Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
8 november 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Rome

0000Vorige week ging ik voor het eerst naar Italie, en wel naar de hoofdstad: Rome! Een plek waar ik altijd nog eens heen wilde. Met Willem ging ik een weekendje – vooraf wisten we al: te kort! – naar deze wereldstad en ik laat je vandaag de foto’s zien.

2013-11-01 11.47.42

Vrijdag vlogen we rond tienen vanaf Schiphol naar Rome! De vliegtickets boekten we via Tix. De vlucht verliep heel relaxed en we namen een taxi vanaf Rome Fiumicino, na ongeveer een half uurtje kwamen we bij ons appartement aan. Je kan ook de trein nemen.

We besloten geen hotel te boeken, maar een appartement via Airbnb. Airbnb is een website waarop je appartementen van particulieren kan boeken. Vaak is dit een stuk goedkoper dan een hotelkamer! We zaten op vijf minuten loopafstand van het Colosseum, middenin het centrum, dat was ideaal! We konden overal heen wandelen en dat was wel erg praktisch omdat we er zo kort waren. Het appartementje was inieminie, maar we hadden een klein keukentje met koelkast, een prettige (kleine) badkamer en de slaapkamer was ook heel netjes met een fijn bed. Het verschilt per appartement wat je betaalt, wij betaalden zo’n €100 per nacht voor dit appartement. Voor een hotel op zo’n goede locatie en met vergelijkbaar comfort betaal je een stuk meer. Prima dus! Het was onze tweede keer Airbnb en dat beviel erg goed.

P1200343

Ons kleine badkamertje (met een goede douche, dat is toch wel het belangrijkste!).

P1200344

Het keukentje waar we hadden kunnen koken… 😉

P1200347

Even snel onze spullen afzetten en daarna meteen de stad in! We kwamen rond half twee aan bij het appartement en we besloten in de buurt wat te eten. Ik check altijd vooraf Tripadvisor, zo weet je een beetje wat goed is. Zeker als ik ergens maar kort ben, dan wil je geen missers begaan, dat is toch zonde van je tijd! Ik heb een abonnement op mijn telefoon waarbij ik ook binnen mijn bundel data kan gebruiken in andere Europese landen, dus dat is wel erg handig, zo kan ik het ook onderweg checken.

P1200349

We aten drie straatjes van ons appartement af, bij L’invincibile.

P1200348

Met uitzicht op het Colosseum! Maar eerst: ETEN. We waren er die ochtend om vijf uur uit en na de reis konden we wel wat gebruiken… Tijd voor Italian foooood.

  P1200351

Een blij vriendje…

P1200357

…en een blije ik, want het was ontzettend lekker weer! De zon scheen en het was zo’n 22 graden. Wat een contrast met het regenachtige Nederland, heerlijk.

P1200362

HIER zaten we.

P1200363

De porties zijn GROOT. Haha! Dit was een voorgerechtje, buffelmozzarella en parmaham. Meteen twee bollen, wow! Onwijs lekker trouwens. Ik ben gek op mozzarella en dit was toch wel de lekkerste die ik tot nu toe heb gegeten.

P1200364

En deze pizza… Oh. Het was een hele simpele met alleen tomatensaus en mozzarella, maar oooo. Wat was dit ongelooflijk lekker. Met recht de lekkerste pizza ooit. Mag ik terug?

P1200366

Dit was een gerecht dat we echt overal op de kaart zagen staan: huisgemaakte pasta met pecorino (schapenkaas) en peper. That’s all. Later heb ik het opgezocht en het blijkt een echt traditioneel pastagerecht uit Rome te zijn en het heet ‘cacio e pepe’ wat ‘kaas en peper’ betekent. Echt proberen als je in Rome bent, zo simpel, maar o zo lekker.

Zo, het eerste gerecht meteen goed Italiaans. When in Rome, eat pasta. And pizza. Een tiramisu kon er absoluut niet meer bij, dus dat bewaarden we voor later. Tijd om te gaan lopen! Voor de eerste dag hadden we geen echte plannen, we besloten gewoon rond te wandelen. Dat is toch wel echt de leukste manier om een stad te ontdekken, vind ik! We hadden een kaart gekregen van de eigenares van het appartement en we besloten vanaf het Colosseum richting Piazza del Popolo te lopen, dat schijnt ook ‘de route’ te zijn voor toeristen omdat je aan die route allerlei toeristische attracties vindt. En dat hebben we geweten, want het was onwijs druk!

