Snacktip: Edamame

Houd jij – net als ik – van iets te knabbelen voor de televisie of tijdens je werk, maar houd je niet zo van de calorieën die vaak in snacks zitten? Probeer dan eens edamame. Edamame zijn jonge sojabonen die vaak bij sushi als hoofd- of bijgerecht geserveerd worden. Ik vind het enorm lekker en ben op zoek gegaan naar sojabonen om thuis te eten. Bij de toko haalde ik een zak van 500 gram voor €1,50 en ging er thuis mee aan de slag.

De smaak is moeilijk te omschrijven, maar ik ben niet echt een groentefreak. En dit vind ik wel mega lekker! Heerlijk als tussendoortje, maar ook gewoon ’s avonds als bijgerecht. Het is echt super makkelijk en supersnel, en eens een keer wat anders dan nootjes of pinda’s. En véél gezonder!

Wat heb je nodig:

1. Pak ongeveer 150 gram sojabonen – of zoveel als je lekker vindt. Wanneer je sojabonen uit de diepvries hebt, ontdooi ze dan niet eerst.
2. Breng water aan de kook en doe de sojabonen in het water. Kook ze twee tot vier minuten. Niet te lang, want dan worden ze zacht en dat is niet lekker.
3. Laat de sojabonen ‘schrikken’ door (ijs)koud water in de pan te doen.
4. Kies of je ze warm of koud wilt eten. Ik vind warm lekkerder. Strooi wat zout en peper over de sojaboontjes en serveer ze.

Edamame eet je op een aparte manier. De peul laat je liggen, die is niet om te eten. Je kan de bonen er uit drukken met je vingers, je kan ook de peul aan je mond zetten en dan met je tanden de bonen eruit ritsen.

Geloof me, je denkt niet dat het echt lekker is, maar dat is het wel. Probeer het gewoon eens! Je kan edamame vinden bij de toko in de diepvries in zakken. Waar je ze vers kan krijgen weet ik niet, je kan het op de markt proberen.

Voor Weight Watchers cursisten: hier zitten dus nul punten in! Beter kan niet!



Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

85 reacties
  1. Monique

    Beste Cynthia,
    Ten eerste wil ik je complimenten geven voor je site, en de mooie artikelen die erop staan. Verder bedankt voor dit heerlijke recept zal het vandaag maken voor manlief.

  2. Claire

    Ik had je artikel gelezen en dus vandaag voor het eerst geproefd in het sushirestaurant, het heeft een lichte nootjessmaak vind ik en een leuke textuur, ik ben fan! Alleen heb ik het opgezocht in de WW app en daar staat wel een puntenaantal voor edamame. Maar nu ook niet zoveel dus hey 🙂 Thx voor de tip!

  3. IPI

    Ik kwam toevallig op deze pagina omdat ik wilde weten waar je die peulen kunt kopen. Het schijnt heel lekker te zijn, dus morgen op de fiets even naar een van de vele toko’s in Almere. Verder heb ik even een reactie rechtgezet. Over jodium in zeezout. Vond dat ik dat even moest doen.
    Leuk blog, leuke onderwerpen en lekkere pannenkoekjes van banaan en ei.
    Ga zo door Missy!!!!

  4. Cg

    Ik heb ook een tip kikkererwten uit blik 25 min roosteren in de oven is ook lekker,
    net pinda,s

  5. Lisa

    Vandaag voor het eerst gemaakt, zo lekker!!! :love:

  6. Ella

    PS: sojabonen zijn wel te vinden in Propoints boodschappengids onder vegetarische producten, sorry, is slaap nog… :blush:
    Sojabonen, gekookt – 50 gram ( 2 eetlepels) – 3 ProPoints!!!! :geek:

    • Linda

      Is dat met of zonder peulen?

  7. Ella

    Sojabonen eet ik niet – die zijn zonder eko keurmerk allemaal genetisch gemodificeerd…
    Bovendien kan ik niet in mijn ProPoints boodschappen boekje nergens vinden waarde van, maar ik weet zeker dat ze in zetmeelrijke groente categorie vallen, dus voor een portie moet je toch 1 a 2 points rekenen, denk ik….

  8. denies

    dit is zo heerlijk! als ik sushi ga eten bestel ik per avond echt 3 bakjes ofzo :love:

  9. Eva

    Jaaa Edamame is super lekker! serveren wij ook op mijn werk(sushi bar) je kan even snacken en je hoeft geen schuldgevoel te hebben!

