof is ook geaccepteerd, hoor. En daarbij: ik schrijf geen boek of blog niet 😉

 26. Maxine

  Er staat: een van Nederlands’ grootste beautyblogs, dat moet Nederland’s zijn. Staat zo onprofessioneel om fouten in je boek te hebben.

 27. Maaike

  Ondanks dat de vormgeving er ietwat saai uitziet, lijkt het me een enorm interessant boek om over te lezen. Ik wil sowieso meer de focus gaan leggen op mijn blog de komende maanden en dit boek lijkt me daar wel perfect voor.

 28. Maud

  Staat er in het boek ook iets over wat de fiscus er eigenlijk van vindt dat bloggers voor honderden euro’s aan gratis producten, reisjes etc. ontvangen? Want daar staat natuurlijk vaak wel wat tegenover..

  • Charlotte

   Nee, dat staat er niet in. Maar soms zul je dat inderdaad eigenlijk bij je inkomsten moeten rekenen. Die regels zijn helaas weer zo uitgebreid en ingewikkeld, dat ik daar geen plaats meer voor had in dit boek, maar er zijn vast accountants die het goed uit kunnen leggen.

 29. Aniek

  Hee, (even een vraagje wat hier niets mee te maken heeft) komen de foto’s van de no make-up shoot nog op je blog? 🙂

  • Suus

   Ja, dat zou ik ook wel willen weten. Daar ben ik ook heel benieuwd naar!

 30. Manwai

  Haha erg interessant boek. Was het boek idd maar 10 jaar geleden uitgekomen! Had ik misschien heel veel aan haha

  • Manwai

   Hmm de kans op gevaar is groot nu met dat bloggen. Aangezien er wetten voor zijn bij gekomen? Ik gebruikte vroeger altijd plaatjes en foto’s van websites en google naast mijn eigen foto’s… Je zou nu vast boete krijgen als je dat nu nog doet..

  • Charlotte

   Ja, steeds meer fotografen sturen een rekening als je zonder toestemming foto’s gebruikt. De wet is nog steeds hetzelfde hoor, maar omdat iedereen internet meer is gaan gebruiken en het gewoner is geworden, wordt er dus ook meer op misbruik gelet.
   Eigen foto’s maken blijft toch het mooiste en gelukkig zijn er steeds meer bronnen waar je mooie foto’s wel gratis vandaan kunt en mag halen.

 31. Lys

  Ziet er een geweldig boek uit! Echt ALLES wat je maar kan bedenken over bloggen staat erin. Dit wil ik zeker lezen.

 32. Ellen

  Ik had ergens gelezen dat als je kvk nummer hebt ke verplicht ben het ingeschreven adres (dus bij bloggers hun thuis) te vermelden, maar haast geen enkele blogger doet dat. Is dot waar dat dat moet?

  • Miss Lipgloss

   Waar precies te vermelden? 🙂 Ik weet daar niks van! Misschien dat iemand anders hier meer verstand van heeft? Ik zal ook zeker niet mijn huisadres op mijn site zetten, bloggers doen dat natuurlijk niet, en met een goede reden. Je moet het natuurlijk wel je adres opgeven bij de KvK.

  • Charlotte

   Ja, je moet je ‘vestigingsadres’ vermelden op je website. Dus als dat je huisadres is, zou je dat moeten vermelden. Mar als je een kantoor buitenshuis hebt, kun je dat als vestigingsadres opgeven bij de KvK en op je website. Dus officieel moet het, maar er wordt nauwelijks gehandhaafd, dus het risico op een boete is zeer klein. Denk ook dat ze eerst nog wel zullen waarschuwen in dit geval.

  • Yvonne

   Ik dacht dat dit alleen voor webshops e.d. geldt. Dus als je iets verkoopt. Ik zie het nut er niet van in om je adresgegevens openbaar te plaatsen als je gewoon ergens over schrijft.

 33. Alba

  Wat goed dat er nu zo’n boek is! Ik ben geen blogger, maar een aantal stukken lijken me toch wel interessant om te lezen.

 34. Manon

  Heeel interresant ! hier ben ik wel benieuwd naar.

 35. Kirsten

  Dit boek komt op mijn verlanglijstje! Het lijkt me erg inspirerend en heel handig. Bedankt voor het delen Cynthia!

 36. Nynke-Boudien

  Klinkt als een ontzettend goed en interessant boek. Leuk dat je er zelf ook in staat!