P1200370

Het Colosseum! Hier had ik al kaartjes voor gekocht maar we besloten de dag er na vroeg in de ochtend te gaan, zodat het niet zo druk zou zijn. Eerst lekker rondlopen.

P1200372

Zon! Zo lekker!

P1200379

Toen we de stad inreden vielen deze bomen me meteen op. Zo mooi! Enorm lange stammen en dan boven in zo’n volle ‘bos’. Haha.

P1200383

Dit is de Via dei Fori Imperiali en in de verte zie je het Piazza Venezia met het Monument van Victor Emanuel II.

P1200384

Piazza Venezia met rechts Palazzo delle Assicurazioni Generali en links het Palazzo Venezia.

P1200385

Gebouwen aan het Piazza Venezia.

P1200386

  P1200391

Monument van Victor Emanuel II. Helemaal gemaakt van marmer en gebouwd tussen 1895 en 1911.

P1200395

Onmogelijk om het monument goed op de foto te zetten vanwege het enorm hectische verkeer (het plein is een enorm druk plein), maar goed.

P1200403

Vanaf hier liepen we verder naar het Piazza del Popolo, door een intens drukke straat. Hier en daar verlieten we de straat om wat zijstraatjes in te lopen. En: check dit gebouw. Onderaan helemaal vies en zwart door de uitlaatgassen, bovenaan nog mooi schoon en wit.

P1200408

Overal: Fiat 500’jes! Zowel nieuwe als oude. Ik ben gek op deze autootjes.

P1200413

Prachtige gebouwen, echt overal.

P1200421

Ah, de Trevifontein! Deze ligt aan het Trevi plein en deze heet zo omdat vroeger drie straten op het plein uitkwamen (tre via betekent drie wegen). Veel mensen gooien muntjes in de fontein, zo zou je ooit terugkeren naar Rome als je met je rug naar de fontein staat, je ogen dichtdoet en met je rechterhand over je linkerschouder een muntje in het water gooit, ooit terugkeren naar Rome. Nou, volgens keer ik gewoon naar Rome terug als ik een vliegticket koop! We hebben geen muntjes gegooid, maar ook omdat het gewoon onwijs druk was.

Kijk.

P1200423

Links…

P1200424

…rechts. Overal was het zo druk. Ik heb dit nog nooit gezien! Ik bedoel, Parijs en New York zijn ook druk, maar dit is wel anders. Heel Rome voelt als een soort mega openluchtmuseum op een drukke dag. We waren in een winkel waar heel toevallig een Nederlands meisje werkte die nu achttien jaar in Rome woont. Ze zei dat het altijd zo druk is. Zomer of winter, zaterdag of woensdag, altijd. Bizar! Doordat er op veel plekken ook nog muzikanten en eettentjes staan, voelt het ook een beetje als een pretpark. Maar er zijn dan ook zoveel mooie dingen te zien, zoveel mooie gebouwen, fonteinen, pleinen… En iedereen wil overal even kijken en een foto nemen.

P1200431

Mensen tot waar je kan kijken! In deze straat richting het Piazza del Popolo zijn heel veel leuke winkels maar shoppen vond ik niet te doen, het is gewoon een beetje (erg) te druk. Geen probleem, gewoon wandelen en kijken is dan veel leuker.

P1200438

Het Piazza del Popolo, het ‘plein van het volk’ met middenop een obelisk.

P1200442

Het Piazza del Popolo. Zie al dat groen!

P1200445

Kerken aan het Piazza del Popolo.

P1200446

We wilden met die obelisk op de foto maar het zag er een beetje doelloos uit omdat je helemaal niet zag wat voor gekke ‘paal’ het nu precies was. Hehe.

Het begon inmiddels te schemeren en we liepen ietsje verder ‘omhoog’ vanaf het plein.

P1200455

En ineens: rustig! Bijna geen mensen meer. We waren inmiddels al flink wat uurtjes aan het lopen, en we liepen nog een stuk door richting Vaticaanstad. Vaticaanstad is een onafhankelijke staat binnen Rome, en de paus is het hoofd van Vaticaanstad.

