Over bloggen

Bloggen is mijn tweede natuur. Ik doe het dit jaar ongeveer zestien jaar, ik blog privé sinds mijn dertiende en als ‘Miss Lipgloss’ en nu op Cynthia.nl sinds mijn zestiende. Dit blog is mijn werk en mijn grootste hobby tegelijk. Ik krijg er vaak vragen over en wil deze vandaag deels beantwoorden, en vertellen waarom ik nog steeds blog.

Leestijd

Schrijven = leven

Ik schrijf. Elke dag. Echt al zolang ik kan schrijven, schrijf ik. Als kind in schriftjes en dagboeken, ellenlange brieven aan mijn penvriendin Jorien en aan iedereen die maar een brief wilde ontvangen, toen ik een typmachine schreef tikte ik hele boekwerken op dat luidruchtige ding en iets later ging ik bloggen. Ik heb meer dan 6.000 blogposts gepubliceerd, ik heb voor magazines geschreven, twee boeken en een planner gemaakt (al was die planner minder schrijfwerk): ik schrijf elke dag. Als ik geen blogs schrijf, schrijf ik in een notitieboek of in de notities op mijn laptop – ik schrijf gewoon altijd. Ik weet niet beter, ik kan niet anders. Het gaat bijna vanzelf. Soms heb ik een writer’s block, een moment dat het niet wil, dat er niks uit mijn vingers komt, dat ik naar een lege pagina staar en dat ik alleen maar weerzin voel – dan laat ik het gaan en doe ik wat anders. Ik ga naar buiten, ik ga lezen, ik ga fotograferen, al snel komt de drang om te schrijven terug. Er is écht een drang. Ik móet schrijven. Soms plopt een idee in mijn hoofd en dan kan ik niks anders dan mijn laptop openklappen en het uittikken. Maniakaal razen mijn handen over het toetsenbord – structuur pas ik later wel toe en tikfouten corrigeer ik wel als de drang weg is.

Bloggen sinds 2003

Bloggen deed ik al voor ik met Miss Lipgloss begon. Ik had anonieme blogs over mijn leven, ik schreef over wat me bezighield. Daar had ik een handjevol bezoekers, ik zag het meer als een dagboek. Toen bekenden die blogs ontdekten, stopte ik er ook snel weer mee, het was toch best kwetsbaar. Op mijn zestiende startte ik Miss Lipgloss, een verhaal dat velen van jullie waarschijnlijk kennen. Daarom zal ik het kort samenvatten: het was 2006, bloggen bestond al een paar jaar, maar het werd niet grootschalig gedaan. Ik was gek op make-up, ik startte een blog op web-log.nl en schreef daar elke dag over make-up, beauty en andere dingen die ik leuk vond als zestienjarig meisje.

Dat liep een beetje uit de hand. Na een jaar of twee had ik zo’n 2500 bezoekers per dag, werd ik benaderd door een advertising agency, PR bureaus en beautymerken. Ik werd uitgenodigd voor persevenementen, ik kreeg producten opgestuurd waar ik alleen maar van kon dromen en ik begon een beetje geld te verdienen met mijn blog. Al snel kon ik stoppen met mijn bijbaantje bij de supermarkt en mijn blog werd mijn werk. Ik ging Journalistiek studeren, haalde mijn propedeuse, stopte na twee jaar omdat mijn blog zoveel tijd en aandacht vroeg en ik er voor wilde gaan. Dat bleek een goede keus.

Die jaren waren echt de hoogtijdagen. Bloggen was booming. Beautyblogs waren ineens overal, magazines, merken en televisiezenders wilden met ons samenwerken, ik gaf advies aan cosmeticamerken, ik had een eigen beautyprogramma op TLC, een beautywebshop, een beautyboek, schreef beautypagina’s voor magazines en reisde de hele wereld over. Op mijn hoogtepunt in 2014 had ik echt bizar veel bezoekers, zo’n 400.000 uniek per maand en bijna 3 miljoen pageviews. Ik wist niet wat me overkwam. Als ik er zo op terugkijk is dat echt hoe het was. Het golfde allemaal over me heen en ik ging er in mee. Achteraf was ik toen best wel passief, ik liet alles op me afkomen – nu werk ik veel proactiever, heb ik veel meer ideeën, ben ik creatiever en wíl ik meer. Maar ja, ik was twintig, wist ik veel.

De YouTube trein die ik miste

Bloggen was ongelooflijk hot en iedereen deed het, tot dat niet meer zo was. YouTube maakte een enorme opmars, Instagram en Facebook idem. Er kwamen ‘influencers’ in plaats van bloggers, vloggen werd een ding, er vond een enorme (maar langzame) verschuiving plaats. Ik ben nooit helemaal in de YouTube-trein gestapt, hoe erg mensen om me heen er ook op hamerden. Hoe vaak ik wel niet heb gehoord ‘je moet NU meer YouTube content gaan maken, andere influencers halen je in’, ‘je moet echt nú gaan vloggen, anders tel je niet meer mee straks’ – ik wist het wel, maar ik wilde het gewoon niet echt. Ik vond het wel leuk om video’s te maken, maar schrijven en fotograferen was altijd meer mijn ding. Dat is het nog steeds. De druk die op YouTube lag, vond ik niet leuk. Ik móest écht die twee video’s per week maken, ‘anders haal je niet de views die interessant zijn voor adverteerders’. Achteraf gezien was ik heel actief (lees: twee video’s per week maken kost toch een hele werkdag) met YouTube vanuit angst, angst om niet mee te tellen, om geen geld te verdienen, om een trein te missen die allang vertrokken was. God, wat heb ik me daar onzeker over gevoeld. Over al die YouTubers die honderdduizenden views hadden en ik die daar dan ergens achter aan kwam kakken. Het hielp dan ook niet echt dat ik op YouTube van kijkers reacties kreeg als ‘Pfff, je bent echt zo saai, geen wonder dat je maar een paar duizend views per video hebt.’

Inmiddels weet ik: YouTube móet helemaal niet. Ik maak soms een video als ik daar zin in heb, als ik het leuk vind, mijn (nieuwe) agency verkoopt ook soms nog wel YouTube content, maar niet zoveel, we focussen op mijn blog. Als ik niet elke week wil uploaden op YouTube, dan doe ik dat niet. Tja, dan loop ik inkomsten mis. Ja, er valt een heleboel geld te verdienen op YouTube. Maar tegen welke prijs? Ik focus liever op datgene wat ik het allerliefste doe.

Bloggen anno 2019

Was het in 2010: ‘Blóggen? Kan je daar geld mee verdienen?’ is het nu: ‘Blóggen? Kan je daar nu nog geld mee verdienen?’ Toen was het antwoord ja, nu is het antwoord ja. Door de jaren heen heb ik steeds meer blogs zien verdwijnen. De meeste content creators verschuiven naar YouTube en Instagram. Persoonlijk, als lezer, vind ik dat jammer. Ik lees liever dan dat ik video’s kijk, dus wanneer bloggers stoppen met bloggen, volg ik ze vaak alleen nog op Instagram. Ook Instagram is voor veel influencers een (soms grote) bron van inkomsten. Dus ik snap het wel: als je met Instagram en YouTube en wellicht wat nevenactiviteiten zoals een boek en/of merchandise je geld kan verdienen, en je vindt bloggen niet het allerleukste wat er is, waarom dan blijven bloggen?

