10 mei 2013 door Cynthia Schultz 141 reacties
  • gezond
  • quinoa
  • recept
  • salade
Een MissLipgloss artikel

Recept: vegetarische quinoa salade

000Op Twitter, Instagram en in de Sneak Peek heb je hem al vaak voorbij zien komen: mijn vegetarische quinoa salade! Ik kreeg vaak de vraag of ik het recept wilde delen. Maar natuurlijk! Net als mijn havermoutrecept is dit echt een beauty superfoods gerecht, ontzettend gezond en het allerbelangrijkste:  ongelooflijk lekker.

Wat heb je nodig?

Wat ik maak is ongeveer voor 3 personen.

70-80 gram quinoa 1 avocado – zo rijp als je vinden kan
1 pakje feta – als je vegetariër bent kan je dit weglaten
pijnboompitten naar smaak
1 courgette
2 paprika’s
een bakje cherrytomaten
balsamico azijn

Superfoods!

Eigenlijk alles in dit recept is goed voor je. I will break it down…

Quinoa

Quinoa is een zaad, maar wordt vaak een graan genoemd. De voordelen van quinoa op een rij:

  • het heeft een lage glycemische index, dit betekent dat er geen grote stijging in je bloedsuikerspiegel ontstaat
  • bevat veel goede eiwitten
  • is glutenvrij
  • bevat veel goede vezels en heeft daardoor een goede werking op de darmen
  • bevat veel mineralen, antioxidanten en vitamine B2

De zaadjes zorgen ervoor dat je lekker lang vol zit en het is een fijne vervanger voor rijst en couscous. Persoonlijk vind ik het zelf ook lekkerder, quinoa heeft een lekkere ‘bite’ en is een beetje knapperig.

Avocado

Yummmm, avocado! Wist je dat dit een vrucht is, en geen groente? De avocado bevat onwijs veel olie, onverzadigde vetten die onwijs goed voor je lijf zijn. Verder:

  • bevat veel mineralen zoals ijzer en kalium
  • bron van eiwitten
  • bevat alpha- en beta-caroteen, luteine en vitamine E & C

feta

Je zou niet meteen denken dat kaas goed voor je is, maar feta is een van de uitzonderingen. Natuurlijk moet je geen blokken feta per dag eten (maar dat moet je ook niet met avocado’s doen). De goede kanten van feta:

  • bevat veel calcium
  • vitamine B12, riboflavine, vitamine B, selenium en zink

Als je het gerecht volledig vegetarisch wilt hebben, moet je de feta er uit laten, hier zit namelijk dierlijk stremsel in.

Pijnboompitten

Pijnboompitjes geven bite en een nootachtige smaak aan het gerecht, zijn onwijs lekker maar ook mega gezond. Waarom:

  • bevat superveel mineralen, vooral mangaan
  • bevat veel koper, fosfor, ijzer, magnesium en zink
  • bevat kalium en een beetje seleen en calcium
  • vitamine E, vitamine B1, niacine, vitamine B3, Vitamine B2, B11, B6 en B5
  • bevat pinoleenzuur, dit stopt je hongergevoel (het is een omega6 vetzuur)

Courgette

Naast dat courgette lekker smaakt, goed verteerbaar is en heel light is qua calorieen, zitten er nog meer fijne dingen aan deze groente:

  • bevat heel veel vezels, goed voor je spijsvertering
  • rijk aan kalium en natrium, magnesium, vitamine B1 en B9 (foliumzuur)

Paprika

Paprika is geweldig kleurrijk en sterk van smaak – zeker als je het grilt – en bevat superveel vitamine C, E, B1 en B2. Je lichaam zet het betacaroteen in de paprika om in vitamine A.

Balsamico azijn

Ik gebruik wat balsamico azijn voor de smaak, maar wist je ook dat azijn bijna een medicijn voor je lijf is?

  • vernietigt microbes in voedsel
  • bevordert de spijsvertering
  • verbetert je metabolisme
  • bevat calcium

En je kan het ook heel goed óp de huid gebruiken bij kwaaltjes, maar dat is iets voor een andere keer. Vandaag gaan we het opeten!

Cherrytomaten

Mmmm, lekker sappige en zoete kleine tomaatjes! Waar zijn ze goed voor:

  • bevatten heel veel vitaminen: vitamine A, B, B2, B6 en C
  • bevatten veel kalium, fosfor en magnesium
  • helpt tegen ontstekingen van de maag en darm
  • bevatten heel veel antioxidanten

 

Snijden, snijden, snijden

Bij dit recept moet je héél veel dingen in kleine blokjes snijden. Ook nog eens lekker voor je geestelijke gezondheid, want met je handen werken is een soort therapie! Zet dus geen muziek aan, maar focus je op wat je in je handen voelt, de geuren die je ruikt, hoe je mes door de groente of de kaas heen zakt, de geluiden die dat veroorzaakt… Mindfulness koken!

