26 maart 2012 door Cynthia Schultz 172 reacties
 • jetske ultee
 • kanker
 • slecht
 • sls
Een MissLipgloss artikel

SLS en SLES, wat is het nu precies?

Je hoort me er regelmatig over: SLS (sodium lauryl sulfaat) en SLES (sodium laureth sulfaat). Kort gezegd: zeep! Ik vermijd het zoveel mogelijk en krijg vaak de vraag: waarom? Lees verder als je alle ins en outs van deze ingrediënten wilt weten.


Ik weet er zelf een hoop van omdat ik me er door de jaren heen heel veel in verdiept heb, en met veel dermatologen en specialisten heb gepraat over dit onderwerp. Maar voor deze blogpost heb ik Jetske Ultee ook even ingeschakeld. Zij is huidarts en onderzoeksarts, en weet echt alles over de huid en wat daar bij komt kijken.

Squeaky clean!?

Vorig jaar oktober schreef ik al ‘‘Squeaky clean’, is dat nou goed?’, een blogpost waarin ik uitleg waarom je huid na het reinigen echt niet droog en trekkerig aan moet voelen. Een cleanser moet je huid reinigen, maar het niet ontdoen van alle vetten en vocht! En dat is nu juist wat SLS en SLES doen. Dat is voor mij de reden om ze te vermijden. Lees die blogpost (nog) eens als je wat meer info over ‘squeaky clean’ wilt lezen. Enne, ‘je kan het dan toch weer aanvullen met een lekkere crème?’. Ja, inderdaad, maar waarom? Waarom zou je je huid eerst vreselijk uitdrogen en irriteren? Iets wat in mijn ogen gewoon niet klopt. En: dat is natuurlijk wat de fabrikant van dit soort reinigers wilt. Lekker veel smeren hoor, want dat betekent lekker veel geld in het laatje. Niet doen.

Wat is SLS en SLES?

SLS

Sodium Lauryl Sulfaat is een reiniger, een zeep, een detergent. Dit verwijdert vet en viezigheid. Ook zorgen sulfaten ervoor dat je reiniger, douchegel of zeep lekker schuimt. Dit is totaal overbodig, ook zonder schuim wordt je huid en haar prima schoon. Nu heb je natuurlijk verschillende soorten sulfaten en zepen, en SLS is de meest harde, meest irriterende en uitdrogende. Je zou het kunnen gebruiken om je auto of fiets schoon te maken. Zo sterk reinigt het.

Jetske: ‘Zowel Sodium Lauryl Sulphate (SLS) als Sodium Laureth Sulphate (SLES) zijn surfactants (of oppervlakte actieve stoffen). Surfactants zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen; je kunt met surfactants je huid dus reinigen. Doordat surfactants de oppervlakte spanning verlagen, produceren ze schuim en maken ze producten beter smeerbaar…’

SLES

Sodium Laureth Sulfaat is praktisch hetzelfde als SLS, maar net iets milder. Met de nadruk op iets.

Jetske: ‘Veel mensen verwarren Sodium Lauryl Sulphate met Sodium Laureth Sulphate. Sodium Laureth Sulphate is net als Sodium Lauryl Sulphate een surfactant maar werkt veel minder irriterend. Ook deze stof wordt aan producten toegevoegd om producten te laten schuimen. Toch moet je met een gevoelige huid uitkijken voor Sodium Laureth Sulphate. Of het je huid daadwerkelijk irriteert hangt erg af van de concentratie die in het product zit en of er terugvettende oliën aan het product toegevoegd zijn. Een goede stelregel is dat als je huid strak aanvoelt na het wassen het product voor je huid te heftig is. Gebruik een product met sodium laureth sulphate in ieder geval niet te vaak, gebruik er niet al te veel van en spoel het goed af met water.’

Wat doet het met je huid?

Jetske: ‘Het grote nadeel van surfactants is dat ze buiten talg en vuil ook makkelijk het natuurlijke huidvet kunnen oplossen. Daardoor wordt de barrièrefunctie van de huid flink verstoord en krijg je last van een droge, schilferige en vochtarme huid. Ook kun je last krijgen van puistjes en rode vlekken.

Ondanks alle negatieve berichten over Sodium Lauryl Sulphate is er geen bewijs dat het kankerverwekkend of toxisch is. Sodium Lauryl Sulphate is wel de absolute koning op het gebied van huidirritatie. Het werkt zo irriterend dat men deze stof nu standaard gebruikt om kleine stukjes huid te irriteren zodat daarna het kalmerend effect van nieuwe cosmetische ingrediënten gemeten kan worden. Sodium Lauryl Sulphate maakt al in een hele lage concentratie de buitenste huidlaag stuk. Het wordt daarom ook wel eens gebruikt om andere werkzame stoffen dieper in de huid te laten dringen. Maar of je daar nou mooier van wordt….. ‘

Maar wat is er nu zo erg aan?

Je gaat er niet dood van (knock on wood), je wordt er niet ziek van (nogmaals, knock on wood) en je huid brandt er niet van weg, maar ik gebruik het zelf niet omdat het dingen doet met je huid die totaal onnodig zijn, en niet goed voor je. Uitdrogen, extreem hard reinigen en ontdoen van alle vetten en vocht wat je huid juist zo hard nodig heeft. Waarom zou je dat doen? Het maakt je huid alleen maar droog waardoor je meer moet gaan smeren, wat meer geld kost, en wat gewoon niet nodig is.

Het blijft natuurlijk een persoonlijke kwestie. Hey, als jij graag een heel extreem schone, droge, vetvrije huid wilt hebben die wat trekkerig aanvoelt, be my guest! En smeer daarna lekker met een crème. Iedereen moet kiezen voor zichzelf, ik kies er voor om het te vermijden, zoveel mogelijk. Ook omdat het bewezen is dat het niet oké is voor je huid, en meerdere experts geven dit aan.

Jetske: ‘Concluderend is Sodium Lauryl Sulphate (of Sodium Dodecyl Sulfate) echt een stof die je zou moeten vermijden. Helaas wordt het door producenten toch nog wel eens gebruikt, omdat het een heel goedkoop ingrediënt is en veel schuim geeft. Je ziet het met name nog al eens op de ingrediëntenlijst van shampoos terug. ‘

Producten zonder SLS/SLES?


