Sugarskull makeup

Sugarskulls fascineren me al een tijd. Het zijn versierde doodshoofden die worden gemaakt en vereerd tijdens Dia de los Muertos (day of the dead) in onder andere Mexico. Op deze dag worden alle overledenen herdacht en daar is het ook een officiële feestdag, net als Kerst bij ons. Maar… je kan natuurlijk ook een sugarskull maken met make-up!

Officieel worden sugarskulls ook echt gemaakt van suiker, waarna ze versierd worden. Echt eetbaar zijn ze niet, ze zijn echt bedoeld als versiering. Je ziet ze ook veel op posters en afbeeldingen, maar ook heel veel in tattoovorm! Een sugarskull is een zeer populaire tattoo.

De betekenis van een sugarskull is niet zo luguber als je zou denken. In verband met de Dia de los Muertos is een sugarskull een herdenking aan een overledene, iemand waar je van hield. Maar het kan ook een ‘herinnering’ zijn aan dat je ooit dood gaat en dat je nu zoveel mogelijk van je leven moet genieten.

Sugarskulls zien er vaak prachtig uit en zijn rijkelijk versierd met bloemen, hartjes, kleurtjes en andere versiersels. Hierdoor zien ze er supervrolijk uit en je ziet ze dan ook echt vaak als tattoo voorbij komen. Ik vind ze te gek omdat ze er altijd zo leuk uitzien en een positieve betekenis hebben.

Je hoeft geen sugarskull tattoo te nemen of een sugarskull te maken, je kan ook gewoon je eigen gezicht versieren als sugarskull! Laat je creativiteit de vrije loop en doe wat inspiratie op met de volgende foto’s…

Deze is toch wel een beetje creepy, maar dat komt denk ik ook doordat de foto wat donker is.

Deze vind ik prachtig! Ook door de kleuren in de foto en de setting. Het ziet er heel romantisch uit en de sugarskull ziet er ook echt goed uit. Mooi gemaakt.

Wauw, wal die kleuren en vormpjes… Ik vind de shape in haar gezicht ook heel erg gaaf. En ergens ook nog heel vrouwelijk en sexy.

Deze is ook wat meer creepy, maar wel lief en mooi versierd met hartjes, bloemetjes en krulletjes.

Woah. Iets abstracter, gaaf!

Dit is een tekening, maar ik wilde hem er toch graag tussen zetten. Wat worden hier prachtige kleuren,vormen en versieringen gebruikt!

Indrukwekkend, die armen! Damn! Deze is wel heel advanced, leuk om naar te kijken. Haar gebit…

Gaaf kleurgebruik, mooi ook dat het doorloopt op haar hals!

Een meer ‘natural’ sugarskull met veel bloemetjes en blaadjes.

Die steentjes vind ik mooi.

Oehhh… eng!

Ook dit is een tekening, maar deze vond ik ook zo mooi dat ‘ie hier gewoon tussen moet staan!

De laatste en ook een van mijn favorieten. Wat simpeler en abstracter, heel mooi.

Het valt me op dat veel sugarskull ‘meisjes’ lange gekrulde haren hebben die een beetje losjes en romantisch vallen, en ze hebben ook bijna allemaal een roos of andere bloem in hun haren. Hier en daar zie ik ook spinnenwebben voorbij komen. Qua design kan je heel creatief zijn: bloemetjes, hartjes, krulletjes, vormpjes, het mag allemaal. Maar je kan het ook juist veel simpeler houden, en abstracter. Zo is het ook bij de ‘echte’ sugarskulls in Mexico, er zijn geen echte regels voor het design. Het mag er eng uit zien, maar ook heel vrolijk en kleurrijk. Wat jij wilt!

Ik vind het er te gek uit zien en ik denk dat ik binnenkort maar een middagje ga besteden aan het transformeren van mezelf in een sugarskull… Haha!

 

 

 

Bron foto’s: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

107 reacties
 1. Michelle Kaiser

  Getsie wat eng

 2. Annelise

  Echt heel gaaf allemaal! Ik ben benieuwd wat jij ervan gaat maken, wil je dat laten zien? 🙂

 3. Anouk

  Dat ziet er echt zo gaaf uit, ik wil dat ook kunnen

 4. Sari

  Wauw wat een mooie foto’s!
  Leuk om eens een post als deze te lezen, fijne afwisseling.
  Ik ga dit binnenkort ook zeker eens proberen.

