Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
4 september 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • tanden bleken
  • verboden
Een MissLipgloss artikel

Tanden bleken? Naar de tandarts

Je hebt meerdere keren op mijn site kunnen lezen dat ik mijn tanden laat bleken bij een speciale salon. Vanaf 1 november dit jaar kan dit niet meer. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft een aantal nieuwe regels opgesteld waardoor je alleen nog maar je tanden kan laten bleken door een tandarts.

 

Je kan op deze pagina van de VWA alles erover lezen.

 

Wat zijn precies de nieuwe regels?

Maar wat is er nu precies aan de hand? Hieronder de regels die wij als consument zullen merken.

  • Tandbleekmiddelen die tot maximaal 6% waterstofperoxide bevatten of afgeven, mogen uitsluitend aan tandartsen worden verkocht. Tandartsen, of mondhygiënisten die onder rechtstreeks toezicht van de tandarts werken, mogen de producten alleen gebruiken bij personen van 18 jaar of ouder.
  • Tandbleekmiddelen die tot 0.1% waterstofperoxide bevatten of afgeven, mogen nog worden verkocht bij drogisterijen, bleekshops, schoonheidssalons en via internet. 0.1% is echter zo weinig dat je daar alleen licht onderhoud mee kan doen, je kan er je tanden niet écht lichter mee maken.
  • Ondernemers die tandbleekmiddelen verhandelen, moeten ervoor zorgen dat de producten veilig zijn en aan alle wettelijke eisen voldoen.
  • Vrijgevestigde mondhygiënisten en schoonheidsspecialisten mogen geen producten gebruiken met een waterstofperoxidegehalte hoger dan 0,1%. Dat mogen alleen tandartsen en mondhygiënisten binnen een tandartspraktijk. Zoals ik al eerder aangaf, kan je hier je tanden echt niet lichter mee maken.
  • De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt toezicht op de toepassing van deze producten in de medische sector. De NVWA houdt toezicht op het verhandelen van de middelen via winkels, salons, internet en dental depots.

 

Waarom?

Deze regels worden ingevoerd omdat volgens de VWA er gevaar zit in de schade die kan ontstaan bij het tandvlees. Er kan tijdelijke schade ontstaan aan het tandvlees, maar schade aan de tanden zelf kan blijvend zijn. Wanneer een tandbleekbehandeling door iemand wordt uitgevoerd die niet kundig genoeg is, kan je daar flink last van hebben. En het is wel je gebit… Daarom kan je vanaf 1 november alleen nog maar je tanden laten bleken door een tandarts, die er jarenlang voor gestudeerd heeft en precies weet wat hij doet. Bij een salon werken echter ook vaak speciaal opgeleide tandcosmetici en mondhygiënisten. Maar een garantie dat er niet ergens iemand werkt die niet precies weet wat ‘ie doet, tja, dat kan…

 

Wat betekent dat voor ons?

Dat betekent praktisch dat je je tanden niet meer bij de salons en klinieken kan laten bleken. Ze mogen een waterstofperoxidegehalte van 0,1% gebruiken terwijl ze normaal vaak zo’n 6 tot 15% gebruiken. Je kan daar dus praktisch geen resultaat mee behalen. Salons als WIT en The White Smile Company (waar ik zelf altijd heen ging) mogen hun behandelingen niet meer doen zoals ze dat altijd deden. Ook kan je nu dus vanaf je 18e pas je tanden bleken bij de tandarts.

Misschien komt er een nieuwe manier van tanden bleken, zodat ze wel kunnen blijven bestaan. Voor nu betekent het vooral dat het voor ons als consument een stuk duurder wordt. Maar: ook een stuk veiliger, volgens de VWA.

Tot 1 november kan je nog je tanden laten bleken bij een salon. Als je daar goede ervaringen mee hebt, is het een idee om dat nog wel te doen als je het toch al op de planning hebt staan. Het nadeel is namelijk dat het bij de tandarts heel erg duur is. Bij een salon kan je je tanden al bleken vanaf zo’n €150, bij de tandarts moet je zeker denken aan prijzen vanaf de €400. Een hoge drempel dus.

Ik weet niet of ik er zelf echt een mening over kan uiten. Ik heb zelf erg goede ervaringen met het bleken van mijn tanden bij The White Smile Company. Nooit pijn, geen overgevoeligheid en vooral mooie witte tanden. En dat zie ik ook om me heen. Dus ik vind het zelf wel jammer dat het nu verboden wordt, zeker omdat ik me afvraag hoe ‘gevaarlijk’ het nu echt is. Maar aan de andere kant is het wel goed dat er nu strengere regels voor zijn, dat zal toch niet voor niks zijn…

 

Omdat tanden bleken hier regelmatig voorbij is gekomen op MissLipgloss.nl en het zeker bij beauty hoort, wilde ik je even op de hoogte brengen van dit nieuws. Doe ermee wat je wilt! Check hier trouwens mijn eerdere blogposts over het bleken van mijn tanden:

Wat vind jij ervan dat er strengere regels zijn omtrent tanden bleken?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.