Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
2 november 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • hoe
 • How To
 • thuis werken
 • thuiswerken
Een MissLipgloss artikel

Tips voor thuiswerkende mensen

Thuis werken is ideaal: je kan je eigen tijden indelen en ongeveer doen wat je wilt. Maar het kan ook heel erg lastig zijn, met de nodige afleidingen en valkuilen. Ik werk nu zo’n twee jaar fulltime vanuit huis en daarvoor vier jaar parttime. Ik wil vandaag mijn tips delen!

 

Deze tips zijn niet alleen voor mensen die thuis echt werken, maar ook voor als je thuis aan je scriptie werkt, een week lang moet leren voor tentamens, of thuis dingen voor je werk moet voorbereiden. Wat je normaal op school of op een kantoor zou doen, doe je dus thuis. Of je nu zelfstandig bent of in opdracht werkt, maakt niet uit.

Thuis werken heeft een hele hoop voordelen (je eigen tijden indelen, in je eigen comfortabele huis werken, alle rust om je heen hebben, muziek aanzetten die je zelf wilt, de hele dag in je joggingbroek zitten en ga zo maar door), maar ook een hoop nadelen. Ik vind dat deze comic van The Oatmeal dat perfect omschrijft. Om thuis werken zo comfortabel, leuk en productief mogelijk te maken, mijn persoonlijke tips!

 

 • Werk voor zover mogelijk volgens een (ruim opgezet) schema. Ga elke werkdag rond een bepaald tijdstip je bed uit en stop ook rond een bepaald tijdstip. Dat is heel erg lastig, maar uiteindelijk werkt dit wel het prettigst. Zo voorkom je dat je de hele dag aan het werk bent (tot je weer naar bed gaat), en je voorkomt ook dat je elke dag lekker gaat uitslapen tot elf uur. Zelf sta ik altijd tussen 7 en 8 op, ga ik meteen aan het werk, en stop ik weer rond een uur of 17. Dit varieert wel hoor, soms werk ik ook halve dagen, het hangt maar net van de week af.
 • Vind je het lastig om te focussen en geconcentreerd te blijven? Zet je telefoon dan uit. Kan dat niet omdat je telefoontjes moet plegen? Zet dan al je meldingen van social media uit. Op die manier krijg je geen melding meer als je een tweet, Facebook berichtje of mailtje krijgt. Ik heb dat al jaren uitstaan en het zorgt voor een hoop rust!
 • Kleed je gewoon aan en maak je op. Doe gewoon alsof je naar een kantoor zou gaan! Zo ga je makkelijker even een pauze buiten de deur nemen, en daarnaast zal je je ook veel beter voelen. Heel soms neem ik een ‘joggingbroekdag’, maar dat is zeker niet vaker dan een dag in de week. 
 • Zorg dat je vriend(inn)en weten dat je gewoon aan het werk bent, ook al zit je thuis. Je kan dus niet mee winkelen of het terras op, want je bent gewoon aan het werk, net als wanneer je op een kantoor zou zitten. Ik maak soms uitzonderingen voor mezelf. Als het lekker weer is bijvoorbeeld. Dan werk ik van 8 – 13, ga ik dan iets leuks doen, en dan werk ik weer van 18 – 23. Als een vriendin belt, en je kan niet omdat je nog werk te doen hebt, zeg dat dan gewoon. Ze zal dat zeker begrijpen (zeker na een paar keer).
 • Meng je huishoudelijke taken niet met je werkdag, je kan dit beter gedaan hebben voor je aan het werk gaat. Werken in een rommelige omgeving is niet prettig (bij mij zorgt het voor ‘ruis’, ik kan dan minder helder nadenken) en zorgt ook voor afleiding. Doe je huishouden dus in het weekend, of voor je aan het werk gaat.
 • Neem pauzes! Strek het liefst dan ook even je benen. Loop even een blokje om, doe even een boodschap. Even een frisse neus halen. Neem ook tussen de middag de tijd om goed te lunchen. Je bent thuis, dus je kan wat lekkers klaarmaken. Eet dit niet op achter je computer, maar neem echt even de tijd zonder aan je werk te denken. Wanneer je voelt dat je even pauze nodig hebt, neem deze dan ook!
 • Zorg voor een goede werkplek en werk daar ook echt. Een goed bureau en een goede bureaustoel is heel belangrijk voor een goede houding. En geef dan niet toe aan de verleiding om lekker op de bank te gaan hangen met je laptop. Dat is niet goed voor je productiviteit en al helemaal niet voor je lichaam! Gewoon aan je bureau zitten dus.
 • Heb je moeite met gefocust werken? Probeer dan de Pomodoro Technique eens uit. Op deze site kan je er alles over lezen. Bij Pomodoro werk je in ‘hapjes’ van 25 minuten, waarna je elke keer 5 minuten pauze neemt. Na elke 4 Pomodoro’s neem je langer pauze. Het is vrij simpel en werkt erg goed, ik werk er soms ook mee!
 • Wees niet te streng voor jezelf. Natuurlijk wel een beetje, want je moet je werk gedaan krijgen, maar als het lekker weer is, of je wilt gewoon een middag vrij, moet dat wel kunnen. Natuurlijk niet elke dag. Probeer ook echt weekend te nemen en rond een uur of 18 je computer uit te doen en te stoppen met werken. Thuis werken betekent ook grenzen stellen!

 

Zo, dit waren mij thuiswerktips! Als jij er nog meer hebt, deel ze gerust bij de comments!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.