25 oktober 2011 door Cynthia Schultz 87 reacties
 • goed
 • huid
 • slecht
 • uitdrogend
Een MissLipgloss artikel

Wat water met je huid doet

 

Water is goed voor je. In ieder geval, als je het drinkt. En ja, je hebt het nodig om je te wassen, je gezicht te reinigen, je haren schoon te krijgen. Maar is water eigenlijk zo goed voor je huid? Doet het iets voor je huid? Ik ga het je in dit artikeltje uitleggen.

 

 

Je hebt water en water

Dit klinkt misschien raar, maar er zijn verschillende soorten water. Dit heeft te maken met hardheid. Water uit de kraan bevat calcium en magnesium, en hoe meer er in het water is hoe ‘harder’ het is. Je kan het merken aan je douche, je koffiezetapparaat en je waterkoker: hier komt kalk in. Dat komt door water uit de kraan. Hier in Nederland hebben we vrij hard water, wat je huid meer uitdroogt en als je eczeem hebt ook kan irriteren.  Mineraalwater is veel minder hard, en dat is dus zachter voor je huid. Je kan dus voor het reinigen van je huid mineraalwater (dus water uit een fles) gebruiken, maar je kan ook je eigen water filteren met bijvoorbeeld een Brita filter. Ik doe dit zelf niet (want wees nu eerlijk, het is maar water).

 

Wat doet water niet voor je huid?

Je zou denken dat water vochtinbrengend is. Vocht, water, goed voor de droge huid, zou je denken! Maar dat is het juist niet. Water voedt je huid op geen enkele manier. Het doet niks. Het zit in veel producten, puur als opvulling (vaak 85%). Het is wel nodig om je haar en lichaam te wassen, want zonder water kan je niks met je reinigers (doe maar eens shampoo in droog haar – iew!). Ook kan het natuurlijk verfrissend werken.
Let wel: ik heb het hier niet over het drinken van water! Dit is nodig en heel goed voor jou en je lichaam.

 

Wat doet water wel voor je huid?

Goed, wat doet het wel? In ieder geval niks bijzonders of goeds, het enige is dat je het wel nodig hebt om je haar, huid en lichaam te wassen. Je kan moeilijk water vermijden, dat zou ook een beetje drastisch en onnodig zijn. Maar je herkent het volgende vast wel: je hebt lekker lang warm gedoucht (of gezwommen, naar de sauna geweest), en na het afdrogen voelt je huid vreselijk trekkerig aan, alsof het schrééuwt om een crème. Dat is dus wat water doet: het droogt je huid uit. Water dat in contact met je huid komt verdampt en neemt dan veel van de natuurlijke oliën van de huid mee. En dus wordt het droog. Hoe zorg je er nu voor dat je gewoon lekker water kan blijven gebruiken zonder dat je er zo’n super droge huid van krijgt?

 • Gebruik lauw water. Niet ijskoud, niet gloeiend heet, maar iets er tussen in. Zeker voor je gezicht is dit belangrijk! Heet water verwijdert veel meer oliën dan lauw water.
 • Probeer niet te lang in contact te zijn met water. Je kent de situatie die ik net schetste wel. Douche niet te lang, badder niet te lang.
 • Gebruik niet teveel zeep (en het liefst zonder SLS en SLES), want zeep droogt je huid ook uit.
 • Ben je klaar met water? Droog je huid deppend af, en niet vegend.
 • Gebruik achteraf een goede moisturizer. Dus een lekkere bodylotion voor je huid en een goede crème of serum voor je gezicht. Als ik dit na het douchen niet doe, voel ik mijn gezicht echt ‘barsten’ na een tijdje, als ik praat of lach, zo droog is het dan.