Untitled-1

Dit gaan we dus maken!

Maar hoe?

  1. Breng eerst de quinoa aan de kook. Doe de quinoa in een steelpannetje en giet er water bij, ongeveer een vingerdikte boven de oppervlakte van de zaadjes. Kook dit ongeveer tien minuten, giet het daarna af (dat kan je het makkelijkste doen door het in een fijne zeef te doen) en verdeel het dan over een groot bord zodat het kan afkoelen. De salade is lauwwarm tot koud, dus alles moet afkoelen voor het de kom in gaat.
  2. Rooster de pijnboompitjes. Doe dit in een grillpan, want die ga je straks ook gebruiken om de groenten in te grillen. Doe dit op hoog vuur en houd de pitjes goed in de gaten. Zodra ze bruin kleuren kan je ze uit de pan halen. Verdeel deze ook over een bord of een ander plat oppervlak om af te koelen.
  3. Snijd de paprika’s en courgette in plakken. Vet de grillpan in met een klein beetje olijfolie of kokosvet (dat laatste is gezonder) en leg de plakken groente er in. Zodra ze bruin kleuren en zacht zijn, kan je ze er uit halen. Ook deze laat je afkoelen.
  4. Snijd de feta in kleine blokjes. Dit kan je het makkelijkste doen door de dikke plak één keer overdwars door te snijden en er daarna blokjes van te maken. Je kan het ook verkruimelen, maar ik vind blokjes er mooier uitzien. Doe deze blokjes in een kom (pak een grote, zodat je straks alles er in kan doen).
  5. Pak de avocado, snijd deze doormidden en haal de pit er uit. Maak hier ook kleine blokjes van. Als de avocado lekker rijp is, zit het straks door het hele gerecht omdat het een beetje ‘smelt’, dat is zo lekker! Doe deze blokjes in de kom bij de feta.
  6. Was de tomaatjes en snijd ze in helften of kwarten. Ze mogen iets groter zijn dan de andere blokjes groente en kaas.
  7. Als de groentes inmiddels zijn afgekoeld snijd je deze ook in blokjes. Maak ze zo klein als je kan! Doe deze ook in de grote kom.
  8. Voeg nu ook de afgekoelde pijnboompitten bij de rest van de salade.
  9. En ook de inmiddels koude (of lauwe) quinoa.
  10. Meng alles goed door elkaar en doe er wat scheutjes balsamico azijn heen voor de smaak. Nog een paar keer goed mengen… Eet smakelijk!

Untitled-2

Dit is een van mijn favoriete gerechten op dit moment. Als je een hapje neemt, heb je allerlei verschillende texturen. De knapperige quinoa, de nootachtige pijnboompitjes, zachte zoutige feta, sappige tomaat en zoete zachte paprika en courgette. Oh ja, en de boterachtige avocado die inmiddels door het hele gerecht gemengd is. De smaak is zacht en komt hoofdzakelijk van al die heerlijke groenten die in de salade zitten. De pijnboompitten en feta geven net even wat meer pit aan het gerecht.

Je kan dit gerust in de koelkast bewaren en de dag erna, of daarna, nog eten. Het wordt allemaal wel wat minder knapperig, maar de smaak blijft te gek. Echt een super gerecht, ik ben er dol op. Het is trouwens een aangepaste versie van dit recept.

Ik ga vast een klein geheimpje verklappen; na de zomer ga ik iets leuks doen met eten. Ik werk er al driekwart jaar aan en ik ben heel excited. That’s all I can say…. Hihi!

Eet smakelijk, en vergeet niet je foto van jouw salade te delen op Twitter of Instagram met me, dat vind ik enorm leuk.

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

141 reacties
  1. Alexander

    Net gegeten en het is echt een heerlijk gerecht, aanrader voor iedereen. Een goede manier om quinoa te nuttigen. Kudos voor Miss Lipgloss

  2. Cuisine Céline

    Hey!
    Wat een leuk recept! Ik wil wel even een misverstand de wereld uit helpen: olijfolie is véél gezonder dan kokosvet. Ik heb last van te veel cholesterol. Dit omdat dit kwaaltje in de familie zit. hierdoor moet ik vaak bij de dietiste gaan. Kokosvet wordt ten strengste afgeraden. Het is zit vol verzadigd vet. Het is dus enorm slecht voor onze bloedvaten. Olijfolie daarentegen is héél goed voor onze bloedvaten 😉

  3. petra

    Ziet er heerlijk uit. Ga het morgen uitproberen. Bedankt!

  4. Linda

    Je bedoelt denk ik: als je veganist bent kun je de geitenkaas weglaten. I.p.v. vegetariër?

    • Miss Lipgloss

      Feta 😉 nee in kaas zit stremsel. Vandaar. Dat is niet vegetarisch.

