Tips voor als je iemand anders opmaakt


Jezelf opmaken is altijd het makkelijkst. Je eigen gezicht ken je, je hebt je eigen ogen al honderden keren opgemaakt, je weet hoe je huid voelt en welke vorm je ogen zijn. Je gaat gewoon voor de spiegel zitten en je maakt jezelf op. Maar iemand anders opmaken is echt een heel ander verhaal! Ten eerste ben je heel dichtbij iemand (die je misschien helemaal niet kent), ten tweede ken je het gezicht en de vormen van die persoon niet én je houding is heel anders dan wanneer je je zelf opmaakt. Ik heb tijdens mijn visagie opleiding veel geleerd over het opmaken van iemand anders dan jezelf, en heb daar heel bruikbare tips gekregen die ik nog elke keer gebruik als ik bezig ben. Vandaag is het tijd om ze met jou te delen! Misschien ben je zelf visagist, misschien maak je soms vriendinnen op: wie weet komt het van pas!

 

 • De allereerste stap als je iemand anders gaat opmaken is hygiëne. Dat is ook belangrijk als jejezelf op maakt maar nóg belangrijker als je bezig bent op een model (in dit artikel zie ik model als professioneel model maar ook als je vriendin of moeder, het is een model waar je op werkt) is het nog véél belangrijker. Was je handen voor je bezig gaat, zorg dat je kwasten schoon zijn en ruik fris uit je mond. Vermijd kauwgom (smakken voor iemand z’n gezicht is niet zo lekker) maar ga voor een Smint of mondspray. Zorg dat je prettig ruikt (niet naar zweet,  maar een complete parfumwalm is ook niet zo lekker), dat je haar gewassen is: kortom, zorg dat je er netjes en verzorgd bijloopt.

 • Reinigen! Reinig de huid van je model voor je aan de slag gaat, ook al heeft  ze geen make-up op. Het is fijn om te werken op een schone huid en de make-up ziet er dan veel mooier uit. Ook is het heerlijk als iemand je gezicht reinigt, dus verwen de persoon die je gaat opmaken even lekker. Geef haar een gezichtsmassage en neem even de tijd voor de reiniging en verzorging. Zorg dat ze lekker zit. Je kan achter haar gaan staan en dan haar hoof op jou laten leunen, zo dat je neerkijkt op haar gezicht. Dat werkt makkelijk en dan kan zij lekker relaxed leunen.
 • Denk aan je houding. Het is handig om je model op een in hoogte verstelbare stoel te zetten. Kan dat niet, zet haar dan op een stoel, kruk of tafel neer zodat je niet teveel hoeft te bukken om haar op te maken. Als je dat niet doet, krijg je geheid rug- en nekpijn na een tijdje. Soms is het niet anders, maar zorg dan dat je altijd stevig met beide voeten op de grond staat en dat je je heupen recht houdt.
 • Leun niet op je model. Als je geconcentreerd met iets bezig bent en je hebt haar hoofd vast (om haar hoofd bijvoorbeeld goed stil te houden), doe dit dan voorzichtig. Leun en duw niet op haar hoofd en gezicht, dat is niet echt prettig. Denk eraan dat je een mens in je stoel hebt zitten. Soms vergeet je dat als je geconcentreerd aan het make-uppen bent, maar denk er echt aan!
 • En in het verlengde daarvan: denk aan het comfort van de persoon in je stoel. Zorg dat ze lekker zit, zorg dat haar kleding niet vies wordt, zorg dat ze het niet te warm of te koud heeft, zorg dat ze wat te drinken en te eten heeft… En denk bij dat laatste aan het moment waarop je dat geeft. Als je net haar lippen mooi hebt gedaan, kan ze niet meer eten. En drinken eigenlijk ook niet. Denk daar op tijd aan! Dan kan ze daarvoor wat eten en drinken.

 • Epileer nooit zomaar iemand zijn of haar wenkbrauwen. Nooit! Vraag het altijd eerst als je het wilt doen, want niet iedereen stelt het op prijs als je zomaar aan zijn/haar brauwtjes gaat plukken. Bij sommige modellen mag het zelfs niet van het modellenbureau, dus check het vooraf.
 • Check telkens van een afstandje hoe de make-up er uit ziet. Het liefst in de spiegel, als je die voor je model hebt staan. Als je er de hele tijd heel dicht op staat, zie je het niet goed.
 • Maak je iemand in opdracht op? Dus bijvoorbeeld een model voor een fotoshoot? Check dan wat je opdrachtgever er van vindt en pas het eventueel aan. Als je model het niet mooi vindt wat je doet, hoef je daar niet naar te luisteren. Het gaat niet om wat zij er van vindt, maar wat de opdrachtgever er van vindt. Dat klinkt sneu, maar modellen die in opdracht werken hebben praktisch niks te zeggen over hun haar en make-up.
 • Maak je iemand op puur voor die persoon zelf? Laat haar dan meekijken, en zorg dat je dicht bij haar blijft qua stijl. Luister naar wat ze wil!

