Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
26 augustus 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Sneak Peek Augustus #4

Goedemorgen! Vandaag heb ik geen gewone Sneak Peek als normaal, omdat ik op dit moment een paar dagen op Terschelling ben en daar geen internet heb. Maar ik wil je wel een Sneak Peek geven! De Sneak Peek is normaal een kijkje in mijn leven, ik wil je nu een kijkje achter mijn blog en werk geven.

Ik krijg namelijk bijna dagelijks de vraag ‘Maar wat doe jij dan de hele dag?’ van allerlei soorten contacten. Mensen die ik voor het eerst spreek en die niet snappen wat ik doe (begrijp ik helemaal!), bezoeksters die geïnteresseerd zijn in hoe mijn werkweken er uit zien, vriendinnen die me niet elke dag zien en die wel eens willen weten wat ik nu doe van uur tot uur. Gewoon net als dat je benieuwd bent hoe anderen hun werk doen.

Elke dag en elke week is anders

Geen week, geen dag is bij mij hetzelfde! De ene week ben ik heel veel de deur uit voor afspraken, de andere week ben ik alleen maar thuis aan het werk. Vooral dat laatst zie je natuurlijk maar weinig in mijn Sneak Peek, want dan zie je honderd foto’s van mijn computer met beautyproducten. Ik zit het meest achter mijn computer te werken, helemaal niet zo spannend hoor, haha!

Ik probeer (met de nadruk op probeer, haha!) een bepaalde balans te houden in mijn weken. Als het de ene week heel druk is qua afspraken, probeer ik de andere week meer thuis te werken. Dit lukt niet altijd, maar ik probeer het wel in de gaten te houden.

Wat voor afspraken heb je dan?

Een vraag die ik ook veel krijg: maar wát voor afspraken heb je dan? Wat ik het meeste doe voor mijn site zijn PR events bezoeken. Als er een nieuw product of merk wordt gelanceerd, organiseert een PR bureau vaak een evenement voor dat merk, om de pers kennis te laten maken. Dit kan in Nederland zijn, maar is soms ook in het buitenland, dan is het een persreis. De laatste maanden doe ik dit wat minder, ook persreizen zeg ik regelmatig af. Waarom? Omdat het vaak teveel tijd kost en ik er vaak weinig uit haal (als in: de informatie had ik al of ik leer er niks extra’s van). Ik ga meestal wel naar de dingen die me heel nuttig lijken of die ik simpelweg heel erg leuk vind – ook belangrijk!

Verder? Losse afspraken met PR mensen (om bij te praten over de merken die ze vertegenwoordigen, om samenwerkingen op te zetten, winacties), afspraken met mijn mediabureau (zij doen mijn advertenties, en ik zit regelmatig met ze om deze door te spreken), afspraken met merken/webshops voor samenwerkingen, behandelingen bij salons om blogposts over te schrijven… Dat is wat ik het meeste voor de site doe buiten de deur.

En dan nog de dingen die wel voor Miss Lipgloss (mijn bedrijf) zijn, maar niet voor de site. Afspraken rondom mijn boek (met mijn uitgeverij, maar ook signeersessies, en toen ik het boek schreef natuurlijk nog veel meer, zoals fotoshoots en dergelijke), afspraken rondom televisieklussen (castings, afspraken met mijn agentschap, besprekingen met productiemaatschappijen, besprekingen van scripts, opnames) en afspraken rondom mijn lezingen en de lezingen zelf. Afhankelijk van tijd van het jaar is dit meer of minder, maar elke week heb ik deze afspraken wel, soms elke dag, soms een dagdeel in de week.

Een dag in de week ben ik op het kantoor van mijn shop om daar zaken te bespreken en werk te doen voor mijn shop.

En wat doe je dan thuis?

Naast de afspraken buiten de deur werk ik hoofdzakelijk thuis. Dat doe ik elke dag, ook als ik ‘buiten de deur’ afspraken heb, want het gewone werk gaat natuurlijk door. Ik schrijf altijd vooruit met blogposts (het varieert hoeveel), maar mail, betaalde campagnes en social media gaat altijd door.

Het belangrijkste is het maken van de blogposts, er komen er ongeveer veertien per week online. Wat daarbij komt kijken:

Testen

 

 


Ik test de producten en ik bezoek eventueel een PR event. Het varieert hoe lang ik een product test. Skincare het liefst langer dan een maand, bij een lipstick weet ik na een paar dagen dragen wel wat ik er van vind.

