Recept: Gekarameliseerde appeltjes

Houd je van lekkere toetjes of zoete tussendoortjes, maar geen zin om daarvoor uren in de keuken te staan? Een ontzettend lekker toetje zijn gekarameliseerde appeltjes. Hmmmm…

Ik maak ze graag met wat vanille yoghurt, maar je kan het ook bij (yoghurt)ijs doen, of kwark. Je kan ze ook zo eten! Maar net wat je lekker vindt.

Wat heb je nodig (voor twee grote porties, of vier kleine):

  • 2 appels
  • kaneel
  • rietsuiker
  • klein beetje boter (om in te bakken)
  • eventueel vanillesuiker
  • iets wat je er bij wilt serveren, bijvoorbeeld vanille yoghurt

 

Hoe maak je het?

Schil de appels. Doe dit het liefst met een dunschiller, dan krijg je een mooi glad resultaat. Snijd ze dan in partjes. maak ze mooi dun. Je kan ze ook in blokjes snijden, het is maar net wat je zelf lekker en mooi vindt.

Doe een heel klein beetje boter in de pan en doe de appeltjes er bij.

Doe wat kaneel, rietsuiker en vanillesuiker naar smaak bij de appeltjes (kaneel ongeveer een theelepel, rietsuiker zo’n vijf theelepels, van de vanillesuiker een half zakje). Hussel de appeltjes goed door elkaar, dit hoef je niet met een lepel of spatel te doen, je kan gewoon de pan heen en weer bewegen.

De suiker smelt waardoor er een karamel laagje over alle stukjes appel komt. Blijf de pan bewegen en laat de appeltjes op het laatst telkens even rusten zodat het karamel wat hard kan worden.

Ze worden al wat bruiner…

Wanneer je appels er ongeveer zo uit zijn, is het goed! Op het eind moet je goed opletten want de karamel verbrandt snel. Je kan ze nu af laten koelen waardoor de karamel hard wordt, je kan het ook zo eten of door de yoghurt roeren waardoor het wat zacht blijft.

Bij de yoghurt…

Klaar! Zo heb je een snel, simpel en ontzettend lekker toetje. Of tussendoortje! Geniet!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

75 reacties
  1. Daniëlle

    OMG, dit ziet er zo lekker uit! :inlove:

  2. Evelien

    Ik doe dit ook vaak. Het werkt ook met peer!

  3. Nicole

    Dat ziet er heel lekker uit! Ik heb het recept bij mijn favorieten gezet, zodat ik het eens kan maken. 🙂

  4. Ayorey

    Oehhh… en dan een bolleke ijs erbij… Jammie!

  5. Dorine

    Yummie! Ik doe dit altijd als ik tarte tatin maak en dan doe ik er nog een scheutje calvados bij. DROMMELS LEKKERRRR

  6. Milani

    Heerlijk! Gestoofde appeltjes/peertjes vind ik vooral erg lekker in de herfst! Maar eigenlijk zijn ze natuurlijk altijd goed. 😉 De aller-allerlekkerste vanille yoghurt vind ik trouwens de boeren vanilleyoghurt o.a. te koop bij de c1000. Echt héél erg lekker vind ik die! En bedankt voor het recept, dat vind ik altijd hele leuke blogposts! 😀

  7. Soesja

    Ah dit ziet er heerlijk uit! Na het geweldige succes hier thuis van jouw bevroren fruit in een pannetje en dan bij yoghurt ijs toetje (je snapt wat ik bedoel, toch? 😉 ) ga ik dit ook zeker eens maken!

  8. Cynthiiaa

    Wauw, dit is echt goddelijk! De laatste tijd kan ik yoghurt weer waarderen, in combinatie met smoothies.. echt amazing. Ik vind dit echt iets met kerstmis op één of andere manier, maar dan met ijs.. Oh.. my.. god. Tasty!

  9. Elly

    Wow wow!!! Heb net de appeltjes gebakken op deze manier en ze worden idd ook een beetje knapperig door de suiker, heerlijk! (met vanille yoghurt hier) 🙂

  10. Janet

    Yummy! Dat klinkt echt te lekker! En de foto’s zien er ook echt heel lekker uit.
    Nu wil ik dit proberen. Jammer genoeg hebben we geen kaneel of appels in huis. 🙁

    Bedankt voor de tip!

    xxx

  11. Melissa

    Ik heb ’t net gemaakt, alleen dan met vanille vla! SUPER lekker!!!