  5. Iva

    Ik heb dit gemaakt maar heb wel wat gefreestyled! Heb de paprika vervangen door gegrillde aubergine en de pijnboompitjes en balsamico eruit gelaten en… het was e-norm lekker!!

  6. Joyce

    Ik heb het deze week gemaakt en het was zoo lekker! Bedankt voor het recept!

  7. Tessa

    Heb zojuist dit recept gemaakt en het was echt heerlijk!
    Heb wat voor morgen en overmorgen voor de lunch.
    Toen ik nog thuis woonde at ik vrij ongezond (eten wat de pot schaft), maar ben nu steeds gezonder aan het eten. Vind het soms nogal lastig, omdat veel dingen gezond lijken, maar het niet zijn.

  8. nienke

    Mmm! Ga ik maken. Waar kan je die zaden kopen? gewoon bij de ah?

  9. Melissa

    Had al een tijdje quinoa in de kast staan. Net voor het eerst gegeten dankzij jouw recept. Heb het mezelf iets makkelijker gemaakt, maar me wel gehouden aan de ingredienten. Yum! Thanks a billion. 😀

  10. saar

    Hey! Ik wilde je heeel erg bedanken voor dit recept, vind hem echt heerlijk namelijk!
    Wel wat kleine dingetjes aangepast: de avocado heb ik weggelaten (hou daar niet zo van), en ipv fetakaas heb ik hüttenkäse gebruikt omdat ik dat lekkerder vind en het wat gezonder is.
    Verder was ie echt heerlijk, nogmaals bedankt!

    • Miss Lipgloss

      Leuk om te horen, graag gedaan Saar!! X

  11. Yasmin

    Yummmii ziet er lekker gezond uit !
    Heb je misschien een keer tijd om een artikel over afvallen te maken?
    De belangrijkste punten , gezond voedsel, workouts etc.
    Verder een top artikel !

  12. Yvonne

    Nice ^^ Zonder de feta zou het heel gezond zijn 🙂 Ik wil wel meer vega & vegan recepten zien ^^

  13. Sanne

    Oef wat een heerlijk recept lijkt me dit! Lijkt me leuk om eens in de zomer te maken met mn vriend 🙂

  14. beautyblogxx

    whaaa ga me alsjeblieft vertellen dat er een cynthia kookboeknkomt met superfood recepten ! daar kijk ik maar uit !
    (am I right ? ^^) xxx

    • Miss Lipgloss

      Nee helaas dat staat niet op de planning!!

  15. Iris

    “klein beetje olijfolie of kokosvet (dat laatste is gezonder)”

    Dit klopt niet. Kokosvet bevat meer verzadigde vetten (85%) dan olijfolie. Daarom is het bij kamertemperatuur vast en niet vloeibaar, zoals olijfolie.

    • Miss Lipgloss

      Ik dacht dat kokosvet gezonder is dan olijfolie, daar moet ik dan nog maar wat onderzoeken over lezen.

    • Ier

      Kijk even op de website van het Voedingscentrum, die hebben een hoop informatie over dit soort dingen 🙂

    • Iva

      Het voedingscentrum is alleen een lobbygroep van Unilever…

    • Anne

      Het voordeel van kokosvet is dat het stabiel is; bij verhitten ontstaan geen/weinig transvetten. Bij verhitting van olijfolie ontstaan er wel transvetten. Transvetten zijn ongezonder van verzadigde vetten, vandaar dat je voor bakken beter kokosvet kan gebruiken

  16. Hanneke

    Zal dit ook eens proberen… Lijkt mee heerlijk!
    Mijn havermout-foto had ik gedeeld op IG… Check it out! :blush: 😉

  17. Josefine

    Ga hem morgen maken! Ziet er heerlijk uit! Ik houd van quinoa en leuk dat je erbij hebt gezet waarom wat goed is. Wel nog één dingetje: is dat met metabolisme en spijsvertering niet hetzelfde?

  18. Stefanie

    Oke, boodschappen gaan doen dus! Ik heb altijd al iets willen proberen met quinoa, dus dit is wel ideaal 🙂

  19. Amelie

    Lekker lekker!! Ik ben gék op quinoa, heb het in Peru héél veel gegeten. Quinoa-soep is ook overheerlijk!!

  20. Martine

    Lekker!!!

  21. Yolanda

    Heerlijk recept, dankzij jou maak ik dit vaak als lunch op mijn werk heerlijk!

  22. Sofia

    Ziet er lekker uit! Ik vindt het ook goed dat je neer hebt gezet dat feta niet (altijd) vegetarisch is (net als veel andere kazen en andere producten)! Veel mensen weten dat niet.
    Sommige vegatiërs eten wel kaas, maar dat is dan misschien uit onwetendheid of ze eten kaas met plantaardig stremsel… dat zou je er dan misschien door kunnen doen.

