Een MissLipgloss artikel
Vakantiewerk lekker geregeld?
Advertorial De zomervakantie is voor veel scholieren en studenten in zicht. Tijd om nu te zorgen dat je in de zomer een fijn baantje hebt, zodat je kan sparen voor een vakantie of die laptop of telefoon die je al tijden wilt. Op de Facebook van Lekker Geregeld kan je een test doen, of jij het wel echt zo Lekker Geregeld hebt.
Zo moet je bij een vakantiebaantje natuurlijk op een aantal dingen letten. Voor jezelf, want je wilt natuurlijk een baantje wat je de hele zomer vol kan houden. Waar moet je eigenlijk nog meer op letten?
- Ten eerste: vind je het een beetje leuk? Bijbaantjes zijn vaak ongeschoold, zoals hulp in de supermarkt, serveren op een terras, folders bezorgen, fruit plukken, werken in een pretpark of als assistent-verkoper in een winkel. Zoek iets wat het liefst een beetje bij je past, dan ga je in je vakantie met plezier naar je werk.
- Daarnaast: verdient het een beetje oké? Check of je niet onder het minimumloon verdient. En krijg je vakantiegeld? Als je 13 bent geldt er geen minimumloon, bespreek dat dus met je werkgever. Als je 13 of 14 bent mag je trouwens niet al het werk doen en gelden er andere regels, die vind je ook op de Lekker Geregeld Facebook.
- Krijg je vakantiegeld? Dit is vaak 8% van je jaarloon. Dat is toch een hoop geld als je een paar weken fulltime vakantiewerk doet, mooi meegenomen!
- Hoe lang en vaak wil je werken? Een paar dagen in de week zodat je ook nog leuke dingen kan doen, of meteen 40 uur (dat mag alleen vanaf je vijftiende)? Bedenk dit vooraf en bespreek dit in je sollicitatiegesprek, zo weet je werkgever ook wat hij of zij aan je heeft. Een vakantiebaantje kan best zwaar zijn, zeker als je niet gewend bent full time te werken, denk hier dus echt goed over na.
- Bedenk je: je loon is vaak een bruto bedrag. Dit betekent dat er nog allemaal dingen afgaan, zodat je minder geld op je rekening gestort krijgt dan je eigenlijk verdient. Dat is het netto loon. Het kan zijn dat er meer belasting ingehouden wordt dan je daadwerkelijk hoeft te betalen, dit kan je dan terug krijgen via de Belastingdienst.
- Het lijkt aanlokkelijk, zwart werken (dus zonder dat je premies en belastingen betaalt). Echter is het illegaal en gevaarlijk. Stel dat er wat mis gaat! Zorg dus altijd dat je netjes een contract tekent en dat alles op een normale manier gaat.
- Trouwens, als je student bent (dus op een MBO, HBO of Universiteit) mag je tot een bepaald bedrag bijverdienen. Dat verschilt per jaar, in 2012 is dat € 13.362,53. Als je dus héél veel werkt naast je studie, dan krijg je geen studiefinanciering meer.
Winnaar Teun bij de supermarkt from Kicks Concept & Design on Vimeo.
Ik heb zelf altijd bijbaantjes gehad. Ten eerste vond ik het natuurlijk hartstikke relaxed, want zo kon ik wat geld sparen voor dingen die ik wilde hebben. En die moest ik natuurlijk gewoon zelf kopen. Zo kocht ik van geld dat ik verdiende bijvoorbeeld een Nintendo DS toen ik een jaar of 17 was, en een laptop toen ik wat ouder was en ging studeren. Ook betaalde ik mijn stap-avondjes er van en kleding. Naast dat het wat oplevert, leer je ontzettend veel van bijbaantjes! Je leert samenwerken, contact leggen, omgaan met lastige situaties (met bijvoorbeeld klachten van klanten, of problemen met collega’s), flexibel zijn (want: ook als je geen zin hebt of moe bent, moet je gewoon werken), plannen, sociaal zijn, snel en efficiënt werken, en misschien nog veel meer over jouw specifieke branch. Zo leerde ik in mijn slagerij-tijd heel erg veel over vlees. Misschien niet mijn eerste interessegebied, maar ik ging het daar wel leuk vinden.
Baantjes die ik heb gehad? In een kledingwinkel (ik was toen 15-16), zowel in de winkel klanten helpen, als schoonmaken en in het magazijn werken. Bij de slagerij-afdeling van een supermarkt (ik was toen 17-18), waar ik alles deed wat de fulltimers ook deden (dus schoonmaken, klanten helpen, de vakken vullen, vlees inpakken…), schrijven voor een Nederlandse meisjeswebsite (Girlscene!) (ik was toen 17-18, jep, 2 baantjes tegelijk!), achter een braderiekraam werken (spullen verkopen!)(18)… Als ik zo terugkijk had ik altijd veel plezier bij mijn baantjes. Ik leerde er veel én het leverde wat op. Ook leer je als je geluk hebt leuke mensen kennen tijdens je vakantiewerk. Zeker in de supermarkt had ik superveel lol met mijn collega’s.
Heb jij je vakantiebaantje goed geregeld? Check dan de Lekker Geregeld Facebook en doe de test. Je kan daarmee trouwens elke week een prachtige Ti Sento armband winnen (en de mannen een koptelefoon). Succes met je vakantiewerk!