Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
9 februari 2010 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • buttercream
 • cupcakes
 • magnolia bakery
 • recept
Een MissLipgloss artikel

Recept: Magnolia Bakery Vanilla Vanilla Cupcakes

Op Twitter deelde ik deze cutiepies al met jullie: de Magnolia Bakery Vanilla Vanilla Cupcakes. Vanille cupcakes met vanille buttercream, de best verkochte cupcakes van de Magnolia Bakery. De populairste kleur van de buttercream is roze! Ik heb het recept uit het Magnolia Bakery cookbook dat ik bij Barnes & Noble in New York kocht, en vandaag deel ik hem met jullie! Stap-voor-stap-foto’s heb ik niet, maar wel foto’s van de overheerlijke cakejes.

Op naar het boodschappenlijstje. In het receptenboek staat alles in cups, dat is een Amerikaanse manier van hoeveelheden wegen. Ik heb voor elke cup 240 gram gerekend wat niet precies klopt want elk product weegt anders, maar mijn cakejes zijn goed gelukt dus het werkt prima op die manier.

Eerst maken we natuurlijk de cupcakes! In het Magnolia cookbook staat dat het voor twaalf cupcakes is, maar ik heb er maar liefst 24 kunnen maken. Als je er twaalf wilt maken, doe je alles door de helft, ook de buttercream.

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
 2. Plaats muffinpapiertjes in een muffinbakblik.
 3. Meng de meel en bloem in een kom en zet het apart.
 4. Doe de boter in een grote kom en maak dit zacht met een elektrische mixer op de middelste stand.
 5. Voeg de suiker langzaam toe en klop tot het fluffy is, zo’n drie minuten.
 6. Voeg de eieren een voor een toe en klop goed na elk ei.
 7. Voeg de droge ingredienten toe in drie delen en voeg tussendoor de melk en vanille aroma toe. Klopt goed na elke toevoeging zodat het goed gemengd is, maar ga niet te lang door.
 8. Pak een rubberen spatel en haal het mengsel van de randen, zorg dat alles goed is gemengd.
 9. Pak twee lepels en verdeel hiermee de helft van je beslag over twaalf cupcake vormpjes. Doe ze ongeveer voor 2/3e vol. Als je ze voller doet, gaan ze over de rand heen in de oven en dan kan je ze niet meer mooi opmaken met de buttercream.
 10. Bak je cupcakes zo’n 20 tot 30 minuten. Je kan kijken of ze goed zijn door een satéprikker in een cupcake te steken. Wanneer deze er schoon uitkomt (dus geen stukjes deeg er aan) zijn ze goed. Laat ze wel goed bruin worden, anders is de onderkant nog niet gaar.

Laat ze nu ongeveer een kwartier afkoelen en doe daarna de buttercream er over. Die kan je maken wanneer je cakejes in de oven staan. De ingredienten voor de buttercream uit het boek heb ik gehalveerd, het was namelijk veel te veel. De hoeveelheid die je maakt met de ingredienten die op het boodschappenlijstje staan is precies genoeg voor 24 cakejes. Zorg wel dat je iets meer melk bij de hand hebt.

 1. Doe de boter in een grote (!) kom. Doe de helft van de poedersuiker erbij met de melk en vanille. Pak je elektrische mixer en klop dit op de middelste stand ongeveer drie tot vijf minuten, tot het zacht en romig is.
 2. Voeg beetje bij beetje de rest van de poedersuiker toe en mix na elke toevoeging ongeveer twee minuten.
 3. De buttercream is goed als het goed smeerbaar is en in de vorm blijft zitten van hoe je het net geklopt hebt. Het mag dus niet meer de kom uit ‘lopen’. Als het te dik is, doe je er nog wat melk bij. Te dun? Nog wat poedersuiker erbij.
 4. Het mooiste is om de buttercream op je cakejes aan te brengen met een grote spuitzak. Als je die hebt, gebruik dan het grootste mondje om het aan te brengen. Met een mes kan het ook, maar dat is wel iets minder mooi.
 5. Versier je cupcakes met hartjes en roze suiker en klaar zijn je Magnolia Vanilla Vanilla Cupcakes!

Mijn buttercream is zoals je op de foto’s ziet nét iets te korrelig. Dat zie je goed doordat ik ze van heel dichtbij heb gefotografeerd, in real life zie je het niet eens! Ik had nog iets langer door moeten kloppen.

Zo zien ze er trouwens uit als je ze écht bij de Magnolia Bakery haalt:

Als je wil weten hoe ze die frosting er zo prachtig opkrijgen, bekijk dit filmpje:

 

Eet smakelijk, ze zijn echt héérlijk. En binnenkort ook meer over het Magnolia Bakery cookbook.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.