 37. Shifra

  Ik ben heeeel erg benieuwd naar dit boek! Ik ben op mijn opleiding journalistiek doodgegooid met regels en wetboeken, maar ik ben wel heel erg nieuwsgierig wat de verschillen zijn in wetgeving en óf er verschillen zijn. Ik houd nu altijd een beetje de journalistieke regels in mijn achterhoofd al leidraad, maar misschien mis ik nog wat dingetjes die anders zijn. Ik ga hem eens doorbladeren als ik hem zie in de winkel en misschien gaat hij dan ook wel mee naar huis. 🙂

 38. Xaviera

  Wat fijn om zo uitgebreid over dit boek te lezen! Het lijkt mij erg interessant, mooi dat alle informatie in één boek staat en in begrijpelijke taal is geschreven. Dit wil ik zeker gaan lezen!

 39. Shaz

  Dat ziet eruit als een een handig naslagwerk. Ik volg Charlotte ook en ze legt altijd alles zo helder en op een leuke manier uit.

 40. Bloggloss

  Aangezien ik nog veel te leren heb voor mijn blog ga ik dit boek zeker bestellen!

 41. lonneke

  Oh dit lijkt me zo’n interessant boek zeg! Bedankt voor de fijne review. Ik ga hem zeker weten aanschaffen!
  Liefs Lonneke

 42. Femke

  Wat super dat je dit post! Denk dat dit boek mij heel goed kan helpen. Vind sommige dingetjes nog echt moeilijk.. Dankje! Ga hem denk ik wel kopen!

  XOXO

 43. Daantje loves to read

  Zeer interessant. Gelijk aangeschaft. Overigens vind ik 22,95 voor een boek behoorlijk aan de prijs. Bestsellers kosten vaak niet meer dan 20 euro. Maar ja… toch gekocht hè :-))

  • Yvonne

   Daarom zijn ze ook goedkoper; omdát het bestsellers zijn. 😉

  • Charlotte

   Ik schrijf binnenkort een blog (ik schreef bijna boek, oeps!) over het zelf uitgeven van een boek. Deze prijs was ook nauwelijks een keuze. Had het graag onder de €20 gehouden, maar het werd te dik (285 pagina’s) en met een paar pagina’s in kleur erbij, verzendkosten, belasting, korting die boekhandels vragen, kosten van Centraal Boekhuis.
   De volgende keer zal ik een iets minder informatief en compleet boek schrijven, dan is het dunner en kan het goedkoper 😉 (sorry, flauw)

  • Denise

   Over de prijs; het is een naslag werk. Mijn schoolboeken (HBO SPH) zijn allemaal boven de 25 euro met een uitloop naar 120. Zo werkt dat met informatieve boeken.

  • Dit is toch geen roman of iets dergelijks, het is heel logisch dat het meer kost. Had eerlijk gezegd ook een hogere prijs verwacht en was juist blij verrast met deze prijs.

 44. Yvonne

  Over de vrijheid van meningsuiting: dat blijft lastig inderdaad. Het probleem is dat er altijd wel iemand érgens gekwetst over is en veel mensen betrekken alles op zichzelf. Ik weet nog goed dat ik ooit MIJN ervaring met borstvoeding had opgeschreven. Ik schreef nergens dat ik borstvoeding afraadde, ik schreef alleen dat IK me bijv. net een koe voelde in die periode. Man, ik kreeg de halve borstvoedingsgarde over me heen. ‘Ik ben toch geen koe omdat ik borstvoeding geef?!’ werd er o.a. geroepen. Dan denk ik: hallo, dit gaat niet over jou. Best hilarisch soms, hoe heftig sommigen kunnen reageren. Maar ik zeg: een goede schrijver moet juist niet te veel rekening houden met de buitenwereld. Anders kun je namelijk nergens meer over schrijven en komt het niet aan. Ik heb ontdekt dat de schrijfsels die uit mijn tenen komen, het best gelezen en gewaardeerd worden. Schrijven over iets wat iedereen denkt, maar waar haast niemand over schrijft. Of durft te schrijven. Dat is de truc.

  • Charlotte

   Als je echt je mening wil uiten moet je inderdaad een dikke huid hebben hoor. Mensen lezen vaak onzorgvuldig of denken iets te lezen dat er helemaal niet staat. Dat iemand zich beledigd voelt wil ook absoluut niet zeggen dat je die mening niet zou mogen uiten of dat artikel niet had mogen schrijven.
   Soms is het lastig om daar mee om te gaan. Zelfs dat beschrijf ik in het boek 🙂 Wel gaaf dat je toch zo door blijft schrijven hoor!

 45. Karen

  Dit lijkt me een heel handig boek en ook goed voor bloggers om te lezen. Ik zie zo veel bloggers (ook grote blogger en portals) content jatten, onrechtmatig foto’s gebruiken (nee pinterest is je bron niet) en ga zo maar door. Hopelijk schept dit boek duidelijkheid.