P1200481

De Sint-Pietersbasiliek aan het Sint Pietersplein. Hier geeft de Paus zijn toespraken. We wilden hier wel naar binnen, maar kaartjes kon je niet meer voor de dag er na kopen (we zouden dan op zaterdag willen), dus dat hebben we gelaten voor wat het was. Het was al enorm gaaf om dit van buiten te zien! Als je in Rome bent en je wilt de Sint-Pietersbasiliek en de Sixtijnse kapel bezoeken, dan moet je echt vooraf even tickets kopen.

Tijd om te eten. Ik kreeg de tip dat je dat echt in Trastevere moet doen! De laatste wandeling voor die dag, na twaalf kilometer waren we echt heel moe. We streken neer bij een restaurantje ergens in Trastevere waar ik de naam van ben vergeten maar waar ik heerlijke bruschetta en carpaccio heb gegeten, en Willem een onwijs lekkere ravioli.

P1200500

Ziet dit er niet heerlijk uit? Het was ook allemaal vrij goedkoop! Daarna was het tijd om naar het appartement te gaan en als een blok in slaap te vallen.

Fris en fruitig opstaan op zaterdag, vroeg er uit, want we wilden op tijd bij het Colosseum zijn! We kregen de tip dit echt vroeg op de dag te doen omdat het anders onwijs druk is. Ik had vooraf al tickets gekocht, dus we konden de (toen al hele lange rij) skippen.  P1200506

Van buiten al enorm indrukwekkend…

P1200528

…en van binnen nog meer. Het werd opgeleverd in 80 en het was bedoeld voor spelen die werden georganiseerd door de keizer. Bij de opening werden er spelen georganiseerd die 100 (!) dagen duurden. Je kan hierbij denken aan gladiatorengevechten en dierengevechten.

Bij de normale spelen waren er ’s ochtends gevechten met wilde dieren en dierenvechters. Tussen de middag werden veroordeelde gevangenen voor de wilde dieren gegooid. ’s Middags waren er gladiatorenshows, de populairste! Later kwam er steeds meer verzet tegen de spelen in het Colosseum en in 523 vond het laatste gevecht plaats.  Ongelooflijk: er zijn tussen de 300.000 en 500.000 mensen dood gegaan op deze plek.

P1200532

Je ziet hier het gangenstelsel dat onder het podium zat.

P1200535

Uitzicht vanaf het Colosseum!

P1200537

Vanaf het Colosseum uitzicht op het Forum Romanum.

P1200539

Tekst op het Colosseum.

Hierna kochten we tickets voor een hop-on hop-off bus. Dit deden we al eens eerder in Berlijn toen we daar een kort weekend waren. Dat beviel zo goed dat we hier ook tickets besloten te kopen. Ik las online al dat je het beste de rode of gele bus kon nemen, dus we kochten tickets voor de rode bus, €15 per persoon. Het ideale van zo’n bus is dat het langs alle bezienswaardigheden komt en dat je overal makkelijk in en uit kan stappen. Zo zie je veel in korte tijd. Want tijd hadden we juist tekort dat weekend!

Maar: wees gewaarschuwd als je deze tickets koopt als je in Rome bent. We stapten in bij het Colosseum en we wilden ontbijten in Trastevere dus vlakbij stapten we uit. Een uurtje later wilden we daar weer instappen, maar dat kon niet. Bij elke halte staat iemand van het tourbedrijf, en hij vertelde ons dat het zo druk was dat we zeker niet in konden stappen de komende tijd. We konden beter doorlopen naar de volgende halte bij het Vaticaan. Echter was dat een half uur lopen, de reden dat we die tickets hadden gekocht… Uiteindelijk hebben we gewacht (en gewacht, en gewacht) en toen was er een plekje voor ons twee, al moesten we eerst staan. Toen zijn we maar het hele rondje blijven zitten en toen hebben we wel een hele hoop moois gezien door heel Rome heen. Maar het hele ‘hop-on hop-off’ idee was absoluut weg. De volgende keer maar fietsen huren, ik denk dat dat een beter idee is!

P1200551

Rondwandelen in Trastevere, op zoek naar ontbijt.

P1200557

Lekker aan het lopen! Mijn Fitbit hield bij hoeveel ik al had gewandeld. Later meer over dit leuke armbandje!

