Een MissLipgloss artikel
Waar moet je op letten bij… parfum
Parfum kopen is nog best een lastige klus. Ik vind het altijd erg moeilijk als ik in een parfumerie sta om een keuze te maken, parfums koop ik dan eigenlijk ook altijd impulsief. Ik ga bijna nooit met het doel ‘parfum kopen’ naar een winkel, want dat is bij mij tot falen gedoemd. Het lastige aan een geur kopen is dat een geur is opgebouwd uit verschillende noten, topnoten, hartnoten en basisnoten. De hartnoten ruik je pas na tien minuten, de topnoten ruik je meteen en de basisnoten na tien minuten tot een halfuur. En dat is nogal bedrieglijk, want het kan zijn dat je een topnoot in een geur heerlijk vind, maar de basisnoot niet, en die ruik je niet meteen. Vandaag ga ik je dus wat tips geven hoe je het beste parfum kan gaan kopen voor jezelf.
- De eerste en belangrijkste tip: test een geur op je huid. Als je tien geuren wilt testen dan moet je wel aan de testpapiertjes, maar op je huid is de geur precies zoals ‘ie bij jou gaat ruiken. Elke huid is anders en heeft bijvoorbeeld een andere zuurgraad, waardoor een geur anders uitpakt. Bij je vriendin kan een geur heel anders ruiken dan bij jou! Test dus ook altijd een geur als je hem bij een vriendin geroken hebt en hem heerlijk vindt, misschien ruikt hij bij jou heel anders.
- Elke geur bestaat uit top-, basis- en hartnoten. De topnoten ruik je meteen als je het opspuit, de hartnoten na ongeveer tien minuten en de basisnoten na één tot twee uur. Dit maakt het moeilijk om een parfum te kopen, want het kan zijn dat je de topnoten heerlijk vind, maar de hartnoten niet zó. Of andersom! Impulsief een geur kopen in de winkel is dus niet echt een goed idee. Wat ik altijd doe: als ik een dag ga winkelen begin ik bij de parfumerie, daar spuit ik twee of drie geuren op (niet teveel, anders mengen alle geuren) en beslis na een paar uur welke geur je het lekkerst vind. Maar ja, daar heb je niet altijd tijd voor…
- Wil je toch snel een geur kopen? Dan is het handig om te weten welke geurnoten jij lekker vind. Zet je favoriete geuren eens op een rij (de noten kan je altijd op internet vinden, google maar eens op “naam van geur + notes” of ’topnotes’) en zie welke noten elke keer terugkomen. Nu weten niet alle verkoopsters in een parfumerie alle noten van een geur, maar als je internet op je telefoon hebt, kan je het snel even googlen wanneer je in de winkel staat. Je zal niet precies weten of je de geur na drie uur nog lekker gaat vinden, maar in bijna al jouw favoriete parfums – ik zeg even wat – bergamot in de basis zit, en bij die geur ook, zal je die heel waarschijnlijk wel kunnen waarderen.
- Je hebt eau de toilettes en eau de parfums, in eau de parfum zit een hogere concentratie parfum en die blijf je dus langer ruiken na het aanbrengen. Eau de parfums zijn ook altijd duurder dan een eau de toilette, dus let daarop als je een geur gaat kopen.
- En: wat voor fles koop je? Ga je voor een klein flesje of meteen een grote fles omdat je hem zo lekker vindt? Mijn advies: koop eerst een klein flesje of neem eventueel een tester mee, en koop later een grote fles als je hem écht elke dag opspuit en hem heerlijk vindt. Het is ook zonde als je een dure grote fles koopt en dat ‘ie dan maar in je kast staat omdat je hem toch niet zo lekker vindt…
- Wil je een parfum aan iemand cadeau doen? Als het iemand is die je goed kent, kan je zijn of haar favoriete geurtjes even bekijken en checken welke noten er in zitten. Dan kan je daarmee naar de parfumerie en dan weet je wel ongeveer zeker dat het parfum dat jij kiest in de smaak zal vallen!
Ken je de persoon niet zo heel goed? Dan raad ik je niet aan een geur te kopen, dat is echt iets persoonlijks. Wat jij goddelijk vindt, kan zij of hij heel smerig vinden. Mijn oplossing: koop een geur op aanraden van die persoon of geef een tegoedbon met een aantal testers erbij zodat zij of hij zelf iets kan uitzoeken. Het is toch zonde als je iets geeft wat nooit gebruikt gaat worden!
Tegen wat voor problemen loop jij aan wanneer je parfum gaat kopen? Heb je wel eens een miskoop gedaan?