 • Zorg dat je je producten makkelijk binnen handbereik hebt. Hoe vaker je iemand opmaakt, hoe makkelijker dit gaat: in het begin had ik alles overal liggen en was ik telkens op zoek naar mijn kwasten en producten. Stal je producten op een logische manier uit op een tafel dichtbij en draag bijvoorbeeld een kwastenriem, zodat je je kwasten om je heupen hebt hangen, dat werkt lekker snel.
 • Doe een poederdons om je pink zodat je niet met je handen op het gezicht van je model leunt, maar met de poederdons. Zo krijg je geen vlekken in de foundation.

Dat waren wel zo’n beetje mijn meest bruikbare tips. Maak jij wel eens iemand anders op en vind je dat ook lastiger dan jezelf opmaken?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

70 reacties
 1. arlet

  ik vind het altijd lastig eyeliner bij iemand op te brengen!!

 2. ilse

  ik maak m’n zusje wel eens op. best moeilijk, want ik heb van mezelf best grote oogleden en zij kleine overhangende. daar moet je echt je make-up op aanpassen

 3. jessica

  handige tips!
  ik maak soms vriendinnen op en ook best regelmatig mijn moeder, maar dat is nog best lastig, zij is ongeveer het tegenovergestelde van mij!
  koele ondertoon, droge huid, lichte ogen, lichte wenkbrauwen, rimpels:$, maargoed.
  leuk is het toch:D

 4. Anika

  Ik vind het meestal makkelijker om iemand anders op te maken. Dan zie ik eigenlijk veel beter wat ik doe. Bedankt voor de tips!! :blush:

 5. Renate

  Handige tips, Ik vind het zelf heel erg lastig om andere mensen op te maken. Bij mezelf gaat het altijd wel goed, maar andere lukt me echt niet. Dan zit er allemaal mascara boven of oogschaduw helemaal onder der ogen. Maar misschien heb ik dan wat aan deze tips!

 6. Fien

  super leuk!
  Dankje, ik maak mijn vriendin soms op, vind ze leuk en ik ook =)

 7. Romy

  fijne tips! ik heb wel eens vriendinnen opgemaakt. het is lastiger ja.
  ik vind alleen mascara opbrengen wel echt vervelend!

 8. Jenn

  Ik maak soms vriendinnen op en m’n zus vraagt het ook steeds vaker
  Is idd heel raar om het bij iemand anders te doen maar het is wel leuk!
  Laatst deed ik een vriendin van me met donkere huidskleur terwijl ik echt super wit ben dus moest echt ff kijken watvoor kleuren ik nam want staat natuurlijk heel anders bij haar dan bij mezelf…

  Oja m’n zus wil binnekort voor een bruiloft een smokey eye dus was/ben helemaal blij met je filmpje 😀
  Hoop wel dat het goed gaat want de laatste keer dat ik d’r op maakte vondt ze het niet donker genoeg, pakte m’n kwast en begon als een gek heen en weer te raggen in dr crease en ging zo weg met onwijs harde lijnen want mocht nietmeer blenden haha
  Die tip om mee te laten kijken ga ik dus zeker doen!

 9. jokie

  Jaa ik mag bijna al mijn vriendinnen op maken als ze uitgaan!! :blush: Zelfs kwam een vriendinnetje naar mij om haar opmaken voor haar eigen verjaardag! Het is egt super leuk om te doen en je hebt echt gelijk, het is zo anders om iemand anders haar gezicht op te maken want de een heeft platte ogen en de ander weer hele bollen! Nu lukt het zelfs om een eyeliner op te doen! xx

 10. Joyce

  Ik maak regelmatig andere mensen op, want ik werk als adviseuse voor Oriflame. Leuke tips! 🙂

  • Denise

   Leuk! ik doe het ook soms:) vooral beautylid nu weer =p even te druk met school gehad

 11. Cynthiiaa

  Handige tips! Ik kreeg altijd de vraag hoeveel doekjes ik wel niet gebruik. :’) Ik jaag er hele pakken doorheen als ik bezig ben. Love it!

