Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
11 april 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Vriendschap

Schermafbeelding 2013-04-11 om 11.38.05Even eerlijk: ik vind het lastig om deze blogpost te beginnen. Ik wil vandaag gewoon eens wat aandacht besteden aan vriendschap.Vriend(inn)en, die er voor je zijn, op momenten dat het goed met je gaat, maar ook op momenten dat je alleen maar kan huilen. Mensen die je door en door kennen en waar je altijd bij terecht kan. Wat is vriendschap toch belangrijk, wat maakt het gelukkig, en wat is het nodig.

Schermafbeelding 2013-04-11 om 11.37.12

Als je vraagt ‘wat zoek je in een relatie’ hebben mensen (en zeker vrouwen) vaak wel een lijstje klaar van eigenschappen die ze zoeken in een partner. Bij vriendschap gaat dat volgens mij anders. Vrienden word je vaak doordat je elkaar ’toevallig’ ontmoet, en na een tijdje ben je ineens bevriend. Zie je elkaar vaak, vind je elkaar aardig, en heb je vaak contact. Zoiets gaat een beetje vanzelf, voor je het door hebt kom je bij elkaar over de vloer en ben je ‘vriend(inn)en’.

Maar wat houdt een vriendschap nu eigenlijk in? Ik vroeg het al een tijd terug op de Miss Lipgloss Facebook, omdat ik benieuwd was naar wat jullie belangrijk vinden. Hier kwam vooral uit dat vertrouwen, eerlijkheid en begrip belangrijk is. Maar ook dat je elkaar echt niet elke week hoeft te zien om bevriend te blijven.

Schermafbeelding 2013-04-11 om 11.37.21

Ik kwam op het idee voor deze blogpost door mijn vriendin Lotte. Zij verloor even geleden haar vader. Ik was laatst op haar verjaardag, waar we een gesprek hadden over vriendschap. Zij ontdekte enorm wie er om haar gaven en wie haar echte vriendinnen waren toen zij zo’n vreselijk moeilijke periode had. Maar ook kwamen we tot de conclusie dat vriendschap ook is: elkaar maandenlang niet spreken en zien, maar dat van elkaar begrijpen, en als je elkaar dan weer ziet, dat het fijn en gezellig is, en dat het voelt alsof je elkaar gisteren nog zag. 

Schermafbeelding 2013-04-11 om 11.38.08

Vriendschappen veranderen door afstand (mensen verhuizen), door verschillende studiekeuzes of door een ander leven en volle agenda’s. Ik heb twee vriendinnen, Jolien en Marloes (zie hierboven), die ik al sinds groep één van de basisschool ken, dat is inmiddels achttien jaar. Op de middelbare school werden we echt vriendinnen (terwijl ik op de basisschool juist altijd ruzie met Jolien had). We gingen samen uit, fietsten samen naar school, maakten samen huiswerk en waren op school altijd samen. We maakten erg leuke tijden mee, maar ook moeilijke periodes, toen bijvoorbeeld een goede vriend van ons overleed in ons examenjaar. Ik weet nog goed dat we de avond voor de begrafenis met nog een vriendin bij mij thuis Alles is Liefde gingen kijken, en in een scheur lagen van het lachen. De dag er na was het natuurlijk huilen geblazen, want ook dat deden we samen.

Toen we onze diploma’s haalden in 2008, gingen we alledrie wat anders doen. Marloes verhuisde naar Groningen voor haar studie, ik ging Journalistiek studeren in Zwolle en Jolien bleef hier ook. We gingen elkaar minder zien. Marloes zie ik het minst, maar als ik haar weer zie is het net zoals vroeger. We kennen elkaar goed en het is niet erg als we elkaar lang niet zien. Dat heb ik met Jolien ook. Het is oké, we zijn allemaal druk en hebben onze eigen levens. Maar we kunnen elkaar alles vertellen. En het leuke vind ik dat we na zoveel jaar nu alledrie volwassen zijn geworden. Ineens zijn we 22. Jeetje. Terwijl de uren economie op de middelbare school voorbij kropen (weet je nog, Jolien?)…

Schermafbeelding 2013-04-11 om 11.39.50
Wat ik zelf belangrijk vind in een vriendschap? Niet dat je elkaar vaak ziet, elke dag belt of elkaar álles vertelt. Wel dat je elkaar kan vertrouwen, geheimen bewaart, elkaar alles kán vertellen zonder dat er meteen een oordeel bij komt kijken, en dat je er ook voor elkaar bent als het even niet zo lekker gaat. Een mooie quote van Oprah is: 

“Everyone wants to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down.”

