Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
8 februari 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Persoonlijke verzorging in het openbaar: waar ligt de grens?

Ik reis veel met het openbaar vervoer en maak dus ook wel eens bijzondere situaties mee. Extreem stinkende mensen, mensen die ronduit asociaal zijn en laatst was iemand gezellig zijn nagels aan het knippen. Ze vlogen door de coupé heen. Lekker, nagels in mijn tas, nagels in mijn sjaal. Nagels in mijn broodje? Waar ligt de grens betreft persoonlijke verzorging in het openbaar?

 

Toen ik op twitter deelde dat mijn reisgenoot (waarvan ik op dat moment niet graag had dat hij mijn reisgenoot was) zichzelf ontdeed van zijn overbodige stukken nagel en daarmee zijn medereizigers lastig viel, kwamen er veel reacties. ‘Ewwww, smerig!’ ‘Gatverdamme!’ Tientallen mentions kreeg ik, van mensen die het minstens zo smerig vonden als ik. Op Facebook zei een vriendin ‘als ie ’t nou boven de prullenbak doet, oké.’, maar iedereen weet dat, wanneer je met een nagelknipper je nagels knipt, deze stukken nagel overal heen vliegen. In het comfort van je eigen huis, waar je je eigen troep opruimt, à la. Maar in een trein? Zoals ik al zei: stukken nagel van iemand anders in mijn tas, sjaal, haar of broodje vind ik niet bepaald wenselijk. Beter gezegd, ik vind het afschuwelijk smerig.

Maar waar ligt de grens? Wat kan wel en wat kan niet in het openbaar? Nagels lakken, is dat oké? Ik vind van niet, het geeft een hinderlijke lucht waar mensen hoofdpijn van kunnen krijgen. Je nagellak verwijderen met nagellakremover vind ik ook een no go. Maar is het iets waar je iemand op kan aanspreken? Dat is dan weer lastig.

Deo op doen, of parfum? Twijfelachtig. Je valt er mensen waarschijnlijk wel mee lastig. Vroeger deed ik wel eens parfum op in de tram of trein, maar ik doe het nu niet meer. Het kan gewoon hinderlijk zijn voor andere mensen, die niet zitten te wachten op een walm van jouw bedwelmende deodorant of parfum. Al is het beter dan een zweetlucht.

Op Twitter vertelde iemand me dat ‘laatst een meisje haar snor zat te epileren’. Is dat vies? Ik weet het niet echt. Op Facebook vertelde een vriendin dat ze meemaakte dat een man zijn baard aan het scheren was, en een vrouw haar benen. Dat vind ik dan weer een stapje te ver gaan. Als mijn vriend zich scheert thuis, vind ik altijd kleine haartjes. Het is mijn vriend, dus ik vind het niet vies en ik ruim het op. Maar in de trein? Van iemand die ik niet ken en iemand die zichzelf misschien niet zo goed schoon wast? Iew. En je benen scheren in de trein? Hoe bedenk je zoiets? Dat is toch ook niet prettig?

Een paar maanden geleden maakte ik het volgende mee. Er zat een verliefd stelletje voor me, die uitgebreid aan het zoenen waren, met tong. Dat moeten ze zelf weten, maar ik word er niet echt blij van. Daarna vond mevrouw een lekkere rijpe puist in de nek van haar vriend. Ze besloot deze even uit te drukken. Ik zag niet waar ze de overblijfselen liet, vermoedelijk ergens op het interieur van de bewuste trein. Daarna ging zijn shirt omhoog en ging ze verder met het uitdrukken van puisten op zijn rug. Dit vond ik wálgelijk. Ik werd er echt misselijk van. Waarom doe je zoiets in het openbaar? Maar ik vind het ook vies als iemand het bij zichzelf doet in het openbaar. Puisten uitdrukken doe je ergens waar niemand je kan zien. Thuis, of ergens in een toilet. Niet in de trein! Smerig. Bah.

Je opmaken in de trein of bus vind ik dan weer geen probleem. Je valt er niemand mee lastig, zolang je je make-up gewoon bij jezelf houdt. Je nagels vijlen vind ik ook weer wat anders. Maar ik doe dat alleen als ik bijvoorbeeld een haakje aan mijn nagel heb, ik ga mezelf geen uitgebreide pedicure geven onderweg. Je handen insmeren met handcrème, je haren borstelen? Van dat eerste heeft niemand last, van dat tweede, tja… Je strooit wel haren overal. Maar je haren laten toch los, dus dat gebeurt ook als je je haar niet borstelt. In je neus peuteren is ook uiterlijke verzorging, eigenlijk. Je ontdoet jezelf van overbodige dingen in of op je lichaam. Dat zie ik erg vaak gebeuren, lekker even graven. Brrrrrrr. En: waar laat je datgene wat je net uit je neus haalt? Smeer je dat lekker af aan de treinstoel, waar ik straks op ga zitten?

Lastige kwestie, toch? Wat vind jij wel en écht niet kunnen in het openbaar met betrekking tot persoonlijke verzorging?

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.