    Je kunt ze ook in een laagje water in de magnetron doen 😉

  10. Laura

    Ik vind dit soort artikelen echt zo leuk :inlove:

  11. Appletjuh

    :love: i love edamame ik heb altijd een zak thuis 😀 :inlove: :inlove:

  12. mokkaxsmoothie

    Lijkt me best wel lekker :blush: En het ziet er indd wel gezond & natuurlijk uit. Maar wel jammer dat bij mij in de stad geen toko’s zijn, maar ik ga wel eens kijken als ik in een anderen stad ben 😆 xoxoMij ! 😛

  13. Marleen

    helaas is hier geen toko in de buurt dacht ik…

  14. Nina

    Helaas hebben we geen toko in de buurt, maar ik zou het graag eens proberen!

  15. Mina

    Oehhh (L) die eet ik altijd als ik bij Wagamama Amsterdam ben!

  16. Mandy

    Ideaaaal 😀 muchhh better dan een koek of een zakje chips.
    Alleen beetje jammer dat er geen toko in kampen zit.
    Cynthia, weet jij waar de toko in zwolle zit?

  17. Manon

    Dit eet ik altijd als ik sushi ga eten en ik vind het echt heeeerlijk!

  18. Givenchy

    Seriously, noem je dit een snack? Doe mij maar een dikke reep chocolade!! Hihi

  19. Lynn

    waarom moet je er zout op doen als je vervolgens de boneen eruithaalt en alleen die opeet? Kun je dan niet beter dáár zout op doen? 😛

  20. lotD

    Ik eet ’t ook weleens (puur om gezond te snacken en in de sushi-bar) maar ik vind er niet zoveel aan. ik proef alleen zout en peper maar aan de bonen zelf zit weinig smaak

  21. Sanne

    Ohh ik ken het niet maar ik zal zeker es vragen of mijn mam het een keer wil kopen!!

  22. mywaytoloveyou

    niks voor mij helaas!

  23. Laurette

    ik vind dit ook zo lekker! ga het vanavond maken, ik krijg visite..

  24. CherryFizz

    Ik heb het nog nooit gegeten, maar word er nu wel erg nieuwsgierig naar 🙂

  25. Fenna

    ik krijg nu al een misselijk gevoel in mijn buik als ik naar t plaatje kijk.
    Het lijk te veel op boontjes voor mij 😛
    brrrr…

  26. Laura

    Dit ga ik zeker eens proberen! Gezond en ‘light’, beter kan niet 🙂

  27. sum

    tis een japanse snack, echt lekker ja

  28. Csje

    weetje wat ook lekker is, van die grote pinda’s koken…
    zelfde als de sojabonen..
    ^_^

  29. Meryl

    Dit is zeker lekker! Zeewier salade (Chukawakame) is hier ook lekker bij (en de sushi natuurlijk haha) En.. om in de oosterse sferen te blijven… Wasabinootjes zijn ook een goed alternatief voor chips bijvoorbeeld. Pittig en minder calorieën dan zo’n verleidelijke zak lays.

  30. Laura

    ’t Is maar goed dat je zegt dat je die peul niet moet eten, mocht ik ze ooit willen proberen. Ik zou anders gewoon gedacht hebben dat je die hele peul opeet o_0 !
    Ik vind rijstwafels altijd wel lekker als gezonde snack, maar ja, daar moet je ook maar net van houden.

  31. Lee;

    Nog nooit van gehoord, wat grappig 😀

  32. Marokkaanse.

    Dat is zo lekker!
    Eten we ook meestal, wij mengen het meestal met couscous!

    Je zet de couscous aan de kook met een beetje water, gooi je de sojabonen erin en een beetje zout en peper toevoegen en smullen maar!
    Heeerlijk, moet je echt proberen!

  33. Teddy

    Hmmmm ben benieuwd hoe dat smaakt.

  34. Chuan

    Dit neem ik altijd bij mn sushi, superlekker en gezond! Pas alleen wel op met t zout, t moet maar een heel klein beetje zout zijn!

  35. Eleni

    Oh wat een leuk idee, ga ik eens proberen!

  36. Jolanda

    Ziet er lekker uit maar weet je zeker dat het maar 0 punten is, peulvruchten moet je ook punten voor tellen.

    Ach maar dan zal het toch nog minder zijn dan chips.

    Groetjes!!

  37. Glam Beauty

    Ik ga het ook eens proberen, wie weet!
    Smaakt het net zo lekker als chips? :blush:

  38. Nena

    Dit vind ik echt zooo lekker wist de naam alleen niet haha. Alleen met zout zonder peper..