Er zijn heel veel producten die wel SLS en SLES bevatten, maar ook steeds meer cosmetica zonder die goedjes. Het is alleen even zoeken. In de drogist vind je vooral veel merken die het niet vermijden, dus dat is al lastig. Yes to Carrots, gewoon bij de Etos te koop, gebruikt het niet. Ook Dr Organic, bij De Tuinen, vermijdt het. En natuurlijk veel duurdere producten die online te koop zijn. Het is een beetje een zoektocht, maar check gewoon wanneer je iets gaat kopen de ingrediëntenlijst op sodium lauryl sulfate en sodium laureth sulfate. Alweer meer dan een jaar geleden schreef ik deze blogpost waarin ik liet zien welke producten zonder SLS en SLES mijn favoriet waren, maar ik zal daar binnenkort even een nieuwe versie van maken!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

172 reacties
 1. Else

  Ik heb van organicspa skin care een Cream maak waarin sodium stearoyl lactylate in zit. Is dit familie van de SLS/SLES?

 2. syr

  Het zit ook in bijna alle shampoo en geloof ook in andere haarproducten. Vooral kroeshaar kan hier niet goed tegen.

  • Talita

   Idd vooral kroeshaar vibd dit niet fijn maar dan zou ik ook alle aardolieën vermijden; geen parrafines, vaseline e.a.

 3. pat

  En de van dr jetske bevatten ook chemische filterszonnenfilters

 4. ed

  weet je dat het ook in tandpasta word gebruikt

 5. Y ootjers

  Hema heeft een nieuwe product lijn waar ook de sls is uitgehaald

 6. willie1970

  Onze zoon gebruikt nu zuiveringszout/maagzout om zich mee te douchen en heeft veel minder last van eczeem!

 7. Elselina

  ‘Je zou het kunnen gebruiken om je auto of fiets schoon te maken. Zo sterk reinigt het’ Oh my lord! Ik schrok me echt wezeloos!!! Vandaar dat ik dan zo onrustige huid heb met allerlei bultjes, plekjes puistjes en allerlei andere ellende 😉 Echt super bedankt voor het posten van dit onderwerp :love:

 8. Maaikiehhh

  hoe zit het dan als je je gezicht wast met enkel water en nooit met zeep of iets en je toch ook een droge trekkerige huid krijgt?
  hoe kan je dat oplossen?

  • Annelies

   droog je huid goed en breng een vochtinbrengende crème aan die geschikt is voor jouw huidtype.

 9. Dennis

  Ook de genoemde alternatieven zijn in mijn beleving niet echt geweldig. Daar kom ik vaak een vorm van parfum, alcohol e.d. tegen. Kan iemand een shampoo opnoemen waar zowel geen SLS, SLES als parfum in zit?

  • Kimberley

   Kevin murphy

 10. Aude

  Hey! Ik zou zou graag ook afstappen van shampoo’s met sulfaten, ik ben echter ook allergisch aan cocamidopropyl betaine, iets wat zeer vaak in shampoo’s zit en vaak ook in die zonder sulfaat. Ik heb me al rot gezocht maar vind maar geen shampoo die geen van beide heeft. Iemand enig idee? Alvast bedankt!

  • Ingeborg Wolters

   @Aude, op het gevaar af een wandelende reclame te lijken voor The Bodyshop: De Rainforest Shine shampoo bevat geen sulfaten of cocamidopropyl betaine. Zie ook de ingrediëntenlijst: http://www.thebodyshop.nl/haar/shampoos/rainforest-shine-shampoo.aspx

   Eens per week gebruik ik het Snake Oil haarmasker van Lush. Het handige eraan is dat het mijn krullen een boost geeft. Ook dit product bevat geen irriterende stoffen volgens de lijst van Lush. Het is ook het enige product van Lush waar ik over te spreken ben, maar dat is een heel ander onderwerp 🙂

 11. Sizalia

  Ik gebruik allepo olijfzeep om mijn haar te wassen. Het is wel moeilijk kambaar. Daarna doe ik er een masker in van alleen olijfolie. Ook kun je steeds meer shampoo’s zelf maken. Genoeg sites te vinden. Kijk wel uit voor allergieën en gewone zeep kun je beter niet zelf maken zonder een goed lab erbij.

 12. Joost

  (SLES) SUSE Linux Enterprise Server :inlove:

 13. soraya

  Nu ik eindelijk begrijp wat het is en wat het doet, snap ik waarom iedereen zegt dat het zo slecht is, en wil het nu zeker zelf nooit meer gebruiken vraag me af of het in mijn shampoo zit die ik altijd gebruik, van dove hair therapy want hij laat mijn haar heerlijk zacht achter :blush:

 14. eeltje

  @Miss Lipgloss

  Ik vond het altijd wel fijn dat er SLS of SLES in mijn shampoo zaten, omdat ik van schuim houd. Door het schuim kan ik namelijk goed de shampoo door mijn haar verdelen, hierdoor heb ik minder shampoo nodig voor een wasbeurt. Dan daarbij kan ik door het schuim makkelijk nagaan welk deel ik van mijn haar al heb geshampood.

  Zijn er ook shampoos zonder sls of sles die wel goed schuimen? Heb je tips om niet- of slecht schuimende shampoos goed te verdelen in je haar terwijl je niet de hele fles over je hoofd hoeft te gieten?

  Laatst heb ik namelijk in een opwelling wat flessen bananenshampoo van TBS ingeslagen. Die shampoo schuimt niet en ik vind het zeer onhandig en inefficient in gebruikt.

  Ik was trouwens in de veronderstelling dat dit dan vast wel een shampoo zou zijn zonder SLS, omdat die dus niet schuimt. Al was ik er niet helemaal niet zeker van, want het het was ff een snelle redenering zonder logica :p Maar nu heb ik het toch even op internet opgezocht, aangezien het niet op de flesjes staat, en niets is minder waar ook hier zit sls in. Dus sowieso ga ik die niet meer kopen, want als er dan toch van dat spul in mijn shampoo zit dan wil ik ook flink veel schuim op mijn hoofd!

  • Ingeborg Wolters

   @eeltje,
   De Rainforest shampoo van The Bodyshop bevat geen SLS/SLES én schuimt. Overigens is het niet zo dat je (veel) schuim nodig hebt om efficiënt je haar te wassen 🙂

  • Ingeborg Wolters

   @eeltje, ik zie net dat ik iets vergeten ben. Ik bedoelde de Rainforest shine shampoo.

 15. Mies

  Maar maar maar maar maar…..
  waarom zit het dan ook in mijn mooie geweldige clinique mild face wash ???? 🙁
  ik schrok echt toen ik dit zag: clinique is juist voor mensen met een gevoelige huid en dan stoppen ze er zulke chemicaliën in!! why tell me why! ben echt een beetje teleurgesteld daarin.