Als je veel met water in contact bent omdat je bijvoorbeeld veel zwemt, besteed dan extra veel aandacht aan je huid en haar. Goed verzorgen, dat heeft ze nodig!

bron foto


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

87 reacties
 1. Sofie

  echt handig om te weten,heb er echt wel iets aan gehad wat is je site trouwens mooi geworden!!! en de manier van de tekst leest ook heel fijn met al die kopje je heb zeker iets goeds gedaan met het veranderen van je logo enzo

 2. G.

  Aha, vandaar dat mijn eczeem steeds een beetje erger wordt na elke keer dat ik douch of mijn gezicht was! Fijn om te horen, zo’n filter mag ik dan waarschijnlijk niet van mijn ouders, maar met mineraalwater reinigen kan ik in ieder geval wel proberen!

 3. Marii

  Interessant artikel zeg!!

  Ik zelf lig 2 a 3x per week in het zwembad en ik merk ook op die dagen dat mijn huid zo droog als kruk is. Ik gebruik baby olie van de action en die vind ik heel fijn voor mijn benen ze worden er lekker zacht van.

  Ik vind het ook wel interessant om te weten als ik gezwommen heb en daarna onder de douche ga. dan denk ik het chloor wat uit mijn haar te wassen. Maar vervolgens voelt mijn haar daarna nog aan als touw. evenals ik na het zwemmen niet meteen onder de douche spring om het chloor er uit te halen. dan is mijn haar ook echt touw.

  Vaak douche ik me dan avonds nog een keer :p ( douchen is gewoon te fijn)

 4. Charlotte

  Water maakt de huid inderdaad trekkerig! Vooral warm water. Maar ik hou erg veel van mijn warme douche.

 5. Marloes

  Dat voorbeeld van het trekkerige gevoel komt me erg bekend voor! Als ik dat voel dan weet ik niet hoe snel ik naar me dagcrème moet grijpen! hihi

 6. Romy

  Fijn en duidelijk artikel. ik snap niet dat sommigen het te ‘simpel’ vinden. Dat is a: af en toe ook wel lekker BTW. en b: dat geld echt niet voor iedereen. er wordt ook wel eens om wat meer basic dingen gevraagd op verschillende blogs lees ik.
  maar klopt het ook dat het beter voor je haar zou zijn als je dit eerst spoelt met gewoon water voor je (een zwembad (chloor) weet ik niet zeker of het daar ook voor was) of de zee (zout) in gaat? want zoet zou sterker zijn dan zout of iets dergelijks. klopt dat?
  liefs, Romy

 7. Britt

  Ik douche twee keer per dag, maar ik probeer het wel zo snel mogelijk te doen 1. omdat ik mijn laptop niet kan missen :$. 2. Omdat het niet goed voor je is.
  Ik vind je tips heel fijn, dankjewel!

 8. Sacha

  Handig artikel! Er staan best veel dingen in die ik nog niet wist 🙂

 9. renate

  Goeie tips, Ik smeer me heel vaak in na het douchen met een lekker body lotion of butter. Vooral die van de kruidvat eigen merk body fruit vind ik erg lekker! Echt een aanrader!

 10. Patricia

  hee!
  echt een leuk artikel, echt zo’n onderwerp waar ik wel iets van zou willen weten, maar nooit de tijd neem om het op te zoeken :).
  x

 11. Marjolein

  Ik vind dit wel een leuk artikel 🙂 toch blijf ik wel gewoon douchen zoals ik al doe.

 12. Liv

  ik vind het wel een leuk artikel. Het zit soms in de simpele dingen die we denken te weten maar waar we niet naar handelen. Ik heb vanochtend niet gedoucht maar me alleen gewassen, gewoon om mijn huid eens extra te beschermen. Dat doe ik niet vaak maar soms. Ook probeer ik vaker idd niet te heet water te gebruiken. Groetjes, liv

 13. Lauraliciousss

  Goede reactie van Cynthia hierboven. 😉
  Leuk artikel hoor, interessante informatie!
  Liefs

 14. helena

  Wat een mini artikelen de laatste tijd. Echt kort en bovendien verschijnen er maar 2 per dag, waarvan de helft reclame is. Hoe kan je het zo druk hebben met je site als je alleen dit schrijft..

