8 maart 2015 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Wat ik heb geleerd van mijn ‘bijna burn-out’

0ff00Inmiddels kan ik er wat relaxter over praten. 2013 was voor mij een best pittig jaar – ik zat tegen een burn-out aan. Dat was niet leuk. Maar nu gaat alles weer lekker! Hoe je uit zo’n periode komt is voor iedereen anders en daar kan ik weinig over zeggen, maar ik kan je wel vertellen wat ik heb geleerd. Want uiteindelijk is het toch allemaal best positief. Omdat ik er veel vragen over heb gekregen, vandaag deze blogpost!

Niet dat ik het iemand toewens, want het is niet leuk. Maar daar heb ik wel genoeg over gezegd en ik hoef geen medelijden want het is allemaal voorbij en geweest. Ik ben zo veranderd door die periode. Op een goede manier! Ik heb zoveel geleerd en ben nu eigenlijk veel blijer dan voor die ‘bijna burn-out’. Ik had dus geen echte burn-out, hè. Ik zat er tegenaan. Als ik nog even vrolijk zo door was gegaan dan had ik echt een probleem gehad. Nu was ik er vrij snel weer bovenop, het heeft me een half jaar gekost. Ongeveer.

En hey, als je het allemaal niet begrijpt (‘want je hebt toch een superleuke baan en je ging toch regelmatig op vakantie en verder heb je toch een fijn huis en een lieve vriend): tja. Ik kan het je in dit geval niet uitleggen.

Dus. Wat ik heb geleerd.

1 Werk is niet alles

Ik was altijd bezig met mijn werk. En ja, dat vind ik echt superleuk en ik heb een baan waarmee ik ongelooflijke mazzel heb. Dat besef ik goed. Maar niemand houdt het vol om daar altijd mee bezig te zijn. En met altijd bedoel ik al-tijd. Als ik dan vakantie had zat ik nog de hele dag op mijn telefoon alles te checken. En deed ik alles maar wat op mijn pad kwam.

Nu weet ik dat werk heus niet alles is. Voor mij in ieder geval niet. Het is een groot deel van mijn leven, mijn passie, en ik zou het héél erg vinden als ik morgen dit werk niet meer mag doen, maar de wereld vergaat niet. Er zijn vel belangrijkere dingen. Zoals familie, vrienden. Liefde. En eten. Lekker eten, dat vooral.

 

2 Loslaten

Als het lekker weer is, of gewoon als ik er zin in heb, kan ik nu gerust eens denken ‘Ik vind het wel mooi. Ik neem vrij!’ ‘Vroeger’ kon ik dat wel, maar met héle grote moeite. En dan moest ik van mezelf de dag erna mega compenseren. Omdat ik die dag niks had gedaan. Dan voelde ik me echt heel schuldig. Laatst deed ik iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. Op een vrijdag moest ik in Dalfsen zijn. Daarna ging ik even naar mijn moeder. Ik ging na bijgekletst te hebben lekker met een boek op de bank zitten.  Aan het einde van de dag besefte ik ineens dat ik mijn laptop niet eens open had gedaan. En dat ging daarna nog drie dagen zo door. Dat kan natuurlijk alleen als er ook echt niks dringends hoeft te gebeuren, maar eerder gebeurde dit sowieso niet. Het voelde als een overwinning.

 

3 Relativeren

Allemaal leuk en aardig, maar mijn werk is het runnen van een beautyblog. Ik ben geen hartchirurg waarbij een foutje fataal kan zijn. Ik run een site over make-up. Ik hoef niet altijd stand by te staan. Het komt wel goed. Dingen mogen en kunnen fout gaan en niemand zal er dood aan gaan. Of gewond door raken. Het is allemaal oké.