 46. Anita | mindjoy

  Ik hoor zoveel over dit boek en nu ben ik nog nieuwsgieriger geworden. Ja bloggen is zo groot geworden en heeft zoveel kanten waar je rekening mee moet houden.

 47. Yvonne

  Lijkt me een heel handig boek! Ik heb het al een paar keer ontdekt dat mijn stukken regelrecht gekopieerd en geplakt zijn door anderen. Op zich zie ik dat als een compliment, maar zet dan aub wel mijn naam eronder! Als ik het ontdek zeg ik dat ook tegen de persoon van dat blog. Kom op zeg, pronken met andermans veren, bah! Nu is mijn website eigenlijk niet echt als blog bedoeld. Het is meer een informatiesite over mij en waar je mijn schrijfstijl kunt ontdekken. 🙂

 48. Wendy

  Dat boek is bijna net zo dik als het wetboek zelf 😉 Maar zeer zeker interessant!

 49. Suzanne

  Dit klinkt goed zeg, lijkt me erg interessant.

 50. Manon

  Oh wat ideaal! Het is inderdaad soms zo verwarrend, wat mag wel/niet, wat moet wel/niet…

 51. Bianca

  Dit lijkt mij vooral een interessant boek als je met bloggen geld verdien en het niet echt meer een hobby is, deze gaat zeker op mijn wishlist x

 52. Maggie

  Very nice post ! I really like this idea and I am sure it will help lot of girls in theirs beginnings. I will have to work on my Dutch and then I can maybe also read it 🙂

 53. Heleen

  Eerlijk gezegd dat ik dat het een iets saaier boek zou zijn haha, maar het ziet er echt heel vlot uit en het gaat niet alleen maar over wetjes. Top!

 54. Caro ~ My Beautycase

  Ik had volgens mij al eerder van dit boek gehoord, hij lijkt me heel erg interessant en leerzaam! Ik heb ‘m gelijk op mijn wishlist gezet. 🙂

 55. Ilham

  Wat een onflatterende foto van haar! Los daarvan lijkt dit me een interessant boek, vooral omdat ze, zoals je zelf ook zegt, inspeelt op een modern fenomeen.

  • Miss Lipgloss

   Oh, dat vind ik echt helemaal niet! Wat onaardig om te zeggen, ik vind dat Charlotte er prachtig op staat.

  • Ilham

   Heb ik dan iets onaardigs gezegd? Ik zei gewoon dat ik de foto niet flatterend vind vergeleken met andere foto’s die ik van haar gezien heb. Ik bedoelde er absoluut niets negatief mee. Integendeel ik ben een felle aanhanger van het idee dat vrouwen elkaar op zouden moeten tillen in plaats van neer te halen.

  • Charlotte

   Ik ben gewoon wat onflatteus van mezelf 😉

  • Ilham

   Je bent prachtig 🙂

 56. Danielle

  Dit boek klinkt best goed. Een aantal dingen die je al noemde wist ik niet eens. Hmm, ik ga er eens over nadenken om hem te kopen. Lijkt me wel erg interessant.

 57. Kirsty

  Het lijkt mij een erg handig boek! Ik moet wel zeggen dat ik een deel waarschijnlijk al wel weet, maar ik denk niet dat het kwaad kan om je geheugen op te frissen, zeker niet als er ook veel nieuwe informatie bijstaat!

 58. juliette

  Ik ben ook wel vaker met blog vragen op haar sites beland. . Heel slim zo’n boek!

 59. Danielle

  Lijkt mij een leuk/goed boek! Misschien toch maar eens aanschaffen!

 60. Margot

  Dit klinkt als een ontzettend nuttig boek, hij gaat op mijn wishlist!

 61. Lifesabout

  Deze komt zeker op mijn deurmat te liggen, ik ga hem snel bestellen. Fijn dat ze ook via twitter advies geeft!

 62. mariëlle

  Kijk, dit lijkt me een ontzettend interessant boek!! Dit wil ik zeker lezen!

 63. Nicebybeauty

  Ik ben zo enthousiast over dit boek dat ik hem direct met mijn mobiel besteld heb.
  Ik ben geen lezer (apart voor een blogger, nietwaar?) en toch ga ik hem helemaal uitlezen.

 64. Saskia

  Lijkt mij een geweldig handig boek die ik zeker wil gaan lezen!

 65. Emmy

  Klinkt goed! Ik wil hem ook wel lezen.

 66. Eline

  Het lijkt me echt een heel interessant boek voor alle bloggers!