  • Miss Lipgloss

   Hi Helena. Wat vervelend dat je mijn artikelen achteruit vind gaan 🙁 Ik doe mijn best, en vind zelf niet dat ze ‘mini’ zijn. Ik geef alle informatie die ik kan geven in een artikel, en geloof me, kort schrijven is lastiger dan lang 🙂 (‘kill your darlings’ zeiden ze altijd bij mijn opleiding journalistiek. De kunst van het weglaten. Het is makkelijker om een artikel van 1500 woorden te schrijven dan een artikel van 500 woorden. Dus ik zou wel trots zijn juist als ik daadwerkelijk mini artikelen had 😉 Hihi. Nee, grapje).

   Verder is echt niet de helft reclame. Ik heb veertien blogposts in een week waarvan er soms twee advertorials bij zitten, maar die zijn extra. Dus dat is zestien blogposts, waarvan twee reclame. Dat is echt niet 50% 🙂 En er zijn altijd twee blogposts geweest, dat is bij mij de standaard.

   Enne, ik ben niet ‘zo druk’ alleen met mijn blog, ik open heel binnenkort ook een webshop, en daar ben ik op dit moment ook erg druk mee. Maar als je nieuwsgierig bent, ik besteed zo’n 40 – 50 uur in de week aan mijn blog, ik doe echt mijn best om leuke artikelen online te zetten! Dus: is er verder iets wat je dwars zit? Kan je dat onderbouwen en uitleggen? Wie weet kan ik er dan ook echt wat mee. Je zegt nu dingen die feitelijk niet kloppen, dus op deze manier kan ik mijn blog niet beter maken…

   X Cynthia

 15. Samantha

  Wat een super leuk artikel! Er staan echt dingen in, die ik nog niet wist! 🙂

 16. Kim

  Leuk artikel, maar niet óveral in Nederland is het water hard, het ligt aan de regio! En laat Zwolle nou toevallig heel hard water hebben.. Op de Veluwe is het veel zachter 🙂

 17. Laura

  Ik merk het zeker dat mijn huid uitdroogt! Ben de afgelopen week bijna elke dag in bad geweest, en ik moet nu wel bodybutters smeren, omdat mijn huid zó droog is.

 18. Joan

  Goed informatief artikel! Ik denk dat lang niet iedereen deze dingen weet, maar water kan inderdaad ook een negatieve werking hebben bij bepaalde dingen.

 19. Milou

  Ik weet van mezelf dat ik gewoon meer water moet drinken! Maar dan moet ik zoveel piesen! haha

 20. Katja

  Mijn huid is extreem vochtarm en schilfert daarom vooral erg rondom mijn mond en op mijn neus.

  Ik gebruik elke dag een lichte scrub om te scrubben want anders is mijn huid niet om aan te zien en zie je de schilfers goed zitten (ik weet dat het niet goed is om vaak te scrubben maar heb een probleemhuid). Ik gebruik elke dag hydraterende dagcreme, heb nog niet de perfecte creme voor de vochtarme huid gevonden helaas, helpen doet het dus niet echt supergoed.

  Opvallend is; Het lijkt soms of ik een laagje op mijn huid doe wat de schilfers eventjes camoufleert maar zodra mijn gezicht weer in contact komt met water tijdens het reinigen, komen de schilfers instantly weer terug. Wat kan ik hier tegen doen?

  • Arianne

   Een tijdje niet specifiek reinigen met een zeep, wat voor zeep dan ook. zelfs scrubben zou ik vermijden. in princiepe is water genoeg om je lichaam mee te reinigen. Geef je huid de rust en tijd om te herstellen

 21. Lotte

  De hardheid van water in Nederland valt reuze mee! We hebben juist heel ‘zacht’ water. In bijv. Frankrijk is het veel erger, dan heb je soms 25% kalk.

