Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
22 oktober 2010 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Scrubben – wat, waarom en hoe?

Iedereen lijkt tegenwoordig zijn gezicht en lichaam te scrubben. Zelfs de handen en voeten worden meegenomen. Snap jij er helemaal niks van? Of ben je nieuwsgierig naar het ‘wat, waarom en hoe’ van scrubben, lees dan vooral verder. In dit artikel ga ik uitleggen wat scrubben inhoudt, waarom je het zal doen en hoe het moet.

Scru-wattes?

Scrubben, exfolieren, dode huidcellen verwijderen: het betekent allemaal hetzelfde. Je huidcellen vernieuwen zich. De hele dag door, maar ook ’s nachts, eigenlijk altijd. 24/7 is onze huid aan het werk. Je lichaam maakt extra cellen aan als je in aanraking komt met UV-stralen, of als reactie op andere schadelijke invloeden. Door deze celvernieuwing verlies je dode huidcellen. Als je deze niet goed weghaalt, wordt je huid wat grauw, doordat het ‘verstikt’ door al die dode huidcellen die maar op je gezicht en lichaam blijven zitten.

Scrubben zorgt er dus voor dat je huid straalt, en dat het zachter en gladder aanvoelt. Ook zullen zichtbare velletjes verdwijnen, want ook dat zijn dode cellen. Het klinkt vies, maar het zijn gewoon huidschilfertjes.


Soorten scrub

Voor je lichaam en je gezicht heb je verschillende soorten scrub. Dat is omdat de huid van je gezicht veel gevoeliger en dunner is, en daar gebruik je dan ook een zachter en niet-irriterend product voor. Let er vooral op dat de scrubkorreltjes niet pijn doen op je huid. Ook is het beter als er geen parfum of alcohol in zit, dat kan namelijk irriterend en uitdrogend werken.

Lichaamsscrubs zijn vaak wat dikker, grover, en daar kan ook lekker wat parfum inzitten voor een fijne geur. Je kan ook makkelijk zelf scrub maken, van bijvoorbeeld zout of suiker met olijfolie. Voor je gezicht kan je koffiedik gebruiken (dat wat overblijft na het koffiezetten met een filter). Natuurlijk kan je ook gewoon scrubs kopen in de winkel! Een fijne goedkope gezichtsscrub is die van de Hema, en de MicroFolient van Dermalogica. Qua lichaamsscrubs vind ik de scrubs van Rituals superlekker. Hierna houdt het trouwens niet op, je hebt ook speciale handscrubs en voetscrubs. Nu kan je natuurlijk daar ook gewoon je lichaamsscrub voor gebruiken, en wanneer je je lichaam aan het scrubben bent, neem je automatisch je handen mee…

Niet alleen de korreltjes in scrubs zorgen ervoor dat dode huidcellen verdwijnen, ook andere ingredienten doen dit. Bijvoorbeeld melkzuur, fruitzuur of citroenzuur. Als je de scrubdeeltjes niet heel goed voelt, betekent dat niet meteen dat je scrub niet goed zijn werk doet, want het kan zijn dat er andere exfolierende ingredienten inzitten die hun werk doen.


Hoe dan?

Het sleutelwoord: met mate. Scrub niet elke dag, dat heeft je huid niet nodig. Houd twee keer per week aan. Als je een heel gevoelige huid hebt, doe het dan minder vaak, bijvoorbeeld een keer per week. Kijk gewoon wat jij fijn vindt!

Met scrub maak je zachte ronddraaiende bewegingen op je gezicht. Reinig trouwens eerst je huid, je gezicht dus met een gezichtsreiniger en je lichaam met zeep. Ga daarna scrubben. Gebruik nooit lichaamsscrub op je gezicht, dit is veel te grof! Voor je lichaam kan je ook een scrubhandschoen of een douchepuff gebruiken.Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.