 12. Nienke

  Handige tips! Ik doe af en toe visagie op modellen voor m’n opleiding, en vind het echt super!

 13. Deborah

  Overigens ook wel handig: hygiëne geld andersom ook!

  Ik heb eens een meisje opgemaakt die ongelooflijk muf rook.. Echt heel erg vies. Ik was blij toen ik klaar was, maar kon wel door de grond zakken toen de fotograaf halverwege de shoot ook nog een iets heftigere make up wou..
  Baalde er zo van, ik alle moeite gedaan om op geen enkele manier onaangenaam te ruiken. Heb echt geen seconde kunnen genieten die dag! (behalve toen zij aan ’t shooten was 😉 )

 14. carmenkind

  Wat een handig artikel! Ik maak zelf niet vaak mensen op maar ik kan me voorstellen dat dit erg bruikbaar is voor mensen die dat wel doen 😀

 15. Marlies

  Logische en praktische tips, waar ik zelf niet zo snel aan zou denken! Ik maak mijn zusje wel eens op, of vriendinnen.
  Maar ben vaak bang dat ik in de ogen prik of mascaravlekken maak, dus blijft het vaak meer bij advies geven qua kleuren 🙂

 16. jo

  De eerste keer dat ik iemand anders opmaakte was ook gelijk de laatste keer. Ik kon niets goed doen in haar ogen. Toen ik haar uiteindelijk vroeg om het dan maar zelf te doen weigerde ze meteen. Ik moest en zou het doen, zelf kon ze namelijk niet met make-up overweg en ik ´blijkbaar´ wel. Na deze ervaring denk ik… nooit meer 🙂 LOL

 17. Valérie

  Over fris ruiken: laat roken achterwege. Vreselijk als iemand met zo’n rooklucht naast/dicht bij me staat. Dat dus na het opmaken en niet er voor doen. 😉

 18. Michelle Kaiser

  Ik maak wel eens mijn buurmeid op, heb mijn moeder en mijn tante ook een keer opgemaakt en ze vonden het allemaal erg mooi 😀 YAY voor Visagie met Tom Sebastian bij NTI :blush: denk ik :blush:
  Soms denk ik: “zegt ze dat nu omdat ik het ben en ze weten hoe ik ben of menen ze het?” maar dat is niet verstandig, als ze zeggen mooi dan ga er gewoon van uit :[

  Kijk, dit heb ik al gedaan (via Photobucket geupload dus het zijn meerdere foto’s)

  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/PortofolioVisagieeigenideegeenopdrachtHeidiPaul2.jpg
  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/PortofolioVisagieeigenideegeenopdrachtHeidiPaul3.jpg
  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/PortofolioVisagieeigenideegeenopdrachtHeidiPaul.jpg
  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/Heidi18-9-20103.jpg
  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/Heidi18-9-2010.jpg
  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/Heidi18-9-20105.jpg
  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/Heidi18-9-20104.jpg
  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/TanteKarin25-4-20111.jpg
  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/TanteKarin25-4-20116.jpg
  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/Heidi29-4-20112.jpg
  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/Heidi29-4-20113.jpg
  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/14-7-2011Heidiwenkbrauwengeepileerd1.jpg
  http://i920.photobucket.com/albums/ad50/Michelle_Kaiser/14-7-2011Heidiwenkbrauwengeepileerd3.jpg

  Ik weet niet of je ze bekijkt, maar vind het leuk om met je te delen aangezien het hier over dit onderwerp gaat.

 19. *~Patries~*

  ik maak nooit iemand op, ik lak alleen de nagels van mn moeder 😉

 20. Sofie

  Super 🙂 Ik ga me in augustus inschrijven voor een aantal opleidingen waaronder visagie.

 21. Dita

  handige tips! kan ik straks goed gebruiken als ik mn visagie opleiding ga doen! 🙂

 22. Wendy

  ow en ja ik maak mensen op want ik geed workshops:P vaak ga ik op mn knieën naast die perzoon zitter of er achter(mascara en eyeliner) t is nie anders…

 23. Wendy

  dat is grappig ik keek ook altijd via een spiegel naar mn “model”…wist helemaal niet dat dat idd moest..XD

 24. Mars

  Ik maak altijd eigenlijk anderen op 😛 mijzelf natuurlijk ook maar per week toch wel twee keer iemand anders. Zo word ik zelf ook minimaal één keer per week opgemaakt en het is inderdaad fijn als iemand een goede adem heeft, maar erge honger bv kan je niet goed verdoezelen met een smint.. Even wat eten van te voren is dus ook goed voor de adem, daarna een smintje 🙂

 25. yasmine

  Leuk artikel en handige tips ^^

  Liefs,
  Yasmine

 26. Joyce

  Deze week ga ik mijn moeder en oma opmaken, wat een toeval haha.
  Een leuk artikel!