  • Myriame

   Zodat je hun crème blijft gebruiken

 16. Sanne

  ik heb een shampoo van Wella, daar zit Ammonium Laureth Sulfate in.
  is dat hetzelfde, of is dat iets heel anders?
  x

  • eeltje

   zie het als een neefje net zoals Sodium Myreth Sulfate en Sodium acetyl sulfate

   Ik kwam dit tegen op internet (heb de bronnen niet gecheckt)
   -SLS / Sodium Lauryl Sulfate: kan zeer irriterend zijn, dus vermijden!
   -SLES/ Sodium Laureth Sulfate: milde reiniger, vermijden alleen nodig bij allergie
   -Aluminium Sulfate: gebruikt in deodorants, kan irriterend zijn, liever vermijden waar mogelijk
   -Ammonium Laureth Sulfate: milde reiniger, vermijden alleen nodig bij allergie
   -Sodium C14-C16 Olefin Sulfate: kán een irriterend en uitdrogend effect hebben, liever vermijden
   -Magnesium Laureth Sulfate: milde reiniger, vermijden alleen nodig bij allergie
   -TEA-Lauryl Sulfate: niet bewezen slecht te zijn, maar liever vermijden omdat dit erg lijkt op SLS
   -Sodium Chondroitin Sulfate: huidverzorgend ingredient, niet slecht

 17. Aïda

  Yes! Wat fijn dat je dit artikel geschreven hebt! Dankjewel!

 18. Floor

  Wat is Ammonium Laureth Sulfate en Ammoniuim Lauryl Sulfate? En is het even slecht als SLES/SLS? Het zit in mijn conditioner van Wella.

 19. Adune

  Handig artikel, ik gebruik zelf ook conditioners van Yes To om mijn haar te wassen. Ik loop alleen tegen 1 ding aan (ik zag het eerder ook al voorbij komen); mijn krullen hebben ook een stylingproduct nodig. Omdat ik sls-vrij was wil ik dus geen cones, omdat ik bang ben voor build-up. Sls-vrije shampoos zijn niet zo lastig te vinden, evenals cone-vrije conditioners, maar als het op styling aankomt zit ik met mijn handen in het haar (letterlijk en figuurlijk). Ik weet dat Yes To Cucumbers een lekkere leave-in conditioner heeft, maar die kan ik al ruim een jaar nergens krijgen. Heeft iemand tips voor fijne, verzorgende CONE-VRIJE stylingproducten, die je haar niet uitdrogen, maar juist voeden en doen laten glanzen?

  P.S. Ik ben niet anti cone btw, maar mijn zachte krullen hebben iets anders nodig dan een product dat mijn haar glad (en vaak dus stijler) maakt.

 20. anne

  LUSH zepen voelen ook vaak zo squaky aan, zijn ze dan ook zo slecht en vol van sl(e)s? xxxx

 21. Wendy

  Fijn zo’n artikel! Ga binnenkort eens de ingrediëntenlijsten van mijn shampoos doorspitten haha. 🙂

 22. Nanda Love

  Bedankt voor je uitleg.
  Las al op oa Twitter dat je er ‘geen fan’ / ‘wel fan’ van was, maar nu BEGRIJP ik je.
  Thx!

  8)

 23. fietsband

  ik ga zometeen. Eens kijken if dat ook in mijn douchegel zit. (ik heb zo’n gevoel van wel) :p

 24. Marloes

  Mooi en interessant artikel. Maar…Wat mij een klein beetje stoort aan je artikel is dat engelse termen vernederlandst worden. Een detergent bestaat in het nederlands niet, net zoals sodium. Sodium is ‘gewoon’ natrium, sulphate is ‘gewoon’ sulfaat.. Bij mijn chemische opleiding is zulk gebruik van engelse namen in een nederlands artikel een grote no-go… Dus direct een onvoldoende!
  Het valt me wel vaker bij (beauty)blogs op,maar nu extra omdat t heeeel vaak genoemd wordt 😉
  Hopelijk voortaan dus wat meer Nederlands 🙂

 25. Joyce

  Goed informatief artikel, ik hoop dat het meer mensen bewust maakt van het feit dat soms op het oog onschuldige producten toch meer schade kunnen berokkenen dan je zou denken!

  Naast SLS en SLES heb je nog veel meer van dit soort ingrediënten, wat ik persoonlijk nog erger vind is dat ze soms ook in babyverzorgingsproducten zitten. Als het al merkbaar effect heeft op ons, laat staan wat voor invloed het moet hebben op een babylichaam!

  Als je er meer over wilt weten bekijk dan het linkje van Jolijn, via Google is er ook genoeg informatie over te vinden!

  Liefs Joyce

 26. Marijke

  Ik gebruik ook steeds minder producten die SLS bevatten. Enkel shampoo’s zonder SLS vind ik toch iets moeilijker te vinden.. Benieuwd naar je favorieten artikel erover!

 27. hulya

  Ik heb zelf nogal last van roos in mijn haar en bij mij werkt een shampoo met sls of sles daar juist wel weer goed tegen. Kent iemand misschien een shampoo tegen roos die dit spul niet bevat maar net zo effectief is?

 28. Dianne

  Fijn dat je dit zo goed uitlegt! Heel prettig om zo’n inhoudelijk stuk te lezen (hoewel ik je andere posts ook erg leuk vind!). Zo’n blog geeft op een makkelijke manier veel informatie, jij hebt zeg maar het ‘vooronderzoek’ al gedaan, en daardoor kan iedereen bewuster zelf kiezen. Geweldig stuk!

 29. serberry

  Wat ik eigenlijk mis in dit stukje is, wat voor ingrediënten gebruiken de merken die zeggen dat ze geen sls gebruiken? En is er dan al wel genoeg onderzoek gedaan naar deze vervangende ingrediënten? En alle andere ingrediënten die ze dan wel gebruiken? Want stel dat ik sls zou vermijden, wat gebruik ik dan wel op mijn huid?
  Ik zie dit als bangmakerij en dus ook een marketingtruc van cosmetica merken. “sls en parabenen zijn slecht, wij gebruiken ze niet, koop ons”.

 30. Rieneke Steeghs

  Handig, deze informatie! Veel mensen zullen niet weten wat SLS/SLES (afkomstig van kokosolie) nu eigenlijk precies is en daar kunnen artikelen zoals deze bij helpen. Er zijn goede SLS/SLES vervangers op de markt, maar die grondstoffen zijn vaak een stuk duurder waardoor ze voor sommige merken minder interessant zijn.

  Een van die vervangers is bijvoorbeeld Sodium Lauryl Sulfoacetate (afgekort SLSa). Deze stof lijkt qua benaming op SLS/SLES en is ook afkomstig van kokosolie, maar is in tegenstelling tot SLS/SLES opgebouwd uit grote ipv. kleine moleculen, waardoor hij niet in de huid kan dringen en daardoor als een veel huidvriendelijkere en mildere reiniger en schuimmaker bekend staat.

  Naast SLSa zijn er ook andere goede SLS/SLES vervangers, bijvoorbeeld Sodium Cocoamphoacetate (o.a. in shampoos van Dr. Organics) en Sodium Coco Sulfate (o.a. in shampoos van Yes To). Beide zijn net als SLS/SLES afkomstig van kokosolie, maar worden anders bewerkt en daardoor net als SLSa veel minder irriterend/schadelijk voor de huid.