Bloggen is niet meer hot. Het is niet meer bijzonder als je je geld ermee verdient – of misschien wordt het nu juist weer bijzonder, omdat steeds meer blogs verdwijnen en het meeste gebeurt op Instagram en YouTube. Bloggen kost veel tijd, dus als het niet je ding is, stop alsjeblieft. Ik zou in principe op een andere manier geld kunnen verdienen. Met Instagram (daar verdien ik al geld mee, maar geen fulltime inkomen), met mijn boeken en planners, met Structuurjunkie activiteiten, wijnproeverijen en -lessen – maar ik vind het bloggen zo’n fijne basis. Mijn blog is mijn eigen plek. Een plek waar geen algoritmes zijn, waar het niet draait om geld, om snelle info en snel doorswipen, mijn eigen plek waar jij komt als jij daar zin in hebt. Een plek die altijd van mij zal blijven, die niet onderhevig is aan grillen van een platform, want mijn blog is gewoon van mij. Ik zie het als mijn huis met een deur die altijd openstaat, en ik vind het supergezellig als je komt kijken, maar ik zal je niet naar binnen trekken als je er geen zin in hebt.

En: hier kan ik schrijven. Zoveel als ik wil. En dat is het aller-, aller-, allerbelangrijkste voor mij.

Forever bloggen?

Of ik voor altijd zal bloggen, weet ik niet. Schrijven. Dat zal ik altijd blijven doen, tot ik er morsdood bij neerval. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet schrijf. In welke vorm dan ook. Bloggen zal ik – denk ik – nog een poos doen. Ik haal er heel veel uit. Ik kan mijn verhalen kwijt, mijn inspiratie en creativiteit, mijn hersenspinsels (zoals vandaag). Ik heb contact met lezeressen die er soms al eeuwen zijn, soms net een paar dagen, maar altijd betrokken. Er gaan deuren open die anders gesloten blijven, ik mag mooie reizen maken, leuke mensen ontmoeten, ik kom bij mensen thuis waar ik anders nooit thuis zou komen, er zijn vriendschappen ontstaan en ja, natuurlijk verdien ik er mijn geld mee. Wat ik nog steeds bijzonder vind, zeker nu mijn blog zo persoonlijk is geworden en zo anders dan hoe Miss Lipgloss was.

Natuurlijk heb ik nu veel minder bezoekers dan destijds. Het is een soort kalmte na de storm, en ik heb daar nu vrede mee. Vanaf het moment dat de daling inzette, ergens in 2015 of zo, durfde ik niet meer goed naar mijn statistieken te kijken. Het glipte tussen mijn vingers door, en ik kon er zo weinig aan doen. Ik vond het doodeng. Nu weet ik wat ik wel kan doen: naar hartelust schrijven en delen wat ik wil delen. Bloggen op míjn manier. Ondernemen op míjn manier. Schrijven, schrijven, schrijven. En hier en daar boeken en planners maken, workshops geven en dingen doen met wijn. Zo kom ik ook nog een beetje mijn schrijvershuis uit. Het is een fijne balans met het ‘binnen zitten schrijven’, de sociale werkdingen die ik doe, zoals de workshops, lezingen, proeverijen en lessen die ik geef.

Bloggen kan ook soms veel energie kosten, zuigen zelfs, op momenten dat er verhitte discussies ontstaan, of wanneer mensen hun negatieve energie heel bewust hier komen dumpen. Het stopt nooit, ik wil altijd over alles bloggen wat me bezighoudt, mijn hoofd is daardoor altijd ‘in blogstand’. Maar ik zou het niet willen missen. Ik krijg er zoveel voor terug, dit hoort erbij, en ik geloof dat dit bij andere schrijvende beroepen niet heel veel anders is.

Op Instagram kreeg ik veel vragen over bloggen. Een deel van deze vragen heb ik beantwoord in dit stuk. Ik zal de rest in een apart artikel behandelen. Laat het me weten als je een vraag hebt, dan kijk ik of ik die mee kan nemen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

102 reacties
 1. Laura

  Ik ben ook nog steeds trouwe booglezer! En ik baal een beetje dat er tegenwoordig niet meer zo veel leuke blogjes zijn. Moet ook eerlijk bekennen dat ik niet meer zo veel heb met beautyblogs. Na de zoveelste blush heb je het op een gegeven moment wel gezien en merkte dat de overload me verveelde. Nu kijk ook zeker naar vloggers en instagram maar een blog kan ik nog steeds heel erg waarderen!

 2. Rimada

  Hi Cynthia! Ik volg je al errrug lang (8 jaar?!), vind het alleen maar super gaaf dat je nog blogt. Doe waar je gelukkig van wordt!! Je inspireert mij daar enorm mee. Ik ben een groot voorstander van het volgen van intuitie en bij jou voel ik dat ook altijd, je komt altijd oprecht over, blijft jezelf en je doet waar je zin in hebt. Geweldig!

  Sinds kort ben ik ook begonnen met een simpele blog. Dit wilde ik al jaren, maar nu besef ik me beter dan ooit dat ik dit doe voor mezelf. Niet voor andere mensen, het aantal views, clicks, whatever. Het maakt niet uit wat andere mensen denken of doen. Ook weet ik dat bloggen niet meer ‘in’ is. Kan mij niets schelen, ik vind het gewoon leuk!

  Bedankt voor het feit dat je nog steeds awesome content maakt en mij inspireert.
  Keep doing what you do!

 3. Yasmin

  Hoi Cynthia, ik vind het héél fijn dat jij nog gewoon blogt. Filmpjes op YouTube heb ik niet altijd zin in en al die vlogs beginnen ook op elkaar te lijken. Ik lees je artikelen graag dus ga vooral zo door!

 4. Fenna

  Beetje late reactie, maar ook ik wil graag even zeggen dat ik heel erg blij ben dat je nog “gewoon” blogt. De ene na de andere blogger stapt over naar YouTube. Ook onlangs wéér een site die ik al jaren volgde; vaak hadden deze dames lekkere artikelen met tenminste een beetje inhoud, maar ook zij zijn gezwicht voor… ja, wat eigenlijk? Toch het geld of meer de focus op andere zaken; laten we maar op het laatste houden. Maar ik heb, net als heel veel anderen, niet altijd zin in een filmpje, hoewel ik sommige vloggers zeker volg. En ik vind jouw artikelen eigenlijk altijd diepgang hebben. En lekker lang ;), ik houd van lezen.
  Blijf vooral schrijven, je hebt wel bewezen dat je dat kunt. En daarnaast, ook niet onbelangrijk, zijn je foto’s echt top! Dat maakt echt een geheel ervan, ik heb al eens eerder een comment bij je geplaatst dat ik het gevoel heb dat ik een tijdschrift aan het lezen ben. En helemaal je interieurartikelen ! Wie weet begin je ooit nog eens echt een blad… De Cynthia.
  Ik hoop dat je nog heel lang blijft bloggen !

 5. Renske

  Al jaaaaaren trouwe volger hier, al vanaf beginjaren miss lipgloss. En met je mee gegroeid en ontwikkeld, waardoor je huidige blog mij nog steeds prikkelt. Ik vind dat je dat ontzettend goed doet door te zijn wie je bent. Van alle blogs die ik ooit volgde ben je ‘the last man standing’. Ik blijf je met heel veel plezier volgen!

 6. Sascha

  Hoi Cynthia,

  In de begin jaren van MissLipgloss volgde ik je blog. Echter toen ik ouder werd zakte de interesse weg en ben ik daarmee gestopt. Echter nu sinds cynthia.nl vind ik het weer leuk om geregeld even langs te komen om je blogs te lezen. Dus ook al zijn er veel mensen afgehaakt, je hebt er ook weer nieuwe volgers bij gekregen, al zie je dat niet direct terug in de statistieken.
  En ik ben het met je eens dat blogs lezen zoveel fijner is dan youtube filmpjes kijken. Dus die nieuwe trend is begrijpelijk maar wel jammer.
  Dankjewel voor je leuke blog!

