Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
30 september 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Vragen over beautybloggen beantwoord #2

In mijn blogpost waarin ik vragen over beautybloggen beantwoord, kreeg ik heel veel nieuwe vragen. Ik pikte er lekker veel uit en deze ga ik vandaag voor je beantwoorden. Van wat ik gebruik qua apparatuur tot hoe ik nu eigenlijk mijn werktijden indeel.

 

Liza: Krijg jij al deze producten gewoon gratis thuis gestuurd?
en wat doe je daar uiteindelijk dan mee als je ze getest hebt? geef je het weg aan vriendinnen en familie ofzo,want wat moet je in godsnaam met 1000e lippenstiften

There is no such thing as a free lunch! Ik krijg die producten inderdaad opgestuurd van allerlei merken, in de hoop dat ik er iets over schrijf op mijn blog. Dat was in het begin nog niet zo hoor, pas sinds een paar jaar krijg ik van PR bureaus deze producten. Ik heb ze ook nodig om mijn werk te doen, zonder deze producten zou ik veel minder dingen kunnen reviewen! En ‘gratis’ is natuurlijk een groot woord. Ik hoef er niet voor te betalen, maar de merken die die producten sturen verwachten wel iets van mij, het is een soort samenwerking.
De producten die ik niet zelf houd – en dat is zo’n 90% – geef ik weg aan het goede doel Look Good Feel Better, naar workshops voor kanker patiënten. En natuurlijk geef ik ook spulletjes aan vriendinnen en familie.

Elke: Ik ben wel curieus hoe je webshop eigenlijk werkt. Met welk bureau werk je hiervoor samen? Zorgen zij ook voor de stock en het versturen van de producten?

Ik werk samen met De Nieuwe Zaak, een bekend e-commerce bureau. Zij doen alles op het technische gebied, maar bijvoorbeeld ook de klantenservice. We werken met een fulfillment partij in Elst die alle pakketjes inpakken en verzenden. Dus dat is weer een ander bedrijf!

Stephanie: Heb je wel eens ‘geen zin’ om te bloggen? En denk je wel eens ‘wat moet ik hier over schrijven’?

Ja hoor! Dat gebeurt zeker wel eens. Ik heb er soms geen zin in, zoals iedereen weleens geen zin in heeft in zijn of haar baan. Gelukkig schrijf ik vooruit en zo staat er altijd wel wat online, maar het komt ook wel eens voor dat er ‘maar’ een blogpost is op een dag. Mijn werk bestaat niet alleen uit het maken van blogposts (ik maak ook foto’s, heb een hoop mail, houd mijn social media bij, heb afspraken buiten de deur en ik werk nog voor andere media), dus dat kan ik op zo’n moment doen.
Antwoord op je tweede vraag: ja, ook dat gebeurt wel eens! Soms schrijf ik dan niks, soms los ik het creatief op. Maar dat duurt dan wel een paar dagen voor ik precies weet wat ik er mee ga doen.

Marlies: Ik ben zelf wel erg benieuwd wat voor apparatuur je allemaal gebruikt dus dat je uitlegt welke camera je gebruikt voor foto’s/ filmen, of je nog hulpstukken gebruikt en welke en eigenlijk alle apparatuur die je gebruikt om je blog draaiende te houden. Dit vind ik namelijk altijd erg leuk om op andere blogs te lezen!

Wat ik gebruik qua ‘apparatuur’:

  • Mijn MacBook air, het allerbelangrijkste!
  • Een Panasonic Lumix G3 met twee objectieven, zowel om mee te fotograferen als om mee te filmen

Eigenlijk is dat het… Ik gebruik niet zoveel. Ik wil heel graag een stel mooie lampen en alles om mee te filmen, maar in mijn huidige appartement heb ik er simpelweg geen ruimte voor. Het is ook niet te doen om softboxen na elk gebruik op te klappen en weer uit te klappen als ik weer wil filmen. Wanneer ik verhuisd ben (hopelijk volgend jaar) dan wil ik een aparte ruimte waar ik een filmstudio kan bouwen met lampen en alles. Voor nu doe ik het nog even hiermee. Ik ben trouwens wel heel erg blij met die camera.

Beatrice: Ik heb zelf ook een blog sinds 2 maanden.
Soms krijgen bloggers producten gratis om uit te testen, hoe krijg je producten gratis dan?
En hoe kan je zorgen dat je blog populair wordt?

Deze vraag krijg ik echt ongelooflijk vaak, vooral per mail. Eigenlijk delete ik die mails meteen, omdat ik er letterlijk tien per dag krijg en hem al beantwoord in mijn ‘veelgestelde vragen’. Ik wil het hier nog wel even uitleggen 🙂
Ik krijg producten gratis omdat PR bureaus en merken hopen dat ik een blogpost schrijf ik op mijn blog over die producten, of dat ik er iets mee doe voor CosmoGIRL of MetroMode. Ik blog nu zeven jaar, toen ik net begon was dit nog niet het geval. Beautybloggers waren sowieso schaars in Nederland, PR bureaus werkten niet met bloggers. Na ongeveer twee, drie jaar kreeg ik eens wat opgestuurd. Nu is het ‘normaal’ (niet echt hoor, het blijft altijd mega leuk) en krijg ik dagelijks producten opgestuurd.

