Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
29 maart 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • dublin
  • studeren in het buitenland
Een MissLipgloss artikel

Studeren in het buitenland

Dame StreetStuderen in het buitenland: fancy foto’s op Instagram en interessante berichten van Facebookvrienden vliegen je de laatste tijd om de oren, want bijna iedere universiteit of hogeschool biedt tegenwoordig wel de mogelijkheid om een deel van je studieperiode in het buitenland door te brengen. Is dit misschien ook wat voor jou? Mijn ex-stagiaire Pleunie studeert nu in Dublin en ik vroeg haar om haar verhaal te vertellen.

Hoi, ik ben Pleunie!

Studeren in het buitenland

Ik ben Pleunie de Wild, ik ben 19 jaar oud en ik zit op dit moment in mijn derde jaar van de opleiding Communicatie op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Mijn passies zijn schrijven en fotografie en ik ben gek op festivals bezoeken, doelloos Facebook’en, blogs lezen en schrijven, muziek luisteren, mijn prettig gestoorde vrienden en natuurlijk mijn lieve vriend. Het zou kunnen dat je mij al eerder voorbij hebt zien komen op MissLipgloss.nl, want van augustus tot en met januari heb ik stage gelopen bij de Miss Lipgloss Shop. Voor het tweede semester van mijn derde studiejaar heb ik gekozen voor een geheel nieuwe uitdaging. Op dit moment volg ik mijn colleges namelijk niet in mijn geliefde hometown Nijmegen, maar in het bruisende Dublin. Ik studeer hier vier maanden aan the Institute of Technology Tallaght, een van de vele universiteiten in Ierland.

Omdat veel van jullie op dit moment voor de keus staan of je een deel van je studieperiode door wilt brengen in het buitenland heeft Cynthia mij gevraagd of ik de komende tijd een paar blogs wilde schrijven over hoe het is om in het buitenland te studeren. In deze blog ga ik je wat vertellen over hoe het traject in zijn werk gaat en over hoe ik mijn eerste weken hier in Dublin beleefd heb.

Dublin!

Studeren in het buitenland

Op het moment dat ik dit schrijf woon ik iets meer dan zes weken in Dublin. Ik deel een fijn appartement met een Nederlands studiegenootje en een meisje uit Oostenrijk. Dat gaat super! Ik heb heel veel geluk gehad met mijn leuke huisgenootjes. We koken iedere avond samen en doen ook de rest van de huishoudelijke klusjes samen. Ons appartement is twee minuten gelegen van de universiteit wat de ochtenden erg relaxt maakt. De vakken die ik volg op de uni zijn tot nu toe erg interessant en leerzaam.

Studeren in het buitenland

Nieuwe mensen leren kennen in het buitenland is niet zo moeilijk. Er zitten op dit moment ongeveer 70 Erasmusstudenten op mijn universiteit. Heel veel Fransen en Spanjaarden, maar ook Duitsers, Italianen, Polen, Tsjechen, Roemenen en een paar studenten uit Oostenrijk en Finland. Met z’n allen hebben we een Facebookgroep waar we activiteiten en feestjes plannen. Ik heb heel veel contact met de Erasmusstudenten hier, dat is heel erg leuk. Naast dat we een paar keer per week feestjes organiseren met de groep gaan we ook weekendjes weg samen. Zo zijn we afgelopen weekend met 50 Erasmusstudenten naar Cork geweest.

Grattan Bridge

Verder is Dublin echt een fantastische stad! De prachtige oude gebouwen, de lieve bruggetjes over de Liffey en de grote stadsparken worden afgewisseld met enorme shoppingmalls waar je kunt shoppen bij Forever 21, Superdrug en Penny’s. Verder zijn er ontzettend veel leuke tentjes om te eten, te drinken en te dansen in Temple Bar. Daarnaast is de natuur hier ook geweldig. Op de top van de Dublin Mountains heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de zee. Oké, nu klink ik wel een beetje als een reisgids, maar ik ben gewoon heel erg enthousiast over Dublin. Zoals je wel kunt lezen heb ik het ontzettend naar mijn zin hier.

 

In het buitenland studeren: hoe dan?