 7. Christine

  Ik volg je ook al jaren en lees je blogs met veel plezier. Fijn om te lezen dat je er zo’n plezier in hebt, dan kunnen we voorlopig nog even door blijven lezen!

 8. Audrey

  Cynthia,

  Wat een leuk bericht. Ik volg je al jaren. Bijna vanaf het begin en ben zoals je het noemt “een stille volger?”. Af en toe reageer ik, zoals nu. Ik vind het heerlijk om je te volgen. Juist op deze manier. Een blog is persoonlijker. Je krijgt een kijkje in iemands hoofd in plaats van dat je de soms oppervlakkige buitenkant ziet in een filmpje op een YouTube kanaal (al delen sommige mensen alles).

  Het is leuk om te zien wat voor groei je hebt doorgemaakt. Ik heb me, hoe raar het ook klinkt, altijd een beetje verbonden gevoeld met je. Je bent een dag ouder, hebt dezelfde interesses, een vriend die van kitesurfen houdt en je bent eerlijk en open over je gevoel.

  Als er ooit een meet en greet komt, zou ik je nog graag willen ontmoeten. Om inspiratie te halen uit wie je bent als persoon en om hoe je bij jezelf blijft.

 9. Glamourista

  Ohja, ik volg je helemaal 🙂 Wie schrijft, die blijft 😉

 10. Haydée

  Ik ben blij dat je geen overstap hebt gemaakt naar YouTube. Hoewel ik sommige vloggers echt kan waarderen, bezoek ik nog steeds hoofdzakelijk blogs. Dat jouw blog er nog steeds staat na alle jaren en evoluties is superknap!

 11. Jade

  Ik ben groot fan van youtube, maar daar is ook zóveel te zien en zo druk-druk-druk dat ik er soms een beetje overwhelmed door raak. Soms wordt ik er heel gestresst van in plaats van ontspannen. Dan is het heerlijk om terug te komen naar een blog en echt de tijd te nemen om een artikel te lezen. Ik merk echter veel van de trend waar jij het ook over hebt – al mijn favoriete bloggers zijn nu meer youtubers dan blogger, als ze überhaupt nog een blog bijhouden. Jouw blog is daarom verfrissend op twee manieren: ten eerste bestaat het nog en ten tweede blog je over dingen die jou bezighouden en jou interesseren, en niet over wat anderen willen lezen. Hoewel wijn me bijvoorbeeld niet zoveel doet, schrijf je hierover op een enorm fijne manier en vind ik het toch super interessant om te lezen. Ik heb ook echt het gevoel dat ik iets leer van je blog op die manier, en ik vind het zo vet om te zien hoe jij je ook steeds verder ontwikkelt en steeds meer dingen ontdekt waar je echt passie voor hebt. Het is inmiddels een half essay geworden wat ik heb getypt, maar ik wou toch even laten weten dat ik (normaal alleen achtergrondlezer) echt waardeer wat je aan het doen bent!

 12. Anoniem

  Ik lees je blog al meer dan tien jaar, in 2008 kwam ik je voor het eerst tegen op het net. Na al die tijd lees ik je nog steeds graag. Wat ben ik blij dat jij nog één van de weinige bloggers bent die écht blogt. Die niet alleen maar vlogs maakt, instagram perfectioneert of bijna alleen maar slecht geschreven advertorials plaatst. Ik houd niet van vlogs, ik lees veel liever. De ene na de andere blogger stopt met bloggen en maakt content op andere platforms. Jij maakt tenminste blogs met inhoud, samen met Emmy. Hopelijk stop jij nooit met bloggen! Blijf alsjeblieft schrijven!

 13. Fabienne, Enjoyyourownbeauty

  Een heel mooi artikel en eerlijk geschreven! 🙂 Youtube wordt inderdaad steeds meer gebruikt dan een blog, wat ik ook erg mis. Ik heb niet altijd zin om filmpjes te kijken, maar om relaxt op de bank iets door te lezen of scrollen. 🙂

  Liefs
  X

 14. Marjoleine

  Wat een mooi artikel! Heel erg mee eens met wat iedereen zegt, blijf asjeblieft bloggen want ik lees het ook heel graag!

 15. Amina

  Ohhh, zo mooi geschreven dit Cynthia! Blijf altijd bloggen, altijd schrijven <3

 16. Marie

  Cynthia, ik volg je al sinds het prille begin van Misslipgloss. Ik heb je altijd zo bewonderd voor je blog en je schrijven. Ik stuurde je een aantal jaren geleden zelfs foto’s van hoe ik mijn lange haren afknipte omdat ik kost wat kost hetzelfde kapsel wou hebben als jou, mijn grote voorbeeld. Ik had rond die tijd ook een beautyblog die erg hard ging, en ik merkte dat ik het gewoon niet meer leuk vond om over make-up te schrijven en ik stopte toen dus ook met bloggen. Met net zoals jij hebt ik een grote passie voor schrijven en ik ben door de jaren heen ook elke dag blijven schrijven. Nu is het moment er voor mij weer gekomen om een nieuwe blog te starten omdat ik terug mijn ei kwijt wil online en mijn ervaringen en recepten wil delen. Jij inspireert me zo hard met deze blog door gewoon te blijven doen wat je graag doet, en dat straal je uit !

 17. Lisa

  Zo fijn dat jij graag schrijft, want ik lees graag, en kijk graag foto’s. Je bent voor mij de top, vooral ook door de variatie en fijne content.

 18. rachel

  Ik zou wat meer willen weten over je schrijfproces en wat doe je als je denkt dat het niet goed genoeg is. Of als je in een bui zit, waarbij niks goed genoeg is.

 19. Marieke

  Ik lees ook zo veel grager dan dat ik Youtube bekijk! Blijf alsjeblieft bloggen! Ik volg je al sinds 2012, blijf graag nog een poosje hangen😉.

 20. Joy

  Hoe fijn moet dit voor jou zijn, alleen maar positieve reacties op jouw stuk! En hartstikke verdiend ook.
  Ik lees jouw blog ook al jaren en vind het nog altijd leuk. Voor mij geen YouTube maar gewoon lekker lezen en foto’s van lieve Kees bekijken.
  Ook zo fijn dat er zoveel regelmaat is op jouw blog. Geniet van je weekend 😘

 21. Judith

  Ik vind jou juist zo leuk, omdat je nog steeds blogs schrijft waar ik even mee bezig ben om te lezen, heerlijk. Ik vond het zó jammer dat iedereen tegelijk over leek te gaan op het maken van video’s. Lekker lezen, dat geeft rust, daar wordt ik blij van. Ik ben nog altijd op zoek naar meer blogs zoals de jouwe, maar die zijn zeldzaam.
  Keep up the good work, doe waar je blij van wordt, dan worden wij dat ook!

 22. Antoinette

  Fijn. Dat was mijn gevoel toen ik dit las. Wat fijn! Ik vind het heerlijk dat je ‘nog’ blogt.

 23. Claudia

  Ik kom ook maar even mijn duit in het zakje doen 😉 Je bent echt een topper, Cynthia. Ik volg je al een jaar of 6-7 en ik bewonder je echt om je werk ethiek. Er zijn bloggers die posten als zij er zin in hebben, met schema’s waar ze zich niet aan houden maar bij jou weet je áltijd waar je aan toe bent. Open en eerlijk, oprecht en evoluerend. Jij verveelt echt nooit, en je bent ook de enige blogger die ik bijna dagelijks bezoek. Ik lees ook liever dan dat ik video’s kijk. Blijf zo verder doen – de harde kern hangt nog steeds aan je lippen 😉 liefs!

