Recept: risotto met gorgonzola en spinazie

Ik kook de laatste maanden bijna elke dag, en soms komt er ineens een gerecht voorbij wat echt súper lekker is. En waarvan iedereen op Twitter en Instagram het recept vraagt… Ik vind de risotto met gorgonzola en spinazie echt hémels en wil dit vandaag met je delen!

 

Ik ben zelf helemaal geen fan van kaas (beter gezegd: ik lust alleen kaas als het gesmolten is en niet té sterk van smaak) dus ik twijfelde vooraf of ik dit zou lusten. Gorgonzola heeft een vrij sterke smaak. Maar oh, wat is dit heerlijk! Sowieso houd ik erg van risotto, het smaakt altijd zo lekker zacht. En je kan er alles doorheen doen wat je wilt. Dit is een vrij simpel recept, en is voor 2 personen.

Wat heb je nodig

  • 3 eetlepel olijfolie
  • 1 ui in blokjes
  • 200 gram risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 300 ml groentebouillon (van tablet)
  • 1 zak panklare spinazie (300 g)
  • 100 gram Gorgonzola in stukjes
  • 50 g geraspte pittige kaas

 

Hoe maak je het

  1. Verhit twee eetlepels olie in een grote (hapjes)pan met dikke bodem. Alles gaat hierin, dus zorg dat ‘ie groot genoeg is!
  2. Doe de ui in de hete olie en bak deze twee tot drie minuten.
  3. Voeg nu de risottorijst toe en bak dit mee tot alle rijstkorrels glanzen, tot ze een beetje transparant zijn geworden.
  4. Schenk de wijn erbij (wees niet bang, de alcohol verdampt dus je wordt er niet dronken van ;)) en laat het vocht op matig vuur verdampen.
  5. Voeg nu elke keer een scheut bouillon toe en wacht tot het is opgenomen. Roer het ondertussen en schep de risotto in de pan heen en weer. Doe elke keer een beetje erbij, tot alle bouillon er bij zit en is geabsorbeerd door de rijst.
  6. Verhit in een wok 1 eetlepel olie en doe hierin de spinazie. Laat dit al omscheppend slinken.
  7. Doe nu de stukjes gorgonzola bij de risotto en zorg dat het smelt.
  8. Geraspte kaas erbij…
  9. Spinazie er door heen scheppen… Peper en zout voor de smaak.
  10. Laat het nu afgedekt nog vijf minuutjes staan, op geen of heel laag vuur.

Klaar! Verdeel het nu over twee borden en doe er nog wat geraspte kaas over heen. Het is niet heel erg gezond, vrij vet door alle kaas, maar oh, wat is dit toch heerlijk. Gewoon even ‘balansen’ met een flinke groentesmoothie als ontbijt! 😉

Het is één van mijn favoriete recepten, en het is de volgende dag ook nog heel lekker, als je wat over hebt. Geniet ervan!

Credits gaan naar de Appie.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

93 reacties
  1. Martijn

    Klinkt als een super lekker recept, net als jij ben ik niet zo’n fan van hele scherpe kaas en de gorgonzola schrok me een beetje af, maar denk dat ik dit recept ook eens ga proberen. Als ik het wat vind, mag ik het dan op http://superrisottorecepten.nl/ zetten? Daar verzamel ik al mijn favo risotto recepten.

  2. Charlotte

    klinkt lekker…

    Ik vraag je af waarom je een pan met een dikke bodem moet hebben. Waarom een gewone tefal pan of wokpan niet kan? (ik denk namelijk dat ik geen dikkebodempan heb)

  3. manuela

    Ik heb dit recept vanavond gemaakt & het was echt zo super lekker, bedankt voor het delen!

  4. Kimberley

    Ik heb een vraag, er staat voeg een scheut bouillon toe, maar het zijn toch bouillon blokjes?

    • Miss Lipgloss

      Ja je maakt dus eerst bouillon met zo’n blokje 🙂

  5. Nathalie

    Das idd egt sooooooooooooo lekker! mijn vader maakt dat altijd. :inlove:
    💡 Risotto met parmaham en asperges is ook heerlijk!