    Ik heb dit even gekopieerd van vegetariërs.nl:
    ‘Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch. Al deze merken zijn in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.’

    Dus je recept is gewoon vegetarisch zolang je er maar vegetarische feta doorheen doet 😀 !

    Sorry voor dit lange bericht, ik bedoel dit niet gemeen of om je aan te vallen. Maar misschien heeft iemand hier wat aan? Vindt je site namelijk echt ontzettend leuk!

  23. Charlotte

    Ziet er heerlijk uit! Ik heb het receptje in mijn kookbundel gezet dus ik ga het zeker eens uitproberen 🙂 ook fijn dat je extra informatie geeft over de verschillende producten. Zo leer ik weer wat bij 🙂

  24. Cynthia Bakker

    Lijkt mij heerlijk!!!
    Ik volg de Amber Albarda methode een beetje en ben al 16 kg afgevallen. Jouw recepten mag ik allemaal wel eten dus ben er blij mee 😀 Ben benieuwd naar je verrassing 🙂

  25. Stèphanie

    Nog nooit quinoa gehad.. maar dat je een vegetarisch gerecht online zet vind ik als vegetariër wel top!

  26. Tonny

    Ahhh dat lijkt me heerlijk zeg!! Dit ga ik als vegetariër binnenkort proberen!

    Heb je m’n couscous salade die ik naar je hebt getwitterd gezien? Die is ook zooooo lekker!!

  27. Ester

    Dat ziet er goed uit! :blush:

  28. Ilse

    Iets leuks met eten? Ik ben al benieuwd wat dat gaat zijn! Ik dacht ook direct aan een kookboek, maar dat is het dus niet. Een kookprogramma dan? Of heb je een eigen servies of bestek ontworpen? Een eigen merk smoothies? Haha, als ik lang genoeg blijf denken, kom ik er wel op, hoor. 😉

  29. MySimplySpecial

    Ja dat is erg lekker! Gehakt en paddestoelen zijn ook erg lekker door quinoa.

  30. Meike

    lijkt me super lekker om te maken! ga het zeker eens proberen 🙂 maar wat bedoel je met de feta kan je weglaten als je vegetarisch bent? feta is toch gewoon kaas en geen vlees of vis ofzo? of bedoel je veganistisch

    • Miss Lipgloss

      Feta bevat dierlijk stremsel, vandaar dat het niet vegetarisch is.

    • Susan

      Geld voor alle kaas, ook de kaas die je op brood doet etc 🙂 Alleen biologische kaas is vegetarisch gestremd (staat bij de ingrediënten achterop), in alle niet-bio kaas zit dierlijk stremsel.

      Klinkt als een goed recept, ik ga het maken! heb al heel lang quinoa in de kast, maar nog niks mee gedaan.

    • babette

      nee hoor, AH heeft blokken en plakken niet-biologische kaas die vegetarish is. o.a. friese kruidenkaas (deli-afdeling).

  31. Sofie

    Grillpan nooit invetten, want olie verbrand al gelijk. Ook gaat het tussen de ribbeltjes inzitten. Beter dus gewoon je courgette (of wat je wilt) met olie invetten en dan in een grillpan die goed voorverwarmd is leggen.

  32. Bo

    Mijn schoonzusje en ik hadden het van de week over Quinoa, en toevallig kreeg ik gister een app-je van een bijnaaaaaa zelfde recept als deze van jou. Bij die van haar zitten er 2 eetlepels bruine bonen bij, mango, sap van 1 limoen, komkommer, koriander en peterselie

  33. Anna

    Ziet er heerlijk uit! En alles wat erin zit lust ik en ik ben ook nog ‘ns vegetarisch haha. Dit recept is echt iets voor mij, ik heb ‘m gelijk opgeslagen!

  34. Tahnee

    Oeh, dat lijkt me een lekker zomergerecht. Ik ben benieuwd! Hoe je van een ‘saai’ recept een leuk artikel kan maken, leuk om te lezen!!

  35. Viewtje

    Had boodschappen gedaan en toen zag ik je post pas.. wel toevallig de ingrediënten gekocht voor dit recept en quinoa had ik nog in huid! Heerlijk!

  36. Stefanie

    Klinkt goed!

  37. Debora

    Gister voor het eerst quinoa op. Blijkbaar ben ik er allergisch voor o_0, want vandaag loop ik rond met een opgezwollen rood gezicht en opgezwollen oren.. Nogal jammer 🙁

    • Laura

      Hoi Debora, hoelang had jij hier last van? Ik heb hetzelfde probleem. Eergisteren gegeten en werd de ochtend erna wakker met opgezette rode wangen en oren. Nu is de roodheid weggetrokken maar mijn gezicht nog dik. :/

  38. Judith

    Lijkt me fantastisch! Ga het snel eens maken. Maar: feta wordt ook gegeten door vegetariërs hoor, die eten geen vis en geen vlees.. Als je helemaal geen dierlijke producten eet, ben je veganist. Thnx weer voor dit recept!!!