 24. Marloes

  Ik ben heel blij met blogs en kijk geen youtube. Die kan ik lekker lezen terwijl de man met de tv aan naast me op de bank zit. Nuttige info kan ik makkelijk terugzoeken. Ik volg je al jaren en zo lang als je blijft schrijven blijf ik je artikelen lezen. We groeien met elkaar mee denk ik. Keep up the good work. En blijf wie je bent: een eerlijke lieve topper!

 25. Annelies

  Wat een mooi artikel! Miss Lipgloss was één van de eerste blogs die ik ging volgen, toen je nog schreef vanop je kamertje bij je ouders thuis. We zijn sindsdien allebei volwassen geworden en Cynthia.nl is nog steeds mijn favoriete blog. Je hebt me trouwens ook geïnspireerd om zelf ook te gaan bloggen. Jij volgt je hart en dat maakt jouw blog zo authentiek. Dankjewel daarvoor en hopelijk ga je hier nog lang mee door.

 26. Ilona

  Niets is heerlijker om in de pauze met een mok thee een blogpost te lezen. Jaren geleden ging ik zo een stuk of 7 blogsites af. Tegenwoordig moet ik mijn pauzetijd vooral besteden aan het zoeken naar een blogpost ;). Op YouTube hoor ik vloggers wel eens zeggen dat ze minder met de telefoon bezig willen zijn en ze proberen mij te inspireren om dat ook te doen… Om vervolgens een filmpje erop te zetten die ik ’s avonds alleen thuis zou kunnen kijken :(. Mijn vriend belast ik dan met mijn gestaar naar mijn telefoon waaruit kreten komen over bevallingen, hormoonuitbarstingen, 100x “sooooo cute” en “hoe chill”. Nee, ik pak af en toe mijn momenten, maar een blogpost is zoveel idealer en ontspannender! Zolang ik de Marley spoon niet op iedere site tegenkom :p

 27. Janna

  Het malle is dat je, juist doordat je niet zo een influencer bent, mij wel heel erg beïnvloedt! Van een reis naar IJsland tot de Fitbit en de e reader, ik heb ze van je afgekeken vanwege de fijne reviews in je blogs. Geldt ook voor sneakers, zonnebril en het idee om eens naar Slovenië op vakantie te gaan. Haha, erg eigenlijk dit. Influencer die je bent! 😄

 28. Agnes

  Lieve Cyntha,

  Blijf alsjeblieft bloggen. Ik hou van lezen en verslind alles wat jij typt. Ik lees liever een blog ergens dan dat ik een lawaaiige vlog zit te kijken.

  Liefs Agnes

  • Monique

   Ja, dit dus!! ❤

 29. Stephanie

  Lieve Cynthia,
  Aan mij heb je in ieder geval een trouwe bezoeker. Je komt heel oprecht over en bent nooit vaag over intenties en jouw verhaal is helder.
  Waar andere ‘bloggers’ zich veel meer bezighouden met de randzaken en strooien met slecht geschreven advetorials, merk ik dat jij echt aandacht hebt voor de artikelen en ben jij je bewust van het feit dat een lezer ook een inkomen betekent. Jouw schrijfstijl is prettig en over het algemeen foutloos. Dat leest zoveel fijner dan wanneer de punten, komma’s en ‘hahahhahaa’s’ je om de oren vliegen. De aandacht die jij voor de blogs hebt kan ik zeer waarderen.

  Ga zo door. Ik lees je graag 🙂

  • Marjan

   Inderdaad! Ik hou van Nederlands, maar de “hahaha’s” en “lol” midden in een tekst, begrijp ik echt niet. Ik vind Cynthia’s schrijfstijl ook heel fijn. En dat jouw blogposts geen kopie zijn van je instagrampagina, vind ik ook fijn. Ik ben een paar mensen ontvolgd omdat ik alles dubbel voorbij zag komen.

 30. Yolanda

  Ik ben heeeel blij dat jij niet de overstap hebt gemaakt naar YouTube. Ik lees inderdaad vele malen liever dan dat ik filmpjes kijk.
  Ik ben ingestapt bij miss lipgloss en meegegroeid naar Cynthia.nl.
  Ik kom al jaren dagelijks even terug om je artikelen te lezen! Hier hangt altijd een fijne vibe, Emmy is leuk en de artikelen spreken me aan. Het ene onderwerp meer dan het andere maar dat houd je altijd.

  De negativiteit van bezoekers stoort me soms mateloos, en dat dat ‘erbij hoort op internet’ daar kan ik niks mee.

  Ik hoop dus voor jou dat het een positief jaar wordt en voor ons dat je nog lang blijft schrijven !

 31. Aileen

  Ik vind het fijn dat je nog steeds lekker schrijft. Ik ben zo’n lezer die op de achtergrond meekijkt en leest. Jouw video’s vind ik totaal niet saai of suf. Juist jouw nuchtere houding is heerlijk om naar te kijken. Je doet dingen niet mooier voor dan ze zijn en wil geen perfect plaatje schetsen. Dat waardeer ik.

  Persoonlijk heb ik gemerkt dat mijn lezers na 4,5 jaar schijven nog steeds het liefste artikelen lezen. Video’s doen het minder goed en vind ik ook minder leuk om te maken dus – ondanks iedereen om mij heen roept dat YouTube hét medium is – ga ik mij hier echt niet op focussen. En dat is oké.

 32. Ilse

  Ik ben blij dat je nog steeds blogt. Jouw blog is na al die jaren nog steeds een van mijn favoriete blogs.

 33. Elodie

  Heel sterk geschreven! Vooral ook dat gedeelte over dat mensen je aan het twijfelen maken over wat je zogenaamd ‘moet’ doen, maar je toch kiest voor datgene waar jij je goed bij voelt. Zo herkenbaar! You go girl!

 34. Sofie

  Ontzettend tof om te lezen. Je moet ook je eigen ding blijven doen en je hart volgen. Want dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Dat je soms even niets weet te schrijven, no worries. Je schrijft en dat is mooi <3

 35. Leonie

  Echt super dat je gewoon door blijft bloggen, ondanks dat het niet ‘het’ ding van dit moment is. Jij doet wat je het dichts bij het hart ligt, iets wat ik echt in mensen kan bewonderen.
  Alle blogs die ik volgde zijn ondertussen gestopt en dat vind ik zo jammer! Ik mis echt blogs (content), wat ik op elk moment even kan lezen. Gewoon, even tussendoor. Dus, gewoon zo door gaan..

 36. Daniëlle

  Zo’n fijn bericht! Ik vind bloggers juist nog heel tof en zeker om blogs te lezen. Niet iedereen vindt alleen vlogs leuk. Ik volg je nu een tijdje en ik vind het zo goed dat je zo eerlijk durft te zijn, over (bijna) alles! Authenticiteit staat bij mij hoog in het vaandel en dat is wat jij (naar mijn mening) bent. Doen waar je hart ligt, waar je passie voor hebt klinkt soms makkelijker dan het echt is. De druk van buitenaf kan best hoog zijn en om dan voor jezelf te kiezen, daar heb ik veel respect voor. Keep up the good work!

 37. Jeanette

  Ik ben juist blij dat je niet vlogt. Vind het soms leuk om een filmpje te kijken, maar heb helemaal geen geduld om structureel filmpjes te volgen haha. Gewoon lekker je ding doen dus!! Heerlijk toch dat je met je passie je geld verdiend. Ik vond het altijd wel leuk op MissLipgloss dat je producten uit probeerde en hier revieuws over gaf.