  Je kunt hier dus op letten bij het lezen van etiketten, al blijft het soms lastig om alle ingrediënten te ontcijferen en te weten of je ergens wel of niet allergisch voor bent.

  Zelf gebruik ik tegenwoordig ook shampoos van Dr. Organics en van Yes To (Carrots in mijn geval). Bevalt veel beter dan mijn “oude” shampoos. Omdat mijn hoofdhuid vaak geïrriteerd was, ook na gebruik van dure shampoos voor een gevoelige hoofdhuid van de kapper, ben ik bij De Tuinen op zoek gegaan naar shampoos zonder SLS/SLES en zo kwam ik bij deze twee merken terecht. Ik merk echt verschil! Het geïrriteerde is nog niet helemaal verdwenen, maar wel een stuk minder. En het verschil tussen deze shampoos en de shampoo van de kapper werd me twee weken geleden nog beter duidelijk toen ik weer eens bij de kapper was en mijn haar daar gewassen werd met hun shampoo. Ik had meteen de week erna alweer weer meer kriebel…. Moeten de Carrots dus weer aan de slag om dat te verhelpen, haha!

  (hmmmmm, beetje lange reactie geworden 8) )

  • Nadia

   Er toevoeging, Sodium Coco Sulfate is hetzelfde as SLS alleen dan met een andere naam. Het is tegenwoordig een strategie om producten veilig te laten lijken terwijl er in principe hetzelfde in zit. Ik weet niet of dit ook geldt voor Sodium cocoamphoacetate maar aangezien het geen sulfaat zou moeten zijn en uit onderzoek zou blijken dat het veel veiliger te gebruiken is dan SLS en SLES denk ik dat het wel goed zit, gebruik dat zelf ook.

 31. Aurifex

  Ik had laatst een product gezien gewoon in de drogisterij (ik weet even niet meer welke). Daar stond op met grote letters “zonder zeep!” Dus ik kijk op de ingredienten lijst, zit er gewoon SLS in.. Wat bedoelen ze dan met “zonder zeep!” o_0

 32. Di

  Fijn artikel! en kijk al uit naar update artikel met producten!

 33. Ella

  Bij Yes to carrots zit het geloof ik wel in de shampoos, iig bij de ‘yes to tomatoes’ versie 🙁 ik zoek nog een fijne (niet al te dure) shampoo zonder SLS/SLES..

  • Joke

   ik denk inderdaad ook in de shampoo van ‘yes to cucumber’… Maar ik vind hem wel fijn verder

  • Aurifex

   Ik heb de YES to Carrots, daar zit het niet in :love: Hele fijne shampoo ook, en een hele grote fles!

 34. Sophia

  Jeeej eindelijk Jetske in een post van jou, 2 besten!:)
  Ik volg haar blog al jaren en dankzij haar goede tips is mijn huid echt zo verbeterd!

 35. Lena

  Hoe zit het dan met Sodium Coceth Sulfate? Dat zie je ook regelmatig op ingrediëntenlijsten staat, is dat een mildere versie van SLS, of iets heel anders?

 36. Miss Langhaar

  Ik kijk eigenlijk nooit naar de ingredienten maar ik heb ook geen probleemhuid die trekkerig aanvoelt. Mijn gezicht reinigen doe ik enkel met water eigenlijk (zal ook wel niet goed zijn maar werkt wel voor mij) en of er in mijn shampoo sles zitten weet ik eigenlijk niet, zal het eens nakijken 🙂
  Ben wel benieuwd naar producten die die stoffen niet bevatten 🙂

 37. fariyana

  zeker handig en duidelijk uitgelegd!Thanks !! Dit zijn nou artikelen waar ik wat aan heb:-) en blij van word 🙂

 38. charlotte

  Super goed artikel

 39. Lovebeauty

  Ik hou van informatieve artikelen! Ben echt benieuwd naar producten die deze ingerdienten niet bevatten.

 40. kim

  ik heb een douchegel van the body shop en op de voorkant staat zeepvrij, en op de achterkant staat wel sodium laureth sulfate, het is dan ook niet echt een zeep, maar de werking is hetzelfde, koop dus niet klakkeloos iets omdat er zeepvrij opstaat!

 41. Natasha

  Jezus je hoeft niet zo te overdrijven hoor.
  Ik gebruik 22 jaar lang producten waar SLS en SLES in voor komen.
  Niks aan de hand.
  Overdrijven is ook een vak blijkbaar.

  Btw je blog failt keihard.

  • Miss Lipgloss

   Wil je niet vloeken? Dankje!

   Deze blogpost is gewoon een objectieve uitleg. Doe ermee wat je wilt, Miss Sunshine! Kusjes!

  • Sherice

   Lol ze vloekt helemaal niet?
   Beter lezen.

  • Jasmin

   Ja toch, ze vloekt niet hoor, jezus is een naam geen scheldwoord cynthia 😉

   Aandacht besteden aan geloof is soms ook goed voor je 😉

  • Floortjee

   Het woord jezus is zowel een naam als een scheldwoord. Als iemand een bepaalde ziekte roept zien we dat toch ook als scheldwoord terwijl het eigenlijk een ziekte is. En geloof is een persoonlijke keuze – hiermee kun je geen mensen aanvallen.. En jezus gebruiken in zo’n zin zie ik nou niet bepaald als aandacht besteden aan je geloof.. Goed stuk hoor cynthia en als je blog zou falen zou je er niet mee in kranten en tijdschriften komen en er zo populair mee zijn 🙂

  • Miss Lipgloss

   Dankjewel Floortjee, zo denk ik ook graag ^_^

  • eeltje

   Dag Floortje, Jasmin, Sherice,

   Blijkbaar is jullie vocabulair niet zo groot, als jullie de definitie van dat woord al niet kennen. O ja, vocabulair betekent: woordenschat. -lijkt me in jullie geval wel handig om dit woord ook even uit te leggen in jip-en-janneke-taal.

   Om jullie ook maar gelijk de definitie te geven van vloeken volgens Van Dale: godslasterlijke woorden spreken.

   En het gebruiken van een naam wil niet zeggen dat je niet vloekt, ‘woord’ is immers een hyponiem van ‘naam’. Moeilijk woord hè!? Ik zal het weer voor jullie uitleggen: een naam is ook woord.

   Dus het argument wat jullie gebruiken dat Jezus een naam is en dus niet als vloekwoord wordt gebruikt, is bij dezen verworpen.