  39. Dita

    Dit lijkt me heerlijk, ik heb het gelijk opgeschreven in mn recepten boek 🙂

  40. Iris

    Ah dat ziet er ontzettend lekker uit! Ik ga het zeker een keer (proberen) te maken. :blush:

  41. Charlotte

    Ohh dit lijkt me heerlijk! :love:
    Ik heb wel een quinoa gegeten maar niet in combinatie met deze groentes.
    Avocado, tomaat, paprika.. Yum!
    En inderdaad allemaal supergoed voor ons lichaam 😀
    Leuk recept, ik ga hem snel eens maken.

  42. Rachnel

    Wat superleuk! Was altijd al benieuwd hoe je het nou precies maakte.
    Dit ga ik zondag voor mij en mijn vriend koken, heb er nu al zin in!

  43. Annelise

    Dit lijkt me een heerlijke salade! Ik zou alleen, als ik dit ’s avonds eet, alles zo warm mogelijk proberen te houden, omdat ik warm eten lekkerder vind dan koude salades. Maar dat is natuurlijk persoonlijk 😉

  44. Amy

    Heerlijk is dit. Ik doe er ook altijd nog honing en bieslook door. Het is ook lekker zonder courgette en met de paprika rauw, dan is het helemaal makkelijk te maken.
    Leuk dat je af en toe recepten op je blog zet!!

  45. Chiara

    Ziet er erg lekker uit! Bedankt voor de inspiratie 😆

    Maar zou ik je toch op een kleine fout mogen wijzen? Feta is gemaakt van schapenmelk, niet van koemelk 🙂

  46. Fleur

    Lekker recept! Ga ik zeker eens eten. Ik ga dan lekker variëren door de ene keer feta te nemen, andere keer geitenkaas (ik dacht trouwens dat feta geitenkaas was, maar toch niet. Hoe noemt men geitenkaas eigenlijk?) en dingen toevoegen als appel ofzo en paprika. Ik hou erg van dit soort gerechten die niet moeilijk zijn om klaar te maken 🙂 Ben erg benieuwd naar je nieuwtje waar ja al zo lang mee bezig bent! Spannend!

  47. Anne Solveig

    Ooh dat klinkt super! Sinds ik vegetariër ben ben ik echt op zoek naar heerlijke recepten met veel groente!

  48. Marije

    Feta weglaten als je vegetariër bent? Een vegetariër eet gewoon kaas hoor 🙂 Ik denk dat je veganist bedoelt. Al met al lijkt het me een heerlijk recept! Ik heb nog quinoa in huis,dus ik ga het dit weekend eens even maken. Bedankt voor je recept!

    • Miss Lipgloss

      Ik heb vandaag door een bezoekster geleerd dat feta stremsel bevat en daardoor niet vegetarisch is 🙂

    • Marije

      Haha oké, weer wat geleerd! Dan is er maar weinig écht vegetarische kaas te vinden, vrees ik.

    • Babette

      Nee hoor. Biologische kaas is meestal met plantaardig stremsel. En bij Ah staat er een groene v op de verpakking. De pizzakaas in zak is vega, Port salut ook, en nog een paar “blokken” kaas.

  49. Sanne

    Ziet er zo lekker uit, dit recept ga ik dit weekend maken 🙂 Heb er nu al zin!

  50. Kymberley

    Dit lijkt me echt heerlijk! Dit ga ik dit weekend meteen maken. 🙂
    Waar kun je Quinoa kopen?
    Ik heb me laatst al rot moeten zoeken naar couscous bij de albertheijn (Bleek het helemaal vooraan te staan bij de turkse voedingsmiddelen!)
    Is Quinoa ook gewoon bij de Albertheijn te koop? En weet iemand misschien ook waar het staat?

    • Miss Lipgloss

      Bij ‘mijn’ AH staat het gewoon bij de rijst enzo.

    • Kymberley

      Oké, dankjewel! 🙂

  51. Nabila

    Lekker zeg.

  52. Gaia

    Ziet er erg lekker uit! Dit ga ik volgende week eens proberen. :9

  53. kim

    kan je feta ook eten als je zwanger ben?

  54. Melissa

    Ziet er lekker uit zeg 🙂 Mmm. Ik heb nog nooit quinoa gegeten maar ik ben er nu wel erg benieuwd naar geworden, het lijkt wel een soort rage op dit moment 😉 Voor mijn gevoel eet iedereen het nu, haha.

    • Miss Lipgloss

      Ja, het is ook wel een beetje een trend hoor 🙂

  55. Marjolein

    Thanks, dit ziet er superlekker uit en wil ik uitproberen!

