Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
13 augustus 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • ongestel
 • ongesteld
 • pil doorslikken
 • PMS
Een MissLipgloss artikel

Wat te doen als je ongesteld bent

Chagrijnig, buikpijn, rugpijn, nergens zin in. De hele dag chocola eten en in bed blijven liggen, dat is wat je wilt doen. Ongesteld! Een keer in de maand is het een (kleine) week feest en hebben we o-ve-ral last van. De ene vrouw heeft er minder last van dan de andere, maar je zal het altijd wel op een of andere manier merken. Ik merk het in ieder geval wel (heel goed!) en ik wil vandaag mijn tips delen om die vervelende week door te komen. Volgens Always moeten we een ‘happy period’ hebben… Nu vind ik dat een beetje erg positief, maar je kan er toch het beste van maken?

 

   

 • Slik je de pil? Je kan doorslikken, als je wilt. Ik heb dit zelf nagevraagd bij mijn dokter en gecheckt in de bijsluiter van mijn pil (en heb er veel over gelezen op internet): het is niet schadelijk of gevaarlijk om je pil door te slikken. Je kan dit één keertje doen (omdat je op vakantie gaat, of omdat je een feestje hebt waarbij je gewoon even niet ongesteld wilt zijn) maar het kan ook geen kwaad om maandenlang geen stopweek in te lassen. De ongesteldheid die je hebt wanneer je de pil slikt is een soort ‘nep ongesteldheid’, veroorzaakt door de hormonen in de pil. Dat is vroeger bedacht omdat ze vroeger bang waren dat vrouwen anders niet aan de pil zouden gaan (want het is toch wel raar om niet ongesteld te worden, toch?). Nu is uit verschillende onderzoeken bewezen dat het niet erg is om de pil door te slikken en niet ongesteld te worden. Je kan er hier meer over lezen, als je dat wilt. Ik zelf slik regelmatig door, omdat ik gewoon niet elke maand zin heb in die ‘rotweek’, want dat is het vaak wel voor mij. Ik heb veel buikpijn, hoofdpijn en ben snel chagrijnig, terwijl ik daar normaal echt geen last van heb. Het is trouwens wel aan te raden om soms even die stopweek in te lassen, want je kan een ‘doorbraakbloeding’ krijgen. Dat klinkt heel eng maar dat is het niet, het betekent gewoon dat je toch gaat bloeden terwijl je wel de pil slikt. Wanneer dat gebeurt kan je beter even stoppen om ongesteld te worden.
  Wat ik trouwens ook fijn vind aan de pil is dat je je menstruatie kan ‘regelen’, dus je kan zelf bepalen wanneer je ongesteld wilt worden. Het nadeel vind ik dan weer de hormonen, dus ik zit wel een beetje om me heen te kijken naar andere anticonceptiemiddelen.
 • Goed, dan heb je dus die week… Als je net zoals ik bent, dan heb je buikpijn, hoofdpijn en voel je je heel snel chagrijnig. Er hoeft maar íets te gebeuren en je zit te vloeken en kort daarna te huilen. Niks lukt, je hebt geen zin, je wilt alleen maar in bed liggen en wachten tot het voorbij is. Nou ja, zó erg is het niet (ik houd ook van overdrijven als ik ongesteld ben), maar het is gewoon geen fijne week. Ik heb er zelf dus ongeveer een week last van, maar ben ongeveer vier-vijf dagen echt ongesteld. Wees blij als je er minder last van hebt, want heel veel vrouwen zouden met je willen ruilen! Enne, als je het écht heel erg hebt (dat je niet kan lopen van de rug- en buikpijn) dan zou ik eventjes naar de huisarts gaan, want het kan een voorbode zijn van een ziekte als endometriose, en hoe eerder je daar bij bent, hoe beter. Hij kan je ook extra pijnstillers voorschrijven of een andere pil, zodat je er minder last van hebt.
 • Pijnstillers. Ik kan niet zonder als ik ongesteld ben. Ik gebruik het liefts Aleve Feminax, wat qua werkstoffen volgens mij praktisch hetzelfde is als Ibuprofen, alleen zitten er geen bloedverdunners in. Wel zo fijn, want je wil juist níet harder gaan bloeden. Mijn huisarts raadde me aan op mijn eerste stopdag te beginnen met slikken zodat ik er geen last van zou hebben. Dat vergeet ik vaak, dus ik begin wanneer ik de buikpijn voel opkomen. Ik neem dan elke ochtend één Aleve en ik neem de strip mee in mijn tas voor het geval het (veel) erger wordt gedurende de dag.
 • Houd er rekening mee, als het kan. Ik probeer mijn week niet te druk te maken en wat meer dagen thuis te werken in plaats van buitenshuis. Ik maak wel afspraken, maar dan niet vier op een dag. Ik houd het bij één (of twee) en zorg dat ik rustig aan kan doen. Ik wéét van mezelf dat ik chagrijnig ga worden als ik moet haasten, dus ik zorg dat ik dat in ieder geval niet hoef te doen. Zorg wel voor wat afleiding, want het heeft ook geen zin om de hele week in bed te gaan liggen. Maar zorg gewoon dat je week niet te druk is en dat je ook ruimte hebt om een beetje zielig te zijn en met films op de bank te hangen.