P1200543

Ruïnes van een oud kasteel

P1200544

Gewoon wat straten en bomen

P1200546

Uitzicht vanaf de Ponte Milvio

P1200547

P1200549

We ontdekten deze slotjes aan de brug. Na even Googlen las ik dat er een paar jaar geleden tienduizenden aan hingen, maar dat ze zijn weggehaald omdat ze de brug beschadigen. Geliefden hangen er een slotje aan, als bezegeling van hun liefde. Het sleuteltje gooi je vervolgens in de Tiber. Inmiddels staat er een boete van €50 op als je dit doet. Toch vind ik het wel romantisch.

  P1200567

Ik weet eerlijk gezegd niet meer wat dit is, maar het is enorm en prachtig.

P1200580

Nog wat shots van ongelooflijk. Veel. Mensen.

P1200583

Hee, een Kiko winkel!

P1200596

Een fontein. Een van de vele, trouwens!

P1200641

We stapten weer uit bij het Colosseum en toen was het tijd voor een late lunch. We gingen bij Caffe Propaganda zitten, op drie minuten van het Colosseum.

P1200600

Proost! Tijd voor nog meer foto’s van eten.

P1200604

Artisjok

P1200608

Caesar salade (het wordt saai, maar echt de lekkerste die ik tot nu toe heb gegeten, en ik eet vaak Caesar salades)

P1200610

Willem ging voor een pasta carbonara, hmmm.

P1200612

P1200614

Espresso met een frambozen macaron als dessert.

P1200624

🙂

P1200607

Propaganda is een aanrader!

P1200638

En ze hebben lekkere macarons. Hierna gingen we even terug naar ons appartement om ons op te frissen, ik viel in slaap en daarna gingen we eten. Ik zocht wat op op Tripadvisor (vooral omdat ik de pasta en pizza een beetje zat was) en ik kwam uit bij Angora, een restaurant vlakbij Termini station. We liepen er heen en we werden bij verrast!

2013-11-02 19.14.48

Het interieur: mooi! Toffe stoelen. Nog meer foto’s van eten (gemaakt met mijn telefoon omdat ik mijn camera vergat):

2013-11-02 19.24.30

Pompoensoep met geitenkaas, té lekker

2013-11-02 19.35.52

Crispy mozzarella met een aubergine mousse en tomaatjes

2013-11-02 19.50.31

Willem at nog een keer cacio e pepe, deze keer heel anders!

2013-11-02 19.50.40

En ik ging voor Filet Napoleon.

2013-11-02 20.25.15

En ik móest toch Tiramisu eten… Jum jum jum. Erg lekker gegeten en even geen pasta en pizza (ah, Willem wel).

De laatste dag brak aan! Rond elven gingen we naar het vliegveld en we pakten die ochtend rustig onze koffertjes in en wandelden nog wat rond.

2013-11-03 10.31.57

HA. Nog één.

2013-11-03 10.48.55

De laatste espresso… Bij hetzelfde tentje als waar we op vrijdag lunchten toen we net aankwamen.

2013-11-03 16.18.38

Geweldig uitzicht vanaf het vliegveld… Wauw!

Het weer in Nederland viel wel even vies tegen (koud en nat, verrassing!), maar we konden terugkijken op een enorm leuk weekend. Rome is de mooiste stad die ik ooit bezocht heb, maar ook de drukste. Absoluut een plek waar ik ooit eens heen wilde en ik vind het te gek dat ik er nu ben geweest. Ik wil nog veel meer van Italië zien, maar dat bewaren we voor een volgende keer.

Qua boeken, ik raad je aan een appartement via Airbnb.com te boeken of via Booking.com een goed geprijsd hotel te zoeken. Je kan natuurlijk ook gaan Couchsurfen, maar dat is wel weer andere koek. Het ligt aan jezelf waar je het liefst wilt zitten in de stad. Als je wat langer gaat, kan je gerust wat meer uit het centrum zitten, maar omdat wij er maar zo kort waren wilden we echt middenin het centrum zitten. Iets wat je zelf moet beslissen, ik vond onze locatie bij het Colosseum wel erg praktisch. Naar Rome kan je natuurlijk het beste vliegen, en ik boekte mijn tickets via Tix.nl. Daar kan je makkelijk vliegtickets vergelijken en meteen boeken.

Ben jij wel eens in Rome geweest? Als je nog tips hebt voor bezoekers, laat ze zeker achter bij de reacties, daar hebben anderen weer wat aan!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.