  12. Moosz

    Ziet er heerlijk uit! 😀

  13. Ann

    Oeh, mijn vriendje maakt dit ook wel eens als toetje 🙂
    Dan doet hij er nog kaneelijs bij (te koop bij de Appie). Heerlijk!

  14. Nikki

    Ik heb een vraagje over die actie van aftergarlic, want op die site kan ik helemaal geen foto’s liken, alleen maar sharen en daar heb ik geen zin in. Ben ik de enige met dit probleem of zijn er meer? Eigenlijk hoort dit natuurlijk niet bij dit artikel maar ik wil het wel graag weten want ik heb er wel hele leuke inzendingen tussen zien staan 🙂

  15. Liza

    Dit doe ik al jaren tijdens het gourmetten alleen dan met dunnere plakjes en zonder de yoghurt.
    Zooo heerlijk!

  16. AnnaSophia

    Dit ziet er lekker uit! Ik heb alle ingredienten liggen thuis. Maar ik doe het gewoon met vanilleijs 🙂

  17. Marloes

    Dit ziet er echt heerlijk uit, ga ik zeker een keer maken. Dank!

  18. Stina

    yum!!! dit weekend ga ik dit eens uittesten voor onze nationale feestdag (België) :inlove:

  19. Ellen

    Ook erg lekker maar iets ongezonder: 30g boter smelten, appeltjes kaneel enz toevoegen (zelfde als cynthia, en wanneer de appeltjes “halverwege” zijn nog een banaan in stukjes toevoegen. Door het toevoegen van de boter krijg je meer een sausje.

  20. nathalie

    Ziet er echt heerlijk uit! maar het is wel fout..

    • Miss Lipgloss

      Niet alles hoeft mega gezond te zijn 🙂 En de basis – de appel – is toch nog heel oke. Het is niet alleen boter, suiker en chocola zoals bij brownies 😉

  21. Anna

    Cynthia? Laat je die plekken in je appel? Ik durf die plekken nooit te eten, brrr 😛

  22. Michelle

    Wauw dit ga ik eens proberen.

    Enneh, wat nou een hálf zakje vanillesuiker? Hoppa, alles er in! Nomnom! :9

  23. Anna

    Ziet er heeerlijk uit! Dit ga ik onthouden. 🙂

  24. Desiree

    Een lekker toetje IS, niet zijn 😉
    Verder lijkt het me ook erg lekker ;p

  25. Lien

    Heb dit laatst zelf eens gemaakt, maar ik lustte het toch niet zo graag! 😀 Geef mij maar een gewone appel. 😉

  26. Joyce

    ik eet het altijd in dessert rijst en dan met krentjes, zó lekker!

  27. Daniëlle

    Dat lijkt me echt heerlijk, vooral met vanille ijs of vla 🙂

  28. Nadine

    Hmm, karameliseren vind ik altijd leuk om gewoon te doen. Leuk met appeltjes, ben benieuwd. 🙂

  29. Jeske

    Dit is ook super lekker op pannenkoeken. Dat doet m’n moeder wel eens, niet de appels door het beslag (want dat bakt soms onregelmatig) maar zo apart bakken en dan erop. Yumm!

  30. Amanda

    Hmmmm klinkt heerlijk! Wij doen zelf altijd gebakken appel op brood, ook met kaneel en suiker. Is super lekker!

  31. Kim

    Dat krokante laagje lijkt me heerlijk, lekker ontbijtje ook.

  32. Kimberly

    Dit is echt heerlijk met vanille yoghurt!! :inlove:

  33. marije

    oeh bedankt voor het leuke recept! ga ik deze vakantie echt een keer proberen!
    xx

  34. Lotte

    Dit vind ik ook erg lekker! Zelf eet ik dat vaak ‘rauw’, dus zonder de suiker te karameliseren. Dat smaakt ook heel goed!

  35. Marikee

    Vroeger maakten we bij mij thuis ook zoiets, maar dan in de magnetron. Erg lekker!