  56. Babette

    Ik vind dat hier best veel dingen in staan die niet helemaal kloppen. In het stukje over avocado staat bevat veel proteinen en eiwitten, maar Proteinen zijn eiwitten. Ook moet je van sommige dingen heel veel eten wil je aan de adh komen. Verder is het gerecht niet vegetarisch. Vegetarisch betekend officieel dat het product gemaakt is zonder dat er een dier voor heeft hoeven sterven. Feta bevat vaak dierlijk stremsel en is dus niet vegetarisch. Dit recept is niet ongezond maar om het een supergezond beauty superfoods te noemen, is een beetje overdreven. Ik ben trouwens diëtiste, dus ik weet er wel wat van af. Een tip voor recepten in de toekomst: misschien kan je de voedingswaarde erbij zetten? Zo kan je meteen zijn wat de hoeveel kcal, vet, zout etc het gerecht bevat

    • Miss Lipgloss

      Dat van feta wist ik niet, dat zal ik er bij zetten. Dankjewel voor je feedback Babette!

    • Ashley

      Chyntia jouw gerecht is well vegetarisch want als een diet moet sterven is het pas niet vegetarisch moet een diet sterven voor melk?

    • Miss Lipgloss

      Ja, wel als het kaas met stremsel is.

    • sam

      de voedingwaarde vind ik een beetje overdreven hoor, het is geen kookboek/blog maar gewoon een recept wat ze deelt.

    • Chiara

      Wat is ‘dierlijk stremsel’ precies? Het is toch gewoon kaas, gemaakt van schapenmelk? Daar hoeven toch geen dieren voor te sterven?

    • Judith

      Stremsel is een oplossing die spijsverteringsenzymen bevat, afkomstig uit de lebmaag van kalveren. Het is een nevenproduct van de kalverslachterij.
      Stremsel bevat eiwitsplitsende enzymen, chymosine en pepsine, die zorgen voor het samenklonteren (coaguleren) van bepaalde melkeiwitten. Deze eigenschap van chymosine maakt dat melk waaraan het wordt toegevoegd stremt en er wrongel ontstaat, de voorloper van de kaas. Chymosine is zeer actief. Er is maar heel weinig van nodig om kaas te maken. Eén liter kalfsleb met chymosine is voldoende om 10.000 liter melk (bij 34°C) binnen drie kwartier te laten stremmen.
      Omdat het kalf voor het verkrijgen van het stremsel geslacht moet worden, eten veel vegetariërs geen kaas waarin dierlijk stremsel is verwerkt.

      Van Wiki!
      Ik ben vegetarier en lees dit voor het eerst , schrik me rot:S! Ook de kaas maar laten staan dus..Dan ben ik dus echt zo goed als veganist want ik neem ook geen melk..
      Ik hou zo van kaas…!!:(

      De vegetarische slager heeft trouwens kaas gemaakt van planten!

    • Babette

      Hai, sommige kazen zijn vegetarisch gestremd. Biologische kazen bijvoorbeeld. Bij de Ah staat er wen groene V op als het vegetarisch is. Ook staat het ook altijd op de ingredientenlijsy

    • J.

      Mag ik vragen waarom je geen melk drinkt? Is dat gewoon omdat je er niet tegen kan of is dat vanuit vegetarische/veganistische overtuiging? Dat snap ik nooit goed bij veganisten, want dieren melken is toch niet schadelijk voor ze…

    • babette

      ik drink zelf ook geen melk (eet veganistisch), ik ben ook dietiste en melk is niet zo gezond als wordt voorgedaan. het zou zelfs osteoporose kunnen veroorzaken. google maar eens naar wat onderzoeken daarin wordt uitgelegd waarom het niet zo gezond is.
      ik drink geen melk omdat een koe pas melk geeft als het een kalfje heeft. koeien worden dus kunstmatig zwanger gemaakt waarna het kalfje wordt weggehaald omdat deze anders de melk zou opdrinken.

    • Maartje

      Nog een diëtiste hier! Je hebt het ook over goede eiwitten, maar er zijn geen slechte eiwitten! Er bestaan wel essentiële en niet-essentiële eiwitten, maar wil niet zeggen dat niet-essentiële eiwitten slecht zijn. Net als bij vezels trouwens, schrijf je ook over goede vezels. Er zijn geen slechte vezels ;).
      Ik vind het heel leuk dat je bij deze blogpost wat dieper ingaat op voedingsstoffen enz., maar misschien volgende keer even na laten kijken door een diëtiste.

  57. nathalie

    Lijkt me heel lekker! zeker een keertje maken.

  58. Ardine

    Ik vind dit zo lekker! Vorige week gemaakt als avondeten, heerlijk! 😀
    Heb je het boek “De Voedselzandloper” van Kris Verburgh wel eens gelezen? Staan heel veel interessante dingen over voeding in! 😉 Ik heb er veel van geleerd!