   Zullen we nu even kijken of het godslasterlijk is?
   Iets is godslasterlijk (weer zo’n moeilijk woord, kunnen jullie het nog allemaal begrijpen?) wanneer je een naam misbruikt. En ja de naam wordt misbruikt omdat je het niet tegen Jezus hebt, je gebruikt het als uitroep.

   Conclusie: ja het ging hier wel om vloeken.

   Ik heb trouwens nog een Dikke Van Dale kinderwoordenboek hier liggen, die mag je zo hebben. Want ik heb die niet meer nodig! Hen kinderwoordenboek is een handig woordenboek voor mensen die moeilijke woorden niet begrijpen, alles wordt dus op jullie niveau uitgelegd. Ik heb ook nog het Grote Van Dale woordenboek, die ik graag doneer aan jullie, maar dan zou ik het kinderwoordenboek er naast houden -tsja anders begrijpen ze het nog niet.

   En nu denken jullie natuurlijk dat ik natuurlijk heel gelovig ben, maar niets is minder waar… :geek:

  • Miss Lipgloss

   Ze zegt ‘Jezus’, dat vind ik vloeken. Weet zeker dat wanneer ik dat in een blogpost zou gebruiken, iedereen het met me eens zou zijn dat het vloeken is.

 42. Emma

  Je zegt in het beginstukje van je artikel dat SLS zeep is. SLS is echter in de scheikundige zin van het woord geen zeep. Zeep is in de scheikunde een benaming voor een verbinding tussen een base en een vet. Het werkt echter wel ongeveer hetzelfde. Producenten zetten dan ook maar al te graag “zeepvrij” op hun verpakking. In feite hebben ze wel gelijk…

  • Aurifex

   Aha, dit vroeg ik mij al af, thnx!! 😉

 43. sparkles

  Ik vind t zo jammer dat er in de douchegels van de bodyshop sles zit 🙁

 44. Fleur

  Ik ga snel kijken naar die producten van ‘Yes to’ want ik krijg zelfs jeuk op mijn hoofd bij het gebruik van Dr. Organic (speciaal die ene gekocht voor de gevoelige hoofdhuid). Ik dacht met Neutral goed te zitten met 0% zeep en 0% parfum, maar zit wel SLS is helaas…. ik heb nog steeds geen fijne shampoo gevonden waardoor ik schilfer vrij raak =S

  • Joke

   er kan natuurlijk ook een onderliggende oorzaak zijn. als je de oorzaak niet aanpakt, dan heeft het niet veel zin de symptomen te bestrijden… Zo had ik vorig jaar opeens ook veel last van de symptomen die jij beschrijft en het bleek om een infectie te gaan die steeds terug bleef opduiken. Ik heb er een speciale shampoo voor gekregen bij de apotheek. Raadpleeg je arts!

  • Karine

   Mijn dochter gebruikt de shampoo Zarqa. Zonder sls en sles.
   Zij heeft hier veel baat bij.
   Te koop bij o.a. DA drogist

   Shampoo tegen ernstige roos op hoofdhuid

 45. Mariska

  Erg handig artikel. Ik ga er denk ik ook maar even op letten, aangezien ik al heel lang last heb van een bepaald uitslag plek waarvan niemand kan zeggen waar het door komt.

 46. Shanice

  Ik gebruik sowieso nooit iets van douchespul (geen zorgen, ben gewoon schoon hoor) aangezien ik van kleins af aan al last heb van eczeem. Maar shampoo kan ik niet vermijden, want ik moet natuurlijk wel mijn haar wassen! Ik hoop dat je wat shampoos en conditioners zonder SLS/SLES kan opnoemen

  xxx

  • kim

   the body shop rainforest shine, yes to (carrots, tomatoes of cucumbers) ,morrocanoil

 47. Emma

  Toen ik dit las dacht ik oh! dat zit vast ook in mijn gezichtsreinigers (face wash en scrub), krijg daar altijd zo’n ontzettend droge trekkerige huid van, echt niet fijn. maar ik ging kijken, maar nee hoor, in allebei zit het niet! blijkbaar wel iets anders dat irriteert of té grondig reinigt.. waarschijnlijk alcohol en allerlei zuren?
  in ieder geval bedankt voor de leerzame posts.

 48. Marielle

  Super handig artikel! En heel uitgebreid! :love:

 49. Jiildou

  Dankjewel voor deze duidelijkheid.
  Ik gebruikte al een tijdje shampoo’s zonder SLS en SLES, maar ik wist eigenlijk niet waarom ik dat deed 😛

 50. Amber

  Hmm.. Dat; ‘Hey, als jij graag een heel extreem schone, droge, vetvrije huid wilt hebben die wat trekkerig aanvoelt, be my guest!’ Vind ik dan weer een beetje too much, haha. Ik snap je punt, maar ik gebruik af en toe ook wel eens douchegel of iets dergelijks met SLS of SLES erin en mijn huid is absoluut niet droog, trekkerig etc! En ja, ik weet dat het per huidtype anders is, maar volgens mij kan je het prima af en toe gebruiken. Met mate dus.

 51. Sheela

  GEWELDIG artikel! en lekker uitgebreid 🙂 hier was ik echt naar op zoek. x

 52. Emmelien

  Wat ik me nu al een tijdje afvraag he: Ik heb gelezen dat je, als je SL(E)S wilt vermijden, je ook geen silliconen kunt gebruiken omdat die alleen uit je haar te wassen zijn met sulfaten. Maar geld dit alleen als je met conditioner wast? Dat doe ik, en ik gebruik dus ook geen silliconen meer. Want in artikeltjes zoals deze hierboven wordt dit nooit vermeld. Zit in een sulfaatloze shampoo dan ander spul, wat in conditioner niet zit, wat silliconen wel kan uitwassen? Het lijkt me dat je anders geweldige build up – moddervet haar, dus – krijgt.

  • Sheela

   Dit vroeg ik me ook al af x

  • Anne

   Ik vermijd SL(E)S en gebruik serum mét cones (geen conditioners, omdat ik liever verzorgende producten gebruik ipv gladmakende cones). Geen probleem! Ik gebruik de cones alleen in mijn lengtes en die was ik nooit met shampoo, alleen met conditioner.
   Ik was zo:
   * Haar natmaken
   * Lengtes insmeren met conditioner
   * Klein beetje (ter grootte van 2 euro munt) shampoo op hoofdhuid inmasseren
   * Alles uitspoelen
   * Lengtes insmeren met conditioner
   * Even in laten werken
   * Uitspoelen

   Shampoos die ik gebruik: (alles SLES/SLS vrij)
   Yes to Carrots
   Yes to Cucumbers
   Petal Fresh Tea Tree
   Dr.Organic Royal Jelly
   Weleda Baby Hair&Body

   Conditioners die ik gebruik: (alles cones vrij)
   Yes to Carrots
   Yes to Cucumbers
   Yes to Tomatoes
   Guhl Kleurbehoud Camelia
   Fructis Triple Nutrition

  • Irenka

   Helemaal snappen doe ik je vraag niet. Siliconen zijn er alleen uit te wassen met sulfaten en sulfaten zijn vaak niet zo goed voor je haar. Dus beiden vermijden is een goed idee.