  Thanks for sharing 🙂

  x Sari

 5. Annelies

  Het zou supergaaf zijn moest je zelf even een poging doen 😀

 6. Kelly

  Onwijs gaaf! Inderdaad leuk om een keer uit te proberen.

 7. S

  Damn, must be een trend ofzo. Ik zie constant visagistes voorbij komen die het “originele” idee denken te hebben om hun modellen als sugar skulls te schminken.. En ik weet zeker dat straks alle “halloweeners” ook nog eens met zo’n skull rondlopen op hun bakkus. Kortom…’t komt me alweer ’t keelgat uit.

 8. hannah

  oke raar ..
  wel leuk die sign onder je artikel

 9. Erna

  Leuk idee voor ons Helloweenfeestje!

 10. Erna

  Leuk idee voor ons Halleween feestje!

 11. cynthia

  Tof! Ik moest nog verzinnen hoe ik voor een halloweenfeestje verkleed wilde gaan, dus dit is wel handige inspiratie 🙂

 12. Malin

  Heel gaaf dat je hier een artikel over hebt gemaakt! Mooie voorbeelden ook, al zijn sommige sugar skulls inderdaad wel wat creepy… Taaldingetje: het is ‘iemand van wie je hield’, niet ‘iemand waar je van hield’ 🙂

 13. Crmen

  Het is wel gaaf hoor 🙂 Als tattoeage vind ik het persoonlijk niets, eigenlijk te kinderlijk… ben benieuwd naar jou resultaat!

 14. Nicole

  Hee, wat toevallig. Ik krijg volgende week een face paint van een sugar skull! Leuk om hier inspiratie te zien. Ik zou het ook nog wel een keer bij mezelf met makeup willen doen 🙂

 15. Tessa

  Dus wij kunnen een Halloween tutorial verwachten van jou als sugarskull? :hihi: Dat zou zo gaaf zijn!

 16. Norma

  Super super gaaf

 17. susan

  Onder de derde foto staat wal i.p.v al … Supergaaf!

 18. Leoni

  Leuke blogpost en erg leuk om te doen met halloween! (wat ze hier jammer genoeg niet vieren 🙁 ). Ook leuke post laatst over Zwolle, ik studeer er zelf en altijd leuk om mensen uit de buurt er over te horen.

  XX

 19. Amy-Denise

  Interessante blogpost! Ik vind dit echt heel erg mooi. Knap als je zoiets kan maken op je eigen gezicht.

 20. Miranda

  Hier heb ik inderdaad een keer van gehoord ja! Het lijkt me een hele bijzondere en interessante feestdag die ik echt nog een keer wil meemaken 🙂 en ik moest bij de betekenis ‘volop genieten van je leven’ een beetje denken aan YOLO, hahaha. Volgens mij heeft Michelle Phan trouwens ook een tutorial voor een sugarskull, misschien heb je er nog wat aan 😉

 21. Michelle

  Wat een mooie dingen zeg, mijn handen kriebelen om dit te gaan maken zeg!

 22. michelle

  ik ga toevallig een sugarhilltattoo zetten! mijn oma is laatst overleden, en wil dit als teken aan haar leven maar ook aan die van de rest van de familie. het hoeft niet eng te zijn, mijn tattoo wordt heel kleurrijk met bloemetjes en diamantjes!

 23. Emily

  Creepy! Niet mijn ding..

  • Tialda

   Hihi Ik heb het pas over een maand ofzo, dus heb nog genoeg tijd om de handelingen onder de knie te krijgen. maar als het me lukt stuur ik je zeker weten even een foto.

   xxx

 24. Cynthiiaa

  Ik probeerde het laatst nog voor Halloween! Bloody hell, wat moeilijk! Inmiddels heb ik mijn schaar-in-mijn-nek-tutorial gefikst, een gebroken neus, schotwond en noem maar op, maar god, dit hé? Damn, enorm moeilijk om het gebit te maken. De schaduw overal proberen neer te leggen vond ik echt.. een werk. ;”) Misschien moet ik mij maar bij het nepbloed houden, gaat mij beter af. xD Ben wel ontzettend benieuwd naar je creatie, snel zitten, middagje eraan besteden, caaaan’t wait!