Studeren in het buitenland

De selectieprocedure.
    •    Voorlichtingen beginnen vaak al vroeg. Bij mij was dat anderhalf jaar van tevoren. Op zo’n moment kun je denken: ‘over anderhalf jaar pas? Daar ben ik nu nog helemaal niet mee bezig joh, dat is nog zo ver weg!’ Toch ligt de deadline voor het inleveren van een sollicitatiebrief vaak al een paar weken later.
    •    Bezoek de voorlichting van de studie en maak een praatje met degenen die een presentatie geven. Ik heb zelf heel lang gepraat met een meisje een tijdje in San Francisco had gestudeerd. Ik werd zo enthousiast van haar verhalen dat ik thuis verder ging zoeken op het internet en zo kwam ik erachter dat ik ook heel graag naar het buitenland wilde.
    •    Studeren in Berlijn, stage lopen in Sidney of afstuderen in Helsinki? De meeste universiteiten en hogescholen bieden tal van mogelijkheden. Bekijk de mogelijke bestemmingen die jou studie aanbiedt en schrijf een sollicitatiebrief voor je favoriete bestemming. Vaak zijn er maar een paar plekken per bestemming beschikbaar, dus zet je beste beentje voor tijdens het sollicitatiegesprek als je populaire bestemming uitkiest.
    •    Een paar weken na je sollicitatiegesprek krijg je een brief thuis waarin staat voor welke locatie je geselecteerd bent. Toen ik in mijn brief las dat ik geselecteerd was voor Dublin sprong ik een gat in de lucht. Dublin, echt een te gekke stad! Pas als je deze brief ondertekend en inlevert is het definitief dat je werkelijk gaat. Je hebt dus nog even bedenktijd. Hogescholen en universiteiten doen zoveel mogelijk hun best de wensen van hun studenten na te komen, dus als je niet bent geselecteerd voor je favoriete bestemming, dan vaak wel voor je tweede of derde keuze.

St.Patricksday

Andere regeldingen.
    •    Als je in het buitenland gaat studeren heb je recht op een Erasmusbeurs van €220,- per maand. 75% van het totaalbedrag wat je krijgt, krijg je een paar weken voor vertrek op je rekening gestort. Tip: zet dit geld meteen op je spaarrekening, voordat je het in je hoofd haalt dit bedrag er in één keer doorheen te jassen bij de H&M.
    •    Nog een tip voor geld: maak je Erasmusbeurs over naar de rekening van je ouders of verzorgers en laat hen een automatisch incasso aanzetten van een X bedrag per week of per maand. Op die manier ‘verdeel’ je het geld over de maanden dat je in het buitenland verblijft.
    •    In de maanden dat je je OV niet gebruikt heb je recht op een OV-vergoeding van ongeveer €100,- per maand. Zorg dat je de formulieren hiervoor minimaal twee maanden voor vertrek inlevert bij DUO. Dit geldt overigens ook alle andere formulieren die je moet invullen en opsturen. Doe het secuur én op tijd.
    •    Als je in het buitenland gaat studeren wordt je vaak (gedeeltelijk) vrij gelaten in welke vakken je gaat volgen. De vakken die je kiest moeten natuurlijk wel aansluiten bij je studie, maar hoe fijn is het om een keertje geen vakken als statistiek of marktonderzoek in je pakket te hebben? Ik studeer zelf Communicatie (deze opleiding is een mix van creativiteit, marketing en onderzoek) dus ik heb gekozen voor vakken als Photography, Business Ethics en Brand Management.
    •    Denk voor je vertrek aan het afsluiten van eventuele verzekeringen, het aanvragen van een creditcard, afspraken met bijvoorbeeld de tandarts of opticien en zorg dat je genoeg anticonceptiepillen en eventuele andere medicijnen meeneemt.

De week voor je vertrekt.

Studeren in het buitenland
    •    Het is belangrijk om alles goed geregeld te hebben voor je vertrekt, maar wat minstens net zo belangrijk is, is afscheid nemen van je familie, vrienden en eventuele vriend. Geef een leuk afscheidsfeestje voor al je vrienden, ga nog een keertje langs bij je oma, eet nog een keer met je ouders, ga nog een kop koffie drinken met je beste vriendin en ga nog een weekendje weg met je vriend. Je zult je dierbaren een tijdje moeten missen, dus neem op een fijne manier afscheid.
    •    Last but not least: begin op tijd met het inpakken met je koffer, zodat je op een relaxte manier het vliegtuig ingaat.

Studeren in het buitenland

In mijn volgende blog zal ik jullie mijn tips voor Dublin en Ierland laten zien en vertel ik meer over mijn ervaringen hier. Wil je nu al meer lezen? Lees dan mijn eigen blog. Als je foto’s wilt zien kun je mijn fotodagboek bekijken op Instagram.

Heb jij ook plannen om een tijdje naar het buitenland te gaan?

Heel veel liefs,

Pleunie


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.