 38. Shirley

  Precies wat ik had kunnen schrijven. Ik MOET schrijven, ik heb NIKS met Youtube en doe daar dan ook niet aan mee. De beste tijden waren inderdaad rond 2013/2014, dat was echt super. Maar nu haal ik ook nog mooie aantallen en verdien ik inderdaad ook gewoon mijn geld ermee. Bloggen is niet dood. Het is iets minder, maar ik weet zeker dat er veel behoefte is aan geschreven content en dat, nu er zo weinig bloggers nog echt lekker bezig zijn, dat voorlopig nog wel zo door blijft gaan.

 39. Eveline Fleur

  Wat een super fijn en eerlijk artikel. Ik denk dat dit ook de reden is waarom mensen je artikelen graag (blijven) lezen! Ik herken het willen schrijven en er energie van krijgen heel erg. Ik vind het ook zo ontzettend leuk om te doen dat ik het naast mijn fulltime baan met veel liefde blijf doen. Ik zou het heel erg missen als het er niet meer zou zijn, maar ik weet zeker dat bloggen blijft. Het geeft toch meer diepgang dan een simpele foto op Instagram. Ga dus vooral zo door! Liefs xx

 40. Suuz

  Nog altijd blij dat je geen vlogger werd. Ik wil iets in m’n eigen tempo lezen en wanneer het mij uitkomt. Voor een filmpje moet ik de tijd nemen die het filmpje duurt, moet ik in de gelegenheid zijn: want geluid (nu lees ik tussendoor op m’n werk) en sowieso: ik hou gewoon van goed geschreven tekst.

  Jouw blog en jijzelf zijn de afgelopen tien jaar enorm ontwikkeld en ik lees nog altijd graag. Heel soms mis ik de product reviews zoals lipstick en labello’s 😄, maar ik haal zelfs uit de oude posts nog tips genoeg.

  Ik vind het super om te zien hoe je van make-up grietje, via reizen, Cynthia.nl en nu alles rondom je planner en wijn zo jezelf hebt gevonden en bij jezelf blijft vooral. Niet klakkeloos volgen wat hot is, maar doen wat Cynthia is. Voor mij ben je echt een voorbeeld in het volgen van je gevoel en het dóén vooral, waar ikzelf nog weleens blijf steken bij ‘ik zou dit eventueel kunnen doen, maar…’

  Anyhow: ik hoop je blog en ontwikkelingen nog lang te kunnen volgen.

 41. Lian

  Mooi geschreven. Ik denk dat je alleen maar blij moet zijn met minder lezers en accepteren dat wat overblijft de harde kern is. Ik denk persoonlijk dat dta het nieuwe bloggen is, geen miljoenen pageviews maar juist interactie en in contact staan met je lezers.

  • Annemieke

   Ja, dit denk ik ook. Zelf draai ik ook heel lang mee in de Bloggerwereld en zie dat er al vele veranderingen hebben plaatsgevonden. Jammer, maar idd de harde kern blijft over. Ik blijf ook doorgaan met bloggen, want ik vind het hardstikke tof, leuk en ik word er blij van Mijn passie 🙂 Groetjes Annemieke

 42. Tessa

  Ik voel me echt een oude taart wanneer ik aan influencers/vloggers op Youtube denk. Ik ben zeker niet in die trein gestapt als kijker. Ik volg je blog al jaren sinds een artikel op Geenstijl ergens in 2009 ofzo? Ik vind je blog sinds Cynthia.nl nog leuker dan ik Misslipgloss al vond. Je artikelen spreken me aan en je merkt dat je veel tijd en energie in je blog steekt en dat jij er ook energie van krijgt. Je bent echt gegroeid als persoon! Ik ben heel blij dat je niet gaat stoppen. Waar je je eerder nog weleens liet verleiden tot discussies met lezers wanneer ze het niet met je eens waren, wordt dit steeds minder.

 43. Renate

  Vroeger was bloggen inderdaad helemaal het ding! Iedereen blogde en langzaamaan gaan de meeste inderdaad over op YouTube. Ik vibd dat ook wel jammer omdat ik ook erg graag lees en niet altijd een video wil bekijken.

  Tof dat je altijd je eigen ding bent blijven doen! Ga zo door!

 44. Sigrid Jacobs

  Wat een fijn artikel! Zo leuk om te lezen dat je het met hart en ziel doet. Ik hoor ook steeds meer mensen zeggen ‘dat bloggen dood is’ en dat niemand meer de moeite wil doen om nog een lang artikel te lezen, maar ik denk er lekker het mijne van.

 45. Petra

  Leuk, ik hou ook veel meer van lezen dan youtube kijken 🙂 En die vlogs van wat iemand in een week doet, dat vind ik pas saai… pff

 46. Evelien

  Wat een interessant artikel!!
  Ik volg je echt al van in het prille begin. Je zat nog op je kamertje bij je ouders thuis. Ik heb dan ook de hele verschuiving meegemaakt. En ja, het is waar… ook ik lees eigenlijk amper nog blogs. En dat is zo jammer… ik kreeg een heel nostalgisch gevoel bij het lezen van dit artikel en vind het jammer dat die tijd voorbij is. Ik vind die ‘influencers’ helemaal niet oprecht meer overkomen. Alles draait om likes, volgers en views. De passie die ik vroeger zo voelde in artikels, mis ik nu volledig.
  Heel erg fijn dat jij gewoon lekker doorgaat en jezelf blijft! ❤️

 47. marije

  Wat fijn om te lezen hoe jij hierin staat. Er wordt natuurlijk vaak gezegd dat bloggen dood is maar ik blijf liever blogs lezen want dat kan ik even tussendoor doen en ik heb niet altijd zin om video’s te bekijken.

  Heerlijk jouw nuchterheid hierin en ga alsjeblieft door met gewoon delen wat je wilt delen. Ik denk dat dat juist jou jou maakt

 48. Laura

  Word. Echt. Kan het zelf niet beter omschrijven. Taal is zo’n krachtiger medium dan een snelle swipe of een foto die door verschillende mensen gewoon uit een andere hoek, pose of omgeving gemaakt wordt. Of een video waar er weg en weer geflitst wordt. Niets ontspannends meer aan. Zeker niet ’s avonds in de zetel na een lange werkdag.

  Instagram was leuk, nu is het een samenraapsel van sponsored content, picture-perfect-life (waarover ze dan achteraf janken op Youtube dat het helemaal zo niet is – vreemde boel altijd) en andere bagger. Ik mis het échte. Daarom lees ik al JA-REN je blog.

  We hebben ontzettend veel raakvlakken, en ben blij om van je te leren of om tips op te pikken. Dankzij jouw blog hebben we ook de reis van ons leven gemaakt (IJsland <3) dus dat kan je ook weer even op je palmares zetten, haha! Kortom: keep up the good work!

  Groetjes uit Brugge, West-Vlaanderen (die vreemde plek in België die niemand kent)

 49. Iris

  Ik hoop dat je nog heel lang blijft bloggen, want net als jij lees ik liever dan dat ik filmpjes kijk. En vind ik het fijn om de tijd te nemen om een blog te lezen in plaats van gehaast dingen tegen te komen bij het scrollen door instagram.
  Ik volg je al jaren, maar langzaam wel wat minder. Ik vond op Miss Lipgloss de balans tussen reviews en persoonlijke blogs heel leuk, maar op cynthia.nl komen er wat vaker dingen voorbij die me niet interesseren doordat het bredere en persoonlijke onderwerpen zijn. Ik vind het bijvoorbeeld leuk voor je dat je zo vaak op vakantie gaat, maar zelf heb ik heel weinig vakantiedagen dus wordt ik er eerder wat depri dan vrolijk van om over vele vakanties te lezen. 😉
  Maar het is heel stoer dat je lekker doet wat jíj wil en wat jóuw interesseert, en ik merk dat je veel passie voor de site hebt! Dus ik hoop dat je lekker door gaat en het nog lang blijft doen 🙂

 50. Elke

  Ook ik volg jouw blog dagelijks. Juist die variatie aan onderwerpen en hoe je schrijft spreekt me ontzettend aan.
  Keep up the good work!