 25. Tialda

  Leuk! Met school moeten we voor visagie fantasie make up doen. Dit lijkt me heel leuk. Ga je er ook een foto verslag van maken? Of weet jij nog eenn ander leuk thema? Ik kwil namelijk niet iets standaarts doen. Als je begrijpt wat ik bedoel.

  xx

 26. Eva

  Niet zo mijn ding, maar wel heel erg knap gemaakt!
  Liefs

 27. jana

  Wow! ziet er speciaal uit 😀 x

 28. Leah

  Ziet er echt mooi uit! Vooral die laatste is echt prachtig.

 29. Curly Creative

  Sinds ik in Mexico op vakantie was ben ik er net als jij helemaal dol op vind het echt prachtig, ik ben heel erg benieuwd naar jou versie!!! can’t wait 💡

 30. Sijtje

  Je moet even opzoeken; dia de los muertos bloemencorso zundert,
  een supergrote wagen gemaakt van bloemen, ook met van die hoofden met die make-up erop, is wel leuk om te zien denk ik :hihi:

 31. Sofie

  Sommigen zijn wel mooi, maar over het algemeen vind ik het maar een beetje creepy :s

 32. beautyxkusjex

  Wauw, dit is echt super, vind het altijd zo indrukwekkend om sugarskulls te zien, echt amazing!

 33. Mariët Aarten

  Knap gemaakt maar sommigen vindt ik echt CREAPY. Met die dicht genaaide monden niet echt iets voor mij wel leuk voor carnaval.

 34. Natasja

  Vind vooral het laatste plaatje erg mooi. 🙂 Zoiets lijkt me wel leuk voor Halloween 😆

 35. Lucinda

  Ik vind dit best wel fascinerend 🙂 echt leuk voor halloween!

 36. Arwen

  Wat grappig, ik heb zelf een sugar skull tattoo op mijn bovenbeen 🙂 ben er ook door gefascineerd!

 37. Esmay

  Ah gaaf is dit zeg! Perfect voor coming up Halloween!
  Ohmygod, ik ben zaterdag vrij ik ga dit zo hard oefenen ofzo. Ziet er zo vet uit!
  En als jij het hebt opgemaakt, foto??! 😀

 38. Hester

  Ah, dit is echt niets voor mij haha. Ik vind het wel knap, maar ik vind het er gewoon te creapy uitzien om het mooi te vinden. Ben natuurlijk wel benieuwd naar jouw sugarskull!

 39. Amanda

  Dit wil ik zeker nog een keer gaan maken voor een Halloween look. Ben nu al een paar looks aan het maken voor deze maand, denk niet dat ik nog tijd heb om deze te maken. Maar hij komt, want het ziet er zo gaaf uit!

 40. Fleur

  Ik vind het er wel eng uitzien eigenlijk… maar voor een thema feest is het wel leuk om zoiets te doen. Of voor een spooktocht tijdens introductie ofzo (zat jaren lang in de introductiecommissie haha). Maar het heeft wel echt iets donkers en schrikt ook wel af. Ik zou het zelf niet snel doen iig =) Ben wel erg benieuwd naar jouw creatie als je het gaat doen!

 41. Sanne

  Wat leuk zeg! Dit moet ik echt maar een keer doen.

 42. Jaco

  Echt kunstwerkjes! Maar wel een beetje eng, dus ik klik dit gauw weg:)

 43. mo

  ben benieuwd! leuk!!!

 44. Kelly te Winkel

  Wat bijzonder zeg, had er nog nooit van gehoord. Vooral de tweede foto vind ik prachtig!

 45. Jessy

  Voel ik een halloween kostuum aankomen? 😀

 46. Lotte

  Ik vind dit ook zo tof! Er zijn echt talloze video’s te vinden op Youtube die je leren hoe je dit na kunt maken. Echt héél gaaf! Ik vind vooral die enge varianten heel erg leuk.