 

4 How low can you go

Kutter dan toen heb ik me nog nooit gevoeld. Toen leerde ik dat mensen echt naar kunnen zijn. Ik heb een boel shit over me heen gehad. Maar het mooie was: voor mijn gevoel lag ik al plat op de grond. Slechter dan dat kon het niet. De enige weg was omhoog. Dus iedereen die me nog even verder de grond in wilde stampen, liet ik lekker gaan. Ja, natuurlijk deed dat pijn en was het niet leuk, maar het ‘fijne’ van in zo’n diep dal zitten is weten dat je alleen nog maar omhoog kan. Dat gevoel van stapje voor stapje vooruitgang boeken: wauw!

 

5 Wie mijn echte vriendinnen zijn

In goede én slechte tijden leer je wie er echt om je geven. Wie kloppen alleen aan als het allemaal van een leien dakje gaat en zie je vervolgens niet wanneer je even van de aardbodem verdwenen bent? En wie zit er naast je Kleenex aan te geven omdat je alleen maar kan huilen? Wie snapt het als je even niks van je laat horen omdat je hoofd daar niet naar staat? Juist. En het is niet dat ik de ‘vriendinnen’ die dat niet deden meteen aan de kant schuif, maar ik onthoud het wel. Jij was er niet, jij wilde me niet begrijpen.

 

6 Nee zeggen

‘Nee’. Een lastig woord. Eerder zei ik bijna overal ‘ja’ op. ‘Wil je koffie drinken om me te helpen met mijn beautysalon?’ Ok! ‘Mag ik je interviewen voor mijn studie?’ Ja hoor. ‘Mag ik langskomen om je wat meer te vragen over social media?’ ‘Kom je een lezing geven?’ Ja, prima, goed! Ik zei vaak ook ‘ja’ als ik ‘nee’ dacht. Als ik iets helemaal niet wilde, als ik geen zin had, of simpelweg geen tijd.
Nu zeg ik veel vaker nee. Als ik iets niet wil, als ik geen zin heb of als ik denk dat ik er niks aan heb. Ik zeg ja wanneer mijn gevoel zegt dat ik dat moet doen, en als ik daar zin en tijd voor heb. Nu heb ik een veel rustigere agenda, puur doordat ik vaker nee zeg en voor mezelf kies.

 

7 Doen wat ik écht leuk vind

In het verlengde van 6: ik probeer nu elke dag te doen wat ik écht leuk vind. Dat deed ik natuurlijk grotendeels al, maar ik deed ook dingen waar ik helemaal niet blij van werd. Die me stress bezorgden, en waarvan ik dacht ‘waarom dóe ik dit eigenlijk?’. Bij alles wat ik doe en bij alles wat voorbij komt probeer ik me af te vragen: wil ik dit? Word ik hier blij van? Krijg ik hier energie van? Natuurlijk hoort het er bij, stomme dingen doen, maar ik doe het zo min mogelijk in mijn werkleven. Ik wil mijn dag vullen met zoveel mogelijk dingen waar ik een heleboel positieve energie mee verzamel. Als dat vandaag de hele dag blogposts schrijven is: prima. Morgen is het misschien filmpjes opnemen. Hoe het ook zij, ik probeer zoveel mogelijk te doen waar ik zin in heb. Want daar word ik blij van.

 

8 Ik kan niet álles zelf

Hulp vragen is niet erg. Ik weet niet alles zelf en ik kan niet alles zelf. Op werkgebied, maar ook privé. Het is niet een drama om aan iemand te vragen om een handje te helpen, met wat dan ook. Als het niet kan, dan hoor ik het vanzelf.

 

Zo zie je, van een vervelende periode in je leven kan je altijd iets leren wat je mee kan nemen. Waar je voor altijd iets aan hebt! Dit zijn dingen die ik anders veel later (of misschien wel helemaal niet) had geleerd, dus daar ben ik heel dankbaar voor. Wat goed om te beseffen, zeker nu ik het allemaal zo op een rijtje zet.

Wat heb jij geleerd van een vervelende periode?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.