Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
19 juli 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • How To
  • reiniging
  • uitleg
  • welke reiniger gebruiken
Een MissLipgloss artikel

Soorten reinigingsproducten: wat werkt voor jou?


Je gezicht reinigen doe je elke ochtend en avond. Of nou ja, dat moet je eigenlijk doen, voor een schone en gezonde huid. Je ogen reinig je met iets dat daar speciaal voor bedoeld is, maar waar reinig je je gezicht nou eigenlijk mee? Met een gel, milk, cream, scrub, micellaire reiniger (wat?), olie…? Er is zoveel! En hoe doe je dat dan? Met je handen, met wattenschijfjes, met een borsteltje? Ik ga je helpen. Lees verder voor helderheid over een schone huid.

Er is veel. Heel erg veel! En dit is nog niet eens alles, er zijn tientallen soorten reinigers waar je uit kan kiezen. Ik heb de meest voorkomende op een rijtje gezet.

Benefit Foamingly Clean en Kiehl’s Ultra Facial Oil-Free Cleanser (allebei €19)


Schuimende reinigers

Goed voor: normale tot vette huid
Vermijden als: je een droge huid hebt, zeker als er sulfaten in zitten
Schuimende reinigers werken vaak ‘strippend’, ze halen alle vettigheid van je gezicht af waardoor je huid ‘squeaky’ schoon aanvoelt, een beetje stroef. Als je een vette huid hebt kan dat heel prettig zijn! Ik gebruik de Kiehl’s reiniger nu een tijdje en ik vind het effect wel fijn (ik ga niet glimmen gedurende de dag) maar dat extreem schone, stroeve gevoel vind ik niet zo heel erg prettig.
Hoe te gebruiken: Maak je gezicht nat, doe wat reiniger in je hand en masseer dat zo’n dertig seconden over je gezicht. Spoel dit af met lauw water en eindig met een toner.


Dr Organic Rose Otto Cleansing Milk (€9,99) en de Ahava Rich Cleansing Cream (€16,95)

Milks & creams

Goed voor: droge tot normale huid
Vermijden als: je een vette huid hebt, deze laten soms een subtiel laagje achter wat het nog vettiger maakt.
Milks en creams zijn heel zacht voor je huid en voelen ook superzacht aan. Er zitten bijna nooit agressieve reinigers in, vaak juist extra verzorgende bestanddelen die je huid zacht, gevoed en soepel maken.
Hoe te gebruiken: Je kan dit op twee manier doen. Het kan met een wattenschijfje (dus reiniger op een wattenschijfje doen, over je gezicht halen en daarna een toner gebruiken) of met je handen inmasseren en afspoelen. Dat laatste vind ik fijner, ik heb het gevoel dat ik mijn huid dan veel beter reinig!


MAC Cleanse Off Oil (fullsize €22,50) en Dermalogica Precleanse (€46)

Oliereinigers

Goed voor: alle huidtypes (voor een droge huid is het goed omdat olie je huid zacht en soepel maakt, en voor een vette huid is het goed omdat vet vet verwijderd)
Vermijden als: je niet van het olie-gevoel houdt (zoals ik)
Een hype van de laatste tijd zijn de oliereinigers. MAC heeft de superpopulaire Cleanse Off Oil en ook Dermalogica heeft een erg goede, de Precleanse. De naam van het product zegt het al: je gebruikt het eigenlijk voor je andere reiniging. Het verwijdert vet en vuil en je kan er ook je oogmake-up mee weghalen. Ik gebruik de Precleanse soms onder de douche, maar ik vind het gevoel van olie op mijn gezicht echt helemaal niet fijn. Smaken verschillen, want ik ken veel mensen die het wel een erg fijne reinigingsmethode vinden.
Hoe te gebruiken: Breng de olie met je handen aan op een droge huid, masseer dit in (desgewenst ook over je ogen). Maak je handen dan nat en masseer verder, dan verandert de olie in een soort witte melkachtige substantie. Afspoelen en nu verder reinigen.


Eucerin DermatoCLEAN 3 in 1 micellaire reinigingslotion, €9,95

Micellaire reinigers

Goed voor: Speciaal goed voor de gevoelige huid, maar geschikt voor alle huidtypes
Vermijden als: Je niet van waterige substanties houdt maar liever iets in wilt masseren
Ook iets wat ik de laatste tijd steeds meer in de schappen zie staan: micellaire reinigers. Dit zijn heel dunne waterachtige reinigers met micellen erin. Micellen zijn groepjes moleculen die dingen doen die ik niet kan uitleggen, maar ze zijn heel erg goed met het verwijderen van viezigheid. Ze halen echt alles wat ‘vies’ is van je huid en daarna heb je ook geen lotion nodig. Je kan het gebruiken voor je ogen en gezicht en het is superzacht voor je huid.
Hoe te gebruiken: Maak een (of meer) wattenschijfjes helemaal nat met micellaire reiniger en ga hiermee over je gezicht en ogen. Wel goed doen, neem er even de tijd voor. Daarna ben je klaar, je hebt geen toner nodig.

Gelreinigers

Goed voor: Vette en acne-gevoelige huid
Vermijden als: Je een droge of gevoelige huid hebt
Gel is lekker fris, schuimt soms en is ideaal voor een vette huid, of een huid met acne. In de zomer kan je het in de koelkast bewaren voor een extra fris gevoel.
Hoe te gebruiken: Maak je gezicht nat, masseer de gel in op je gezicht en haal het er dan weer af met lauwwarm water. Toner gebruiken en daarna verzorgen.


Dagelijkse scrubreinigers

Goed voor: normale tot vette huid
Vermijden als: je een droge of gevoelige huid hebt
Scrubben is eigenlijk iets wat je maar twee keer in de week hoeft te doen, maar er zijn ook reinigers die je dagelijks kan gebruiken met exfolierende eigenschappen. Soms zijn dat deeltjes (zoals in de scrub van Yves Rocher hierboven), soms een chemisch bestanddeel. Ik vind het zelf niet echt fijn, omdat ik denk dat je huid niet ‘zoveel’ en zo vaak gescrubt hoeft te worden, twee keer per week is echt vaak zat. Maar sommige meiden (of heren) kunnen er baat bij hebben, dus voor hen zijn deze reinigers ideaal.
Hoe te gebruiken: Maak je gezicht nat, breng de reiniger aan met ronddraaiende beweging en haal het er weer af met water. Afsluiten met een toner.

En verder? Wat is beter, je handen gebruiken, of een borsteltje, of watjes? Het is maar net wat jij fijn vindt, niks is goed of slecht. Ik gebruik het liefst gewoon mijn handen, dan kan ik het product inmasseren. Naast dat het dan beter werkt (reinigt), voelt het ook lekker en is zo’n korte massage ook goed voor je huid en doorbloeding. Andere mensen zweren bij een borsteltje en veel meiden gebruiken ook watjes. Als je watjes gebruikt, doe het dan wel goed, want je bent gauw geneigd delen van je gezicht te vergeten.

Ik hoop dat het nu duidelijk is wat voor reiniger je kan gebruiken en welke soorten er zijn. Hoe en waarmee reinig jij je huid nu?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.