   Met conditioners (zonder conen of sulfaten) kun je prima je haar wassen, soms zelfs beter dan met shampoo 🙂

 53. bibi

  na het gebruiken van mijn lush zeepjes voelt mijn huid ook erg trekkerig aan… komt dit ook door sls???

  xx bibi

 54. Roos

  Heel fijn artikel 🙂 ik wist al wel wat het inhield ik vermijd al een geruime tijd deze boosdoeners in mijn gezichts producten en mijn huid is er enorm van opgeknapt.

 55. Amanda

  Heel erg fijn dat je hier een keer een artikel over schrijft! Erg informatief

 56. Claudia

  Ik vind dit heel lastig, omdat dit stofje in zo veel producten zit. En ik heb al veel last van allergieën dus voor mij is het nog belangrijker om producten zonder sls of sles te vermijden. maar helaas is het zo goed zoeken naar producten dan waar ik wel tegen kan. hopelijk vind ik binnenkort een product wat en goedkoop is en goed voor mijn huid is en ik geen allergieën van krijg. dan ben ik tevreden haha :blush:

  • mara

   Hier hetzelfde probleem. Mijn hoofhuid raakt er echt door geirriteerd ( als in wondjes en jeuk, soms schilferstjes) maar producten zonder zijn zo ontzettend duur.
   Qua lichaamsverzorging ben ik er nu uit wat ik wel en niet kan gebruiken, maar voor mijn haar nog niet. Bestaat er een fijn merk, dat behoorlijk budgetproof is? Ik wil best een paar euro meer uitgeven, maar hoger dan een eruo of tien ga ik liever niet.Ik ga deze week nog naar Breda, dus kan ik daar op jacht.

  • Amber

   Wella heeft volgens mij veel shampoo en dergelijken zonder SLS etc. Volgens mij Syoss ook, maar daar zit dan weer zo’n ander stofje in wat niet echt optimaal is.

  • suzanne

   ik heb shampoo van urtekram, van het plaatselijke natuurvoedingswinkeltje. hij kost rond de 8 euro voor een redelijk grote fles. en als het goed is, is hij helemaal nutuurlijk. 🙂

  • charlotte

   Ericas zit in veel steden verkoopt goede shampoos

  • Mariska

   Gebruik babyshampoo! Mij heeft het heel erg geholpen toen ik zo’n geirriteerde hoofdhuid kreeg. Ik gebruik die van Natusan. Wel opletten hoor welke je neemt, in sommige babyshampoo’s wordt SLES gebruikt.
   Mijn haar wordt er iig schoon van (al gebruik ik wel meer dan van gewone shampoo, omdat het dus minder schuimt) en mijn hoofdhuid vaart er ook wel bij!
   Nu gebruik ik een paar keer per week babyshampoo en een paar keer ‘gewone’ shampoo.

  • Zina

   Nou, wat ook in dit artikel al genoemd wordt, Yes To… is een heel fijn, natuurlijk merk. Je hebt al een halve liter (!) fles voedende shampoo voor 5 euro. Wondershampoo is het! Het ruikt heerlijk en er zit gigantisch veel voedzame ingredienten in! Ik kan je dit van harte aanraden en het is ook echt niet superduur ofzo iets! In het artikel staat in ieder geval waar het onder andere verkrijgbaar is!

 57. Meryam

  Wat fijn dit artiekel weet ik ook meteen waarom mijn huid raar doet. Al moet ik zeggen dat niemand last heeft gehad van de Garnier BB-cream als ik m’n hele huid is schraal en pijnlijk geworden, ziet er echt niet uit 🙁 hoop dat het gauw weer mooi is want ben bijna jarig :blush:

  • Mima

   Nou, dat heb ik ook! Ik heb het op mijn voorhoofd en rond mijn mond, het schilfert en jeukt gewoon. Ik gebruik al een tijdje ook wel eens Garnier BB cream maar niet dagelijks, ik had hier nooit last van, maar ineens en ik kom er nu ook niet vanaf.

 58. Maaike

  The bodyshop heeft ze ook! Niet alles maar ze zijn er wel.

 59. Catharina

  Ik kijk naar uit naar je blogpost met producten zonder SLS/SLES

 60. Sanne

  Heel erg handig. Echt heel erg handig. :geek:

 61. Chiara

  De meeste producten van Dr. Van der Hoog, Dr. Hauschka, Louis Widmer, La Roche-Posey en essence zijn ook sls/sles vrij 😉

 62. Sanne

  Hoe zit dat dan met African Black soap? Daar zitten toch alleen natuurlijke stoffen in? Ik wordt daar ook altijd zo heerlijk squeeky clean van 🙂

 63. A

  Haha toevallig, hier dacht ik net sochtends aan, toen ik mijn haren stond te wassen en de ingredientenlijst van american cream (lush) las en er SLS op aantrof!

 64. Isabel

  Echt fijn dat je deze blogpost schrijft, het is echt veel duidelijker nu!

 65. Miek

  Ik heb het vaak geprobeerd maar het gaat echt niet 🙁 zonder me dermalogica reiniger (special cleansing gel) krijg ik gewoon puistjes. Bij dermaligica beweren ze trouwens dat het zeep vrij is, geloof ik niks van sulfaat is de hoofd ingredient

 66. Soesja

  Interessant! Ik wist het wel ongeveer, maar het is toch altijd fijn om het altijd op een rijtje te hebben. En SLS ga ik nu zeker vermijden!

 67. Kim

  Ik blijf het interessant vinden maar bronnen uit bijvoorbeeld pubmed zouden ook wel interessant zijn. (je kunt er werkelijk waar álles op vinden)

  Verder snap ik je laatste zinnen niet. Waarom zou ik Yes To Carrots niet moeten gebruiken en Dr. Organic ook niet???

  • Miss Lipgloss

   Ik heb er voor gekozen een expert te interviewen, maakt het artikel wat levendiger 🙂

   er staat juist dat die merken SLS vermijden 🙂

 68. Tieske

  Ah wat fijn om daar eindelijk opheldering over te hebben!

 69. sylvia

  Nog een belangrijke vraag,ik was mijn haar met goede shampo maar
  Welke schuim moet ik in mijn haar doen voor de carmenset?

 70. Marielle

  Klopt het dat je minerale olie (op je gezicht) ook vermijdt? Zo ja, heb je hier wel eens een artikel over geschreven? Heb wel even gezocht maar kwam alleen op het artikel van lippenbalsem met minerale olie wat verslavend werkt. Lijkt me best interessant om daar eens een artikel over te lezen!