 27. Noortje

  Toen ik het artikel ging lezen dacht ik dat je het zou hebben over wat voor techniek van opmaken je kan gebruiken voor verschillende oogvormen, en hoe je het beste het rechteroog van je model op kan maken. Dit is ook heel handig! Maar misschien kan je daar ook een artikel overschrijven. Ik heb namelijk een aantal vriendinnen met hooded eyes en ik weet dus echt niet goed wat ik dan moet doen. En hoe breng je eigenlijk het beste foundation bij iemand anders aan? Bij mezelf weet ik wat werkt maar heb je bijvoorbeeld ook technieken voor verschillende huidstructuren? Het lijkt me leuk om daar wat meer over te leren! Verder heel handig en informatief artikel 🙂

 28. Ellen/ Ellenloveyouu

  hoihoi!! ik maak heel soms mn vriendin op!! vind ik echt suuuper om te doen!! miss wil ik later nog wel visagist worden lijkt me echt geweldig!! ik heb alleen heel erg moeite met mascara opdoen dat lukt echt niet!! heb je daar miss mnog een tip voor??
  xx

 29. Fleur

  Goeie tips! Ik heb al eerder opgelet toen je tips gaf, dus ik heb al zo’n spons aangeschaft zodat ik het gezicht niet meer raak tijdens het opmaken van de ogen. Ik maak mijn vriendinnen regelmatig op en dat gaat steeds beter. Hoe vaker ik dezelfde persoon opmaak, des te beter wordt het inderdaad. Vriendin Cathelijne heb ik nu 3x voor mijn beauty blog opgemaakt. Erg leuk wanneer het mooi is en het nog overdag is en ik er dus nog foto’s van kan maken (meestal is het ’s avonds voordat we naar n feestje gaan). Afgelopen maand was ik jarig en ik heb een visagiebelt gekregen! Echt super gaaf. Ik heb hem al een paar keer gebruikt tijdens het opmaken van vriendinnen, een succes! Voelt meteen professioneler =) haha. Bedankt voor je tips!

  • Fleur

   Oh, vraagje, heb je misschien ook tips over waar je bv dingen kunt kopen zoals wimperstokjes, die dingen die je gebruikt voor mascara wanneer je iemand anders opmaakt, zodat het hygienischer is. Is daar een webshop of winkel voor die dat heeft?

 30. emmaly

  wel handig, maar kun je ook vertellen hoe je met de ronding van iemand ogen moet omgaan en hoe je dat het beste opmaakt bij iedere type ronding?

 31. aline

  Ik maak mijn zusje wel is op, haar gezicht en vormen ken ik natuurlijk wel. Dus opzich is dat niet zo lastig. Ook vind ik het niet zo moeilijk om haar op te maken. Ik weet ook niet hoe dat komt. xx

  • Cari

   Ik vind het ook niet moeilijk om mijn zusje op te maken. Tegen haar kan ik namelijk alles zeggen en als ik te hard leun dan geeft ze wel een brul…haha!

   Maar het lijkt mij inderdaad moeilijker om mensen op te maken die je niet kent.

 32. Sharon

  Ik heb een vraagje!! :love:

  Toen jij net begon met het opmaken van andere mensen, (bijvoorbeeld door je opleiding of vriendinnen..) vond je dat dan ook raar/wennen?

  Ik maak namelijk wel eens andere mensen op maar daar moet ik behoorlijk aan wennen! Of vond jij het gelijk vanaf het begin helemaal jou ding? 🙂

 33. Esmay

  Ik maak soms wel eens vriendinnen op, dat vind ik namelijk zo leuk!
  Dan wil ik ook altijd dat mijn kwasten schoon zijn, hun gezichten schoon zijn etc. Ook daarna was ik mijn kwasten weer, want ik wil ze natuurlijk ook op mij gebruiken haha!

 34. Jorna

  Wat een goed artikel! Dat van die wenkbrauwen klinkt logisch, maar ik had er nog geen seconde aan gedacht! Ik maag zelf vaak vriendinnen op. Die vinden het heerlijk!

 35. Maaike

  Leuke tips. Ik maak eigenlijk nooit iemand op behalve mezelf, maar toch… wellicht komt het ooit van pas.