  En helaas droogt mijn huid echt supersnel uit bij het douchen. En laat ik nou juist heel erg van douchen houden… 🙁

 22. Hande

  wat interessant! ik wist wel dat water je huid uitdroogde, maar heb wel meer informatie opgedaan 🙂
  ik houd van je blog, Cynthia! Zo leeeuk!

 23. Cynthiiaa

  Het droogt mijn huid inderdaad uit! Vooral als ik lang onder de douche sta, kurkdroog, voel je het helemaal trekken, bodybutter van mom, gone! Dat gevoel is ook altijd fijn. 🙂

 24. Eva

  Vind het wel ver gezocht. Niemand zal er een douche beurt minder om nemen denk ik 😉

 25. Evelien

  Grappig inderdaad, net als andere lezers kan ik ook aan mijn haar merken als ik het ergens anders in Nederland heb gewassen. Voelt toch anders aan!

 26. Sharon

  Moet wel wennen aan de nieuwe lay out! De vorige associëerde ik compleet met Cynthia. Deze moet ik nog even aan jou linken… Maar hij is wel erg mooi! Ook tof die onderkant met die stad.

  Maargoed.. ik lees wel es dat je na het douchen het water op je huid moet laten opdrogen.
  Dit werkt dus voor geen meter?

  • Arianne

   haha dat had ik nog helemaal niet gezien, die skyline! Die is idd suuuuper mooi! 🙂

  • Linda

   Is het niet een skyline met make-upproducten en -hulpmiddelen ipv een stad? 😉

 27. Marijke

  Super goed artikel!

  Ik probeer zoveel mogelijk water te drinken, maar of ik echt genoeg drink…;-)

 28. Manon

  Ik drink ook veel te weinig water. En Cynthia wat een GEWELDIGE nieuwe lay-out! Echt top.

 29. Maaike

  Er is zeker verschil in water! In Nederland valt het trouwens nog wel mee met de hardheid van het water, wij hebben echt een goede waterkwaliteit. Ik woon in Engeland en ik heb echt een jaar moeten wennen aan kraanwater hier, alsof je zwembadwater aan het drinken bent (veel calcium en ook heel veel chloor). In Nieuw-Zeeland waar ik woonde kwam het kraanwater rechtstreeks uit de bergen.. mijn haar heeft nog nooit zo erg geglansd! Het maakt dus zeker uit voor je huid/haar/nagels!

 30. Danielle

  Ik drink echt nooit water, dat voelt bij mij als een blok in mijn maag. Verder qua water op de huid doe ik “het wel goed”. Wel moet ik door mijn werk héél vaak mijn handen wassen met zeep en desinfecteren en merk, zeker in de winter, dat ze hier super droog van worden. Lang leve de handcrème 😉

 31. Chantal

  Goed artikel, er is binnen Nederland zeker verschil tussen water en water. Douchen doe ik sowieso nooit heel lang en ook niet extreem heet en zeep gebruik ik niet, dus ik heb niet echt last van een droge huid.

 32. Paola

  Wat een handig artikel! Ik zou wel meer water moeten drinken!

 33. Fleur

  Ik douche daarom ook niet lang. Wel merk ik dat ik warmer douche nu het zo koud aan t worden is. Dagelijks douche ik minder of nét 5 min en bv in het weekend ietsjes langer. Ik vind de tip die ik ergens las: wanneer je nog vochtig bent van het douchen (dus niet vegend afdrogen maar deppen zoals jij al beschreef) kun je het beste een bodylotion (olie of butter kan ook) opdoen op bv onderbenen ed. Ik smeer elke ochtend en avond (soms vergeet ik het) in de winter wat bodylotion op mijn ellebogen. Die worden nl extreem droog in de winter. Vooral mijn linker omdat ik daar vaak op leun (op de tafel tijdens studeren oid). Ik merk vooral dat het water in Utrecht hard is wanneer ik weer eens in Zwitserland ben geweest voor skivak. Daar is het puurder (smelt water vd bergen) en super zacht. Mijn haar wordt daar ook altijd heel zacht van! Zo lekker.