  36. mara

    heerlijk ouderwets recept! Mijn moeder maakte dit toen mijn broertje en ik nog klein waren wel eens tussen de middag, maar dan op brood, ook erg lekker.
    Verbaasd me dat zo weinig mensen het kennen trouwens, gebakken appeltjes zijn toch net zo algemeen bekend als ik zeg maar wat, een tosti?

  37. Desirée

    Ik hou van appeltussendoortjes, maar dan wel iets gezonder. Gewoon appelpartjes met wat kaneel en rozijntjes in een zakje husselen en een minuutje in de magnetron. Smaakt naar appeltaartvulling maar dan op een gezonde manier ^^ Jouw recept lijkt me dan wel weer heerlijk voor een toetje!

  38. Esmay

    Oh wat lekker zeg! Ik heb het nog nooit gemaakt, maar dat moet ik toch maar ’s een keer doen!

  39. Desiré

    Ziet er super lekker uit! en erg gemakkelijk om te maken; ik ga het zeker eens proberen, dankje voor je recept 🙂

  40. Aranka

    Oh dat ziet er echt heerlijk en makkelijk uit. Baal echt dat ik allergisch voor appels en het meeste andere fruit ben zodat ik dit dus niet kan eten.

  41. Milou

    Hmm het ziet er heel lekker uit!

    Ik had pas ook zoiets alleen ik deed het op mijn pannekoek! Haha dat vond ik zelf ook wel een goed idee!

    Alleen ik doe het liever zonder suiker! Dat vind ik eigenlijk net zo lekker en wat gezonder! ALleen wat kaneel er over.

    En je kan ook meerder vruchten doen ik had ook banaan en nectarine hmm ook zo lekker!

  42. Marije

    Mmmmm! Ik moet toch nog boodschappen doen dus ik ga denk ik dit maar maken als toetje vanavond! Wel een vraagje, welke appeltjes gebruik jij? Daar zit nogal verschil in qua smaak. 🙂

    • likjeslis

      Dat wil ik inderdaad ook graag weten 🙂

  43. Susanne

    Oeh jammie!! Ik heb net ontbeten maar krijg hier weer trek van!!

  44. Chantal

    Ik wil een paar kilootjes kwijt, dus ik ga dan voor appel met kaneel en zonder de suiker. Mmm!

  45. Fleur

    Heerlijk! Dit ga ik zeker snel een keertje klaarmaken. Ik ben gek op warme appel, dus ik ga het lekker warm opeten. Is ook lekker met die yoghurt appeltaart smaak (die kun je er op het einde bij doen zodat het geheel warm is).

  46. mare

    Ik eet dit ook weleens, superlekker! Banaan met kaneel (zou je misschien niet denken) ongebakken door de yoghurt is ook heel lekker.

  47. Julie

    Hmmmm dat is zo lekker op te eten! Je kan ditzelfde recept trouwens ook met pêchen doen!
    Ook heel lekker!

    Fijne dag nog! :love:

  48. Leonie

    Het is dat het nog íets te vroeg is voor een toetje (8:46u) anders had ik dit gelijk uitgeprobeerd!! 😉

  49. Hester

    Jum! Ik kende dit recept al wel een beetje, alleen dan gewoon bakken en serveren met vanillevla en jam/(appel)stroop/honing. Dat is ook al wel een hele tijd geleden, ik denk dat ik het de volgende keer zo ga proberen 😀

  50. Lydia

    Ondanks het ongetwijfeld lekkere recept heb ik nu vooral trek in vanille yoghurt. 😛 Dit lijkt me een leuk nagerecht om aan ’t gezin te serveren ipv simpele yoghurt of vla.

  51. Lin

    Lekker! Nu nog deeg over de pan en een poosje in de oven en je hebt een tarte tatin.

  52. Bianca

    Dat ziet er heerlijk uit 🙂 Ga ik ook eens proberen.

  53. Lifesplash

    Dat lijkt me echt een heerlijk toetje, mm. I adore appeltjes maar op deze manier.. jumm. 🙂

  54. Naomi

    Jammie!! Ik krijg trek!!

  55. Donna

    ziet er super lekker uit!:)

  56. Christel

    Lekker! Ik zit nu zelf aan de appel met kaneel. Toevallig!^^