Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
21 mei 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Teken voor Tae Young zijn toekomst

Ik schrijf niet vaak over dit soort dingen, maar het mailtje van Rowan greep me. Ze mailde me omdat haar goede vriend Tae Young in een ontzettend nare situatie zit. Lees verder om Rowan haar verhaal te lezen en even de petitie te tekenen. Dankjewel.

 

De persoon in kwestie heet Tae Young Park, een van origine Zuid-Koreaanse jongen, die 14 jaar geleden naar Nederland is gekomen, omdat zijn vader hier een Theologische studie is gaan doen.
Zijn hele gezin (vader, moeder, hij zelf, 2 jaar oudere broer, en jonger zusje) zijn hier gaan wonen. In zijn 14 jaar in Nederland heeft hij het basisonderwijs afgerond zonder enige vertraging, en is hij
begonnen op het Havo van de middelbare school op het Ichthus College in Kampen. Na 2 jaar in Zoetermeer te hebben gewoond, is hij in de 3e klas weer terug gekeerd naar het Ichthus College in Kampen.
Op dat moment zijn zijn ouders en jongere zusje terug verhuisd naar Zuid-Korea. Hij zelf en zijn broer waren echter zo erg ‘vernederlandsd’ dat een terugkeer naar Zuid-Korea midden in hun middelbare
school tijd niet tot de mogelijkheden behoorde. Zij zijn hier dus zelfstandig blijven wonen.

In de 3e klas heeft hij de kans gekregen, door zijn goede resultaten op de Havo, om zijn onderwijs op VWO niveau te gaan volgen. Dit heeft hij vervolgd tot hij in mei 2011 examen heeft gedaan. Dit heeft
hij helaas niet succesvol kunnen afronden. Het jaar daarop (het schooljaar waarvan de examens inmiddels zijn begonnen) heeft hij zijn onderwijs vervolgd op het volwassen onderwijs te Zwolle, met als  doel de examenperiode die inmiddels begonnen is, wel succesvol af te ronden. In de tussentijd is er, nadat zijn ouders terug gegaan zijn naar Zuid-Korea, een maal zijn verblijfsvergunning verlopen, en in  eerste instantie niet verlengd. Hier zijn Tae Young en zijn gezin tegen in beroep gegaan. Deze rechtszaak loopt nu inmiddels bijna 2 jaar, en in die 2 jaar mochten zij dus legaal in Nederland verblijven,  omdat er over de verblijfsvergunning nog geen beslissing was genomen. Hij kon dus gewoon zijn onderwijs volgen, en in ieder geval zorgen dat hij een geldig diploma had. Dit leek allemaal goed te gaan,  tot hij begin februari samen met een vriend een weekendje naar Londen zou gaan om een Engelse Premier league wedstrijd te bezoeken. Op het vliegveld werd hij bij de douane tegen gehouden. Hij werd  mee genomen door de marechaussee en er werd hem gevraagd waarom hij geen verblijfsvergunning had. Tae Young heeft geprobeerd de situatie uit te leggen, maar omdat hij op dat moment geen echt  bewijs van de rechtszaak bij zich had, werd hij niet echt geloofd. Hierdoor werd er voor Tae Young een inreisverbod in Nederland in het systeem gezet. Er werd hem gezegd dat mocht hij naar Londen gaan,  er een mogelijkheid was dat hij Nederland niet meer in zou komen. Het werd hem echter niet sterk afgeraden. Er werd hem onder meer vertelt dat de kans zeer klein was dat het bij terugkomst gecontroleerd  zou worden, en dat hij bij bewijs van de rechtszaak waarschijnlijk gewoon weer toegelaten zou worden. Het kwam bij Tae Young dus niet over alsof er grote problemen zouden ontstaan. Hooguit zou hij bij terugkomst de situatie moeten uitleggen, en eventueel met bewijzen moeten komen. Maar dat hij 3 maanden later nog in Korea zou zitten, was geen seconde bij hem op gekomen. In de tijd dat hij in Korea  zat, heeft hij verschillende stappen ondernomen in contact met de IND om op zijn minst zijn examen te mogen maken, om met een diploma op zak misschien later Nederland te verlaten. Hier leek de IND  aanvankelijk vrij positief tegenover te staan, maar een paar dagen geleden zijn alle aanvragen, brieven van de schoolinstanties en van Tae Young en zijn gezin zelf stuk voor stuk afgewezen. Dit zou betekenen dat Tae zonder enige vorm van diploma in Korea zou moeten verblijven, waar hij dan dus niet aan een studie kan beginnen, en er dus een moeilijke toekomst te wachten staat, meegenomen dat zijn kennis van de Koreaanse taal inmiddels matig te noemen is.

Ik wil graag aandacht vragen voor zijn situatie, omdat ik en vele mensen met mij dit een zeer onterechte situatie vinden. Ik heb inmiddels contact gehad met lokale media die er aandacht aan gaan besteden, maar wil ook graag landelijk invloed op de IND uitoefenen, zodat ze hem op zijn minst zijn examen kunnen laten maken in de herkansingenperiode, die op 18 juni zal starten.

Ook zal hij van te voren nog enkele tentamens moeten inhalen. Verder ga ik samen met vrienden en Tae Young zijn broer (die wel in Nederland woont) een brief sturen met zo veel mogelijk handtekeningen naar het Ministerie van Onderwijs, in de hoop dat zij Tae Young zijn examen kunnen laten maken. Daar willen wij deze handtekeningen dus bij voegen. Ook de politiek en media hopen wij met deze actie te bereiken.
Wij vinden het namelijk belachelijk dat 1 klein foutje, die Tae Young op het vliegveld misschien gemaakt heeft, zulke grote gevolgen voor zijn hele leven heeft. Verder vinden wij dat een weekendje Londen helemaal niets te maken heeft met het feit dat hij vloeiend Nederlands spreekt, intelligent is, geen strafblad heeft en dus een aanwinst voor Nederland is! Het is belachelijk dat hij voor dit weekendje nog legaal in Nederland mocht verblijven, en daarna plotsklaps illegaal genoemd werd. Bovendien zouden zijn 14 jaar die hij in Nederland is geweest helemaal voor niks zouden zijn, mocht hij zijn examen niet mogen afronden.

Wij hebben een online petitie opgestart, en hebben nog heel wat handtekeningen nodig. Ik volg je site nu al een aantal jaartjes, en ik weet hoe veel mensen met mij. Daarom zou ik graag van je willen vragen om de link van de online petitie te delen, aangezien zo veel mensen jou volgen. Ik snap dat je niet aan de gang kunt blijven, dus ik begrijp als je niets met dit mailtje gaat doen, maar ik wil het toch graag proberen voor Tae.

Link van de online petitie: http://petities.nl/petitie/teken-voor-tae-young-zijn-toekomst
Lees meer: http://tekenvoortae.webnode.nl/blog/


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.