 34. Lieke

  Wat een fijn artikel! Echt heel leerzaam dit. Ik heb trouwens even een andere vraag. Als je last van kleine puistjes enzo hebt, moet ik dan alsnog een dag- en nachtcreme opsmeren? Ik ben altijd bang dat het dan juist nog vetter wordt en dat de puistjes dan niet weggaan..

  • Fleur

   Hydrateren is dan goed, dus een hydraterende crème. Let vooral op dat je de juiste crème smeert die past bij jouw huidtype (even laten opmeten bij bv een parfumerie zodat je exact weet wat jouw type huid is, droog, vochtarm, vet, gemengd etc.).

 35. Maaike

  En daarom was ik mijn gezicht dus NIET behalve als ik in de douche sta. Ik heb al een droge huid en als ik het dan ook nog eens 2x per dag echt zou wassen, dan wordt het pas echt een ramp. Ik maak mijn gezicht uiteraard wel schoon, maar dan met een milde reinigingsmelk/ tonic. Werkt voor mij gewoon beter!

 36. LottedeJ

  Wat interessant en grappig! Ik dacht altijd dat mijn droge huid na het douchen van de verkeerde zeep kwam, had nooit gedacht dat dat ook door het water zelf kan komen, eigenlijk. Ik douche graag heel warm (oftewel heet), vooral in de winter. Misschien toch proberen om iets minder heet te douchen dan..

 37. my life in beauty

  ik drink sowieso te weinig, niet alleen water maar gewoon in het algemeen. heel handig artikel!

 38. Brechtje

  De uitleg over hoe het nou komt dat water je huid uitdroogt vind ik heel goed. Hier was ik al een hele tijd benieuwd naar! Ik douche meestal niet erg warm, daar probeer ik echt op te letten. Mijn huid is meestal al best droog namelijk.

 39. Esmay

  Handig artikel! Zelf merk ik er niet heel erg veel van, ik heb niet echt zo’n droge huid. In de winter word het wel ietwat droger door het weer, maar niet door het water.
  Ik merk wel altijd verschil tussen buitenlands water en Nederlands water!

 40. mirltheswirl

  dat verklaart mijn droge en struwe huid de laatste tijd.
  heb je tips voor goede cremes trouwens?
  want eerder had ik juist een te vette huid en daardoor ben ik juist gestopt met dingen smeren en alleen met water te wassen. maar nu is mijn huid juist droog en het voelt ook gewoon raar als ik erover heen wrijf met mijn handen.

 41. onbekend

  Het is echt een super tof artikel! en het klopt ik heb een zeer gevoelige huid en ben snel ergens allergisch voor, zo ook voor water!! ik kan niet te vaak douchen en wanneer ik dat wel doe moet ik speciale zalf gebruiken het zelfde geld voor handen wassen enz. ik heb al veel last van eczeem maar door water wordt het zooo erg!! heel vervelend….

 42. Tedje

  Ik heb eczeem en ik HAAT het om te douchen. Het liefst douche ik niet, maarja dat gaat niet haha. Ik probeer 4 keer te douchen in de week. MAX. Ik gebruik daarbij alleen shampoo, eigenlijk nooit zeep.Nu ben ik trouwens wel douchegel van Eucerin aan het testen, die bevalt wel goed. Ik douche hoogstens 5 minuten. In Frankrijk is het nog erger, my god! Wat is het water daar hard! Ik hou dus niet zo van water!

 43. Amber

  Handig! Ik moet eigenlijk veel meer water drinken…

 44. maaike

  Denk ook eens aan het water in groente en fruit, in plaats van alleen maar water te drinken. Neemt het lichaam nog beter op!