Vriendinnen of vrienden houden van je no matter what. Als je on top of the world bent, als je het onwijs goed doet, als je mega succesvol bent en supergelukkig. Dan zijn ze blij voor je, supporten ze je, maar snappen ze het ook als je agenda vol is. Ze zijn nooit jaloers en zullen je nooit zwart maken, dat doen vriend(inn)en niet.
Ook op momenten dat je diep in de put zit, dat je superverdrietig bent en dat alles niet rozengeur en maneschijn is, zijn ze er om je hand vast te houden en je een knuffel te geven. En niet te oordelen over wat er mis is gegaan. Ik heb vriendinnen die soms keer op keer dezelfde fout maakten met mannen. Als ze me huilend opbelde zei ik niet ‘Zie je nou wel! Ik zei het toch! Eigen schuld!’, maar dan troostte ik haar en probeerde ik haar te helpen waar het kon. Een andere keer konden we het wel hebben over hoe het een volgende keer eventueel voorkomen kon worden, als ze dat wilde tenminste. Ik heb dat soort problemen natuurlijk zelf ook gehad, en wat is het dan fijn als je een vriendin hebt die je gewoon troost en niet oordeelt over je stomme gedrag. Want je weet zelf wel dat je iets mega stoms hebt gedaan, en juist daarom voel je je zo onwijs klote. Je wil gewoon een arm om je heen en je beter voelen.


Dat zoek ik zelf in een vriendschap. Niet oordelen, wel klaarstaan. Eerlijkheid vind ik vanzelfsprekend, je liegt niet tegen elkaar. Niet over grote dingen, ook niet over kleine dingen. Juist als vriend(inn)en kan je alles tegen elkaar zeggen. En blijkt dat niet zo te zijn? Dan moet je je afvragen of de vriendschap wel écht een goede vriendschap is. 

Ik vind het ook belangrijk dat je op elkaar kan rekenen. Niet dat ik verwacht dat mijn vriendinnen elke dag voor de deur staan, en wanneer ik ze bel, dat ze meteen naar me toe snellen, maar wel dat je op elkaar kan bouwen. Spreek je iets af, dan ga je er voor. Natuurlijk kan je best eens verzuimen of iets afzeggen (en dan gewoon eerlijk zeggen waarom), maar vriendschap rust ook op vertrouwen. Vertrouwen schaden is vreselijk, en iets wat niemand volgens mij ooit vergeet. 

En: ruzie maken. Ik haat het, maar soms gebeurt het dat iets botst tussen twee vriendinnen. Dat iets niet gaat zoals je verwacht, of dat er problemen ontstaan op wat voor gebied dan ook. Met de meeste van mijn vriendinnen heb ik nooit echt ruzie gehad, maar als er iets gebeurde wat een van ons vervelend of niet leuk vond, zeiden we dat eerlijk tegen elkaar. Recht door zee. ‘Zeg, ik vind het niet leuk dat je dit of dit doet, of dat of dat zegt. Het geeft me een gevoel alsof ik niks waard ben’ of iets in die richting. Niet meteen boos worden, uitschelden, schreeuwen of vloeken. Gewoon rustig zijn, en eerlijk (heb je ‘m weer!) vertellen wat je dwars zit. Ook al bedoelde je vriend(in) het niet zo, als jij het zo voelt, is het gewoon vervelend en moet je dat zeggen. Als je goede vriend(inn)en bent, praat je er over, snapt je vriend(in) dat je je rot voelt en kom je tot een oplossing. Ik denk dat dit een goede manier is om over dingen te praten die niet lekker gaan in een vriendschap. 


Ik ben mega dankbaar voor mijn lieve vriendinnen. Ik heb een paar goede vriendinnen, die mij heel goed kennen, en die ik heel goed ken. Die er voor me zijn als ik gelukkig ben, maar ook als ik het zwaar heb. Ze kunnen blij voor me zijn en met me lachen, maar ook kunnen ze me troosten en me uit de put helpen. Ik zie ze niet elke week, sommigen zie ik maar een keer in de paar maanden, maar vriendinnen, dat zijn ze zeker. Dat is iets wat je voelt. Wat er gewoon is. Je bent er voor elkaar, je kent elkaar, en je kan met elkaar lachen en huilen. 

Vriendschap moet je koesteren. Stuur je vriendinnen vandaag eens een berichtje dat je zo gek op ze bent. Ze verdienen het! 

Lieve vriendinnen, je weet wie je bent, ik hou van je, en jullie zijn de liefsten.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.