Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
3 mei 2010 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • nieuw
  • nieuws
  • onderzoek
  • tips
Een MissLipgloss artikel

Testers in winkels bevatten urine-bacterien

Voordat cosmetica koopt, wil je het testen. En daarvoor hebben winkels testers liggen. Tubetjes, potjes, pans met oogschaduws en blushes, flesjes… Heel veel mensen gebruiken deze testers. En niet iedereen is even hygiënisch. Bacteriën zijn overal. De LA Times deed een onderzoek naar de make up testers in winkels. Dermatoloog Obagi: “Het is een slecht idee om je make up te delen met een vriendin. Heeft zij een koortslip, dan krijg jij die ook. Hetzelfde verhaal met een ontstoken oog of een virus.” Stel je voor dat je de make up die je gebruikt niet alleen met je vriendin deelt, maar met duizenden mensen die je niet eens kent. Die dus misschien een stuk minder schoon zijn dan je vriendin.

Stel je voor, jij test een lippenbalsem. Je steekt je vinger in het potje en smeert het op je lippen. Denk je eens in dat de persoon voor jou hetzelfde deed, maar daarvoor naar de wc ging en haar handen niet waste. Hoe vies is dat? Elizabeth Brooks, professor in biologische wetenschap, bezocht warenhuizen en ontdekte dat elke tester bij counters bacteriën bevatten die ook in urine voorkomen.

Nu je dit weet, denk je de volgende keer wanneer je make up gaat testen in een drogist, parfumerie of warenhuis wel even twee keer na. Ik geef je een aantal tips op het gebied van make up testen in de winkel.

  • Niet ‘dippen’ – Test geen producten die in potjes zitten, waar je echt met je vinger in moet. Ga voor flesjes of tubetjes en laat de ‘dip’-producten voor wat ze zijn. Producten als moisturizers en foundations in flesjes kan je met een gerust hart gebruiken.
  • Gebruik test wandsNiet overal is het mogelijk, maar bij sommige counters en merken worden wegwerpkwastjes gebruikt. Bijvoorbeeld bij MAC. Voor elk product is er een wegwerpkwastje. Gebruik geen gebruikt kwastje.
  • Maak het schoon. – Wil je een lipstick testen? Schraap de bovenkant eraf, of maak het schoon met alcohol als dat aanwezig is. Test geen producten als je de bovenkant er niet af kan halen.
  • Bedenk waar je iets aanbrengt. – Het onderzoek wijst uit dat cosmetica die gebruikt worden rond de lippen, ogen of neus de meeste ziektes veroorzaken. Een koortslip of ontstoken oog heb je zo. Test dus geen lipgloss of mascara direct op de plek waar je ze hoort te gebruiken.
  • Gebruik je verstand – Zie je geen alcohol staan om producten mee te ontsmetten? Zijn er geen wegwerpkwastjes? Vraag er dan naar. Als ze er niet zijn, vraag dan naar losse testertjes om thuis uit te proberen.

Jammer maar helaas: producten als poederblushers en -oogschaduws kunnen we dus niet testen in de winkel. Zoek dus vooraf op internet swatches, of was achteraf héél goed je handen. Drie keer raden waarom ik altijd een desinfecteermiddel bij me heb…


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.