    Xus :blush:

  6. Elien

    Ik heb hem gisteravond meteen uitgeprobeerd aangezien ik inspiratieloos was. Mijn huisgenootje en ik vonden het heerlijk!

    Alleen was ie bij ons niet zo wit als op je foto en omdat de Appie hier geen verse spinazie had hebben we diepvries gebruikt… Zag er iets minder uit als deze, maar wel heeeeel lekker :9

  7. Leen

    Heee!
    Eindelijk iemand die me begrijpt!
    Ik lus ook alleen gesmolten kaas, maar iedereen zegt dat smaakt hetzelde als gewone..
    ( dus niet, anders lus ik het toch? )
    Moest ik ff zeggen!

    x :love:

  8. Joke

    Lekker! Ik vraag me alleen af waarom je de spinazie niet ineens in dezelfde pan (met rijst) doet, door de warmte zou die toch ook gaan wellen? Waarom dan nog een aparte wok?

  9. Elien

    Gebruik je een heel bouillontablet voor die 300 ml? :geek:

  10. Jennifer

    Risotto is heerlijk! Mijn vriendin had het laatst ook gemaakt, en lekkerr! Ik neem me telkens weer voor om het ook eens te maken, maar ik heb het nog nooit gemaakt (en mijn moeder ook niet) en ik vind het zelf nog steeds makkelijker om gewoon gebakken aardappeltjes te maken en daar een lekkere salade bij te nemen dan om zelf in de keuken experimenteel bezig te zijn.

  11. Eva

    Heeeeel toevallig wilde ik morgenavond dit recept precies zo gaan maken met paprika als extra toevoeging, omdat ik dit op de menukaart van een restaurant zag staan maar het die avond al helemaal uitverkocht was (balen!). Dus nu heb ik me voorgenomen om maandag de boodschappen in huis te halen en het zelf te maken. Met jouw recept kan het gewoon niet anders; ik MOET dit gewoon vanavond al eten 😀

  12. Shirley

    Hmm nog nooit risotto gehad en toch lijkt het me zo enorm lekker! Alhoewel ik niet echt van spinazie hou hehe maar ziet er echt jum uit!

  13. Amy

    Lijkt me superlekker! :love:

  14. Laura

    Dit klinkt lekker 😆 Toen ik het aan mijn moeder liet zien zei ze: ooh dat is een leuk recept, print maar uit dan ga ik het volgende week een keertje maken. Ben benieuwd

  15. Liza

    Ziet er heerlijk uit!
    Alleen ik kan niet koken dus ik vraag mijn moeder wel (“:

  16. Nina

    Kaas is niet ongezond hoor, lijkt me lekker!

  17. marieke

    leuk, maar je hoord altijd dat risotto moeilijk te maken is dus ik waag het nog eventjes niet.
    ik hoop dat je vaker recpeten gaat posten!

  18. Julia

    Oeh ziet er lekker uit! Dit wil ik ook wel eens maken. Ik houd alleen niet van gorgonzola, maar dan gebruik ik wel een andere kaas! Zou je het recept van de taco’s uit je sneak peek trouwens ook op je site willen zetten? (A) Die leken me ook zo lekker namelijk! :love:

  19. Sandra

    Oh dat ziet er heerlijk uit! Ik ga het zeker een keertje proberen 🙂

  20. Tessa

    Lijkt me erg lekker! Ga ik zeker proberen. Je kunt in het recept nog als extra fond ( soort boullion maar dan veel geconcentreerder) van vlees of vis doen. Dan wordt de smaak nog iets voller en karakterestieker. En als afmakertje nog wat truffel(olie) er overeen. Dat maakt iedere risotto goddelijk!

  21. Michelle

    Hmmm, dit lijkt me heel lekker! Ik ben sowieso heel gek op risotto, haha 🙂

  22. laura

    Ha toevallig, Had zelf vandaag ook risotto gemaakt, met prosciutto en erwtjes, heeerlijk 😉
    Ben ook gek op risotto, dit recept ziet er ook super uit! Zal het zeker eens proberen.

  23. Fay

    Ik ga het proberen :)!

  24. XxLuusjexX

    Lijkt5 me echt heerlijk!!

