Een MissLipgloss artikel
‘Squeaky clean’: is dat nou goed?
k hoor en lees het vaak: “Mijn huid voelt zo lekker strak schoon aan na het gebruiken van die reiniger, echt een bewijs dat het goed reinigt.” Squeaky clean wordt dat ook wel genoemd, zo schoon dat het licht strak en trekkerig aanvoelt, er is geen restje vet of olie meer op je gezicht. Voelt schoon, ja. Maar: is dat nu wel zo goed? En hoe komt het dat je huid zo ‘squeaky schoon’ voelt? Ik heb het voor je uitgezocht.
Ik lees er zelf heel veel over en zei het al op Twitter afgelopen week, maar voor m’n blogpost wilde ik er toch even twee experts bij halen. Ik heb het gevraagd aan dokter Jetske Ultee, onderzoeksarts en hoofd van huidtherapie. Op haar site kon ik dit al lezen:
“Na het wassen mag je huid niet droog aanvoelen. Iedereen kent het gevoel van een trekkerig/ schraal gezicht na het reinigen, maar dit is dus niet de bedoeling. De cleanser droogt de huid teveel uit (overigens is dit voor veel cosmeticabedrijven wel handig omdat mensen op deze manier er toe aangezet worden om flink met crèmes te gaan smeren). Het uitdrogen van de huid is nooit goed. Als je een droge huid hebt, betekent dit dat deze nog vatbaarder is voor invloeden van buitenaf. Heb je een vette huid en je huid is droog na het wassen, dan betekent dit dat de cleanser teveel huidvet verwijdert. De tegenreactie is dat je huid juist actief talg gaat produceren. Kies voor een weinig of nauwelijks schuimend product. Deze zijn minder agressief voor de huid dan producten die schuimen.
Gek genoeg is een droge huid juist vaak ontstaan door het gebruik van cosmeticaproducten. Te veel scrubben, wassen met sterk ontvettende cleansers en cosmetica met irriterende ingrediënten als gedenatureerd alcohol maken de barrièrefunctie van de huid kapot.
De oplossing is meestal simpel; bij een droge huid is eenmaal per dag wassen met een milde gezichtsreiniger meer dan genoeg. Spoel het gezicht vervolgens goed af met lauw water. Smeer een wat vettere crème zonder parfum op het gezicht als de huid nog vochtig is. Dat zorgt ervoor dat vocht minder goed kan verdampen en dat actieve ingrediënten beter hun werk kunnen doen.”
Ook heb ik dermatoloog dokter David Njoo gevraagd.
“De hoornlaag en dus huidbarrière is niet oneindig dik. Als die stuk gaat, krijg je irritatiereacties en eczeem. De zepen in zo’n reiniger drogen de huid erg uit, wat dat betreft effectief, maar ze maken de PH waarde (zuurgraad) ook meer alkalisch waardoor de zuurmantel van de huid niet meer werkt. Hierdoor loopt de persoon meer kans op bacteriële infecties.
Jouw suggestie om een meer hydraterende reiniger te werken is zeker goed, voor alle huidtypen wel geschikt.”
Hoe herken je nu reinigers die je dat squeaky schone gevoel geven? Vaak zit er SLS, sodium lauryl sulfaat, of SLES, sodium laureth sulfaat in. Dit zijn agressieve reinigers (zepen) die je huid ontdoen van al haar vetten, en het dus extreem schoon achterlaten. Dat is fijn voor je afwas, of de auto van je vader, maar niet voor je huid. Gebruik liever een reiniger die je huid zacht en soepel laat, en haar eigen vet en vocht blijft behouden.
De conclusie en het antwoord op mijn vraag waar ik mee begon (is ‘squeaky’ schoon goed?): nee, dat is het niet. Je huid hoort niet zo stroef schoon aan te voelen, het droogt er van uit, raakt geïrriteerd en is vatbaarder voor bacteriën en infecties (puistjes!). Ga dus voor een zachte, milde reiniger, die je huid zacht en soepel maakt, in plaats van strak en droog.
Check dus de ingrediëntenlijst goed, vermijd SLS en SLES, en ga liever voor een zachte facewash of reinigingsmilk.