 • Blijf positief, maar accepteer ook dat je gewoon even een weekje wat minder in je sas bent. Ik ben normaal eigenlijk heel blij, bijna nooit chagrijnig en sta lachend op, maar als ik ongesteld ben… Pfff! Ik was het zelf afgelopen week en ik ben twee dagen zó chagrijnig geweest dat niks lukte. Ik wilde swatch foto’s gaan maken van lipsticks, en ik moest gewoon huilen (hormonen! En ik huil altijd heel snel, maar dan dus nóg sneller) omdat dat niet lukte. Ik stond lelijk op de foto’s, ik kreeg de swatches niet recht… Na een paar pogingen om nog wat anders te doen dacht ik ‘Fuck it. Het gaat niet meer lukken vandaag, ik ga films kijken, op de bank hangen en Wii spelen. Whatever.’
  Het is goed om positief te denken, maar als het niet wil en je voelt je klote en je hebt ook nog eens buik- en hoofdpijn, accepteer dat dan. Het wil niet meer vandaag. Als je de vrijheid hebt, neem dan even de tijd voor jezelf. Hang op de bank met een leuke film, een goed boek of ga lekker in bed liggen. Niet elke dag kan geweldig zijn. Jammer dan! Soms moet je je ergens aan toegeven in plaats van er tegen te vechten, zeker als je voelt dat het niet beter wordt (zoals ik dus had afgelopen week)(ik voelde mezelf trouwens heel zielig)(maar dat mag als je ongesteld bent). Morgen weer een dag! Of overmorgen. Als je trouwens wel móet, omdat je bijvoorbeeld op je werk of op school zit, kan je twee dingen doen. Een is je ziek melden en twee is de knop proberen om te zetten en er het beste van te maken.
 • Maak het jezelf wat makkelijker. Heb je zin in chocola? Eet lekker chocola. Zin in een domme film op de bank? Go for it. Zin om keihard te janken en te vloeken? Doe het maar even, dan is dat er in ieder geval uit (wel even op je eigen kamer en gewoon tegen jezelf, niet tegen je lieve moeder of andere familieleden of vriend(inn)en). Oh, ongesteldheid klinkt wel als éeen groot drama nu, maar dat is het eigenlijk ook, toch? Maak het jezelf dus zo makkelijk mogelijk. Trek ook niet die superstrakke skinny aan, maar ga voor iets wat lekker zit (maar er wel leuk uit ziet). Je kan je beter uitleven op je make-up (maar beter wel waterproof). Eis ook niet zoveel van jezelf. Het is oké, volgende week kan je wel weer knallen.
 • In het verlengde van de vorige tip: wees lief voor jezelf. Maak het jezelf dus gemakkelijker, maar je mag jezelf ook best verwennen. Wil je al een poos dat ene boek? Bestel of koop hem, dan kan je er lekker mee op de bank hangen. Al weken zin in chocoladetaart? Koop het (nee, niet zelf maken, ik garandeer je dat je huilend onder de chocola door het huis heen rent omdat het niet lukt). Zin in patat? Eet het. Zin om de hele dag op de bank Sex and the City te kijken? Waarom niet! Geniet er ook gewoon een beetje van. Of het liefst gewoon heel veel. Als dat lukt.
 • Laat je directe omgeving even weten dat je in díe tijd van de maand zit. Toen ik nog thuis woonde merkte mijn familie het natuurlijk door de ‘accessoires’ die dan weer in het toilet stonden. Je hoeft het niet van de daken te schreeuwen, maar een subtiele message is best op zijn plaats. Wedden dat je in die week een keer iets onaardigs zegt tegen een familielid of een vriendin? Dat is gewoon afreageren. Niet goed, en niet leuk, maar ze zullen het wat beter begrijpen als ze weten dat je ongesteld bent. En misschien kopen ze wel chocola voor je. Je kan het altijd proberen! Ik word zelf gauw een beetje bitchy als ik ongesteld ben, maar alleen tegen mensen die ik héél goed ken, mijn naasten. Vrouw-eigen, denk ik, en superstom, maar ja. Je kan het trouwens beter niet door de klas of op je werkplek schreeuwen, ik denk niet dat dat heel erg gewaardeerd wordt 😉 Kijk wel uit trouwens dat je niet overal in huilen uitbarst als er iets gebeurd. Ik heb gauw de neiging omdat te doen (ja, ik huil heel snel, van mezelf al, maar in die ene week al helemaal) maar ik houd dan gewoon wat sneller mijn mond (want ik barst altijd in huilen uit onder het praten, echt!) en denk even aan wat anders. Huilen is niet erg, maar op je werkplek is het gewoon niet zo fijn.
 • Tja, het is gewoon het enige nadeel aan vrouw zijn. Verder ben je geweldig. Vrouw zijn is geweldig Wij kunnen jurkjes dragen, heel veel make-up dragen (en dat net zoveel kopen), elke dag MissLipgloss.nl twintig keer bezoeken (maar dat mag je als jongen natuurlijk ook), de hele dag make-up YouTube filmpjes kijken, we kunnen relaxed zittend plassen… oh en er is nog zoveel meer. Dat weegt wel op tegen die ene week ongesteld zijn, right?

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.