Een MissLipgloss artikel
Wat je moet weten over ingrediëntenlijsten
Ingewikkeld zijn ze, die lange lijsten met rare namen achterop je beautyproducten. Wat is het allemaal, wat betekenen die gekke namen? Is de volgorde van belang? Moet ik naar die lijst kijken wanneer ik een product wil kopen? Ik ga je vandaag uitleggen wat je moet weten over de ingrediëntenlijsten van je cosmetica. Want zo heel moeilijk is het niet!
- Rare namen
Waarom heet sinaasappelschil ‘Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil’ in plaats van gewoon ‘sinaasappelschil’? Dat is omdat in de lijsten de INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) namen gebruikt moeten worden. INCI is een systeem met namen voor olien, pigmenten, waxen, chemicalien en andere ingredienten die in cosmetica zitten. De namen zijn veelal in het latijn. Veel bedrijven en merken voegen toch iets herkenbaars toe en noemen het bijvoorbeeld ‘Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil’ zodat je kan zien wat het betekent.
- De volgorde van de ingrediënten
Dit is heel belangrijk! Volgens de regels van het FDA (Food and Drug Administration) moeten de ingredienten geordend zijn op basis van gewicht. Dus waarvan er het meest inzit, staat bovenaan. Op die manier kan je zien hoeveel er ongeveer van een ingrediënt in je product zit. Het precieze percentage weet je niet, maar je kan het ongeveer zien naar aanleiding van de volgorde.
Als er wordt geadverteerd met bijvoorbeeld ‘Met verzorgende perzikpitolie’, en je ziet dat ‘Prunus Persica Oil’ onderaan staan, weet je dat het een verkooptrucje is en dat er ongeveer een druppel van deze olie in je bodylotion zit. Geloof me, dat doet zeer weinig voor je huid.
En stel, je vermijd een bepaald ingrediënt, bijvoorbeeld parfum, of SLS. Als dit bovenaan de lijst staat, weet je dat er veel van in zit, en dat je het beter kan laten staan. Staat het ergens onderaan? Dan zit er weinig in en is het een stuk ‘veiliger’.
- Check het ‘sleutelingrediënt’
Dit doe ik eigenlijk altijd. Stel, ik koop een body butter, handcrème, of iets anders verzorgends voor mijn lichaam. Ik zoek dan naar verzorgende oliën en shea butter. Hiervan weet ik de INCI namen wel een beetje uit mijn hoofd (ik kan ze herkennen). En als ik zie dat de hoofdbestanddelen water en minerale olie is (bijvoorbeeld), is dat voor mij een reden om het product te laten staan. Ik heb ook in mijn hoofd een lijstje van ingredienten die ik vermijd, en die check ik ook altijd even.
- Check ‘water’ of ‘aqua’
Hier ben ik wat alerter door geworden door One Love Organics, de producten waarin geen water is verwerkt. Heel veel producten bestaan voor 75-95% uit water (als water het eerste ingrediënt op de lijst is) en dat betekent dus dat je veel geld betaald voor een ingrediënt wat bijna niks kost. En, de aanwezigheid van water in een product zorgt er voor dat er ook een conserveermiddel in moet (om het langer houdbaar te maken) en een emulgator (om water met oliën te laten mengen). Het betekent dat er maar 2-22% ruimte is voor ‘actieve’ ingredienten die écht iets doen voor je huid. Het product kan dan alsnog heel goed werken, maar er zitten dan wel maar heel weinig actieve ingredienten in. Je betaalt dus voor vullers. Suzanne, de eigenares van OLO mailde me naar aanleiding van het artikel op mijn blog en jullie reacties, sommigen vonden de producten erg duur (‘Je betaalt €40 voor een paar oliën’), maar bedenk je dus dat je normaal zoveel geld betaalt voor een fractie van de actieve ingredienten en heel veel water.
- Google it
Weet je niet wat een bepaald ingrediënt betekent en wil je het weten? Google het gewoon. Ik pluis altijd de lijsten van mijn producten uit, omdat ik nieuwsgierig ben naar wat er in zit. Ik heb alles er over geleerd door er simpelweg veel over te lezen. Op die manier weet ik snel of een product écht goed is voor mijn huid (en dat er niet alleen vullers inzitten zoals water, siliconen en minerale olie, wat niks doet voor je huid). Als je een smartphone hebt kan je het makkelijk in de winkel even opzoeken ook!
Ik heb dit artikel gemaakt met behulp van de blog van One Love Organics