 36. Barbara

  Soms op een meidenavondje maak ik wel eens een vriendin op, alleen ik ben altijd bang dat ik ze pijn doe haha! (Wat ook wel regelmatig gebeurt .. lees; mascara in oog, oogpotlood in oog)

 37. Marcella

  Leuke tips, ik werd een keer door iemand opgemaakt, en ze stonk echt verschrikkelijk uit haar mond. Niet echt prettig want ze ademde de hele tijd door haar mond in mijn gezicht. 😛 Maar mijn makeup zat uiteindelijk wel mooi 😉

 38. G.

  Zou je misschien een keer tips kunnen geven ten aanzien van make up aanbrengen bij oudere dames (60+). Met name het opbrengen van oogschaduw vind ik (ondanks gebruik primer) lastig.
  Zelf ben ik 30 en eea is nog redelijk strak, maar bij dames die ik opmaak is het anders.

 39. Astrid

  Handige tips! Mij lijkt het echt heel moeilijk om iemand anders op te maken en goed naar die persoon te kijken. Echt respect voor jou! :inlove:

 40. Miranda

  Leuk, je maakt op de beginfoto m’n buurmeisje op!

 41. Enya

  Erg leuk artikel! Maak zelf nooit anderen op, moet eerst nog flink op mezelf oefenen, haha 🙂

 42. Carmen

  Echt een leuk artikel! Goed geschreven ook.

 43. Heleen

  Handige tips 🙂 en leuk artikel.

 44. Manon

  Leuke tips om te lezen. Ik maak nooit iemand anders op en vind dat ook echt moeilijk, maar toch leuk geschreven!

 45. femke

  handige tips , ik ben trouwens in opleiding voor visagiste dus deze trics komen wel van pas 😉

 46. LottedeJ

  Handige tips! Ik heb nog maar een paar keer een ander opgemaakt. Eyeliner en mascara vind ik het moeilijkst om bij een ander te doen!

 47. Gaby

  Handig hoor, dankjewel voor het delen!

 48. Aranka

  Ik heb nog nooit iemand anders opgemaakt, maar als ik het in de toekomst ga doen heb ik zeker wat aan jouw tips!

 49. m10e

  Ik vind het doodeng als iemand anders eyeliner of mascara bij mij opbrengt, dan komt er zo’n natuurlijk instinct naar boven om als een stroboscoop te gaan knipperen. Daarom maak ik ook liever geen andere mensen op, behalve wat oogschaduw en lipstick.
  Wel hele handige tips!

 50. Germa

  Ik maak wel eens familieleden en vriendinnen op. In augustus gaat een vriendin van mij trouwen en heeft ze mij gevraagd haar make-up te doen. Heel leuk en een eer. We hebben al een paar keer ‘geoefend’ en dingentjes aangepast. We weten nu hoe ze het gaat dragen, en ze gaat er prachtig uit zien. :love:

 51. Leah

  Erg handige tips! Zaterdagavond maakte ik even snel een vriendinnetje op! 2 kleurtjes oogschaduw en ze zag er al totaal anders uit! Zo grappig, want ik ben gewend om elke dag vanalles te dragen, en zij totaal niet 😉

 52. Sanne

  Ik maak wel eens iemand anders op maar vind het echt heel lastig, ik maak liever mezelf op maar dat kom idd omdat je jezelf al zo vaak heb opgemaakt. Toch vind ik het wel heel leuk om te doen en het lijkt me ook wel heel tof om het zelf heel goed te kunnen. Leuke en handige tips!

 53. femketje

  ik vind iemand anders opmaken ook lastiger omdat je dan niet zelf voelt hoe hard of hoe zacht je iets aanbrengt ^^

 54. Elise

  Wat een leuk artikel zeg! Had er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan
  dat je met nog veel meer dingen rekening moet houden!

 55. Maaike

  Handige tips, maar ik heb soms al moeite met mezelf op maken (ik word vreselijk ongeduldig als het niet lukt haha) dus ik denk eerlijk gezegd niet dat ik ooit iemand anders zal kunnen opmaken. Maar wie weet lukt het me ooit, en dan heb ik hier in elk geval wat aan, want het is wel allemaal duidelijk beschreven. 🙂

 56. eva

  dankje! heel erg fijn!

 57. Daphne

  Handig! Wie weet komt het ooit nog eens van pas 🙂

 58. JUSTME

  handige tips leuke artikel trouwens je bent erg creatief!

 59. Sharine

  Leuk, niet dat ik visagiste ben, maar gewoon handig met vriendinnen

 60. charlotte

  handige tips! ga ik zeker onthouden