Foto’s maken


Van alle producten maak ik zelf foto’s. Dit doe ik thuis op een witte tafel vlak bij een raam. Ik maak vaak veel foto’s in één keer. Ik ben op een dag zo een uur bezig met het maken van foto’s, maar kan het vanwege mijn rug niet te lang achter elkaar doen. Dat is niet erg, ik kan afwisselen met Photoshoppen en blogposts schrijven!

Foto’s importeren en bewerken
Ik importeer alle foto’s in Photoshop en bewerk ze. Ik verander de curves iets om de foto’s wat meer helder te maken (wat minder grijs, vooral), maak ze passend en sla ze op. Dit kan ik vrij snel doordat ik actions gebruik.

Foto’s in de blogpost zetten
Dan zet ik de foto’s in alle losse blogposts. Dit is mijn basis, hieromheen schrijf ik de blogposts. Als ik lekker veel foto’s klaar heb staan, kan ik in één keer een aantal artikelen achter elkaar schrijven als ik in een flow zit.

De blogpost schrijven
Het schrijven! Hier komt alles bij elkaar, het allerleukste om te doen. Het varieert per blogpost hoe lang het duurt. Soms een half uur, soms drie uur.

Hierna plan ik alles in, en soms schuif ik nog wat met de blogposts. Elke zondagmiddag of -avond maak ik de Sneak Peek, het kijkje in mijn leven.

Filmpjes maken

Natuurlijk maak ik ook filmpjes! Hiervoor bedenk ik eerst looks of onderwerpen, bedenk ik wat ik wil vertellen, verzamel ik producten en dan ga ik filmen. Het importeren, bewerken, exporteren en uploaden duurt vaak het langst, in totaal ben ik meestal een paar uur tot een dagdeel met een video bezig. Ik vind het steeds leuker en leer er een hoop van, inmiddels probeer ik elke week twee video’s te uploaden.

Advertorials

Hetgeen waar ik mijn geld mee verdien: advertorials! Mijn mediabureau verkoopt deze in hun netwerk en die komen (natuurlijk in overleg met mij) op mijn site – onder duidelijke vermelding van ‘advertorial’.
Ik maak de advertorials zelf. Soms in een korte blogpost, soms in een uitgebreide review, soms in een video. Het lijkt snel even online geplempt te zijn, maar er gaat vaak een hoop aan vooraf. Briefingen krijg ik meestal weken van te voren, maar soms ook een dag vooraf, en als er dan een video gemaakt moet worden is dat soms even passen en meten. Meestal gaat het vrij vlekkeloos, maar soms is het vrij stressvol als een klant een video nog tien keer wil aanpassen (dat gebeurt soms echt) en niet duidelijk brieft. Maar hey, het hoort er bij!

Mail, social media, reacties
Naast enigszins gestructureerde werkzaamheden op de dag lopen deze zaken er de hele dag doorheen. Ik begin mijn dag met het beantwoorden van mijn mail, meestal 20 – 40 als ik begin met werken rond 8.30u. Daarna doe ik het nog zo’n vier keer per dag. Ik ontvang tussen de 100 en 200 mails per dag en de meesten krijgen antwoord. Het varieert van PR contact tot mails van bezoekers, webshops, afspraken die gemaakt moeten worden en zaken rondom advertorials.

Naast de mail rinkelt de telefoon nogal eens, maar soms zet ik hem gewoon uit zodat ik door kan werken. Vaak gaat dit over PR zaken en meestal over betaalde campagnes op mijn site omdat dit altijd goed doorgesproken moet worden.

Reacties lees ik meestal een paar keer per dag (er komen tussen de 200 en 500 reacties per dag binnen op MissLipgloss.nl), modereer ze en reageer er op. Ik ben daar al met al zo’n twee uur per dag mee bezig. Een van de leukste dingen om te doen, vind ik!

Social media houd ik de hele dag bij, de ene dag wat intensiever dan de andere dag. Ik doe Twitter en Instagram het meest actief, daarnaast heb ik Facebook en natuurlijk YouTube, waar ik twee keer per week wat post. Wel check ik dagelijks mijn YouTube reacties om daar op te reageren als dat nodig is.

Dingen buiten de site

Wat ik buiten MissLipgloss.nl thuis voor werkzaamheden doe? Mijn maandelijkse pagina voor CosmoGIRL! (waarvoor ik contact heb met mijn chef, het artikel schrijf, beeld verzamel en zelf maak), lezingen (vooral veel voorbereiden), tv klussen (vooral scripts instuderen of het item voorbereiden) en andere sporadische freelance klussen voor magazines. Begin dit jaar was ik druk met mijn boek bezig, maar daar werk ik nu thuis niet meer aan, maar ik moet soms wel afspraken voorbereiden, al is dat niet meer iets wat elke week tijd kost.