    Liefs

  59. Kiss & Make-up

    Oh hmmmm echt lekker! Ik ben vegetariër, dus dit is spek (har de har) naar mijn bek 🙂

  60. Natasja

    Dat ziet er erg lekker en gezond uit! Dat wil ik ook wel eens gaan maken.

  61. Syl

    Ik heb het een keertje in een restaurant gegeten. Ik vind het echt lekker, die verschillende smaken en texturen. Ik ga het zeker een keer zelf maken.

  62. Eline

    Ik had al eerder dit recept gezien in een instagram dairy en toen had ik het nagemaakt en sindsdien eet ik het regelmatig 😀

  63. Kathy

    Dit lijkt me ontzettend lekker, ik ga het recept zeker een keer uitproberen! Ik zal dan wel even een fotootje op instagram en facebook zetten 😀

  64. lisanneleeft

    He, ik dacht heel eventjes dat je een kookboek ging maken, maar niet dus 😛 ik ben wel heel nieuwsgierig nu!
    Misschien een boek over ingrediënten die je mooier kunnen maken? Ofzo?

    Haha, nu kan ik niet meer stoppen met erover nadenken :p

  65. Yolanda

    Ik wist niet dat quinoa glutenvrij is, nu wel dus dit ga ik zeker testen !!

  66. Charile

    Lijkt me super lekker 😀 Ik ben benieuwd!

  67. L

    Zuivel = alles wat van melk gemaakt is, niet alles wat van koeienmelk gemaakt is. Ik snap wat je bedoelt, maar zeg dan koemelk. Overigens kan je de feta makkelijk weglaten, dan is het een veganistisch gerecht 🙂

    • Tirsa

      Ik dacht al dat je koemelk bedoelde 🙂 Maar dan klopt het nog niet, want echte feta is gemaakt van schapenmelk (soms zelfs gemixed met geitenmelk). Feta achtige kazen gemaakt van koemelk mogen officieel geen feta meer heten namelijk, want feta is een beschermde naam.
      Maar verder vind ik het recept er erg lekker uit zien en ik ga het ook zeker een keer proberen! ^^

    • Miss Lipgloss

      Ik snap je niet helemaal, want feta bevat dan toch geen koemelk? Dus dan klopt het nu toch wel wat ik in de blogpost heb gezet?

    • Fleur

      Ik zou vegetarisch veranderen ik de tekst. Zou dan zeggen dat je de kaas überhaupt kunt weglaten om het een veganistisch recept te laten zijn (zonder producten afkomstig van dieren dus alleen van planten afkomstig). Je kunt het vervangen door bijv een frisse appelsoort. Ook erg lekker hierbij 🙂

    • Sara

      “Als je liever geen koemelk eet kan je feta weglaten en er bijvoorbeeld geitenkaas in doen”

      klopt dus niet helemaal 😉

    • L

      Oh sorry, ik maak zelf een fout. Waarschijnlijk bedoel jij met feta ‘witte kaas’, zoals de Euroshopper dat noemt, daar zit wel koemelk in geloof ik. Echte feta is inderdaad van schapenmelk gemaakt. En fyi: die kaas van Apetina is ook geen echte feta.

    • Miss Lipgloss

      Nee ik bedoel feta, dus schapenkaas 🙂

  68. Milou / LounaBeauty

    Zooo lekker. ben gek op dit soort recepten. Ga het zeker weten maken 🙂 Ben natuurlijk reuze benieuwd wat je in de zomer nou gaat doen… spannend!!

  69. Kimberly

    Ik heb het nog nooit gegeten, maar ik moet het maar een keertje proberen 🙂

  70. Myrthe

    Als je geen zuivel wilt kan je er geitenkaas in doen? Maar dat is toch ook zuivel, of ben ik nou gek?
    Overigens vind ik het erg jammer dat dit zon huisvrouwen blog is geworden. Ik keek laatst een filmpje terug dat je een look zat te maken op de kamer bij je ouders. Al eeuwen niet gezien hier. Veel minder beauty en een overload aan eten en van die semi-psychologische-mindfullness-posts. Misschien vinden anderen het leuk, maar ik lees je blog met steeds minder plezier en mis de oude Cynthia.

    • Miss Lipgloss

      Hi Myrthe, volgende week houd ik weer een enquete (net als een halfjaar geleden, waarvan je hier de resultaten kan zien: http://www.misslipgloss.nl/enquete-2012-uitkomsten/) om te checken hoe het grote gros van mijn bezoeksters de inhoud van misslipgloss.nl vindt. Niet iedereen wil namelijk alleen beauty zien, de meeste bezoeksters vinden een mix van beauty en lifestyle onderwerpen het leukst, zoals je kan zien in de resultaten van de enquete, maar dat merk ik zelf ook in mijn statistieken (lifestyle blogposts worden het meest gelezen). Hier maak ik dus een bepaalde afweging in. Dankjewel voor je feedback!

