Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
27 juli 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • beauty
 • chloor
 • groen
 • groen haar
Een MissLipgloss artikel

Vakantieprobleem: groen haar

Wat is het toch heerlijk en luxe om in de zomer te genieten van een zwembad! Op vakantie in een warm land, maar ook in Nederland als het lekker weer is. Maar: elk vorrdeel heb z’n nadeel, zou Johan Cruijff zeggen. Als je (geverfd) blond haar hebt, kunnen je lokken groen worden door het water!

 

Het kan voorkomen als je blond geverfd (of gebleekt) haar hebt, maar het kan ook prima gebeuren als je van jezelf blond bent. Toen ik zelf blond was moest ik hier enorm mee uitkijken en ook ik heb wel eens groen haar gehad na een vakantie. Het kan ook als je donkerblond haar hebt of wat meer bruin, er kan een soort groene glans over zitten die je alleen in een bepaald licht kan zien. Het is niet mooi en natuurlijk wil je dat voorkomen.

Hoe maakt zwembadwater je haar groen?

Maar eerst: hoe komt het dat je haar groen wordt? Het komt niet door het chloor, maar door de metalen in het water! Deze binden aan de proteïnes in je haar, en geven hun kleur af. Het metaal dat de groene kleur maakt is koper. Dit zit vaak in algicides, dit zijn stoffen die aan het zwembadwater worden toegevoegd om algvorming tegen te gaan. Maar koper kan ook van nature in water voorkomen.
Het komt er dus op neer dat het chloor in het zwembadwater ervoor zorgt dat het metaal in het water gaat oxideren (roesten), maar het is niet de veroorzaker van de groene kleur in je haar.

 

Hoe voorkom ik groen haar door het zwembad?

Heel leuk om te weten hoe het komt, maar ik wil weten hoe ik het voorkom, Cynthia! Tuurlijk! Er zijn een paar manieren.

 • De meest bekende truc: spoel je haar vooraf uit onder de douche en doe wat conditioner in je haar. Concentreer je vooral op de punten. Dit hoeft geen dure conditioner te zijn, neem er gewoon een waar lekker veel siliconen inzitten. Een van de drogist is prima. Doe het vervolgens in een knotje op je hoofd als je haar daar lang genoeg voor is.
  Waarom beschermt dit? Omdat de siliconen in de conditioner elk haartje een soort ‘coating’ geven waar het zwembadwater niet doorheen komt.
  Let wel op: als je héél lang in het zwembadwater bent, is het wel aan te raden om een paar keer de conditioner er uit te spoelen en het opnieuw in te doen. Zo weet je zeker dat het beschermt blijft.
 • Ben je elke dag in het zwembad om bijvoorbeeld te sporten? Draag dan een zwemmutsje. Niet zo charmant, maar daar kan je wel al je haar onder verbergen zodat het niet in contact komt met het water. Zwembadwater droogt je haar uit, dus doe dit gewoon. Veel sporters doen dit ook voor de hydrodynamica, zodat alles lekker gestroomlijnd is.
 • Spoel je haar na het zwemmen meteen uit en verzorg het met een voedend masker. Op die manier spoel je het aanwezige zwembadwater uit je haar en dan ‘doet’ dat tenminste niks meer in je haar.
 • En heel simpel: blijf niet te lang in het water (dat is niet goed voor je haar én huid), en doe je lange haar in een knotje op je hoofd zodat je haar het water zo min mogelijk raakt.

 

Hoe haal ik groen haar door het zwembad uit mijn haar weg?

Oei, is het kwaad al geschied? Dan heb je niks aan de voorgaande tips, alhoewel, het is wel handig voor de volgende keer dat je gaat zwemmen. Geen paniek, er zijn een aantal hele goede oplossingen.

 • Was je haar met tomatenketchup. Geen grapje, dit schijnt echt goed te werken en is dé tip die overal gegeven wordt. Masseer je natte haar goed in met ketchup, laat dit een paar minuutjes intrekken en was het dan uit. Als het goed is moet de groene gloed nu weg zijn!
 • Ook een veel gelezen tip: aspirines! Los drie aspirines op in een kopje water en spoel hier je haar mee. Het spoelen lijkt me nogal lastig, je zou het kunnen mengen met wat conditioner zodat je het beter in je haar kan verdelen. 
 • Was je haar met een shampoo vol met SLS (sodium lauryl sulfaat), dit is een vrij harde reiniger die het groenige uit je haar weghaalt. Herhaal het een paar keer als dat nodig is. Vertroetel je arme lokken daarna met een lekker voedend masker.
 • Gebruik een shampoo voor grijs haar – van die knalpaarse. Voor een paar euro heb je een fles van Schwarzkopf. Laat dat even goed intrekken en spoel het dan uit. Ik gebruikte dit zelf altijd toen ik blond haar had, het verwijdert ook een gele gloed uit je blonde haar.
 • Werkt niks en ben je ten einde raad? Dan kan je het beste gewoon even naar je kapper gaan en het probleem voorleggen. Zij kunnen je sowieso helpen. Is het niet met advies, dan wel met een kleurspoeling of iets dergelijks.

 Bron foto


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.