 47. Syl

  Ik ben echt benieuwd naar een DIY (filmpje?)van de plaatjes hierboven. (vooral die eerste)

 48. Dainty Little Moonbeams

  Ik vind de foto’s heel erg leuk, heb er vroeger nog tekeningen over gemaakt. De gezichten zijn echt zo fascinerend. Ik zou er nu natuurlijk niet iedere dag mee rondlopen, maar ik vind het wel mooi voor Halloween ofzo. Vooral de tweede is denk ik mijn favoriet :). Leuke post!

 49. Lisanne

  Haha ik heb voor afgelopen jaar carnaval een sugar skull op mijzelf gemaakt. Het is best lastig en je bent er wel even druk mee maar het resultaat was best gaaf. Iedereen vond mij alleen dood eng haha..

 50. Lisa

  Wauw ik vind het echt leuk als je af en toe weer make-up looks laat zien! Deze look is best eng, maar natuurlijk ook erg gaaf! 🙂

 51. July

  Wow echt gaaf zeg….

 52. fietsband

  Whu. Halloween artikel, hahaha! Beetje creepy allemaal.. x

 53. Joyce

  Ik heb zelf ook een tatoeage met 3 sugarskulls erin verwerkt 😀 Ben er helemaal gek op. Zit er nu over te denken om een tatoeage van een sugarskull kat te nemen 😀

 54. Beautiefull.

  Wauw, dit is gewoon een stuk kunst. Wel een beetje creapy af en toe.

 55. Lenneke

  Die tekening! Zou inderdaad best gaaf zijn als tatoeage. Ik ben inmiddels in het bezit van drie schitterende (vind ik) tatoeages, maar wil telkens meer en meer. Zoiets zou ook heel gaaf zijn op je dijbeen. Nou ja, als ik zoiets ooit laat zetten: voel je vereerd, want dan heb jij me op het idee gebracht! 😉 Ik ben trouwens ook heel benieuwd naar de blogpost over de neppe tatoeage die je onlangs op je pols had. Dat is ook vet om te laten zetten. Ohhh, zo veel ideeën, maar zo weinig plekken waar ik tatoeages wil!

 56. sara

  Wauw, ik vind het iets engs maar ook weer iets heel moois hebben.
  xx♥

 57. Desirée

  Er zitten echt prachtige creaties tussen! Laatst ook eens op zitten zoeken om inspiratie op te doen. Mocht je een look maken dan hoop ik dat we hem te bewonderen krijgen 🙂

 58. Kimberly

  Ik vind het heel gaaf gedaan! ik denk dat daar heel wat uurtjes tijd in zitten. Zelf vind ik het wel een beetje engig, meer iets voor halloween!

 59. Chantal

  Hmm nee, hier doe je mij geen plezier mee haha.. :S

 60. Marian

  Hee, die laatste foto is van Docofolio op deviantart! Heeft hij een hele serie van 🙂

 61. Lotte

  Ziet er echt fascinerend uit, maar ook echt super creepy…

 62. Nora

  Haha gaaf hoor vind die laatste t mooist!

 63. Lien

  Geweldig als je zoiets kan… 🙂 Maar sommige zijn toch ook wel een beetje eng. Eigenlijk ideaal voor met halloween! 🙂

 64. lisanneleeft

  Wat bijzonder zeg! Wel iets moois om eens over te lezen, bedankt voor het delen!

 65. Lisa

  Mmm.. Ik vind het niet erg mooi om eerlijk te zijn. :blush:

 66. laura

  ik vind het er echt heel gaaf uit zien! 😆

 67. debby

  Dit is toch kunst! Echt werkelijk prachtig om te zien! Ik kijk dan ook zeker uit naar jouw versie.

 68. Christel

  Ik houd van Sugar Skulls! Ik wil ook al een tijdje gaan proberen om een mooie sugar skull creatie te maken, daarvoor aas ik wel nog op een goede witte foundation (want dan kan ik de foundation daar nog mengen met mijn te donkere kleuren, haha)

 69. Chinouk

  Ik vind dit echt een superleuke feestdag en ik vind het dan ook jammer dat wij in Nederland niet zo eentje hebben. Wij herdenken alleen de overledenen van de oorlog. Ik denk dat het juist heel goed is om te beseffen dat je van het leven moet genieten.. Ik ben erg benieuwd als je het zelf ook gaat proberen, en misschien is het leuk om in plaats van zwarte lijnen bijvoorbeeld voor dieppaars te gaan. Om het een wat minder eng aanzien te geven? Of gaat dan juist het skull-effect weg?