    • Jolande

      Goed om te horen dat er weer een enquête aankomt! Waar ik benieuwd naar ben, is of je ook ‘analyseert’ in hoeverre je je blog heb aangepast aan de resultaten van de voorgaande enquête(s)? In die van 2012 zie ik bijvoorbeeld dat je bezoekers meer how-to’s en filmpjes willen zien, en minder non-beauty en ‘uitleg’ artikelen, maar ik heb idee dat de laatste maanden juist de ‘minder gewaardeerde’ blogposts meer voorbijkomen. Ik kan ernaast zitten, maar ik denk dat het ook leuk is om aan ons te laten zien dat je ook daadwerkelijk wat met de enquête-resultaten doet. Ik denk dat dat trouwens het grootste probleem met enquêtes/onderzoeken is: er wordt een onderzoek(je) gedaan, de resultaten worden gepresenteerd en vervolgens hoor je er niks meer over (tot de nieuwe enquête). Ik denk dat het zowel voor jou als voor ons goed/leuk is om te zien/terug te blikken hoe jouw enquête Miss Lipgloss het afgelopen half jaar heeft verbeterd/aan je bezoekers is aangepast. Ben erg benieuwd!

  71. Elwing

    Ik ben dol op quinoa! Het is zo lekker. Een beetje nootachtig. Ik vind het echt veel lekkerder dan couscous!

    Even een opmerking: je schrijft “Als je geen zuivel wil eten kan je de feta vervangen door geitenkaas”, maar geitenkaas is ook zuivel :). Andere eiwitbronnen waar geen zuivel in zit zijn bijvoorbeeld paddestoelen of tofu (maar dat haalt het qua smaak niet bij feta), of anders iets van noten, ik vind zelf gerookte amandelen heel lekker. Maar dat is dan weer een beetje dubbel op met de pijnboompitten.

  72. Alette

    Dit lijkt me echt heerlijk! Ik heb je havermoutrecept ook geprobeerd en ondanks dat ik geen havermout fan ben, was het lang niet slecht 🙂
    Dit recept is gewoon gezond en lekker! Top
    Alleen: Waar haal je Quinoa..? Of ben ik nu heel stom en lees ik er over heen, nee toch?

    • Miss Lipgloss

      Gewoon bij de Albert Heijn koop ik het, bij veel supermarkten hebben ze het gewoon bij de rijst enzo staan.

  73. Mirella

    Ik ben zo benieuwd of dat quinoa lekker is. Misschien toch maar een keer gaan proberen dan.

    Maar komt eindelijk je kookboek uit?

    • Ashley

      Hoi je bedoelt zkr een boek,mijn vriendin heet ook mirella.

  74. Margot

    Haha het 2e boek van Cynthia: Misslipgloss kookboek!

  75. Viola

    Ziet er lekker uit!
    Maar je zegt dat avocado rijk aan proteine en een bron van eiwitten is. Maar wat is het verschil tussen proteïnen en eiwitten? Is dat niet hetzelfde?

  76. BySaska

    Ooh lekker! Ik heb laatst ook een recept van een couscous salade online gezet, ook super lekker! Dit ga ik ook een keer proberen! 🙂

  77. Lien

    Ben sinds enkele weken opnieuw gestart met sporten en probeer de gezonde levensstijl ook door te trekken naar m’n voedingsgewoonten. Deze ga ik dus zeker onthouden! 🙂

  78. Lotte

    Jaaa, dit is zo lekker! Mijn moeder maakt dit gerecht ook heel vaak de laatste tijd. Ik ben echt gék op quinoa. In combinatie met feta is het inderdaad goddelijk, dat geeft echt die bijzondere smaak aan de salade. Yay voor vegetarische recepten! 😀

  79. Manon

    Dat ziet er super yummy en gezond uit!!

  80. Kim

    Mmm, mijn favoriete etenswaren in één gerecht! Ik vind het geweldig dat je per “stuk” vermeld waar het goed voor is, food draagt ook heel erg bij aan beauty. Quinoa moet ik toch dringend eens gaan proberen, ik hoor er veel goeds over.

  81. Velaija

    Ik heb zelf nog nooit Quinoa gehad, maar ik hoor er steeds meer over en word steeds nieuwgieriger! Dit recept komt dus binnenkort bij mij op tafel 😀 Ik ben benieuwd!

  82. Michelle

    Hmm, het ziet er lekker uit!
    Weet alleen niet zeker of ik het ooit zou maken..

  83. inna

    dat ziet er goed uit 😉

  84. Aranka

    Oh dit lijkt me echt heerlijk, een vriendinnetje had het laatst al over Quinoa dat het zo lekker en gezond is. Met dit recept wil ik het een keer gaan proberen!

  85. Laura

    Lijkt me lekker! Ik ga aan mijn mama vragen of ze dit een keer wilt maken 😉