Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
9 december 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • aardig
 • inner beauty
 • random acts of kindness
Een MissLipgloss artikel

Random acts of kindness

We leven in een wereld waarin iedereen voor zichzelf leeft. Als je je eigen hachje maar redt, en het zelf prima hebt, is het allemaal goed. Terwijl het leven echt veel leuker is als je anderen helpt, en gewoon aardig bent voor de mensen om je heen. Ikzelf ben gek op random acts of kindness!

 

Een ‘random act of kindness’ is gewoon iets aardigs doen voor een ander, zonder dat je daar iets voor terugverwacht. Gewoon, zomaar iemand helpen, iets liefs doen, iemand z’n dag goed maken. Dat kan van alles zijn! En eigenlijk krijg je er heel veel voor terug: dankbaarheid en een heel happy gevoel, want het is zo leuk om iemand te zien lachen door iets wat jij doet! Laatst ging ik naar een concert en toen had ik per ongeluk twee lidmaatschappen gekocht. Ik vroeg dus aan een meisje die achter me stond of ze al een lidmaatschap had. Dat had ze niet. Dus ik zei ‘Hier, ik heb er wel eentje voor je.’ ‘Oh, ik moet even kijken of ik contant geld heb.’ ‘Nee joh, hier, ik hoef er niks voor.’ Ze geloofde me bijna niet en pakte met een enorme grijns het kaartje aan. ‘WOW. Dankjewel! Dat is aardig!’ Mijn avond was nog leuker omdat dat meisje zo blij was met het kaartje. Ik had hem ook kunnen verkopen.

Er is een heel grote Amerikaanse site, die Randomactsofkindness.com heet waar je heel veel inspiratie op kan doen voor leuke acties. Hieronder mijn favorieten, die ik zelf ook graag doe. Het kan zo makkelijk zijn en hoeft helemaal geen geld te kosten, en soms niet eens veel moeite!

 • Houd in een winkel gewoon eens voor iemand de deur open. Wacht even tot die persoon er aan komt lopen, houd de deur open en glimlach. Dat is aardig!
 • Help een vriend(in) of familielid met klussen in huis. Een verbouwing of verhuizing is gruwelijk veel werk (en levert veel stress op) en het is zó fijn als iemand dan even een helpende hand komt bieden, ook al is het maar een uurtje. Je hoeft echt niet de hele dag kozijnen staan schuren (kan wel, als je wilt!). Een uurtje schoonmaken of verven helpt al een hele hoop en geeft je vriendin (of wie dan ook) ook wat mental support
 • Bak iets lekkers (appeltaart, arretjescake, koekjes) en deel het uit aan iedereen die je aardig vindt. Op je werk, je buren, vriendinnen, familie. Iedereen wordt blij van lekker eten. En bakken is gewoon leuk om te doen! 
 • De allermakkelijkste: glimlach naar iedereen op straat. Dit doe ik graag en hier word ik altijd zelf heel blij van. Sommige mensen kijken je verbaasd aan (waarom lach je naar me?), andere mensen lachen terug of zegen heel vriendelijk ‘Hallo!’. Echt heel leuk. En lach nog wat vriendelijker naar mensen die boos of verdrietig kijken. Die hebben het net even wat harder nodig, die kindness van jou.
 • Betaal in de kroeg een drankje van iemand die je niet kent. Of betaal de boodschappen van de persoon achter je (check wel even hoeveel er op de band ligt, haha!). Gewoon.
 • Zoek je kledingkast uit (want wees eerlijk, je hebt veel te veel kleren die je niet draagt!), doe ze in vuilniszakken en doneer ze. Op die manier gaan ze naar landen waar mensen die kleren heel hard nodig hebben en daar ontzettend dankbaar voor zijn. En jij hebt weer een opgeruimde kast.
 • Wees een beetje aardig tegen iemand die je eigenlijk niet aardig vindt. Je hoeft geen hele gesprekken aan te knopen, maar je kan best vriendelijk ‘hallo’ zeggen. Wedden dat dat beter voelt dan onaardig doen en gemene opmerkingen maken? Het is voor iedereen fijner.
 • Breng een bezoek aan iemand die ziek, verdrietig of alleen is. Denk eens aan opa’s en oma’s die misschien heel alleen in een bejaardenhuis zitten. Of een vriendin met liefdesverdriet. Ga erheen. Neem wat lekkers mee, of een bosje bloemen. Je maakt hun dag helemaal goed!
 • Zeg ‘bedankt‘. Wees dankbaar! En echt gemeend bedankt zeggen is ook heel aardig. Dus komt de postbode met een pakketje? Zeg dan gemeend ‘Dankjewel voor het brengen!’, ook al is het zijn werk. Bedank je bakker voor het heerlijke brood, ook al betaal je er voor. En zeg ‘bedankt’ als iemand een random act of kindness op jou uitoefent! Met een big smile! Maar bedank ook je moeder als ze weer eens zo lief is geweest om even je afwas te doen, of je bed op te maken. En geef haar ook even een knuffel, want je moeder is de beste.
 • Ga je je ramen lappen, of je stoep aanvegen? Misschien je grasveldje maaien? Neem die van je buurman of buurvrouw ook eventjes mee. Kost nauwelijks extra tijd en hey, je bent toch bezig. En je buurman gaat het heel erg fijn vinden! 
 • Laat mensen die iets voor je betekenen weten hoe speciaal ze voor je zijn. Schrijf een brief, stuur een mail, of ga langs en vertel het. 
En het mooie hiervan is: verwacht niet dat je iets terug krijgt. Je doet zoiets gewoon omdat je het wilt. Dus als jij een vriendin helpt bij het klussen, verwacht dan niet zomaar dat ze jou ook komt helpen als je verhuist. Het mooie van een ‘random act of kindness’ is dat je het onbaatzuchtig doet. Je doet het omdat je het wilt. En niet omdat je er iets voor terug verwacht. Veel van deze acts kosten ook nog eens superweinig moeite, en de meesten kosten ook geen geld. 
Ik wil je uitdagen en vragen of je eens elke dag een random act of kindness wil doen. De ene dag kan het mini zijn (glimlachen, deur open houden), de andere dag wat groter (helpen bij klussen of de ramen van je buurman lappen). Je maakt de wereld gewoon een stukje leuker, voor jezelf en zeker voor de mensen om je heen. Wedden dat je blij verrast gaat worden door de reacties die je er op krijgt?

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.