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd welke blogs jij volgt! Ik vind het maar lastig om blogs van jouw niveau te vinden, dus misschien heb jij een tip? 🙂

  • Susan

   Precies dit wilde ik ook vragen!

  • Parysa

   Dit vraag ik me ook af! Zoek ook blogs op niveau om te lezen..

 51. Marjolijn

  Ik vind jou echt een verademing in online-land. Ik volg je eigenlijk pas echt sinds Cynthia.nl en ik vind het echt knap dat je zo dicht bij jezelf blijft! Dat is voor mij wel echt een inspiratie. Ik ben dan wel geen ondernemer maar momenteel werkzoekend en als ik dan op een platform kijk als LinkedIn dan word ik zo onzeker! Het lijkt alsof iedereen vet succesvol is en die mensen doen allemaal zo veel en hebben allemaal veel meer ervaring etc etc etc. Zo’n blog als dit zet me weer even met beide benen op de grond. Datgene kiezen waar IK gelukkig van word. En niet dingen gaan doen omdat iedereen dat nu eenmaal doet. Thnx Cynthia!

 52. Natasja

  Wat een mooi, prachtig, open en eerlijk artikel!

 53. Tineke

  Ik lees de laatste tijd veel meer van zulk soort artikelen. Ik vind het toch jammer, ik lees ook veel liever blogs. Mijn eigen blog is ook puur als hobby, dus echt op statistieken letten en verdiepen in SEO doe ik niet. Maar voor mensen waarvan bloggen eerst een baan was vind ik het wel jammer. Dan heb je van je hobby je baan kunnen maken en kun je daar ineens niet meer van rondkomen. Youtube video`s kijken doe ik af en toe. Maar het zou ook niets voor mij zijn.

 54. Caro

  Wat een mooi blog! Ik volg je (als 50+ 🙃) al jaren en vind je keuze voor schrijven helemaal fijn. Dacht altijd dat het leeftijdsgebonden was, wat het misschien óók wel is, maar word er blij van dat het niet per se zo is. Want ik wil zo graag dit soort verhalen blijven lezen! Tnx!

 55. Susanne

  Ik vind het juist superfijn dat je niet ‘overgestapt’ bent op YouTube 🙂 ben gestopt met het lezen van een aantal blogs omdat ze bijna alleen nog maar YouTube videos maakten, en dat vind ik helemaal niet leuk! Laat mij maar lezen en foto’s kijken. Ik lees je blog nu al een paar jaar en vind het nog steeds leuk. Niet alle onderwerpen spreken me aan, maar dat hoeft ook niet, want er zijn zoveel andere onderwerpen die me wél aanspreken. Heel inspirerend ook om te zien wat je verder allemaal doet. Hoop er nog een aantal jaar van te kunnen genieten!

 56. Elsemiek

  Hi Cynthia,

  Wat een mooie persoonlijke woorden. Jij bent de eerste blog die ik opstart zodra ik de laptop aanzet op mijn werkdag. Ik vind je een hele grote inspiratie en ik zal je altijd blijven volgen. Liefs!

 57. Naomi

  Leuk om te lezen! Het is bijna een hommage aan schrijven (kun je dat zo zeggen)?

  Ik volg je ook al lang, maar pas sinds cynthia.nl intensiever.

  • Linda

   Hier ben ik het echt helemaal mee eens!
   Een ode aan het schrijven inderdaad 🙂

 58. Anna

  Wat een mooi en oprecht artikel! Ik ben zelf in 2013 begonnen met bloggen en ik merk nu ook dat het bloggen een beetje afzwakt. Daar staat tegenover dat de bloggers die bloggen écht leuk vinden, over blijven. En inderdaad, wat je zegt, bloggen voelt voor mij ook als mijn veilige plekje waar ik me niet druk maak over algoritmes, reacties, views etc. Het is in die jaren echt een soort uitlaatklep geworden, die ik heel erg zou missen als ‘ie er ineens niet meer zou zijn…

 59. Ellen

  Denk dat ik nu zo’n 10 jaar jouw blog volg en ik vind het heerlijk om je artikelen te lezen. Ik lees je blog ook alleen maar in de pauzes op mijn werk, kop thee erbij en even ontspannen 🙂 Fijn juist dat je niet overgegaan bent op alleen maar vloggen. En je artikelen vind ik alleen maar leuker en meer inspirerend geworden sinds het Cynthia.nl is geworden. Ga zo door!!

 60. Caro

  Beste Cynthia. Ik volg je blog al sinds je blond haar had, webshop, etc etc. Das lang. Weet niet precies hoe lang. Ik vond destijds de beautyblogs super, maar ik vind Cynthia.nl veel leuker nu, fijn persoonlijk, en wijn! Ik vind het heerlijk om te kunnen lezen. Niet teveel prikkels, geluid wat dan ook, zoals bij Youtube. Ik heb het idee dat veel bloggers die de overstap maken naar YouTube van persoonlijkheid veranderen. Ik hou niet zo van dat uberblije. Ik ben blij dat jij nog doorgaat zoals je doet, alleen maar leuker geworden sinds cynthia.nl. Ik blijf wel lezen 🙂

 61. Kelly

  Ik ben blij dat je schrijft! Want ook ik lees liever dan dat ik naar filmpjes kijk. Ga gewoon door zoals je bent een blijf vooral wie je bent.

  Ik volg je al sinds miss lipgloss en ben ‘meegegaan’ met je verhuizing. Elke keer weer kijk ik uit naar je stukjes. Die lees ik tijdens mijn pauzes off wanneer mn kind eindelijk slaapt.

  Het blijft heerlijk weglezen.

 62. Valerie

  Hi Cynthia! JUIST omdat je een echte blogger bent blijf ik je volgen. Ik hou totaal niet van video’s kijken van zogenaamde influencers (dat ze zichzelf zo noemen vind ik echt walgelijk maar dat terzijde). Lezen vind ik heerlijk, schrijven overigens ook. En je foto’s bekijken vind ik leuker dan een video kijken. Ga lekker zo door zou ik zeggen!

  • AK

   Precies dit, sluit me hier volledig bij aan! Volgens mij word je doodongelukkig van het sturen op cijfers. Zolang je genoeg verdient om leuk te kunnen leven, heb je groot gelijk dat je de vrijheid van je eigen blog prioriteit geeft. Als lezer pluk ik hier de vruchten van, want ik kan er echt van genieten hoe jij je in de breedte hebt ontwikkeld (wijn, structuurjunkie-lijn, reizen, workshops, binnenkijkers etc.). Mij was je juist al lang kwijt geweest als je de youtube-trein niet had gemist 🙂 Volgens mij zit hier een heel inspirerende boodschap in verstopt, namelijk dat je wordt beloond voor het lef dat je hebt getoond door je eigen pad en passie te blijven volgen.