 45. Eline

  Heel leuk artikel!:)

 46. Pleun

  ik probeer zo veel mogelijk water te drinken, maar het lukt me niet. Ik vind het gewoon zo saai.:(

 47. Nathalie

  Toen ik nog op kamers zat merkte ik het verschil in water echt enorm. Daar was het water echt heel hard (veel kalk). Als je je haar aan het wassen was voelde het heel raar aan, alsof het niet nat was ofzo door de stroefheid. Zeer apart.

 48. ess

  Dat klopt dat er in Nederland een ander soort water is, want als ik naar Turkije ga en daar mijn haar laat knippen vraagt de kapper elke keer; kom je uit Europa? En als ik zeg ja, Nederland zegt hij dat ie dat voelde door mijn haar. Dat is wat stroever enz. Als ik daar een maand lang douche is mijn haar zo ongelovig zacht en soepel, zodra ik in Nederland ben is het weer bleeehh :p

 49. Marloes

  informatief artikel, hier hebben we écht wat aan! thanks!

 50. emmaly

  ik drink altijd wel veel water, maar soms ook helemaal niet.

 51. Aranka

  Ik mag nog wel eens wat bewuster met water omgaan. Ik douche graag lekker heet en lang. Water zelf drink ik ook niet heel erg veel. Dus dit zijn handige tips!

 52. ValleyDollEva

  Interessant om te lezen. Ik drink zelf vééél te weinig water, maar als ik daar verandering in breng moet ik weer teveel nr toilet, het is een lastig probleem :d

 53. Emmelien

  En hoe zit het dan met de ‘regel’ dat je bodylotion binnen 3 minuten nadat je onder de douche vandaan bent moet smeren? Ik dacht dat het dan ook water meenam, waardoor het extra vochtinbrengend is. Of is dat onzin?

  • D!!!

   Nee dat heeft niks met water en vochtopname te maken.

   Ze geven dit vaak als advies of tip omdat je porien na het douchen vaak wat open zijn gaan staan door het warme water. Hierdoor word de Lotion beter opgenomen door de huid.

 54. Jeanne

  Ik dep alleen mijn gezicht droog, verder doe ik eigenlijk niet erg veel van het lijstje. Het is misschien slecht, maar ik douche vaak heet en lang, vind ik heerlijk! En ik veeg mijn huid gerust schoon. Hydraterende crème voor mijn lichaam? Gebruik ik helemaal niet zo vaak. Ik heb me wel voorgenomen om het laatstgenoemde iets vaker te doen, gewoon omdat ik denk dat het goed voor me is. En ik moet meer drinken, dat ook! Hihi.

 55. Nora

  Superleuk en handig artikel, volgens mij vergeten we veel te vaak dat water eigenlijk helemaal niet zo onschuldig is tegenover onze huid als we zelf denken! Ik woon alweer vier jaar in Rome en merk veel verschil met het water in Nederland, vooral wanneer ik m’n haar was.

 56. Desirée

  Ik probeer in mijn gezichtsroutine zo weinig mogelijk water te gebruiken en merk dat mijn huid dan een stuk minder droog aanvoelt. Maar je kan er niet altijd omheen, zeker niet met bepaalde producten uitproberen, en ik gebruik dan altijd een extra voedende crème. Ik drink trouwens sinds een tijdje ook meer water en voel me daar wel lekkerder bij : )

 57. D

  Weer een top artikel Cynthia! Je maakt echt stappen vooruit de laatste tijd en daar past de nieuwe lay-out perfect bij. Erg leuk om jou te zien groeien. Ik geniet stiekem met je successen mee hier ;). Waar ik wel benieuwd naar ben n.a.v. dit artikel is de werking van thermaal water. Ik lees vaak dat het ‘heilzaam’ zou zijn voor de huid. Wat doet het in huidverzorging?

 58. Sanja

  Handig artikel zeg! ik moet toch maar meer water drinken denk ik..

 59. Brechtje

  Je schrijft; Ben je klaar met water? Droog je huid deppend af, en niet vegend.