  39. Loeder

    hmm klinkt niet echt aantrekkelijk maar t proberen waard

  40. Esther

    Ik ben ook geen groentefreak en dit lijkt me dan eigenlijk ook helemaal niet lekker. Maar wie weet ga ik het toch nog eens proberen..

  41. Esmee

    Ik eet vaak groene boontjes rauw als snack, allerlei bonen zijn hier geschikt voor. Lekker zoet en knapperig!

  42. Mandy

    Ja dit is heerlijk! Ik eet dit vaak als extra gerecht wanneer ik sushi ga eten! 😀

  43. L

    Haha dit eten wij thuis best vaak als snack =) Ik ben aziatisch dus is het niet zo heel raar 😉 Ik haal het er ook gewoon uit met behulp van me tanden zonder dat gefriemel en gepulk met je handen =) Het is inderdaad erg gezond en lekker!

  44. Michelle

    klinkt lekker

  45. eline

    ziet er lekker uit…alleen zijn ze precies “behaard” ofzo? (ik zie dat op de foto 😉 )

  46. Kyliana

    Ik ga het zeker een keer proberen!
    Liefs

  47. ilse

    het doet mij denken aan snijbonen…..
    het zal wel neit zo smaken, aangezien je het als snac kan eten.

    kan iemand mij misschien uitleggen waar ze een beetje naar smaken?
    echt naar groente, of wat….???

    • Fabiola

      Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Ze zien er een beetje uit als tuinbonen en die vind ik niet echt lekker. Ik heb ze wel eens in de natuurwinkel zien liggen en nu ben ik best wel benieuwd hoe ze smaken. 🙂

  48. Florence

    ooooh dit moet ik onthouden! ik ben altijd zo’n freak die gezond wil eten.
    sojabonen zijn toch ook goed voor je huid?

  49. Renske

    Goede tip en klinkt lekker! Ik ken dat wel, dat je voor de tv zit ofzo en gewoon snacktrek of behoefte aan zout krijgt. Ik neem ook wel eens olijven of een klein stukje kaas (hoewel dat laatste eigenlijk ook niet goed is, maar als je er weinig van neemt vind ik minder erg dan chips ed).
    Nu die boontjes maar eens een keer proberen:)

  50. Kim

    Klinkt lekker gezond! maar ik ben toch meer van de vette had of zak chips. Al is teveel zout ook weer niet goed. Maar leuk recept ga het zeker eens proberen aangezien ze hier wel fan zijn van dit soort gerechten als bijgerecht bij een chinees of japans gerecht.

  51. Ester

    klinkt goed 🙂
    maar ik snap een ding niet. Waar moet je het zout opstrooien? voor of na het pellen? want je proeft het toch niet als je zout gaat strooien op iets wat niet om op te eten is?

  52. Dhini

    Heet lijkt in my land Indonesia maar dan iets kleiner dan deze.. (geen idee hoe hier in NL kan kopen en noemen)…daar kan je kopen van wandel verkoper
    Lekker!

  53. Yara

    oeeeeh dit klinkt echt fantastisch
    , ik vind het echt heerlijk zulke om dingen gewoon lekker tussendoor te kunnen eten :blush: :inlove:

  54. sherida

    Dat spul is de shit.. als je het wilt eten zoals de Japanners, doe wat sojasaus in een schaaltje ( geen ketjap maar japanse) doop het peultje erin en rits dan met je lippen de boontjes in je mond… Echt superfijn

  55. Jolanda

    Hmm, normaal gesproken ben ik niet van het uitproberen van iets dat ik niet ken, maar wellicht moet ik dat gewoon eens een keertje doen 🙂 Trouwens; hoe is het met Weight Watchers? Ben wel benieuwd naar een update! Volgens mij ben je toch al aardig bij je streefgewicht?

  56. Anne

    Die wil ik proberen!

  57. Amber

    Lijkt me lekker! Heb het bij onze toko alleen nog nooit zien liggen. 🙁

  58. simone

    lijkt lekker, en veel gezonder dan chips op zaterdagavond!
    maar kan je ze ook gewoon bij de Albert Heijn kopen? want ik woon namelijk helemaal in het puntje van groningen, ergens in de middle of nowhere!