  25. steff

    mmmm ziet er echt lekker uitt!!! ga ik van de week keer proberen 😆

  26. annika

    oeh lekker!!

    nog even een vraagje
    ik heb een creme van de dokter gekregen voor me puistjes, ik moet die iedere ochtend opdoen, maar kan k dan nog wel dagcreme gebruiken?,want ik smeer het er dan over dievan die creme v de dokter, ‘werkt’ de dokters creme het nog nog wel? of moet ik het ervóór smeren en dan de creme die ik van de dokter heb gekregem?

  27. Jessica

    Ik vind gorgonzola echt niet lekker;
    ik heb graag kaas, maar gorgonzola is me toch te sterk van smaak.

  28. Stèphanie

    Risotto is lekker! Alleen zou ik zelf spinazie laten.. ben ik niet zo weg van. Met courgette en champignons is risotto pas lekker!

  29. Cocoline

    Om nom nommmmm. Risotto is mn favo food! En… risotto tip: droge martini ipv witte wijn.

  30. Roos

    Ziet er lekker uit, maar wel erg dik van structuur! Risotto hoort eigenlijk “all’onda” te zijn, letterlijk vertaald “zoals een golf” en hoort dus iets te golven op je bord.
    Maar ieder zijn eigen smaak 🙂

  31. angelique

    ziet er supper lekker uit
    maar kan je ook een andere groentesoort gebruiken dan spinazie.
    want dat is van de weinige dingen, die ik echt niet lekker vind.

  32. Evi

    Is er iets wat je als smaakvervanger voor de wijn kan gebruiken? Ik heb dat namelijk nooit in huis 😛

  33. Mynthia

    ziet er lekker uit, na het weekend ga ik dit recept proberen!! 😀

  34. HollandaBeauty

    Wat doen etensfoto’s toch veel bij een mens ik lust niet eens Gorgonzola maar krijg toch water in mijn mond. Leuk hoor zo af en toe een recept.

  35. Irenka

    Klinkt goed! Maar om de kcal ga ik toch een ander recept zoeken. Maar wel met spinazie. Hmmm <3

  36. Simone

    Komt het recept van de taco’s ook binnenkort :)?

  37. Daniëlle

    Ziet er heel erg lekker uit! Ben alleen niet zo gek op spinazie 🙁

  38. Alice

    Volgende dag nog eten?? Je mag spinazie echt nooit opwarmen!!! Iets met chemische reacties… Of eet je het koud? Dat kan natuurlijk wel 🙂

    • Ik eet vaak zat broodjes met spinazie van de turkse bakker die ik opwarm thuis en ik leef nog.

  39. x

    Het is niet waar dat de alcohol verdampt, slechts een klein deel van de alcohol verdampt. Maar dronken zal je er niet snel van worden, je gooit er geen hele fles in. En soms moet je bij risotto wat meer of juist wat minder bouillon doen, dus precies 300ml kan te weinig zijn. Gewoon af en toe proeven.

  40. Marjolein

    Wauw, dat ziet er echt lekker en gezond uit (: Ik had er zelf alleen nog wat spekjes ofzo doorheen gedaan.

  41. Malou

    Mjam, risotto is zo lekker! Ik zou er zelf alleen nog wat meer groente doorheen doen : )

  42. Chantal

    Dat ziet er zeker lekker uit! Misschien leuk om een keer voor mijn vriendje of ouders te maken, kan ik ze ook eens verrassen met mijn kookkunsten… :O :blush:

  43. Lien

    mmmmm deze spreekt me wel aan! Echt comfyfood voor op een lazy sunday! 🙂

  44. Tatjana

    Ziet er erg lekker uit!
    Ik zou zelf persoonlijk de gorgonzola weglaten of vervangen voor wat anders. Maar dat is een kwestie van smaak. 😉

  45. Evelyne

    Ben wel een grote fan van gorgonzola, dus ga dit zeker proberen 🙂
    Komt het recept van jouw taco’s binnenkort ook online, want die zagen er echt heerlijk uit!

  46. Kim

    Toen je ’t een tijdje geleden op Twitter zette, liet ik het al aan mijn moeder zien en sindsdien is zij helemaal dol op dit recept!