  • Mara

   Hebben jullie in Nederland niet Allerzielen en Allerheiligen?

   Dit is hetzelfde hoor, hier herdenken we ook de overledenen, en niet alleen uit de oorlog…

  • lot

   Dat is een katholiek feest, dus alleen zij vieren dat.
   Nederlands is overwegend protestants dus vandaar dat veel mensen het hier niet kennen.

  • lot

   nouja feest, je snapt wat ik bedoel

  • Anna

   Nederland is toch echt een katholiek land.

   Verder, hele gave dingen komen er voorbij. Leuk ook om te maken voor halloween.

  • Christiana

   Dat is niet waar. Het is misschien de religie met de meeste aanhangers, maar in absolute cijfers is het grootste gedeelte van de bevolking religieloos 😉

  • Anna

   Dat bedoelde ik inderdaad, de meeste mensen hebben geen geloof, maar van de mensen die geloven is het grootste deel katholiek en zeker niet protestants zoals hierboven beweerd wordt.

  • Jeske

   Maar Nederland kent wel een belangrijke protestantse traditie vanuit historisch oogpunt. Dat is zeker belangrijk bij de viering/bekendheid van dit soort feestdagen.

  • Marielle

   Nederland was voor de Opstand inderdaad overwegend katholiek. Nu is het overwegend protestants, met inderdaad een grote meerderheid die zegt in ‘niks’ te geloven. Toch is Nederland puur calvinistisch (sober, hardwerkend en niet zeuren).

   Daar sprak de historicus in mij 😉

   Maar ik vind het een leuk artikel, interessant dat hier aandacht aan wordt besteed.

 70. tina

  super vet. Sommige vind ik wel echt eng hoor haha! lijkt me wel leuk om een x te proberen. Moet ik eerst diep zwart gaan aanschaffen

 71. wilma

  ik vind het best eng

 72. esther

  Wat een super interessant artikel!

 73. Lifesplash

  Heeeel mooi en tof gemaakt, leuk voor halloween! Maar of ik het zelf zal doen? Mm, nah. Dat van dat haar geef ik je trouwens gelijk in, wat toevallig zeg. En zodra je er zelf een hebt gemaakt laat je het resultaat wel zien toch? Ben heeeel benieuwd. 😀 Vooral leuk om te zien dat je in de sugarskull zelf nog veel kunt variëren.

 74. Esther

  Ik wil echt zo graag een tattoo van een sugarskull, alleen wist ik nooit hoe ze heetten! Nu dankzij jouw blogpost dus wel, thanks 🙂

 75. Lindy

  Wel echt super mooi gemaakt hoor!

 76. Charile

  Niet mijn ding ^^ Wel leuk dat je naam onderaan het artikel ‘geschreven’ staat 😀

  • Im.

   Ik d8 dat het een Candy skull heette…

 77. Moniek

  Dit is een soort van kunst, naar mijn mening.. Ik ben er niet echt fan van, maar ben wel nieuwsgierig wat jij er van maakt.. 🙂

 78. Lili

  ben benieuwd naar jou met sugarskull!!

 79. Tamara

  Dan wel een foto van je sugarskullhoofd plaatsen hea!? 😉
  Coole blog !

 80. Irene

  Ik wist niet dat zoiets een sugarskull heette! Sommigen vind ik er wel cool uitzien. Ben benieuwd wat jij ervan gaat maken Cynthia, laat je het resultaat ook zien? 🙂

 81. Aranka

  Wauw, wat een knap stukje werk zeg! Ik moet hierbij meteen aan die man denken die zo zijn hele lichaam heeft getatoeëerd, weet even niet meer hoe die heet. Ik weet niet of ik het direct mooi moet vinden, maar het is echt ontzettend knap gedaan!

  • Leah

   Je bedoelt denk ik Rick Genest, uit de clip van Lady Gaga! 😆

  • martina

   Ik moest ook gelijk aan hem denken… ik vind het wel echt heel freaky…….

 82. rosa

  Apart artikel..