 71. Eva

  Goed artikel! Ik heb een douchegel van de Etos thuis, en daar staat op “geen zeep” terwijl het tweede ingrediënt toch echt SLES is! Zo vreemd he?

 72. Joanne

  Goede post! Ik vermijd ze allebei ik voor mijn gezicht en mijn huid is me dankbaar. Voor mijn haar vermijd ik ze ook, maar 1x in de maand ofzogebruik ik sles om build up weg te halen. Mijn favo sulfaat vrije producten zijn biodermal mousse voor gevoelige huid (al 2jaar hg) en chi organics olive shampoo (net ontdekt)

 73. LottedeJ

  Ik wist wel dat SLES iets minder irriteert, maar waarom wist ik niet. Handig en duidelijk artikel! Ik gebruik sinds een paar dagen alleen nog het merk 100% Organics, daar zit helemaal geen troep in. Ben benieuwd wat ’t doet voor m’n huid!

 74. j.

  Ik gebruik juist een shampoo met sls om dat shampoos zonder mijn haar gewoon niet schoon krijgen(ik was 1 keer in de 2 dagen maar heb best wel vet haar).. Bij me facewash en dergelijke let ik het juist op dat het er niet in zit.

 75. Mandy

  Cocamidopropyl betaïne is ook zoiets, heel goedkoop en zit ook echt overal in (shampoo, douchegel, handzeep, tandpasta noem maar op). Ik ben daar zelf namelijk allergisch voor dus ik gebruik nu wel Dermolin waar dan wel dat SLES in zit maarja daar heb ik niet echt een keus in want het was al moeilijk genoeg om iets te vinden zonder dat cocamidopropyl betaïne erin xD

  Lastig lastig x(

 76. Samantha

  Wat een handig artikel! Ik ben erg opzoek naar producten zonder deze troep. 🙂

 77. Maud

  Wat een duidelijk en fijn artikel! Dit heeft heel wat opgehelderd voor mij. Ik ga eens kijken hoe het zit met mijn gezichtsverzorging, hierin zou ik het namelijk heel graag willen vermijden. Mijn huid is al zo droog, dat wil ik juist met verzorging verbeteren ipv erger maken.

 78. Evelien

  Handig en duidelijk artikel! Ga er in de toekomst eens wat meer op letten!

 79. Sandra

  weer een handig en interessant artikel :love:

 80. Stèphanie

  Toevallig weet ik dat ik sommige producten heb waar het wel in zit.. ‘Goh, dat heb ik laatst nog op misslipgloss gelezen’ Goed om het toch te weten. Ik let er niet echt op, zal ik denk ik ook niet door.. ook niet door dit artikel. Maarja, dat is natuurlijk mijn eigen mening. Ik heb namelijk nooit ergens last van als ik iets gebruik met een van deze ingredienten.

 81. Zaineb

  interessant, voor mij haar vind ik het moeilijk te vermijden, maar voor mijn gezicht probeer ik dit wel.

 82. N

  Ik let er alleen op in shampoo, heb namelijk een heel droge hoofdhuid. Helaas lijkt het wassen met Dr Organic niet echt te helpen. Voor mijn huid maakt het me niet zo veel uit, trekt wel een beetje na het reinigen (met Clinique), maar ziet er verder prima uit!

  Trouwens, wat is een onderzoeksarts?

  • steff

   ja ik gebruik ook clinique de liquid soap daar zit t ook in zag ik ik krijg ook altijd een trekkering bekkie erna!! nou ik maakt t op en neem erna lekker weer me lancome reining was veel milder

  • Miss Lipgloss

   Dat laatste is een vraag voor Jetske 🙂

 83. Danielle

  Ik ben er ook eindelijk achter gekomen dat ik er totaal niet tegen kan! Gebruik nu Dr. Organic en hell yeah me hoofdhuid is eindelijk jeuk vrij! 😆

 84. Jennifer

  Goed dat je hierover schrijft. De enige reden waarom ik wel gewoon zeep gebruik is omdat mijn ouders dat kopen en het mij dan geen geld kost om mijn eigen dure spullen te kopen, waarvan ik toch al zeker weet dat het 4x sneller op is omdat mijn zusje en mama er ook aan zullen komen. Zelfs mijn vader die bruin is gebruikt bijvoorbeeld mijn blondshampoo, die ik ook speciaal voor mijn haar zelf heb gekocht. Ja, daarvoor ga ik natuurlijk geen dure spullen aanschaffen. In plaats daarvan gebruik ik gewoon minder zeep per keer, met een klein dropje kun je al een hele massa schuim op je buik creëren, en dan snel afspoelen.

 85. Anne

  Hmm, is dat wel waar van Yes to Carrots? Ik heb het namelijk een tijdje terug een keer haastig gekocht in de winkel door alle goede verhalen, en volgens mij kwam ik er thuis achter dat er wel SLES inzit. Kan het nu even niet checken want ik zit op kantoor maar ga het vanavond checken.

  • Miss Lipgloss

   Er zit wel een sulfaat in maar geen SLS/SLES.ik heb er binnenkort een blogpost over waarin ik daarover het eea uitleg 🙂

  • Anne

   Ok, ben benieuwd!
   Interessante artikelen in ieder geval.

 86. Hasse

  Even een vraag door dit artikel. Ik heb nu shampoo en conditioner van moroccan oil. En daar zit het volgende in: Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Sodium Lauryl Sulfoacetate,

  Deze woorden lijken enorm op sls en sles. Maar zijn ze het nu ook? Of is dit echt iets anders??

  Wel een interessant artikel! Dankjewel 😆

 87. nathalie

  Ik vermijd het nu echt!! ga eerst alles opmaken wat ik nog heb en daarna helemaal niets meer kopen met sls en het liefste wil ik ook niets meer met parabenen gebruiken..

 88. Claudia

  Ik zag een paar maanden terug een mooie ontwikkeling bij de Etos, een schap met alleen maar (biologische) natuurcosmetica. Dit zijn merken die geen agressieve stoffen zoals SLS/SLES gebruiken. Denk aan merken zoals Yes to en Weleda, maar ook Lavera en Urtekram. En het Kruidvat kwam met een eigen Pure&Naturelijn, waarvoor ze een BDIH-certificaat kregen. Ik hoop dat dit een nieuwe trend wordt…op die manier worden natuurcosmeticaproducten een stuk toegankelijker!

 89. Annemarije

  Yess! Op dit artikel zat ik te wachten!

 90. Renate

  “Ook Dr Organic, bij De Tuinen, vermijd het!”
  Vermijd moet hier met dt. Normaal ben ik niet zo’n grammar nazi maar in deze zin is het toch wel cruciaal, je zegt nu namelijk dat je Dr Organic moet vermijden terwijl je, denk ik, bedoelt dat Dr Organic SLS vermijdt.