  • Claire

   Helemaal mee eens! Ik heb al vaak geschreven dat ik je graag volg. Je bent eigenlijk bijna de enige die bij mijn favorieten staat. En alle lof voor Emmy hoor, zij schrijft ook heel leuk! De zogenaamde influencers ( wat heerlijk dat nóg mensen walgen van het woord) graaien alle duur spul binnen en schrijven er niet eens over. Daar erger ik me al tijden aan. Lekker duur doen en alles voor niks krijgen. Ik vind het leuk om over jou en Kees en je leven te lezen, zonder dat ik getrakteerd word op een berg nep. En Chubby, die mis ik wel een beetje…

 63. Anne

  Mooi! Ik ben heel blij dat je nog steeds blogt, volg je al vanaf het begin 😊

 64. Elin

  Jouw blog blijft fantastisch. Het is de enige website waar ik nog vaak een bezoekje aan breng. Schrijven is ook echt een hobby van mij, ik heb er ook wel eens over nagedacht om een blog te beginnen, maar ik ben bang dat mensen nu zoiets hebben van: waarom dan? Je bent, als je nu begint, misschien veel te laat, vaak oninteressant en ik ben bang dat je niet opvalt tussen alle andere blogs. Heb jij daar tips voor?

 65. rachel

  ik volg je al zolang en lees altijd met plezier je blogs. ik vind persoonlijk bloggen leuker dan het hele influencer gebeuren. op sommige blogs is het een groot reclame blok en dan pas ik hem al. natuurlijk snap ik dat mensen hun geld ermee verdienen en heb zelf ook regelmatig spon dingetjes, maar een blog of youtubekanaal waar je met het ene product na het andere om je oren word geslagen pfff nee skippen :D. geschreven blogposten blijven gewoon leuk en hoop dat jij nog wel even door blijft tiepen 😀

 66. Tamara

  Ik volg je al jaren en zie dat andere (beauty) bloggers de overstap naar youtube meer maken. Ook de trend om langere video’s te maken en steeds meer een reportage van je hele leven te maken, laat jij gelukkig links liggen. Je ziet dat anderen meer geld te besteden krijgen en daardoor een levenstijl ontwikkelen, waarmee ik me niet kan indentificeren. Als jij op een persreis meegaat, dan krijg ik niet het gevoel, dat je daarmee wilt laten zien;” kijk eens hoe glamoureus en populair ik ben.”
  Met het volwassener worden zie ik dat je je eigen stijl ontwikkelt. Gelukkig post je nog steeds reviews van beauty nieuws. De combinatie van content maakt voor mij dat jouw blog me nog steeds interesseert, terwijl ik steeds meer andere bloggers ga ontvolgen.
  Ga zo door, succes met al je initiatieven!

 67. Eline

  Ik vind het echt super fijn dat jij nog zoveel geschreven content plaatst. Veel bloggers verschuiven inderdaad de focus naar video, maar ik vind het juist prettig om te lezen. Ik reageer niet zo vaak, maar lees wel trouw je blog en dat hoop ik nog heel lang te kunnen doen 😉

  Liefs,
  Eline

 68. Chantal

  Ik volg je al een aantal jaren en kom dagelijks met veel plezier op cynthia.nl
  Ik vind het fijn dat er elke dag een artikel is, dat zorgt ervoor dat ik steeds weer s’morgens de dag start met jouw blog.

  Het is logisch dat je blog veranderd qua interesses en dat er daarmee ander soort artikelen komen. Maar ik vind het een dikke 👍 waard hoe je van miss lipgloss je blog naar cynthia hebt vormgegeven. Dank je wel Cynthia voor al die leuke posts! Ik vind dat je het super doet 😃

 69. Emma

  Hi Cynthia!
  Wat een fijn stuk om te lezen. Ik ben ooit door jou begonnen met het lezen van blogs, er kwamen er steeds meer bij maar gingen er ook steeds meer af. Je bent nu een van de weinigen waarbij ik elke dag een kijkje neem. Je schrijft sterk en helder, en ik kan me vinden in je verhalen. Niet zo’n jetset leven maar een leven waardoor ik geïnspireerd raak maar wat haalbaar lijkt.
  Bedankt voor het delen van je dagelijkse dingen, je issues en je verhalen.
  Liefs

 70. Marieke

  Ik vind je blog fantastisch om te lezen en ben erg blij dat je niet op de YouTube trein bent gestapt. Ik lees veel liever een blog dan dat ik naar een video van een half uur kijk waar het vaak ook helemaal nergens over gaat.

 71. Anne

  Ik vind het leuk dat er veel verschillende dingen zijn; zo lees in blogs in kleine werkpauzes overdag en als ik ’s avonds écht even kan gaan zitten kijk ik op youtube voor nieuws. Instagrammen doe ik op de één of andere manier vooral in bed ’s avonds en ’s morgens, haha.

  Ben dus blij dat je schrijft, en ook dat je schrijft op een manier die heel uniek is en kenmerkend voor jou.

 72. Aranka

  Wat een mooi en eerlijk verhaal over bloggen zeg, het had mijn verhaal kunnen zijn (behalve dan dat ik het niet zó lang doe). Ik heb ook de YouTube trein gemist en ja zakelijk gezien is dat niet heel slim, maar persoonlijk ben ik blij dat ik het niet gedaan heb. Ik word niet gelukkig van video’s maken maar van schrijven en foto’s maken. Ik vind het ook jammer dat er steeds meer blogs mee stoppen, steeds minder elke ochtend te lezen is. Gelukkig kom ik iedere dag nog trouw bij jou langs en ben ik blij dat je nog lang niet stopt!

 73. Anne

  Wat grappig. Ik volg je al jaren maar waar ik andere blogs (en vlogs) links heb laten liggen, volg ik nu alleen nog maar jou. Omdat je echt en authentiek bent, omdat je niet een beroemd persoon bent met een magisch leven maar normaal! Net zoals ik. En omdat ik ook van wijn en eten en lezen houd haha. Maar wilde graag zeggen dat ik je blog juist nu veel boeiender vind dan een paar jaar terug. Jammer van de views, maar liever kwaliteit dan kwantiteit 🙂

 74. Eline

  Voel je helemaal! Ik ben ook niet zo van z’n Youtube en lees ook veel liever blogs; al die vlogs laat ik aan me voorbij gaan 🙂 Het gaat eerder om wat je post toch, niet in welke vorm

 75. Jessica J.

  You do you, Cynthia. 🙂 Ik lees ook veel liever blogposts met mooie foto’s erbij dan dat ik filmpjes kijk. Alles moet altijd maar méér, snéller, hárder, originéler. Geef mij dan maar een goed geschreven stuk – of het nu een persoonlijk artikel is, of een review waarbij je aan de taal of woordgrapjes soms zelfs kan merken wie hem geschreven heeft.

 76. Marieke

  Helder stuk! Ik lees altijd je blog, dat is waar ik voor kom. De vlogs kijk ik nooit, ik kijk vaak op mijn telefoon onder het tv kijken of in mijn werkpauze en dan heb ik geen tijd om de video te kijken en ik kan hem dan ook niet met geluid afspelen. Dus ga zo door! You tube is ook niet alles

 77. Mariska

  Interessant om te lezen hoe jij erover denkt. Ik ben vergeleken met jou een kleine blogger en toch kan ik er soms per maand al lekker mee verdienen. En doe ik graag, het past ook bij mij. Sinds wij onze eerste PC krijgen (386 met Windows 3.1 ofzo) vond ik dat zo interessant en ben er nooit meer vanaf gestapt. HTML via CU2, broncodes bekijken en Nederlandse blogs ontdekken. En wat betreft schrijven; ik schreef altijd songteksten over uit boekjes van cd’s van The Kelly Familiy (ben ik fan van) en dat ging ik mijn grote map, haha!

