Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
3 oktober 2010 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • foundation
 • How To
 • kopen
 • tips
Een MissLipgloss artikel

Waarop moet je letten bij… foundation


Hello ladies (en misschien gentlemen!), welkom bij deze nieuwe rubriek! Het heet ‘Waarop moet je letten bij…’ en ik ga in deze artikelen uitleggen waar je op moet letten als je bepaalde producten gaat kopen. Want als je niet goed weet waar je een product op moet ‘beoordelen’, weet je ook niet of het wel een fijn product voor jou is. Elke keer behandel ik een ander product, en ik begin met foundation! Want dat is – samen met gezichtsverzorging en -reiniging – misschien wel het lastigst om aan te schaffen.

 • Stap 1. Bedenk vooraf wat je wilt. Wil je heel lichte dekking? Dan is een getinte dagcreme iets voor jou. Medium dekking? Ga dan voor een gewone vloeibare foundation. Heb je vlekken of puistjes die je wilt bedekken (wil je dus goed dekkende foundation)? Ga dan voor een compact foundation. Als je een erg vette huid hebt, wil je liever gaan voor een foundation op waterbasis in plaats van oliebasis. En met een heel droge huid wil je geen compact- of poederfoundation. Het is voor jezelf makkelijker om dit te weten voor je in de winkel staat. Als je het allemaal niet weet, vraag het dan gewoon in de winkel.
 • Stap 2. Bepaal naar welke winkel je gaat. Wil je een goedkoper drogisterijmerk (L’Oréal, Bourjois, Max Factor, Essence, Catrice, Hema)? Of een duurder parfumeriemerk (MAC, Chanel, Dior, Biotherm, Yves Saint Laurent). Bepaal dus wat je voor je foundation over hebt en beslis naar welke soort winkel je gaat.
  Tip: Als je écht niet weet wat je aanmoet met je foundation, als je bijvoorbeeld een lastige huidskleur hebt of gewoon niet weet wat je doen moet (als je bijvoorbeeld een extreem droge of juist vette huid hebt, of onzuiverheden), ga dan naar een parfumerie, het liefst naar een Bijenkorf waar ze MAC hebben. Hier adviseren ze heel erg goed en dan heb je de perfecte foundation voor jou.
 • Stap 3. Is je oude foundation bijna op en wil je simpelweg een nieuwe in dezelfde kleur? Neem deze kleur dan mee en vergelijk andere kleuren in de winkel. Je kan natuurlijk ook gewoon een flesje kopen van hetzelfde merk, dan hoef je niks te testen.

  Wil je gewoon een hele nieuwe foundation? Kijk dan thuis naar je gezicht. Is deze in dezelfde tint als je hals en decolleté? Of is je gezicht een andere kleur? Beslis of je je foundation wilt matchen met je gezicht of met je decolleté. Ik raad je aan om de kleur van je decolleté te volgen, dit ziet er het meest natuurlijk uit. Test dus ook in de winkel op je sleutelbeenderen de foundation. Als hij daar matcht, is het goed! Let wel op. Als je gezicht heel veel tinten verschilt met je sleutelbeenderen, kies dan de gulden middenweg. Iets donkerder dan je eigen huidskleur, iets lichter dan je decolleté. Test het gewoon in de winkel.
  Als je in een drogisterij bent, zorg dan dat je een spiegel bij je hebt, dan kan je naar buiten lopen om in het daglicht te checken welke foundation goed is.

 • Stap 4. Maar eenmaal in de winkel aan het testen, waar moet je dan op letten? De kleur hebben we nu behandeld.
  1. Let vooral op dekking. Dekt het goed genoeg voor jou? Is het niet té dekkend?
  2. Is het mat genoeg, of juist té mat? Als je een droge huid hebt, wil je liever niet een heel mat product, want dat accentueert je velletjes. Maar als je een vette huid hebt, is mat wel weer goed voor je.
  3. Glanst de foundation erg?
  4. Smeert het makkelijk uit, is het vloeibaar genoeg, of misschien te vloeibaar naar jouw smaak?
  5. Hoe is de verpakking? Is die hygiënisch? Stevig? Werkt het makkelijk en snel?
  6. Hoe ruikt de foundation? Vind je de geur prettig? Of niet?
  7. Is het product zuinig in gebruik? Of heb je een hele plens nodig om je gezicht te doen?
  8. Hoe is de prijs? Vind je die te hoog, of wel oké?
  9. Check de ingrediëntenlijst. Let op ingredienten als siliconen, parfum, minerale oliën, en andere ingredienten die je huid zouden kunnen irriteren. Dit is optioneel natuurlijk, als jij een geweldige huid hebt die nergens op reageert zou je deze stap kunnen skippen.

  Natuurlijk zijn er meer dingen waar je op kan letten, maar dit zijn de belangrijkste dingen. Weeg af wat voor jou het belangrijkste is.

 • Stap 5. Kopen, of verder zoeken? Je kan bij parfumerieën vragen naar proefjes. Dan kan je de foundation een paar keer thuis proberen om te kijken of deze bevalt. Aarzel niet om dit te vragen, je toont interesse en het zou toch zonde zijn als je een dure foundation koopt die uiteindelijk toch niet echt bevalt. Koop niet als je twijfelt. Laat je niks aansmeren!

Er komt nog best wel wat kijken bij het kopen van een goede foundation! In het begin zal het lastig zijn, maar na een tijdje gaat het helemaal vanzelf. Als je het handig vind, kan je dit lijstje uitprinten zodat je niet vergeet waar je op moet letten. Veel succes bij het kopen van je foundation!Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.