  • Miss Lipgloss

   Ik geef aan dat Dr Organic SLS en SLES vermijdt 🙂

  • Gizem

   Dat probeer je aan te geven, maar zonder die t staat er echt heel wat anders:)

  • Miss Lipgloss

   Maar je hebt gelijk wat betreft die spelfout, heb het even aangepast, dankje!

 91. Esmay

  Oh thanks for sharing! Dit had ik écht even nodig! Nu weet ik ook weer dat ik toch echt voor natuurlijke producten moet gaan inplaatsvan producten met SLS en SLES!

 92. Amy

  Het gaat voor mij erg lastig worden om SLS en SLES te vermijden. In alle shampoo en doucheproducten die ik heb zit SLES zag ik net… En dat zijn dus ook producten van Rituals, The Body Shop en Kerastase.

 93. Martina

  Handig artikel, ik wist ook nooit wat deze 2 dingen betekende! Fijne informatie, en ik wil toch proberen om er op te letten!:)

 94. Simoon

  Ik hou van artikelen zoals deze, waarbij je dieper ingaat op ingrediënten. Mensen smeren maar van alles op hun huid en haar omdat er op de voorkant van de fles staat dat het goed voor je is…
  Ik mis alleen een stukje uitleg over siliconen en hun verband met SLS en SLES (Niet voor mezelf, ik heb me er net zoals jij in verdiept en weet wel hoe het zit, maar gewoon voor de compleetheid van het artikel) en ook zou ik graag een artikel zien met info over de minder schadelijke, maar nog steeds niet helemaal fantastische ‘neefjes’ van SLS/SLES.
  Kortom: Superartikel, en het zou supertof zijn als je nog wat uitgebreider op het onderwerp inging 🙂 Ik kijk uit naar je artikel over producten!

 95. Aranka

  Wat een handig artikel! Dit heeft me zeker iets wijzer gemaakt over een aantal zaken over SLS en SLES. Na dit artikel ga ik het ook zoveel mogelijk proberen te vermijden!

 96. Martine

  In de shampoo van yes to carrots zit wel Sodium Coco Sulfate. Wat is dat dan precies? Een nog mildere vorm van SLES? Of kan je ook deze stof beter vermijden?

  • Roos

   Dat zou ik ook wel graag willen weten! :blush:

  • Renate

   Sodium Coco Sulfate is hetzelfde als SLS, het komt allebei uit kokosnoten. SlS is alleen meer gezuiverd. Het verschil is dus net als kraanwater en gedestilleerd water, maar de een is niet milder dan de andere.

  • Renate

   Je kan Sodium Coco Sulfate inderdaad beter ook vermijden.

  • Martine

   Wat erg!! Yes to carrots is dus lekker misleidend!

  • Annelies

   Het verschil tussen SLS en Sodium Coco sulfaat is een ook kwestie van zuiverheid. Kokosolie bestaat uit een groot aantal vetzuren. Om Sodium Coco sulfaat te maken gebruikt de fabrikant een mengsel van deze vetzuren, laat het dan reageren met sulfur en vervolgens met zout. Het uiteindelijke product is een stuk milder dan SLS, welke lauryl alcohol gebruikt als basis. Ook bevat Sodium Coco Sulfaat geen kankerverwekkende bijproducten zoals dioxaan, in tegenstelling tot SLS.

 97. Marijke

  Mijn huid is juist super vettig en shined de hele dag door. Moet ik het dan alsnog vermijden of niet. Zijn erg goede producten die de vettigheid tegengaan die geen sls/sles bevatten?

 98. Ellen

  Als ik kijk naar wat producten staat er bij sommige ook ammonium lauryl/laureth sulfate. Is dit net zo erg?

  Op mijn gezicht en decolleté vermijd ik het liefste hele agressieve producten omdat de huid daar wat gevoeliger is vind ik persoonlijk. Op de rest van mijn lichaam maakt het me eerlijk gezegd niet zo uit.

  Ik kijk uit naar je lijstje van producten zonder sls/sles. Ben nog steeds op zoek naar fijne producten zonder die ingrediënten die niet zo duur zijn.

 99. Joyce

  Ik vond laatst een conditioner van Elvive: ELVIVE VOLUME COLLAGEEN
  Op de fles staat aan de voorkant: zonder siliconen en zonder enzymen. Mocht je binnenkort een lijstje gaan maken, zou je dan ook daarna willen kijken?

  • Simoon

   Deze bevat inderdaad geen SLS, SLES, en Siliconen (Siliconen zijn an sich niet slecht, maar je kan ze moeilijker uit je haar wassen zonder SLS of SLES, dus als je die stoffen probeert te vermijden is het slim om ook siliconen te vermijden)

 100. lisanneleeft

  Ik ben er geen fan van. Gebruik dan ook alleen maar yes to producten voor mijn gezicht en haar 🙂

  • marley

   Niet lullig bedoeld, maar in de blogpost staat dat je juist yes to carrots-producten moet vermijden..

  • Sonia

   Nee hoor, er staat juist dat yes to carrots het (dus SLS) niet gebruikt! Dus een goed product!! 😉

  • AnnaSophia

   Ik vond het ook best wel verwarrend lezen, maar het zit er dus niet in.

  • Jasmin

   ja vind ik ook, ik raakte ook al door de war.. .jmmrrrr ;(

 101. Manon

  Dit wilde ik al zolang weten, bedankt voor het artikel! Nu is alles een stuk duidelijker geworden 🙂

 102. xMarteee

  Ooh ik wist niet dat het zo erg was, nu ga ik denk ik toch ook maar met een shampoo zonder SLS/SLES wassen, want wil mijn haar graag zo gezond mogelijk houden.
  Douchegel gebruik ik sowieso niet elke keer dat ik douche, dus dat valt nog wel mee bij mij 🙂
  Heel fijn artikel, en ben benieuwd naar wat je nou de fijnste producten zonder SLS/SLES vindt, en misschien ook zonder siliconen dan?
  xx

 103. Jasmin

  Zoo ik ben gewoon serieus de eerste :p

  leeeegteee…

 104. Esther

  Wat een super fijn artikel!! Heel duidelijk! Ook ik vermijd SLS vanwege mijn droge huid. Dank je wel voor het artikel!

 105. Jasmin

  Bedankt voor de tips! Ik wilde hier sowieso nog een vraag over stellen haha 🙂
  Toeval 🙂

  • Petra

   Bij “De Kracht van de Natuur”hebben ze zepen en shampoos zonder chemische toevoegingen, dus ook zonder SLS. Deze zepen drogen niet uit maar voeden je huid. Dan hoef je helemaal niets meer te smeren. Alles 100% natuurlijk