 78. Maaike

  Hulde aan dit stuk! Helemaal mee eens. Ik probeer sinds dit jaar wat meer content op Youtube te plaatsen, maar ik vind niet alle content geschikt voor een video. Een review van 1 product vind ik echt nutteloos. Dat je een video van 15 min moet kijken om te weten of iets werkt of niet. Dan heb ik liever een blog post waar ik even doorheen blader. Dus ik probeer het op die manier te verdelen en content te maken die ik vind passen bij het medium. Geld verdienen met bloggen doe ik niet, vind ik ook niet interessant, maar die drang om te schrijven herken ik en daarom denk ik ook nog lang door te gaan.

 79. Martine

  Ik ben zo blij te lezen dat je nog wel even doorgaat met jouw blog 🙂
  YouTube volg ik absoluut niet, die filmpjes vind ik zo niet interessant.
  Vaak vind ik het te gemaakt overkomen en uiteindelijk gaat het nergens over.
  Wanneer ik een nieuwe blogpost zie kijk ik even of de titel mij aanspreekt of niet.
  Zo niet, dan kom ik morgen terug.
  Dus ik hoop dat ik nog lang kan blijven genieten van jouw posts.
  Ondertussen ben jij (bijna) de enige die ik nog dagelijks volg.

 80. Nora

  Het zal wel aan mij liggen maar de helft van de content van de YouTubers vind ik maar slap gelul. Er zit zeker interessante content tussen maar ik ben afgehaakt. Mensen die zichzelf social influencer noemen op hun Instagram of YouTube kanaal, ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik er van vind maar ik krijg er soms jeuk van.

 81. Yvonne

  Ook ik lees veel liever blogs. Dan ik een vlog kijk. Kost me echt te veel
  tijd. Hoop dat je nog lang blijft bloggen. Kom dagelijks even bij je langs om te lezen. Dit doe ik al jaren.
  En ik blijf het leuk vinden. Dus wat mij betreft stop je nooit😉

 82. Mirjam

  Mooi geschreven en heel herkenbaar, die drang om te schrijven! Ik ben nog relatief nieuw in blogland maar heb altijd korte verhalen geschreven. Heerlijk vind ik het en ook ik voel me niet compleet als ik niet kan schrijven. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben!

 83. Mara

  Ik ben blij dat je nog schrijft. Jouw blog kan ik eventjes in de pauze op het werk lezen, zonder geluid. En je hebt niet van die blogs waaraan je aan de eerste zin al ziet dat je er voor betaald wordt.

  Als slechthorende is video ook gewoon niet fijn want vaak versta ik toch niet wat er gezegd wordt. Daarnaast is het toch een stukje minder interessant, ik luister niet graag naar eindeloos gebabbel als ik niet weet of er nog iets gaat komen. Bij tekst kun je nog snel een beetje screenen naar de goede stukken.

  Dus ga alsjeblieft zo door! <3

  • Willemse

   Inderdaad als je zga doof bent heb je vrij weinig aan youtube , ben zo blij dat ik toch wat te lezen heb op deze manier, om s’ ochtends rustig op te starten zijn blogs zoals deze heerlijk , zo blij mee.

 84. Truusje – De Sandwichformule

  Ik vind blogs doorgaans leuker dan YouTube filmpjes, die duren vaak zo lang! Ik volg alleen de weekvlogs van Ik Vrouw van Jou en de Huismuts. Soms kijk ik iets van Wil & Tien of Beautylab. Meer tijd wil ik er niet aan besteden. Ik volg echter een stuk meer blogs, omdat dat minder tijd kost en lekker wegleest. Ik vind bloggen zelf ook heel leuk om te doen. Houd van schrijven en inmiddels ook van fotografie.

 85. Emmy

  Wat een fijn bericht! Mijn blog is nooit zo booming geweest, maar ik geniet er nog steeds intens van. Ook in mijn ‘niche’ zijn er veel blogs verdwenen en ook wel verschoven naar andere kanalen. Maar het schrijven blijft het leukst en dus blijf ik lekker doorgaan.
  Ik heb eigenlijk maar weinig met youtube; ik kijk niet zo graag filmpjes, want ik lees liever! Video’s sla ik dan ook meestal over, welke blogger ze ook maakt.
  Ik blijf je lekker lezen hoor! 😀

 86. Syl

  Ik heb zo niks met Youtube Vloggers… dus ik ben blij dat geschreven blogs blijven bestaan. Blogs kan ik lezen wanneer ik wil. Reisjes in video vind ik wel leuk. YouTube is al vaak een half uur naar gelul luisteren en hopen dat waar jij je tijd voor geeft ook aan bod komt. Sterker nog… veel youtubers praten zo gemaakt.
  Ik zie veel bloggers vloggers worden of stoppen. Ik snap dat het grote geld bij de YouTube kijkende jeugd te halen is. Maar de vraag is of je wilt dat DAT nu nog je doelgroep is. Jij wordt ouder je vaste volgers ook. Ik ga niet 2 uur per dag van mijn tijd verdoen om mijn youtubeblogrondje te halen. Ik heb ook nog een partner en een leven enz.
  Leesblogs kan ik onderweg naar mijn werk lezen in de bus. Veel chiller en zo houd ik zelf ook nog tijd over om te leven ipv te kijken naar een ander zijn leven.

 87. Bente

  Ik ben ook heel blij dat je nog blogt! Ik ben je gaan volgen toen je voor Girlscene nog schreef en sindsdien zit je altijd in mijn routine s ochtends! YouTube is leuk, maar kost zoveel tijd vaak

 88. Patricai

  Mooi stuk, ik lees hier zo jouw passie voor het schrijven. Ik vind je video’s op YouTube ook geweldig, maar ik hou echt van jouw schrijfstijl en de manier hoe je daarmee mij (kan) motiveren.
  Hopelijk mogen we nog een hele tijd van je schrijfsels genieten.

 89. Saskia

  Duidelijk geschreven. Het is inderdaad jammer dat er steeds meer bloggers overstappen naar YouTube en instagram.
  En daar heb ikzelf ook minder mee. Daarom ben ik blij dat jij lekker gewoon blijft bloggen!

 90. Eveline

  Ik ben heel blij dat jij niet op die YouTube trein bent meegesprongen. Al 8 jaar een trouwe lezer van jouw blog.

  • Rowan Chanel

   Me too! Dat zou een trein naar de verkeerde richting zijn geweest. Niks mis mee, maar ik lees veel liever, heerlijk die ‘ouderwetse’ beauty reviews. Zoals sommigen hierboven zeggen, ik heb écht geen zin om een beauty review te moeten zien in een filmpje van wel 15/20 minuten. En dan nog is dat nooit zo duidelijk als een close-up foto van het effect van een mascara.
   Vanaf het moment dat ik je heb ontdekt, heb ik je nonstop gevolgd, bedenk ik me nu 🙂

 91. Ella

  Wat een fijn artikel weer! Dit is ook echt precies de reden dat ik jou nog altijd volg, en bij andere blogs die in mijn “morning reads” routine zaten ben afgehaakt. Jij bent jezelf, je doet wat je leuk vindt, en je bent nog altijd de lieve, leuke, bescheiden Cynthia die ik tien (of misschien wel meer!) jaar geleden online tegenkwam. Gewoon “a girl that I’d be friends with” 🙂

  Ik reageer eigenlijk vrijwel nooit, maar ik wilde toch even kwijt dat ik persoonlijk juist zo graag jouw blog nog lees omdat je niet met de massa meegaat.

  Liefs!

  • Ans

   Met veel plezier lees ik je Blogs!
   Ik zou zeggen, ga lekker door, met door je hart te volgen! dat doe je goed.