  59. Soraya

    vind het niet echt lekker klinken
    maar proberen kan altijd toch? 🙂

  60. celine

    Nog nooit van gehoord, ziet er wel lekker uit. 🙂

  61. Jacqueline

    Dit is inderdaad super lekker! Mijn eerste indruk was ook huh, bonen? Maar met een beetje zout erover is het een lekkere snack. Zeker waard om te proberen!

  62. jasmine

    Zeezout is inderdaad slecht voor, je kan dan zoiezo beter gewoon zout nemen omdat daar bv nog jodium aan toegevoegd is. Maar als je een zoutalternatief zoekt kan je bv dieetzout van Herbamare kopen. Ipv Natrium zit er Kalium in, iets wat veel NLers ook te weinig binnenkrijgen, en goed voor je bloeddruk. Het is even wennen(omdat er ook kruiden enzo inzitten), maar ik eet geen normaal zout meer!

    Leuk idee, maar mijn darmen hebben een enorme hekel aan Soja, dus dit is geen alternatief voor mij. Ik hou t wel bij wortels en radijsje met dieetzout.

    • IPI

      Geen jodium in zeezout is een groot misverstadn:
      Alles wat uit de zee komt, van vis en schaaldieren tot zeewier tot zout, bevat jodium. Keltisch zeezout bevat dus wel degelijk jodium, dat inderdaad een belangrijk spoorelement is en de schildklierfunctie en het immuunsysteem ondersteunt. Belangrijker nog, Keltisch zeezout bevat jodium in kleine hoeveelheden, het is immers niet voor niets een spoorelement.

      Gejodeerd tafelzout is een heel ander verhaal. Door jodium opnieuw toe te voegen aan het zout geeft men in feite toe dat het misschien niet zo’n goed idee was om de jodium er in eerste instantie uit te halen. Er wordt echter gebruik gemaakt van een synthetische vorm van jodium die in te grote hoeveelheden wordt toegevoegd. Het lichaam geeft altijd de voorkeur aan natuurlijke, lichaamseigen stoffen en niet grove, door mensen gemaakte imitaties.
      Dusssssss

  63. Roos

    Oe, dat lijkt me lekker! Kan je sojabonen ook gewoon in de supermarkt kopen? want in mijn omgeving zit geen toko…..

  64. Esther

    Hmm krijg spontaan zin in iets lekkers… :9
    Jammer dat wij geen sojabonen hebben thuis. Vraag wel een keer aan mijn moeder of ze het koopt…

  65. Puck

    ik vind het altijd zo lekker om voor de TV iets te eten. Dan hebben we bijvoorbeeld net gegeten en dan ga ik TV kijken, maar ik wil altijd iets te eten. Dan komt m’n moeder langs en zegt ze; ben je nou weer aan het eten, haha. Gelukkig kan mijn figuur het makkelijk hebben, er komt geen grammetje bij!
    Maar ik wil wel even wat gezonder gaan leven, zeker ook voor de TV, dus dit lijkt me de perfecte oplossing! Ik ga het zeker weten proberen.

  66. Liza

    Hmm.. 0 punten 😀 dat klinkt goed.
    En het lijkt me super lekker!
    Snel even een bezoekje aan de toko brengen!
    Bedankt voor de tip.

    xx

    • Karen

      Krijg je ook geen punt voor het zout dan?
      Of snap ik het echt totaal niet x(

  67. Eva ‘

    klinkt goed! Ga het zeker proberen 🙂

  68. Kimberly

    Klinkt goed, zal ik zeker eens proberen.
    maar toch met zout, dat lijkt me niet echt goed voor je..?

    • Anouk

      Een beetje zout kan geen kwaad lijkt me 😉

    • Kimberly

      Ik heb geen controle over mijn zout inname. Ik vind het echt heel lekker, haha. Dus
      ook al moet je maar een “snufje” zout gebruiken, dan gooi ik er een lepel in 😳
      Maar ik zal het proberen! :blush:

  69. mathilda

    ‘ontdooi ze dan niet eerst.’ moet je ze nu wel ontdooien? of niet? Of lees ik het nou verkeerd? :geek:
    Ga dit zeker proberen!

    • marlijn

      ik snap het ook niet helemaal :9

    • Alyssia

      Ze bedoelt: niet ontdooien, gewoon bevroren in het water gooien!

    • Miss Lipgloss

      Nee, gewoon bevroren in het water doen 🙂

  70. Elien

    het klinkt niet zo smakelijk vind ik, maar ben toch benieuwd

  71. Alma

    Dit eten wij ook wel eens, het is zo lekker!

  72. Susan

    Klinkt super, deze ga ik onthouden!