 

Nou, dat was het wel zo’n beetje! De hele week ben ik met deze dingen bezig. Ik probeer het elke dag enigszins gestructureerd te doen en maak lijstjes, maar meestal komen er wel dingen tussendoor en wijk ik er van af. Dat vind ik niet erg, de dagen vliegen voorbij doordat mijn werk alles behalve saai is en ik veel verschillende dingen doe. Als ik foto’s editen even zat ben, ga ik gewoon wat anders doen wat nog moet gebeuren, zo is er altijd wel iets waar ik wel zin in heb.

Werkritme?

Qua werktijden heb ik inmiddels na al die jaren wel een soort ritme opgebouwd. Ik sta tegelijk met mijn vriend op, meestal iets eerder, tussen zeven en acht. Dan zit ik tussen acht en half negen achter mijn computer, waar ik meestal ook mijn ontbijt eet (ja, slecht, ik weet het…). Ik probeer tussendoor pauzes te nemen en als mijn vriend thuiskomt van zijn werk, ga ik koken, of hij, of we eten buiten de deur, het ligt er maar net aan wat voor dag het is. Oh ja, en ik doe tussendoor natuurlijk huishoudelijke klussen en meestal doe ik ook de boodschappen. Dat laatste vind ik wel leuk om te doen, even de deur uit en winkelen (ja, boodschappen doen is toch gewoon winkelen, maar dan voor eten!).
’s Avonds zit ik vaak nog met mijn laptop op schoot, ik ben er gewoon verslaafd aan en vind het te leuk. Ook dit verschilt per week. De ene week zit ik elke dag van acht uur ’s avonds tot twaalf uur ’s nachts achter mijn laptop, de andere week ga ik meer de deur uit en doe ik leuke dingen met vriendinnen of met mijn vriend. Ik kan het zelf indelen! Dus dat doe ik ook lekker. Als ik in een flow zit en zin heb om te werken, doe ik dat. Geen zin, of super lekker weer of zoiets? Dan geniet ik er lekker van. Enne, soms draai ik me nog even lekker om als Willem de deur uit gaat naar zijn werk…

Op vakantie schrijf ik over het algemeen geen blogposts (of ik moet er ineens héél erg veel zin in hebben!) maar ben ik wel bezig met foto’s maken voor de site, omdat ik meestal een verslag schrijf van de plek waar ik geweest ben, hier houd ik dan ook wel rekening mee. Ook probeer ik af en toe de reacties te checken, al geef ik dat wel grotendeels over aan Jacky en Jill, maar ook zij moeten gewoon werken en naar school, dus ik houd het een beetje zelf bij. Soms heb ik gewoon geen internet en dan gaat het niet. Wel blijf ik bereikbaar voor belangrijke dingen met betrekking tot de shop en dingen met de site, bijvoorbeeld voor advertorials en andere belangrijke dingen. Ik probeer mijn werk altijd wel los te laten, maar ik ben er wel mee bezig. Ook omdat ik het gewoon echt heel erg leuk vind. Meestal heb ik een keer in het jaar één vakantie waarin ik echt bijna helemaal niks voor de site doe.
Op reis voor de site (persreizen of andere werkreizen) werk ik gewoon door en doe ik gewoon mijn mail, reacties en social media. Als ik tijd heb schrijf ik blogposts (vaak over de plek van bestemming, of over dingen die ik daar doe/ontdek/leer), maar ik werk wel vooruit voor die dagen zodat er altijd gewoon blogposts online komen.

Ik krijg vaak de vraag wat mijn vriend hier van vindt, maar hij vindt het juist leuk dat ik iets doe wat ik zo leuk vind. Hij werkt zelf van 9 tot 5 voor een baas en hij kan zich zelf niet voorstellen hoe ik altijd met mijn werk bezig ben, maar hij begrijpt het onwijs goed. Gelukkig hebben we heel veel tijd samen en ik maak ook echt tijd vrij om samen leuke dingen te doen. Hij stimuleert me juist en heeft me in bijna twee jaar tijd nog nooit gevraagd of ik eens mijn laptop weg wil leggen en ik waardeer het enorm dat hij me zo vrij laat. Hij zegt net ‘Je moet doen wat jij wilt doen’ en we hebben allebei onze eigen dingen die we leuk vinden en dat gunnen we elkaar.

Ik hoop dat ik de vragen van veel meiden heb kunnen beantwoorden! Ik heb onwijs leuk werk waar ik inmiddels elke dag weer van geniet.

Als je vragen hebt of ergens nieuwsgierig naar bent, stel ze gerust bij de comments. Ik weet niet of ik ze vandaag kan beantwoorden (in verband met internet), anders beantwoord ik ze na woensdag!

;

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.