Als je begint met bloggen, verwacht dan alsjeblieft niet dat je zomaar producten opgestuurd krijgt. PR bureaus zijn heel selectief omdat ze geen onbeperkt aantal samples hebben voor de pers, en nog steeds gaan journalisten die bij magazines werken voor. Blog gewoon omdat je het leuk vindt, en wie weet krijg je ooit eens wat opgestuurd.

Merel: Waar ik eigenlijk nog wel heel benieuwd naar ben, hoever werk je eigenlijk vooruit en hoe deel je, je dag in? Ik heb namelijk ook onregelmatige werktijden, maar ik vind dat af en toe lastig…heb je tips? 8)

Dat verschilt! Soms een week, soms twee, soms drie, soms langer als ik veel weg ben. Ik schrijf gewoon zoveel als ik wil en kan, en dan plan ik dat in. Het gebeurt heel soms wel eens dat ik geen blogposts meer in de planning heb staan, maar dat is wel uitzonderlijk.
Hoe ik mijn dag indeel heb ik uitgelegd in deze blogpost. Voor mensen die denken dat ik elke dag lekker uitslaap: ik sta elke dag om zeven uur op, behalve in het weekend 😉

Marissa: Wat ik me nou altijd afvraag, hoe blijf je geïnspireerd? Op een gegeven moment moment moeten toch alle beautydingen besproken zijn? Ik vind het knap hoor!Oh en ik ben best wel benieuwd naar wat jou vrienden en familie nou eigenlijk van jou beroep vinden? En met name dan de mannelijke!

Ik heb altijd megaveel onderwerpen waar ik nog over kan schrijven, vanwege de vele productlanceringen en vanwege al jullie vragen en requests! De ideetjes zijn er altijd, maar ik heb niet altijd de inspiratie voor het schrijven zelf. Maar dat laat ik dan gewoon los, ga ik even wat anders doen, komt vanzelf wel weer.
Iedereen vind het heel normaal, ik doe het nu al zeven jaar, en het is 3,5 jaar mijn fulltime baan, dus mijn familieleden en vrienden vinden het niet raar meer. Maar ze zien natuurlijk wel de toffe dingen die ik mag doen, zoals reizen die ik maak, de spullen die ik krijg en dat ik nu meer op TV ben, dat vinden ze vooral heel gaaf voor me. Door dat soort dingen leer je juist heel erg zien wie nu echt blij voor je is en wie niet. En: wie het wel en niet begrijpt.

Karin: Ik ben wel benieuwd hoe je in het begin omging met bedrijven, heb het idee dat ze gebruik maken van beginnende bloggers. Wat waren je voorwaarden? En op welk punt besloot je om over te stappen op een mediabureau?

In het begin werkte ik niet met bedrijven samen. Ik was zestien, het was 2006, ik startte een blogje voor de lol. Ik schreef over make-up, over dingen die ik leuk vond en had daar enorm veel plezier van. Pas twee jaar later besloot ik eens wat bedrijven te mailen over mijn blog, of ze eens wilden kijken. Ik ‘leerde’ dit door mijn werk bij Girlscene.nl, dat dit ‘kon’ en hoe dit werkte.
In die tijd waren er nauwelijks beautyblogs en heel veel bureaus en merken moesten er niks van hebben. Ze waren vriendelijk, maar werkten alleen met printmagazines. Het eerste merk waar ik iets van kreeg was in 2008 van Benefit, dat weet ik nog onwijs goed! Daarna werden het langzaam wat meer merken die me af en toe pakketjes stuurden of me uitnodigden voor een event. Toen had ik tussen de 2000 en 3000 bezoekers per dag, ongeveer.

In 2008 sloot ik me aan bij Blogmij, het bedrijf dat nog steeds mijn advertenties regelt. Zij benaderden mij in 2008, zij waren toen ook net gestart! We zijn samen eigenlijk groter gegroeid, een heel mooi en onvergetelijk proces. Vanaf dat moment ging ik dus ook een beetje (!) verdienen met mijn blog. Maar echt, in het begin was dit bijna niks. Ik was er wel superblij mee, want ik blogde toch al, als ik er dan ook wat geld mee kan verdienen: mooi meegenomen!

Nu in 2013 is het hele medialandschap enorm veranderd, werken PR bureaus mega veel met bloggers en weten ze precies wat ze hiermee doen en moeten. Dat was in 2006 wel anders, het is bijzonder om die verandering meegemaakt te hebben.

 

Nog meer vragen? Stel ze bij de comments! Als er nog leuke dingen bij zitten, dan maak ik nog een blogpost hierover! Leuk dat jullie zo nieuwsgierig zijn, ik vertel er graag over.

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.