  47. Cheryl

    Het is inderdaad een huge calorieenbom, het enige wat me tegenhoud want het is inderdaad heerlijk! Misschien toch maar een keer gewoon doen! Eet je er dan nog wat bij / naast?

    • Miss Lipgloss

      Je kan er een salade naast eten maar ik doe dat zelf niet 🙂

  48. Kim

    Hmm ziet er heerlijk uit zeg! Ik vraag me alleen een dingetje af hoe het precies zit met olijfolie verhitten… De een zegt namelijk dat dat namelijk kankerverwekkend kan zijn maar de ander weer niet. Weet iemand hoe dat precies in elkaar zit? 🙂

    • Miss Lipgloss

      Oh, ik doe dat eigenlijk altijd, ik bak altijd met olijfolie. Kan er dus ook niks zinnigs over zeggen 🙂

    • Irenka

      Je krijgt van alles kanker. Melk. Komkommers. Leven. Niet te veel zorgen om maken…

    • RomyH

      Volgensmij kan dat best.
      Wat ik wel heb gehoord is dat je spinazie niet kunt combineren met vis en schaaldieren.

    • Kim

      Ik doe het zelf ook best vaak, maar schrok toch wel een beetje toen ik dat hoorde. Wil trouwens niemand hier bang mee maken ofzo 😛 maar ik vroeg het me toch even af. Toch bedankt 🙂

  49. Desirée

    Klinkt goed, ik sla hem op om eens te maken : )

  50. Chiara

    Voor de mensen die geen gorgonzola lusten, je kunt deze ook prima vervangen door ricotta 🙂

  51. Tedje

    Yum,, zit er lekker uit! Ik hou van spinazie 🙂

  52. Esmay

    Ik weet niet of ik dit wel lust. (a)
    Het ziet er op zich wel oké uit, maar ik hou al niet echt van gewone rijst zegmaar .!

    • Jeske

      Lust je macaroni ham/kaas ofzo? dan vind je dit vast ook wel lekker want qua smaak is het echt wel anders als gewone rijst 😉

  53. Marieke

    Njam njam njam! ik krijg honger 😉 Ik maak risotto het liefst met paksoi, cashews en geitenkaas.
    Trouwens, er staan aardig wat foutjes in deze post. maakt, dik en uit. vraagt, ik en ui.

  54. xMarteee

    Oh ziet er inderdaad heel lekker uit!
    En ik wilde even zeggen dat je uit ipv ui hebt geschreven bij de ingrediënten 🙂

  55. Annemiek

    Oee lijkt me echt lekker!
    Ik hou echt van spinazie dus dit ga ik zeker is maken.
    Ik heb alleen een klein typfoutje ondekt bij de benodigdheden ui ipv uit! 🙂

    • Petra

      En bij jou:
      is moet zijn eens
      en ondenkt moet zijn ontdekt
      🙂 Niet vervelend bedoeld, maar vond het wel grappig bij een comment over spelfoutjes 🙂

    • Miles

      hahaha, en bij jou: ondenkt moet zijn ondekt! 😉

    • Annemiek

      haha ja ik ben er zelf niet echt goed in!
      maar ik typte wel ondekt hoor? 🙂

    • CCC

      het moet juist ontdekt zijn 😉

  56. saza

    Lekker hoor ! alleen paar typfoutjes:
    – Ik ben zelf helemaal geen fan van kaas (beter gezegd: ik lust alleen kaas als het gesmolten is en niet té sterk van smaak) dus ik twijfelde vooraf of dik dit zou lusten
    dik moet ik zijn.
    – •1 uit in blokjes
    uit moet ui zijn.

    heerlijk recept ! zou graag meer recepten willen zien !

    ga zo door :inlove:

  57. Dita

    Ziet er heerlijk uit, alleen ben ik niet gek op gorgonzola..mn vriend wel..;) leuk deze artikelen

  58. LottedeJ

    Aaaah, dit lijkt me hemels! Ik heb laatst voor het eerst risotto gemaakt met mijn vriend en dat was echt fantastisch lekker. Ik ben dol op spinazie en op gorgonzola dus dit móet ik echt een keer proberen. Het ziet er op de foto ook heerlijk uit!

  59. Nina

    Ziet er lekker uit!