  Maar geeft hier verder geen uitleg of verklaring bij. Waarom is dit zo?
  Zooo delicaat is mijn huid nu ook weer niet.

  • Nora

   Ik heb zelf geen bijzonder gevoelige huid, maar merk toch wat verschil op langer termijn tussen wanneer ik m’n huid droogdep en wanneer ik “veeg”, vooral op m’n gezicht!

  • Miranda

   Zoals Cynthia zegt, neemt het verdampende water de essentiële oliën uit je huid mee. Ik denk dat je met een vegende beweging deze oliën nóg meer uit de huid vrijmaakt dan bij drogen met een deppende beweging?

 60. Diandra

  klein puntje.. Verder vind ik je geweldig hor 😛

  Maar een droge en een vochtarme huid zijn 2 totaal andere dingen..

  Hoe kom ik hierop.
  Door het stukje over drinken van water.
  Nee water drinken helpt niks tegen een droge huid want water heeft niks met een droge huid te maken.

  Maar water drinken helpt wel degelijk bij een vochtarme huid. En eigenlijk heeft iedereen in nederland een vochtarme huid dit komt door t klimaat.

  Maargoed misschien is dit voor jou iets heel logisch hoor maar ik vind dat de lezers ook t verschil tussen die 2 moet leren kennen.

 61. Ver

  Ik was in mei in Thailand op vakantie, en daar zat m’n haar echt zoveel beter! En ik had gewoon shampoo en cremespoeling van thuis meegenomen, dus het moet wel door het water komen!

 62. Anne-Marijn

  Totdat ik dit artikel las, dacht ik ALTIJD dat ik de enige was die het trekkerige gevoel kreeg nadat ik had gedoucht/gezwommen!
  (Ik gebruikte erna wel altijd dagcrème, ook als kind)

  Maar blijkbaar is het normaal en ben ik niet de enige. 😀

 63. Marthe

  Ben onder de indruk van je artikelen de laatste paar dagen. Keep up the Good work

 64. Geanne Schutter

  Interessant zeg! Zal zeker eens nadenken of ik minder water kan gebruiken in mijn dagelijkse routines

 65. Anne

  Goed artikel!
  Ik denk ook echt veel te weinig water maar als de hele dag bezig ben denk ik er niet aan maar in het vervolg ga ik er echt beter om denken.

 66. Miranda

  wat een handig artikel , erg leuk om te lezen:D

 67. Manon

  Handige tips! Water drink ik elke dag, en het doet mijn huidje goed.

 68. Jennifer

  Water droogt ook uit, in mijn omgeving heb ik vele gevallen van exceem gezien (tussen tenen, vingers, onder oksels en andere holtes) puur alleen omdat ze zich daar na het douchen, handen wassen of zwemmen niet goed genoeg afdrogen. En maar vettige crèmes smeren om de pijn dragelijker te maken. Niet echt de oplossing.

  Vind het fijn dat je de laatste tijd zulke leerzame artikelen schrijft!

 69. Elien

  Goed om te weten! Ik ga maar wat voorzichtiger omspringen met water op mijn gezicht.

 70. Kim

  Ik drink sowieso veel te weinig en zou meer moeten drinken, maar als ik de hele dag druk aan het werk ben denk ik daar vaak niet eens aan!

 71. roos

  Ik drink veel te weinig water, daar moet ik echt iets aan gaan veranderen. Verder hou ik me wel aan de meeste punten die in het artikel staan 🙂

 72. Amber

  Ik merk ook een verschil in water in Nederland; hier in Utrecht is mijn haar veel vetter, wanneer ik het heb gewassen, dan wanneer ik het bij m’n ouders was met dezelfde producten. In het buitenland merk ik het verschil pas écht goed. Of misschien ben ik paranoïde ;). Nee, ik ervaar echt een verschil.

  • Tara

   Je ben niet gek. Ik heb het ook haha 🙂
   Bij mij thuis is het veel schoner dan dat ik het op vakantie was.