 67. Syl

  Ik ben echt geen boekenmens, maar dit boek heeft mijn interesse gewekt

 68. Kim | Kimsbloglife

  Ziet er een heel uitgebreid en interessant boek uit, vooral om die wettelijke dingen want daar heb ik helemaal geen idee van eigenlijk. Maar ik ben een beetje bang dat het te veel verschilt met de Belgische wetten…

 69. Yudeska

  Oh ik wenste dat ze het eerder had geschreven haha. Veel handiger, maar nu het er is ben ik er ook super blij mee. Ik moet zeggen op eerste gezicht ziet het er best simpel uit maar de inhoudsopgave houd toch wel me Aandacht gefocused

 70. Josianne

  Ik ben echt onwijs benieuwd naar dit boek, al sinds de lancering! Helaas heb ik nog zo’n 15 andere boeken liggen die ook gelezen willen worden haha.

 71. Denise

  Wat lijkt dit boek me handig, een must have voor iedere (beginnende) blogger!

 72. Koalabeautymama

  Ah super bedankt voor deze tip! Hier was ik echt naar opzoek. Bloggen is super leuk alleen soms heel vaag en verwarrend. Ik ga zeker haar boek bestellen! Wat een musthave.

 73. Marloes

  Wow, wat een ontzettend handig en leerzaam boek. Wat leuk dat Charlotte dit boek geschreven heeft. Deze gaat zeker op de wishlist!

 74. Nicole

  Wat tof, ik zou dat boek ontzettend graag willen lezen! Ook leuk dat jij erin staat!

 75. Martina

  Dit boek lijkt me echt ontzettend goed en leerzaam! Ik ga hem zeker lezen

 76. Lucinda

  Het is tegenwoordig allemaal niet meer zo simpel als 10 jaar geleden toen ik een klein blogje had waar ik al mijn frustraties en weet ik wat op gooide. Dit is echt wel een heel handig boek voor degene onder ons die wat verder zijn en willen komen. Ik denk dat ik hier zeker wel iets aan kan hebben op den duur. xxx Lucinda

  • Manwai

   Echt he. Vroeger zet je alles erop wat je wilt zonder erbij na te denken. haha

 77. Manon

  Ik heb het boek al eerder voorbij zien komen, maar het lijkt me zó interessant! 🙂 Ga het zeker aanschaffen!

 78. Iris | Todayslipstick

  Dit is echt super handig! Zeker als je blog wat groter wordt en je echt met adverteerders te maken krijgt. Goed dat Charlotte dit geschreven heeft, veel bloggers zullen hier wat aanhebben!
  Liefs, Iris

 79. lousaa

  Dus eigenlijk is de titel een beetje misleidend, met het juridische, terwijl er heel veel andere dingen bij staan. Wel dingen die voor de hand liggen lijkt me, iedereen heeft voorbeeldfacturen liggen en wat smaad en laster is en kansspelbelasting lijkt me nou ook niet zo moeilijk, maar best handig om dit bij elkaar te hebben.

 80. Suzanne

  Wauw wat lijkt dit mij een handig boek. Komt op mijn wishlist.

 81. Maaike

  Oh als deze in de boekhandels ligt wil ik hem zeker hebben. Gewoon handig om te hebben, maar ik zal zeker ook even op haar blog kijken.

  • Charlotte

   Hij is wel al bij je boekhandel te bestellen, maar ze hebben niet allemaal een exemplaar op voorraad. Dus gewoon even vragen en ze bestellen er zo een voor je bij het Centraal Boekhuis.

 82. Sandy

  Ziet er goed uit, jammer dat ik niet blog 😉 anders had ik het boek gekocht. Ook op haar website gekeken en die is toch duidelijk! Ken iemand met een beginnende webwinkel en die krijgt gelijk een linkje!

  • Charlotte

   Dankjewel voor het doorgeven van de link 🙂

 83. Akosua

  Ik had al heel wat tweets en reviews hierover voorbij zien komen. Lijkt me zeker een handig naslagwerk voor bloggers die verder willen komen. Voorlopig heb ik nog meer dan voldoende aan de info op haar site.

 84. Anneloes

  Wauw, dit boek klinkt echt ideaal! En de inhoudsopgave maak het denk ik ook heel gemakkelijk om per onderwerp even snel iets te zoeken als je ergens vast zit. Ik denk dat ik dit boek ook ga bestellen, want beter op voorhand eens doorlezen en kunnen inspelen op verschillende factoren bij het bloggen, dan achteraf in de problemen komen! Zo heb ik over het voorbeeldje van de kansspelbelasting bijvoorbeeld nog nooit nagedacht.